icon

Ako riešiť nedostatok pracovníkov v práci?

26. apr 2024

Ahojte, v práci je situácia aká je. Kolegom sa nechce, zaspia, majú niečo iné na práci a tak neprídu. Malo by nás byť minimálne 10 aby vedelo všetko fungovať, je nás 5. Dnes a zajtra som mala mať rannú od 5:30 do 14:30 (vstávam o 4tej). Poobede volal kolega, ktorý mal prísť na poobednú, že nepríde lebo má niečo iné na práci,tz.bolo by ich 4. Tak som sa nechala uprosíkať a ostanem tu do 22:30 (na 23:00 som doma) ale zajtra by som mala zase vstávať o 4tej a prísť od 5:30 do 14:30. Uvažujem, že dnes sme 5 spolu somnou, zajtra spolu somnou 6. Tak možno by som zajtra jednoducho neprišla, však to by som spala čo? 4 hodiny po 17 hodinách v práci? A zase na 9 hodín do práce?
Len svedomie ma škrie, že ich nechám v ťažkostiach ale tak ak to dnes dáme 5tí tak zajtra tiež.

venom19
26. apr 2024

A co na to veduci? Nech poriesi zastupy

crazy_cat_lady
26. apr 2024

to mate co za pracu/pracovnu dobu, ked kolegovia len tak nepridu na smenu, lebo maju nieco dolezitejsie, alebo sa im nechce? preco Vam to manazer/veduci toleruje? :D

dskjhfdlkdjhl
26. apr 2024

To je zaujimave pracovisko. Mate aj nejakeho sefa, ci sa len tak nahodne stretavate?

minenkak
26. apr 2024

Jej aj ja chcem takú robotu ,že zavolám ,neprídem,lebo mám niečo iné.Napus firmu a aj adresu, hneď dávam žiadosť

autor
26. apr 2024

@venom19 vedúci ma poprosil aby som zostala ale s tým, že mám aj normálne na svoju zmenu zajtra.

dskjhfdlkdjhl
26. apr 2024

A teda, co by som robila ja? Nasla by som si pracu asi niekde inde, kde to funguje. Vyplatu dostavate? Ci iba vtedy, ked sa chce a moze? Lebo za taku prac. moralku by som cakala nieco take😝

venom19
26. apr 2024

Raz za cas by sa dalo potiahnut, privyrobit. Ale dlhodoba byt k disppzicii ako na spagatiku, ked si kolega zmysli, ze dnes kasle na to...nemyslitelne

babkaland
26. apr 2024

Čo by sme robili? Čudovali by sme sa. Veď také ani zákonník práce nepovoluje. Ani jedno z toho. Lebo absencie musia byť ospravedlnené, pri 3 absenciách padá pracovný pomer. Odpracovať sa musí minimálne 8 hodín. Pri zmenovej prevádzke 7,5 nieže halabala jeden deň robím, druhý nie. A pri nadčase sa musí dodržať 12h odpočinok. To že hodinu cestuješ to nezahŕň ale od fajrontu k ďalšej zmene musí byť 12h. Veď preto sa nemóžu ťahať 16-ky ale iba 12-ky že keď o 14h končíme tak môžme ostať do 18h ale ďalej nie.

macilaci
26. apr 2024
vyrovnanaosoba
26. apr 2024

Za odpravovaný nadčas máš bud zaplatené, alebo náhradné voľno. Ty si určí podmienku predtým, ako ťa niekto uprosika na ťahanie za niekoho. Povedz "áno, prídem zajtra, ale pozajtra chcem náhradné voľno a nech za mňa robí ten kolega, za ktorého robím ja"

buberova
26. apr 2024

Hlavne by som sa nenechala uprosíkať keď by som vedela že zajtra robím znova.

syslik81
26. apr 2024

vedela si , ze rano vstavas ...nenutili ta-suhlasila si dobrovolne -mohla si povedat nie,, chces byt rovnaka ako ty , kt opovrhujes.. co znamena,ze budes ako oni ... co by som robila? na svoju zmenu by som isla normalne ako mam ale pohovorila si s veducim,ze si vynimocne suhlasila,ale nech si s nimi prehovori,lebo takto sa to tahat dlhodobo neda..

nikaeli
26. apr 2024

V podstate je to tvoja voľba - nechala si sa uprosíkať. Makáš ako otrok, síce máš nadčas, ale žiadny život pre seba. Mňa by zaujímalo ako vykryje neodpracovaný čas ten, za ktorého makáš. Mňa by neukecal nik, ráno vodí manžel deti do škôlky, aby som ja pre ne bežala poobede alebo naopak. Mohla by som ostať v práci max hodinu naviac, ale určite nie tak, ako to popisuješ. V prvom rade sa nauč povedať 'nie' a hneď potom to rieš s nadriadeným. Nešpekuluj, nekalkuluj. Rob svoju prácu ako máš. To je všetko. Ja nechápem, že si meníte smeny ako sa vám zachce. U vás neplatia žiadne zákony?

mladena
26. apr 2024

Prestávky v práci sú pre zamestnávateľa zákonnou povinnosťou. Medzi koncom jednej a začiatkom druhej zmeny musí mať zamestnanec minimálny odpočinok v trvaní 12 po sebe nasledujúcich hodín v priebehu 24 hodín a mladistvý zamestnanec aspoň 14 hodín v priebehu 24 hodín.
Zákon však ďalej hovorí, že dobu odpočinku možno skrátiť až na 8 hodín. Zamestnávateľ tak môže zamestnancovi staršiemu ako 18 rokov skrátiť dobu odpočinku v nepretržitých prevádzkach a pri turnusovej práci, pri naliehavých opravárskych prácach, ak ide o odvrátenie nebezpečenstva ohrozujúceho život alebo zdravie zamestnancov, a pri mimoriadnych udalostiach. Dôležité je tiež vedieť, že ak zamestnávateľ skráti minimálny odpočinok je povinný dodatočne poskytnúť zamestnancovi do 30 dní rovnocenný nepretržitý náhradný odpočinok.
Zdroj: https://www.peniaze.sk/ekonomika/6835-aka-dlha-...

jaskolka
26. apr 2024

Ja hlavne nechápem čo to mate za prácu, ze si tam ľudia chodia ako do holubnika
Vedenie co na to? Lebo ok, samozrejme ze sa môže vyskytnúť raz za čas niečo nepredvídané, choroba, náhla rodinná situácia.. Ale aby pravidelne nechodilo sa do práce lebo človek zaspí, nechce sa mu, ma dačo iné ba robote.. To kde robíš, v Kocúrkove?

mogaa
26. apr 2024

bolo mu treba povedať nie...resp.ano potiahnuť, ale buď ostať len o 4hodiny dlhšie alebo že zajtra prídeš o 4hodiny neskôr....súhlasila si dobrovolne, teraz nemáš prečo vyplakávať.....

rozculena
26. apr 2024

to kde sa takto "pracuje" ??

danica2711
26. apr 2024

to je čo za robota, kde zamestnanec nepríde do roboty, lebo sa mu nechce? Toto by mi zamestnanec urobil len dvakrát - prvý a posledný... dobrý bordel tam máte

babydesire
26. apr 2024

Ak je to tak su tu porusene zakony..napriklad o povinnej pauze medzi smenami. Nepamatam si presne ale tusim po dennej 9hodin a po nocnej 12hodin..trebz to vygooglit

eeffka
27. apr 2024

Vynimocne ok, ak su vazne dovody, ale to co popisujes NIE. Bodka. To si musi vyriesit nadriadeny.