Ako prežiť prácu z domu bez stresu?
Ahojte, dievčatá! Už tretí rok pracujem len z domu - mám diaľkové spolupráce, ktoré nevyžadujú office, stačí mi notebook/pc. Nemám žiadne (video)hovory, jedine máme dohodnuté termíny, kedy musím jednotlivé projekty odovzdať. Prácu môžem robiť v ktorýkoľvek deň, ráno či v noci - je to úplne jedno. Ideálne, však? ... Avšak, po tak dlhom čase mi to už ide na nervy. Celé dni som len doma (ak nerátam poobedia a víkendy s deťmi/rodinou...). Zdržiavať sa v kaviarni celý deň je zvláštne a dosť nákladné - príde mi to dosť zbytočné vyhadzovať toľko €€ za kávu a jedlo, keď reálne nemusím, aj keď je to len raz či dvakrát do týždňa. Rovnako ako keby som si zaplatila svoju kanceláriu + aj tak by som v nej bola sama. Známe a kamošky majú klasickú prácu, nemám nikoho, s kým by som išla do kancelárie spoločne, niečo ako cowork centrum u nás nie je. Práca je super, nehccem ju meniť... Mohla by som síce ísť aj niekde do pracovného pomeru, ale kvôli neustále chorým deťom a množstvu prázdnin mi to zase takto vyhovuje (nemám ich kam dať, vždy som s nimi takmer len ja, toto ozaj nie je možné). Možnosť skráteného úväzku (na vyvetranie hlavy z domu) + moja terajšia práca (viem si povedať, aké množstvo projektov ktorý kvartál príjmem) u nás nie je. To som už xkrát neúspešne žiadala... Otázka teda je, ako to riešite, aby ste sa doma nezbláznili? Začínam čoraz viac prokrastinovať, som z toho vyčerpaná...
Ja takto robím už 12 rokov. Treba nájsť balans medzi rodinou, prácou. Mať svoje koníčky a čas pre seba. Záleží aj od toho koľko hodín denne musíš pracovať. Proste musí si človek nájsť vlastný rytmus, aby mu to vyhovovalo po všetkých stránkach.
Tiez robim vacsinou HO a uz som si zvykla. Ak som doma a nie v kancelarii, tak sa snazim chodit von, cize cez obed do obchodu alebo sa prejst. Po praci zasa von... cvicit, kamosky, do mesta, sportovat alebo aspon prechadzka. Nemam take dni, ze by som nevysla z bytu. Uz vidim aj tie vyhody prace z domu, len clovek fakt spohodlnie.
Ja pracujem z domu už 13 rokov. Ale tiež som mala veľkú krízu cca po troch rokoch, myslela som, že to už ďalej nezvládnem. Kríza ale prešla. Niekedy mám veľa práce, musím makať, ale keď mám voľnejšie, ráno som si chodila zacvičiť, potom niečo vybaviť, na nákup a domov. Plus samozrejme mám koníčky a priatelky. Veľa bicyklujem, aj v rámci vybavovaciek po meste na biku, koncerty, kino.....Vždy si poviem, že všetko má aj výhody, aj nevýhody a zatiaľ vidím stále oveľa viac výhod
Ahoj a to co máš za job? Nepotrebuju ďalšieho človeka na prácu? Ja by som to hneď brala a tiež mam rodinu 😊
Ja pracujem roky z domu, ale s tým že do officu som mohla prísť (ale nechcela 😉) a stal sa zo mňa až asocial 😊 pred necelým rokom som menila prácu a aj tu mám neobmedzený HO, ale začala som 1-2x týždenne chodiť do officu lebo má to na mňa iba pozitívny vplyv.
Mne čo pomáhalo byť ok, keď som mala 100% HO bolo ako úplne najdôležitejšie - mať vyhradenú miestnosť, pracovňu. Nepracovat z obývačky, kuchyne, spálne, proste iba v pracovni. Dodržiavať režim - ráno cvičím, na obed na nákup, poobede deti. A pre mňa vždy radšej 100% HO ako chodiť po-pia niekde do práce. Proste vedieť vidieť výhody viac ako nejaké mnou vytvorené prekážky.
O rok nastupujem a práve z tohto dôvodu budem chodiť 1-2x týždenne do ofisu, mám ho zhodou okolnosti pri škole našich deti, takže na nich aj počkám.
Full HO je už out, práve kvôli izolácii, manžel tiež chodí 3x týždenne do ofisu, je to lepšie.
Byt tebou, asi zvážim aj zmenu prace, mentálne zdravie je dôležité a keď ti ho izolácia berie, asi treba zmenu.
Juj dievčatá to kde pracujete aj ja chcem full HO ,neznášam dochádzať do mesta a tak..
Ja pracujem z domu už skoro 20 rokov, mala som podobné problémy ako ty, stále doma, ale posledné roky chodím pravidelne 3 krát do týždňa do fitka, pravidelne, vždy v tie isté dni ráno na 8. Vždy sa tam stretneme tí istý ľudia, takže prehodíme pár slov, preberieme všetko možné, niekedy dáme kávu a potom sa vraciam do "práce" - domov.
ahoj, aj ja pracujem už dlhé roky z domu, konkrétne 17 rokov. Keď boli deti menšie, bolo to náročnejšie, teraz sú už veľké, dvaja stredoškoláci a dvaja mladší, ktorých mám doma na homeschoolingu, muž chodí na týždňovky. Sú dni, kedy mám pocit, že na mňa všetko padá a nestíham nič. Tiež keď už mám také pocity pred vyhorením, tak prokrastinujem a nervozita a úzkosť len narastá. Mne vtedy pomáha fakt vypnúť, dopriať si to, že vôbec nič nerobím chvíľu, aspoň deň. Muž zoberie deti, mám ticho, pokoj, čítam knihu alebo proste maľujem, hocičo. A treba chodiť von, mne to pomáha. Našla som si okruh kamarátok, ktoré tiež homeschoolujú deti a pracujú z domu, resp. nechodia do klasickej práce, a je to úžasné, ako sa vieme navzájom podporiť a zdieľať. Ale mám aj kamarátky, ktoré zasa klasicky do práce chodia a tiež si vieme zbehnúť spolu na kávu, alebo opekať, alebo sa ideme len prejsť. Nebolo to ale vždy takto, určitú dobu som sa cítila veľmi izolovaná, nikoho som nemala vo svojom okruhu, bolo to náročné a tiež som mala pocit, že som len doma zavretá. Ja som sa musela na začiatku nútiť doslova, aby som vypadla sama z domu, šla som na plaváreň, neskôr som začala chodiť na jogu a potom to už išlo, cítila som, ako mi to dobre padne zakaždým som prišla taká osviežená domov a nabitá novou energiou. Držím palce! Áno, práca z domu je snom mnohých, ale my, ktoré to robíme, vieme svoje - že aj takýto štýl života má svoje výzvy a tienisté stránky. Držím palce!
Mne pomohli vychadzky, rano idem aspon do potravin na cerstve pecivo, na obed si navarim a zjem pocas prace a miesto obednej pauzy si dam hod vychadzku, alebo si zasportujem. Ked takto idem, tak pocuvam podcasty. Inak sa snazim HO vyhybat ako sa len da, lebo ja to nemam rada. Mne nevadia ludia okolo, skor ta izolacia a neviditelnost doma.
Ďakujem za reakcie, som rada, že nie som jediná, čo bojuje so samotou na HO 😀 občas si doobeda idem zabehať alebo do fitka (to je však v meste a zaberie mi to s cestou a sprchou atď zbytočne veľa času, preto skôr beh/prechádzky tu po okolí) - ale to som aj tak sama... ale súhlasím, že aspoň nejaké rozptýlenie a mimo domu...
Viem, že mám veľký benefit takto pracovať, čo by iní za to dali, len tá samota už na mňa dolieha. Ako píšete, výhody sú oveľa väčšie ako nevýhody, to si musím opakovať 🙂
@slniecko5 full HO je síce out, ale keďže firma má sídlo na druhom konci republiky a mám pozíciu, na ktorú berú len a len ľudí externe, tak by to aj tak nebolo možné 🙂 a zmenu práce určite nie - toto je ponuka, ktorá sa vyskytne tak raz za život, veľa mi to dá aj do budúcna, takže na milión % sa tam budem snažiť udržať čo najdlhšie. A v našom meste o nejakej obdobnej pozícii alebo finančne podobnej môžem akurát tak snívať
@alkamalka áno, to dochádzanie mi teda vôbec nechýba.
@leo25 @alkamalka ide o pozíciu, na ktorú treba prax (ja mám cca 12 rokov); neustále vzdelávanie sa v odbore, portfólio odborných výstupov, článkov...; je to psychicky náročné, aby som neurobila chybu, lebo tie vyjdú draho... veľmi ma to však baví 😀 nechcem špecifikovať, preto píšem anonymne (aj keď si nemyslím, že by ma tu niekto od nás spoznal, ale človek nikdy nevie...). Je to ozaj super práca, veľa výhod, popri deťoch veľký benefit, preto mám zo seba zlý pocit, že to na mňa niekedy takto vplýva...
Chápem, držím palce, nech nájdeš rovnováhu ⚖️
Tiež takto žijem 😄 nemám office ani nic, kde by som išla, mam to flexibilné ako ty , jednu firmu mam takto isto, ze mam len odovzdať veci a je mi jedno kde to urobím a kedy, plus robím veci do našej firmy. Treba si v tom nájsť balans.
Sú dni keď idem zblbnut, ale potom si predstavím, že by som musela kdesi denné cestovať, ráno pípat o ôsmej kdesi v office, celý den by ma ktosi kontroloval a hneď ma to prejde.
Keď mám pár dní po sebe toho veľa , rozdelím si to, sadnem do auta doobeda , idem si zacvičiť alebo do mesta čosi povybavovat po obchodoch a tak.
Proste aby to nebolo jednotvárne každý den o tom istom. Už by som určite nemenila
Ja mam ale v tom výhodu, že muž funguje podobným štýlom tak som aspoň není cely deň sama
@sammy19 úplne super si to napísala, ja mám tiež syna na DV 6. ročník.Len škoda, že v našom okruhu 30km sú iba dve rodiny na DV a nemajú záujem na stretávania, lebo je tam aj iný vek detí.
@janettdamian ahoj, ďakujem ❤️ a odkiaľ ste? My z Ilavy
Aj ja taham HO od 2021 a neviem si momentalne predstavit dochadzat niekam. Doobeda porobim, potom idem do fitka, pripadne na tanecnu, potom so psom a vecer este sadam ku kompu. Ta flexibilita ma bavi natolko, ze si negativa nepripustam.🙂
@sammy19 ahoj z Uhrovca okres Bánovce n.B.

Sport ale vonku resp. vo fitku. Ja ta chapem toto je na nervy na vyhorenie, mas idealnu pracu o ktorej sa moze len nam snivat, no mala by si aj ty vypnut nejako a hlavne dostat sa von spomedzi tych murov.