Ako riešiť časté vymeškávanie opatrovateľky?
Vie mi niekto poradiť ako je to pri opatrovaní a častým vymeškávaním opatrovateľky?
Môj rodinný príslušník má schválené opatrovanie na 8-12 hodín denne. Má opatrovateľku, ktorá veľmi často nepríde kvôli rôznym vyšetreniam,inokedy úrady,alebo deti.
.Podotýkam,že nechodí ani na celých 6 hodín.
2 mesiace do schválenia chodila rôzne. Chýbala niekedy aj 2x do týždňa a chodila max.4 hodiny. Viem,že je to o dohode .Ale ona to akosi nerešpektuje. Podotýkam,že keď ju rodina na odporučenie našla nič také nespominala,že má toľko vyšetrení. Pri nástupe dopredu povedala,že 3 dni nepríde,že je objednana na rôzne vyšetrenia. To sme samozrejme pochopiteľne akceptovali ,ale od vtedy chodi pravidelne. Keď boli teraz rôzne sviatky tak pochopiteľne mala voľno ,Ale ona v tom týždni išla zase niekam a tak dookola. Rodina je spokojná s ňou čo sa týka opatery (hlavne vďačná nakoľko v rodine sa nik nenašiel)
!Ale keďže vypadne možno do mesiaca aj 6-7 krát, tak to musia všelijako popri práci riešiť popri ťažkej práci jej dcéra. Dcéra ju opatrovať nemohla kvôli tomu,že je samoživiteľka maloletého dieťaťa.
Vie mi niekto prosím poradiť ako je to zo zákona.
Je cez UP. Takže pochopiteľne ju platí štát,ale je to tak trochu nefér.Príbuzný ktorý jej pomoc potrebuje je odkázaný sám na seba kým je dcéra v práci.
Nie je síce ťažký prípad,ale má problémy pri chodení aj psychické diagnózy pri ktorej treba dohľad.
Ďakujem za každú odpoveď .
@janage ďakujem za reakciu. Ale takto..Ona papier má teda doklad,že bola u lekára či na UP .Len chodí pravidelne a naozaj často .To je celé. Keď jej povedia urobí čo treba aj vybaví lekárov .Neradi by ju menili,pretože pravda je taká,že keď dala inzerát ozvali sa 80 percent romky a bez overenia recenzie he veľmi ťažké pustiť si cudzieho do domu. Keďže opatrovaná osoba máva ťažké depresie,ktoré trvajú v jej veku aj pol roka. A vtedy je úrovni malého dieťaťa. A samozrejme treba jej robiť nákupy,lieky a komu dnes len tak veríte? A zveríte psychicly chorého starého človeka .A tým aj myslim opačne. Ťažko sa nájde kto to robiť chce. Sú to skôr stavy ťažkej depresie,smútku,apatie. Vtedy potrebuje minimálne na celý deň. Ale už to prešlo a my dúfame,že jej to vydrží takto.
@mogaa nie to je cez UPSVAR. Ona aj realne chodí po lekároch. Len toľko som chcela,že už je to po tých mesiacoch toľko,že nechce sa nikomu veriť,že majú opstrcatelky nárok na toľko voľná zo zákona. A samozrejme nám všetkým robí starosti teda dcére keď musí zháňať k nej niekoho alebo ona po práci.
@mogaa no zjavne ten výkaz prác rodina nepodpisuje. Podľa toho čo píše autorka, opatrovateľka tam nie je cca 30% času. Vypadne do mesiaca 6, 7 krát. Veď to máš takmer 2x do týždňa. Už si všimli aj iné sestry.
Autorka do roka máš 7 paragrafov na seba a 7 na člena rodiny. Ja behám fakt dosť s deťmi a teda neexistuje 1, či 2x každý boží týždeň. Nevychádza to proste bez toho, aby som robotu dorobil a vymeskane dohnala, nadpracovala.
Ak má paragraf, nemôže si to vykázať ako odpracované opatrovanie. Tak bud opatruje alebo si u lekára alebo neviem kde .
Odporúčam hľadať kľudne romku s dobrými recenziami. My sme mali v škôlke súkromnej pani upratovačku a jeden problém nebol.
Alebo jej povedzte, že už sa na ňu pýtali iné sestry (tych ste sa nepytali ci by niekoho neodporucili? ) a že sa čudovali kde je.
Na jednej strane vám nevyhovuje, že si neplní povinnosti ako má, na druhej strane ju kryjete. Tak začnite s tým, že najbližšie poviete pravdu. Ak je všetko OK, tak nebude mať žiaden problém
@katulkagajdos tak nejako. Vy ste to pochopila presne. Ja popri pracu6a rodine tiež pomáham sestre. Ale kým mi našla už bola zúfalá. A ona je V pohode Len tie kontroly. Podotýkam,že práveže napíše dopredu,alebo rovno povie opatrovanej osobe. Takže preto sa to nerieši. Keď chodí tak je ok.
@letfenixa tak tak.by to malo byť..Tak reálne ke to tak,že ledva sme ju našli. Bolo to čisté zúfalstvo. Nakoľko prišla v tom čase k ťažko psychicky chorému. Teda človeka apatickeho ,obrovské bolesti z depresii a začínajúca demencia. Proste človek ktorí ani si nepamätá presne kedy jesť lieky. Našťastie to najhoršie prešlo,Ale vždy to príde zo dňa na deň.
@janage Presne tak ako píšete. Ak aj nechýba daný týždeň nedajbože,Ale budúci aj dva. Ale viac ako tých 6 hodín nebude u nej ani za svet. Jediné keď mali lekára že celý deň skoro boli. Inak nie.
@janage v žiadnom prípade Romku. A to nie sme rasisti,Ale to veľkého bytu kde treba robiť s peniazmi určite nie. Nakoľko nebyl psychický pacient a veľmi dôverčivý kvôli chorobe a liekom utlmený.
@autorka odkial si? Ja spolupracujem s opatrovatelkami...zo zakona mas narok na 7 P. Ale osobne to dobre zneuziva. Navyse si treba uvedomit, ze ak jej kryjete chrbat mozete mat z toho problemy aj Vy.
Ako ja o Rómoch nemám žiadne ilúzie, ale zas mám aj pár dobrých skúsenosti. Veď keď je niekto overený, majú s ním dobre skúsenosti. Pýtali ste sa tých terénnych sestier či by nevedeli poradiť?
A poznám aj sociálne pracovníčky romky, normálne zamestnané čo robia aj s peniazmi a je to v pohode.
Ale samozrejme ak máš samé zle skúsenosti vyberas inak
zo zákon má nárok na 7 paragrafov na seba + 7 na člena rodiny a teda podľa zamestnávateľa to môže byť odrátavané na hodiny, teda ak má potvrdenú prepustku len na 3hodiny tak z priepustky sa odrátajú len 3 hodiny, nie celá priepustka na celý deň...samozrejme ak to nemajú stanovené inak....len neviem presne ako to je, ak je opatrovateľka cez UP, lebo tam je vyplácaný opatrovateľský príspevok, nie mzda ako keď niekoho opatruje opatrovateľka cez mesto či neziskovú organizáciu...cez UP je vyplácaný opatrovateľský príspevok, daná osoba nie je zamestnancom, takže neviem presne ako má UP ošetrené toto....to si treba zistiť na UP, mne je divné aj to že dali opatrovateľský príspevok niekomu kto nie je ani rodina s opatrovaným a ani s ním nežije v spoločnej domácnosti....lebo takéto prípady sa riešia cez opatrovanie cez mesto, cez Up sa to rieši skôr v prípade ak niekto opatruje člena rodiny.....
@modrykolibrik nekryjeme.Ked musí a povie čo nám ostáva. Len rešpektovať. Keďže inú nemáme. A UP to neposkytuje pretože nám povedali,že to robí niekto z rodiny. Gemer hladovať dolina.
@janage no to verím. Ale sestre povedali nájdite si sama,že oni neposkytujú tieto služby.
@mogaa ano toto...nie je to pracovný pomer. Tak usudzujem,že s tým neurobíme nič. Nik to nevie skontrolovať. Úplne v pohode mesiace to akceptujeme. Nemôžme jej predsa zakázať chodiť keďže mi ju neplatíme. jedná sa o to,že keď nepríde sme ma tom istom a stále dakoho zháňať a popri sestrinej pracovnej dobe (Keďže ona nemôže len tak z práce) je to záhul.
@mogaa normálne si musela dať prechodný pobyt k nej a nemusí byť rodinný príslušník. Jediná podmienka si nájsť sami niekoho kto to robiť bude a chce.
Treba sa porozprávať s opatrovateľkou, neviem aké má zdravotné problémy, možno rieši teraz niečo akútne a keď jej nastavia liečbu nebude tak často chýbať, ale treba to riešiť zástupom, jasne jej vysvetlite že nemôže ostať váš rodinný príslušník, tak často bez pomoci, a že si to už všimli aj terénne sestry a rozprávali sa s vami o tom, príp. nech odporučí nejakú ďalšiu opatrovateľku s ktorou sa v prípade potreby bude striedať.
Celkom nerozumiem. Na zaciatku si pisala ze ma TPP a teraz pises, ze nie? Cele to pises znacne zmatene ze sa v tom neda celkm vyznat. Ak pani beha po doktoroch nech to prenecha niekomu kto na to cas ma. Ja by som toto netolerovala. Si si ista, ze ma robit Opatrovatelku? Nema to nieco ako aktivacnu pracu??
Tak potom už bud začať uvažovať, že budete ešte niekoho platiť zo svojich na ruku alebo nad ústavnou starostlivosťou teda domovom (to tiez moze dlho trvať)
Začínam sa v tom orientovať. Schválili vám, že opatrovaný potrebuje starostlivosť na 8 až 12h denne a tomu prislúcha opatrovateľský príspevok vo výške tých cca 560e ak som dobre postrehla. Pani si k vám nahlásila prechodný pobyt a keď tam nie je často, že si to aj terénne sestry všimli, tak miesto pravdy išla k lekárovi...radšej poviete, že išla pacientovi po lieky.
To, že opatrovateľský je smiešne malý a človek, ktorý by sa mal kvôli opayrovaniu vzdať práce by z neho nevyzil je jedna vec. Vaša opatrovateľka vás, ale dostáva do situácie, že opatruje max 6h denne aj to nie každý deň. A tam už tých 500e v podstate za polovičný úväzok je celkom fajn. Hlavne ak polku času ako píšeš kuká do mobilu.
Problém je, že tie zvyšné hodiny neviete vykryť.
Ak by sa stalo niečo a ona tam nebola, kto bude potom zodpovedný?
@modrykolibrik pani nemá pracovný pomer, poberá opatrovateľský príspevok. Aby tak mohli urobiť, nahlásila si k opatrovanemu prechodný pobyt. Preto tie hodiny nikto nekontroluje.
Na druhej strane, ak by prišla kontrola a opatrovateľ tam nie je, tak musí dáko zdôvodniť.
A tretí aspekt to fakt autorka očakávaš, že za tú sumu by niekto pracoval 8 hodín?
Preto vám pani zrejme jasne povedala na začiatku, že si bude riešiť svoje veci.
Vy niečo za opateru tej osoby platíte? Zrejme nie. Ona ma vlastneé bývanie? Je ešte v produktívnom veku, či už dôchodkyňa? Lebo zas očakávať, že celú opateru zaplatí štát je nereálne.
@modrykolibrik je to riadne opatrovanie cez UPSVAR. Na celý deň vedené,ale zistila som to nie pracovný pomer. Sami tomu nerozumieme aké s toho vyplývajú pravidlá. Povedali nám len toľko,že má chodiť ako je určené a jeho na dohode medzí nami. Jej vyhovuje ráno do poobede. Nic viac nepovedali .
@janage asi tak...presne ste to pochopili. Moja rodina ju neplatí preto jej nemôžme nič nariadiť. Ona dostala rozhodnutie vie ako čo...samozrejme keď má také zdravotné problémy (typu furt niečo) tak akceptujeme ,ale zase chodiť po všetkých lekároch aký existujú mi tiež príde divné. Na začiatku nič také nespominala. Samozrejme podotýkam,že riešiť to nemienime cez Úrady keďže doteraz nevieme aké má nároky ako opatrovateľka. A keby sme za ňu náhradu mali tak to riešime. Človek ktorí chodí každý deň do práce a má rodinu na to nemá toľko času ani energie. Píšem ohľadom mojej sestry, ktorá socialne siete nepoužíva. A snazim sa jej pomoct. To je celé. Ale nájsť dôveryhodného, empatického a predovšetkým zodpovedného človeka je ťažké. A zase nie je To malo 570 eur nato,že zatiaľ je To naozaj len pomoc v domácnosti a starostlivosti .Nemusí sa nikde čapovať a tŕpnuť či ju vôbec pustia k lekárovi.
@janage paradox je, že ja do nedávam áno. A mám aj do dnes kamošky čo robia bohužiaľ za minimálnu mzdu u nás v regióne kde nič nie je. Keďže nechcú a nezvládnu závod,nočné.
@janage rodina bude zodpovedná.
Autorka v prvom rade Vy sami vlastne neviete ako to ma ona. Na FB je skupina kompenzacie ZTP...daj sa tam a popytaj sa ich budu ti vediet skor povedat. Uz asi som pochopila co ona ma vlastne za pracu. Ona ma na upsvar nahlasene ze opatruje akoby ,, pribuzneho" za ktoreho pobera tych 500 eur. Ma to ako pracu no popravde aj na nu sa vztahuje pracovno pravny vztah. Ona si nemoze prist ku Vam kedy chce a robit len kedy ona uzna za vhodne. Ma jasne dane kedy co a ako. Ak to nedodrziava holt trwba dat podnet na urad. Ale podla toho co pises Vam to vyhovuje takze celkom nechapem co riesis? Lebo ked ti baby povedali co mas robit pises, ze vlastne Vam to vyhovuje.
@modrykolibrik ďakujem..V podstate bola naša jediná záchrana. Tak že sme radi,že je -ale zase po mesiacoch už to človeka aj nebaví riešiť náhradu tak často..
Ale keď povie,že ide tam a tam nemá rodina na výber. Ja som jej zisťovala podmienky. Pretože za nás skoro 600 eur nie je málo.
ono záleží na koľko hodín opatrovaľský príspevok schválili....ak na 24hodín, tak daný človek ju má opatrovať 24hodín, ak 6 tak 6hodín.....ale je nereálne aby cudzí človek niekoho opatroval 24 hodín za 560eur....to si zase povedzme, že je sci-fi....treba komunikovať s UP a tam sa spýtať na pravidlá....presne pre toto sa takéto prípady opatrujú cez obec alebo mesto, kde je opatrovateľka vedená ako zamestnanec a sú tam vopred dohodnuté jasné pravidlá za akých sa opatrovanie poskytuje....prípadne skúste ísť na obecný/mestský úrad tak sa spýtať či majú volnú opatrovateľku na daný počet hodín/samozrejme bude to musieť schváliť komisia aj tam a riešte opatrovateľku cez obec či mesto....takéto služby robia aj neziskové organizácie, samozrejme za takéto opatrovanie sa dopláca....
@mogaa nie to je na 8-12 ale pochopiteľne to nik nežiada ani by nežiadal viac ako na 8h .Len bohužiaľ ani tých nechodí ,lebo vraj nemôže. No čo už..Ďakujem všetkým za radu. Pekný deň.
treba pouvažovať nad opatrovaním cez mesto...tam je opatrovateľka zamestnanec a nie je to brané ako opatrovateľský príspevok ale riadne je vedená ako zamestnanec so všetkým čo k tomu patrí...teda ak má prísť od 8-15:30, chodí na 8-15:30, dopredu nahlasuje priepustku k lekárovi či dovolenku a vtedy sa viete ako rodina zariadiť....
@mogaa cez mesto nepriznali tak to jedine sa dalo na cca 8 hodín.

@janage veď nie je problém si zrátať hodiny a zaplatiť sumu len za hodiny kedy opatrovateľka bola reálne v práci...tak sa predsa platí za opatroavnie, len za hodiny kedy opatrovateľka skutočne bola v domácnosti, resp.vykonávala služby s tým spojené, teda napr.nákup, lekár s daným človekom a pod.......ak je tam rozdiel v hodinách čo vykazuje reálny zamestnávateľ teda mesto, obec či neziskovka tak si to treba vydiskutovať a porovnať dátumy kedy bola v práci a kedy nie....lebo vtedy bude žiadať aj zamestnávateľ vysvetlenie kde opatrovateľka bola, teda ak to nebola návšteva lekára a podobne....neviem si predstaviť že opatrovateľka nepríde týždeň do práce a rodina za opatrovanie zaplatí akoby bola v práci...prečo rodina nekomunikuje so zamestnávateľom opatrovateľky a nerieši to s ním? predsa nikto nebude platiť za niečo čo nevyužije....opatrovanie je platená služba, takže tam nie je problém to odkontrolovať....nepríde mi opatrovateľka, volám jej zamestnávateľovi kde je....naozaj nechápem v čom môže byť problém, teda okrem toho že rodina alebo daný človek to nerieši so zamestnávateľom opatrovateľky.....veď ak nepríde volám kde je jej zamestnávateľovi ktorému platím za danú službu....