Ako riešiť arogantného kolegu v práci?
Ahojte, robím v jednej firme viac ako 10 rokov. Práca ma moc baví.
Pred asi pol rokom nastúpil do firmy nový kolega, o 12 rokov mladší odo mňa. Je veľmi šikovný, múdry, práca mu ide - to musím uznať, je aj dosť proaktívny a vymýšľa nové veci. Na poradách, pracovných aj voľnejších, dosť hlasno prejavuje svoju všeobecnú nespokojnosť a názory či už je to politika, zdravie, napríklad na hromadnej porade kde je asi 50 ľudí bez problémov zahlási že všetci neočkovanci sú konšpirátori a tupci. Pritom si vôbec neuvedomuje že polovica našej firmy sú neočkovaní ľudia, vrátane jeho vlastnej šéfky.
K tomuto sa mu nik nevyjadruje, lebo sme kolektív kde sa navzájom rešpektujeme aj názory jeden druhého. On sa len vyrozpráva a ideme ďalej. Ale popravde rozumie si asi len s jedným kolegom, ostatní sa s ním bavia len tak že aby bolo.
Ešte keď bol úplne nový, robil u nás pár dní a nevedela som aký je a chcela som ho spoznať, cestou na obed sme šli dvaja kolegovia vedľa neho a čosi sme sa bavili a všimla som si že absolútne ignoruje čo rozprávam, bavil sa len s ním. Po asi 5 minútach mi to bolo také nepríjemné že som šla do inej skupiny ľudí.
Neviem čo si tak od začiatku zasadol na mňa, možno je to tým že sme v jednej skupine ale skáče mi do reči na poradách, usekne ma že o tomto nehovor, nedávno šéfke na mňa bonzoval že som odišla o 5 minút skôr z práce kvôli autobusu. Ona mu na to povedala len že no a čo tak vraj to prevrátil na srandu.
Neviem popravde ako sa zachovať, či to už začať s ním nejako riešiť, niečo mu povedať, či mu rovno na porade povedať pred všetkými že nech sa skľudní, alebo to nechať na šéfku ktorá to zatiaľ nerieši, alebo neviem o tom že by to riešila (ak mu niečo povie tak určite mimo mňa).
Ale nakoľko čo sa práce týka tak tam dosť exceluje, veľmi pochybujem že by sa ho firma chcela zbaviť len preto že je arogantný. Práve naopak je veľmi ambiciózny a mám obavu že sa bude časom hrabať do vedúcej pozície čo pre mňa znamená že odchádzam. Mimochodom mne vedúca pozícia ponúknutá bola, ale mňa by to nebavilo, mňa baví čo robím takže týmto smerom ísť nechcem len preto aby sa náhodou nestalo že tam posunú niekoho ako je on.
@anonym_autor Ty tam nie si od toho aby si mu nieco na porade hovorila. Od toho je sefka, ale tiez nie na porade pred 50 ludmi. Celkovo, od toho je tam sefka, nie ty. Ty sa jej tak mozes postazovat ale riesit to musi ona.
Určite to rieš tak že pôjdeš oficiálne za svojou vedúcou a povieš jej polopate že máš problém s tým a tým, na to tam v podstate je... Ak na neho vybehnes na porade a nie sú zvyknutá na také konfrontácie je veľmi jednoduché to otočiť proti tebe a nakoniec ty budeš za hlupáka.... Ak ale nie je tvoj nadriadeny alebo ak nevedie nejaký projekt a ste na jednej úrovni a "prikazuje" to čo nemáš hovoriť odporúčam byť sarkastická a cez chatgpt si nájsť odpovede typu "ďakujem ale ja mám vlastnú šéfku a ona zhodnotí či je to dôležité alebo nie", "prerušuje ti stred mojej vety začiatok tvojej???", " ospravedlňujem sa mňa doma učili neskakat iným do reči a rešpektovať druhých" ... Ale zase, ak je hubaty tak to skončiť môže všelijako no v tomto prípade to nikdy nebude v tvoj neprospech lebo ty si len poukázala na jeho blbosť
@purple_wolf @beata_k áno je v podstate na rovnakej pozícii ako ja, našťastie sme na rôznych projektoch, len sme v jednej skupine spolu, dalo by sa povedať že je to projekt ale nemá to zákazníka. Ale on tam takmer nechodí, nemá na to čas, preto mi v prvom rade príde dosť nefér že si pozrie záznam, vezme slovo, povie svoj názor a mňa preruší že toto nehovor.
Nie, nie som na toto zvyknutá, vôbec nie. Za celú dobu som bola v konflikte s jednou jedinou kolegyňou a aj to sa utriaslo a dokážeme si navzájom poradiť a pomôcť a aj jedna druhú o pomoc požiadať. Toto je ale úplne iný level. A vďaka za tip, GPT mi ani nenapadol :D Poštudujem si ho 🙂
@purple_wolf @beata_k áno je v podstate na rovnakej pozícii ako ja, našťastie sme na rôznych projektoch, len sme v jednej skupine spolu, dalo by sa povedať že je to projekt ale nemá to zákazníka. Ale on tam takmer nechodí, nemá na to čas, preto mi v prvom rade príde dosť nefér že si pozrie záznam, vezme slovo, povie svoj názor a mňa preruší že toto nehovor.
Nie, nie som na toto zvyknutá, vôbec nie. Za celú dobu som bola v konflikte s jednou jedinou kolegyňou a aj to sa utriaslo a dokážeme si navzájom poradiť a pomôcť a aj jedna druhú o pomoc požiadať. Toto je ale úplne iný level. A vďaka za tip, GPT mi ani nenapadol :D Poštudujem si ho 🙂
@anonym_autor bohužiaľ s takýmito majstrami svetla svetla prichádzam do kontaktu dosť často a ja som navyše hubata takže ja osobne by som ho veľmi rýchlo uzemnila aj za teba nakoľko mám veľmi silný morálny kompas no určite by som zašla za vedúcou ... Možno je na neho viac sťažnosti a ty o tom nevieš, možno sa nestane nič, ale aspoň si išla na problém ako máš po správnosti... A ako hovorievam buď sa niečo stane alebo sa nestane nič a ty sa musis rozhodnúť či s tým naďalej vieš v tej firme žiť alebo sa pozrieš po niečom inom... Takýto ľudia totiž vedia z človeka vysať dušu a vôľu žiť
Proste ta serie a nemas ho rada (co chapem), ale naco konkretne sa chces stazovat? Asi nema rad ani on teba ked sa moc nebavite ale na tom nevidim nic zle, ani ja sa nebavim s kazdym. Pokial nerobi pracovne kiksy, prusery, nikoho nesikanuje a je len arogantny tak neviem ci to je na staznost, ja sa tiez v praci nebavim s kazdym. Co sa tyka prikazov voci tebe tak to nechapem ze od v podstate novacika ci toto nechas - musis ho sama uzemnit ak ste na rovnakej pozicii, s tym snad nepojdes za sefkou. Ak to bude robit nadalej tak potom uz ano, ries to aj vyssie ale asertivna musis byt v prvom rade sama. A na porade niekoho uzemnovat za blbe reci ak su tam aj sefovia je tiez mimo
@anonym_autor Ahoj, ked ta na porade prerusi, tak mu normalne povedz,ze je to drze takto niekoho prerusovat a chces dopovedat to co potrebujes. Proste sa nenechaj. On z teba citi, ze sa ho kvazi bojis ci ako to spravne nazvat a plne to na poradach vyuziva-toto je o tebe tvojom urceni si hranic voci nemu, a to aby si pri nom v sebe nemala male ustrachane dievcatko, postav sa za seba. Dalsia vec je,ze to ze ta nepocuval, ked ste isli na obed alebo,ze povedal sefke,ze si isla o 5 min skor, na co mu ona dala jasnu odpoved v prospech teba...na co ine sa vlastne chces stazovat? Cim ti vlastne ublizuje? To som nejak nevycitala. Pretoze, ak len kvoli tym poradam, tak to ber ako dobru skolu pre teba a nauceniu sa presadit sa, prip. zabojovat za seba, povedat co potrebujes bez strachu voci nemu,ked ta stopne a ty adekvatne na toto zareagujes. Na to,ze si nastavis hranice. Drzim palce
@anonym_autor Daj mu gutalax do napoja, jedla. A potom napras sefke, ze cely cas bol na wc a nepracoval. 🤣
Realne je sebavedomy, arogantny. Bud ta pripravi o poziciu alebo nie. O co prides? 100, 500E mesacne?
Proste ta serie a nemas ho rada (co chapem), ale naco konkretne sa chces stazovat? Asi nema rad ani on teba ked sa moc nebavite ale na tom nevidim nic zle, ani ja sa nebavim s kazdym. Pokial nerobi pracovne kiksy, prusery, nikoho nesikanuje a je len arogantny tak neviem ci to je na staznost, ja sa tiez v praci nebavim s kazdym. Co sa tyka prikazov voci tebe tak to nechapem ze od v podstate novacika ci toto nechas - musis ho sama uzemnit ak ste na rovnakej pozicii, s tym snad nepojdes za sefkou. Ak to bude robit nadalej tak potom uz ano, ries to aj vyssie ale asertivna musis byt v prvom rade sama. A na porade niekoho uzemnovat za blbe reci ak su tam aj sefovia je tiez mimo
@anonym_828ad5 Toto nie nenechám si to, ako som písala, on mi skočí do reči a hotovo. Ja si vezmem slovo späť a dopoviem čo som začala. Akurát že to robí vkuse a už mi to naozaj lezie na nervy.
@anonym_autor Ahoj, ked ta na porade prerusi, tak mu normalne povedz,ze je to drze takto niekoho prerusovat a chces dopovedat to co potrebujes. Proste sa nenechaj. On z teba citi, ze sa ho kvazi bojis ci ako to spravne nazvat a plne to na poradach vyuziva-toto je o tebe tvojom urceni si hranic voci nemu, a to aby si pri nom v sebe nemala male ustrachane dievcatko, postav sa za seba. Dalsia vec je,ze to ze ta nepocuval, ked ste isli na obed alebo,ze povedal sefke,ze si isla o 5 min skor, na co mu ona dala jasnu odpoved v prospech teba...na co ine sa vlastne chces stazovat? Cim ti vlastne ublizuje? To som nejak nevycitala. Pretoze, ak len kvoli tym poradam, tak to ber ako dobru skolu pre teba a nauceniu sa presadit sa, prip. zabojovat za seba, povedat co potrebujes bez strachu voci nemu,ked ta stopne a ty adekvatne na toto zareagujes. Na to,ze si nastavis hranice. Drzim palce
@motylik2559 Veď toto je presne tá situácia na ktorú ani neviem zaragovať. Že či mám jemu niečo povedať, alebo ísť za šéfkou, alebo nechať na ňu, alebo vôbec nereagovať, proste nechápem ako si to môže vôbec dovoliť hocikomu skákať do reči a diktovať čo môže rozprávať a čo nie. Ja by som mu tiež mohla skočiť do reči že čo vypráva keď na tie naše porady ani nechodí alebo je tam 5 minút lebo nestíha. Proste si to nedovolím. Preto ja len vypleštím oči a mi padne sánka že čo som to práve počula??? To akože fakt? A rozprávam ďalej len ma to nebaví dookola
@anonym_autor Daj mu gutalax do napoja, jedla. A potom napras sefke, ze cely cas bol na wc a nepracoval. 🤣
Realne je sebavedomy, arogantny. Bud ta pripravi o poziciu alebo nie. O co prides? 100, 500E mesacne?
@anonym_1614ea Hahaha trošku viac, a ako vravím práca mi vyhovuje, nechce sa mi hľadať novú kvôli arogantnému blbcovi. Akože je to jedna z možností, už som sa aj s mužom o tom bavila že mám takéhoto kolegu a že ak sa stane situácia že sa nejako dostane nado mňa, tak hľadám novú prácu. On preňho iné slovo ako "debilko" nemá. Len chcem mu už dať najavo že nech sa krotí a neviem ako.
Msm pocit, ze sa bojis, ze prisiel niekto sikovnejsi. Inak by Ta taka vec nevytocila. Popracuj na svojom sebavedomi a ver, ze bude dobre
@motylik2559 Veď toto je presne tá situácia na ktorú ani neviem zaragovať. Že či mám jemu niečo povedať, alebo ísť za šéfkou, alebo nechať na ňu, alebo vôbec nereagovať, proste nechápem ako si to môže vôbec dovoliť hocikomu skákať do reči a diktovať čo môže rozprávať a čo nie. Ja by som mu tiež mohla skočiť do reči že čo vypráva keď na tie naše porady ani nechodí alebo je tam 5 minút lebo nestíha. Proste si to nedovolím. Preto ja len vypleštím oči a mi padne sánka že čo som to práve počula??? To akože fakt? A rozprávam ďalej len ma to nebaví dookola
@anonym_autor Pozri, co sa tyka porad, tak bud tak ako som ti napisala, idealne aby si si voci nemu vytvorila imunitu, sebavedomie a asertivne ho upozornila a budes pokracovat dalej. Pokial ste na rovnakej pracovnej urovni, on nema pravo sa k tebe takto chovat. Ano druha moznost je ist za sefkou a ze co ti na to ona povie. Kludne to moze sefka zahrat tak-ak sa viete vy dve tak dohodnut-ze ked si ho zavola na kobercek, tak mu povie,ze ona sama si to vsimla na poradach a je to neprijatelne. Aby nevedel,ze si za nou bola ty. Len to je otazka, do akej miery ste so sefkou v pohode, ze by ste sa vedeli takto dohodnut. Cize zvol si ci uz prvu moznost, ktoru som ti uz napisala vyssie a spravis to vo vlastnej rezii a postavis sa mu slusnym sposobom a ho kludne aj na porade upozornis, nech ti neskace do toho co rozpravas alebo za sefkou a skus s nou takuto dohodu.
Msm pocit, ze sa bojis, ze prisiel niekto sikovnejsi. Inak by Ta taka vec nevytocila. Popracuj na svojom sebavedomi a ver, ze bude dobre
@anonym_0a1c27 Máš veľmi zlý pocit, ale že úplne mimo. Ja som sa tešila že nový a šikovný kolega. Ja som presne ten typ človeka čo sa snaží ľudí podporiť, čím skôr zaučiť, potiahnuť. Mám dosť mladších kolegov, dodnes počúvam od šéfky pochvaly za to ako si hneď vezmem človeka pod krídla a vysvetľujem mu veci, učím ho a keď zistím že je šikovnejší tak dávam naňho vyslovene dobré feedbacky. Nedávno jedného mladšieho kolegu vykopli na dosť dobré miesto a ja ho úplne žeriem za to aký je. Ako som písala vyššie, ja som so svojim miestom a pozíciou spokojná. Mne nejde o to byť vyššie, mne ide o to či ma práca baví alebo nie.
@anonym_autor Mimo nevyhnutnych pracovnych veci by som sa s nim nebavila a keby sa snazil prerusovat ma napr. na porade, tak by som mu velmi razne povedala: "este som nedopovedala!"
@anonym_autor Mimo nevyhnutnych pracovnych veci by som sa s nim nebavila a keby sa snazil prerusovat ma napr. na porade, tak by som mu velmi razne povedala: "este som nedopovedala!"
@nafka0483 Toto je moc pekne napísané, ďakujem. Presne toto mi tak najviac sedí. Ani ísť za šéfkou, ale takto si to pekne vyriešiť rovno.

Určite to rieš tak že pôjdeš oficiálne za svojou vedúcou a povieš jej polopate že máš problém s tým a tým, na to tam v podstate je... Ak na neho vybehnes na porade a nie sú zvyknutá na také konfrontácie je veľmi jednoduché to otočiť proti tebe a nakoniec ty budeš za hlupáka.... Ak ale nie je tvoj nadriadeny alebo ak nevedie nejaký projekt a ste na jednej úrovni a "prikazuje" to čo nemáš hovoriť odporúčam byť sarkastická a cez chatgpt si nájsť odpovede typu "ďakujem ale ja mám vlastnú šéfku a ona zhodnotí či je to dôležité alebo nie", "prerušuje ti stred mojej vety začiatok tvojej???", " ospravedlňujem sa mňa doma učili neskakat iným do reči a rešpektovať druhých" ... Ale zase, ak je hubaty tak to skončiť môže všelijako no v tomto prípade to nikdy nebude v tvoj neprospech lebo ty si len poukázala na jeho blbosť