icon

Ako riešiť neprimerané správanie šéfky pri žiadosti o zvýšenie platu?

19. nov 2023

Ahojte,

ja by som chcela vediet, ci je postup spravny zo strany zamestnavatela.
Pracujem v jednej nemenovanej firme. Sme 6 a robime rovnaku robotu vsetci. V statistikach som uz cca 2-3 roky stale prva (pracujem tu 5 rokov). Snazim sa stale vyhoviet kazdemu, mladsie kolegynky ak potrebuju volno kvoli detom, vyhoviem. Stale kazdemu vyhoviem, nie som konfliktna, robim si cestne svoju robotu. Sefka ma uz viackrat pochvalila. Okrem mna, teda vsetkych 5 mojich kolegyniek povysila na odbornych referentov + zvysenie platu. Ja nic uz rok. Bola som za nou 2x (o 2 roky nastupujem do dochodku, takze bolo by to fajn) a odbila ma tym, ze jej mama tiez nedostava vela penazi na dochodok.

Kedze moji drahi kolegovia, cest vynimkam, nerobia, robim za nich ako kon, mma pocit, ze ma vyuzivaju a diskriminuju, podala som papierovou formou o zvysenie mzdy na odbory.

Zavolali si ma, ze fajn, klobuk dole, nikto sa nepostavil este zoci voci nasej sefke, hoci robi voci svojim kolegom intrigy. Pytali sa, ze ci s achcem s nou stretnut pred nimi a vydiskutovat. Povedala som, ze jasne, stretli sme sa a ona klamala a klamala a klamala. Ze nie som spolahliva, nepomaham ostatnym, atd., proste, klamstva. Spomenula som aj jej mamu, ze co ja mam s nou, ked som prisla za nou kvoli zvyseniu platu, tak sa mi zacala vyhrazat pred ostatnymi, ze poda na mna trestne oznamenie, ak este raz spomeniem jej mamu. A ti, ktori ma vo vsetkom povzbudzovali, stali na strane sefky, mlcali. Bola som strasne ponizena.

Ubehol pomaly uz mesiac, a ja som nedostala ziadne oficialne papierove vyjadrenie od nich o tejto veci. Proste robia sa, ze sa nic nestalo. Nemaju mi poslat vyjadrenie z odmietnutia ziadosti? Ak ano, dokedy maju lehotu?

Ja uz ale mam dost, mohla by som knihu o sefke napisat. Ohladom kolegov radsej nic nepoviem. Pred pol rokom prisla nova kolegyna, hodila sa na PN pred 3 mesiacmi sa vratila a je tiez odborna referentka. Robime to iste. Nie, vypoved nepodam. Mam uz kratko do dochodku.

Strana
z2
22abigail22
20. nov 2023

Rozpíšem Vám svoju osobnú skúsenosť, ktorá je podobná tej vašej 🫣 :
Pracovala som 2 a pol roka v nemenovanej firme kde mi pri nástupe bolo povedané, že každý rok zamestnávateľ zvyšuje mzdu.
Avšak, každé 3 mesiace sme mali posedenie s vedúcou tímu kde sa s každým z nás osobitné riešila výkon a mali možnosť sa vyjadriť - po každé som žiadala o zvýšenie mzdy ale jej odpoveď bola doslovné "nedá sa". 🤦‍♀️
Samozrejme, po každé som argumentovala prečo chcem vyššiu mzdu (to nie len tak pre nič):
- vzhľadom na pracovnú pozíciu, náplň práce a miesto práce nezarabám ani nástupný plat (zarábala som o 200€ menej)
- podľa štatistík výkonu som bola tretia najlepšia zamestnankyňa z 25 (pričom som tam bola najkratšie, ostatní tam pracovali min 5 rokov)
- nikdy som nebola PN, pracovala som nadčasy, každý sviatok, ochotne som vymenila smeny s kolegovcami, nebrala priepustky ani dovolenky som nečerpala
Nestačilo. Za tie 2 a pol roka mi zvýšili mzdu o 100€ v hrubom! 🤬
Nakoniec som odtiaľ odišla.

Môj pohľad na vec je také, že pokiaľ si vás zamestnávateľ cení a je s vami spokojní, mzdu Vám zvýši bez vašej žiadosti. 🤷‍♀️
Vo vašom prípade prestanem prosíkať (je jasne, že k zvýšeniu nedôjde - čo má mrzí 😓).
Keďže máte iba 2 roky pred dôchodkom, vydržala by som. 👊 Alebo môžete trebárs skúsiť žiadosť o predčasný dôchodok. 🤔

lenicka999
20. nov 2023

Toho koňa bijú ktorý ťahá. Pekne by som na tvojom mieste prestala robiť veci naviac. Zníž svoju produktivitu k tomu čo robia tvoje kolegyne, žiadne ústupky s dovolenkami a podobne. A pekne si teraz ešte porieš všetky zdravotné problémy. Neber na nikoho ohľad, na teba tiež nikto neberie. A kľudne bez váhania pri najmešom zdravotom probléme sa daj na PN-nku.
Čo najhoršie sa ti može stat. Že ťa vyhodia? Na to by museli mať nejaký dovod a pokiaľ budeš produktívna "len" ako tvoje kolegyne tak to dobrý dovod nie je. A aj keby ťa vyhodili tak sa pekne nahlasis na urad prace, poberieš trochu podpory poprípade pojdeš do predčasného dochodku.

muchotrafka298
20. nov 2023

Pokial je tam situacia neznesitelna, tak by som uvazovala o odchode do predcasneho dochodku. Nechaj si to vypocitat, ze kolko by Ti to vyslo. Kedze tam sa ziadnej vdaky nedockas, lebo z toho,ze "robite dobru pracu" sa nenajes ani z toho nezaplatis ucty. A nech si poradia bez teba. Mam znamu, ktora robila takto za 3 ludi, isla do dochodku. Na jej miesto prijali cloveka, ktory nic nevie, v kuse ju kontaktuju. Som jej povedala, ze nech im povie, ze je na dochodku alebo nech si necha poradenstvo zaplatit. 3 mesiace dotycneho zaucala, mal si pisat, co sa ako robi. Ona to vzala tak, ze im MUSI pomoct. Hovorim jej, ze nemusi.

Ty tiez urob iba svoju pracu a nemusis nikomu vychadzat v ustrety. Lebo z vlastnej skusenosti, velakrat su zeny s detmi postavene na piedestal, ze im sa MUSI ustupovat. Nie, nemusi, lebo ty mas take iste pravo na dovolenku ako maju oni.

janinah
20. nov 2023

Inak ešte pripomenie,že posledný rok odpracovaný pred dôchodkom sa nezaratava,teda nemá vplyv na výšku dôchodku.Takze kľudne si riešiť zdrav.problemy.

bmolko
5. dec 2023

prave som na toto narazila: „Požiadať o predčasný starobný dôchodok ešte v roku 2023 je jednoznačne výhodnejšie, ako čakať na riadny dôchodok v roku 2024," píše hneď v úvode svojho pondelkového statusu Jozef Mihál na sociálnej sieti. Odborník na dane a odvody pridáva na vysvetlenie svojho tvrdenia aj konkrétnu situáciu. „V prvom príklade pani Mária získa naviac sumu 5348 eur oproti tomu, keby čakala na riadny dôchodok od júna 2024, a riadny dôchodok by mala len o 3,10 eura vyšší. V druhom príklade pani Melánia získa naviac sumu 7424 eur oproti tomu, keby čakala na riadny dôchodok od novembra 2024, riadny dôchodok by mala len o 3,70 eura vyšší," A mala by si po probleme a strese.

lenicka999
15. dec 2023

Ajhoj Autorka, ako to ide ďalej? Ubrala si z pracovného nasadenia a čerpáš dovolenky? Dúfam že áno ;)

Strana
z2