icon

Ako riešiť porušenie výpovednej lehoty zamestnancom?

25. sep 2025

Ako riešiť situáciu, keď niekto dá výpoveď štýlom, že zajtra nepríde, napriek tomu, že má v zmluve uvedenú výpovednú lehotu?

melanta
25. sep 2025

Výpovedná doba (doba, nie lehota) začne plynúť až keď jedna strata doručí druhej výpoveď. Neplynie iba preto, lebo je v zmluve.

Takže ak zamestnanec nedal výpoveď, ani zamestnávateľ jemu a proste človek nepriešiel do práce, dá sa mu absencia (mzdárka určite vie, čo A znamená z pohľadu odvodov) a následne teoreticky môže zamestnávateľ ukončiť PP okamžite, čiže okamžité skončenie PP z dôvodu závažného porušenia. Samozrejme, ideálne je, ak sa mu zavolá a zistí, či neprišiel, lebo sa niečo stalo alebo preto, lebo sa rozhodol skončiť a kašle na dodržanie zmluvy a zákona.

janagem
25. sep 2025

Ja poviem - zamestnávateľ môže pokračovať s absenciami a následne kratit aj dovolenku.

melanta
25. sep 2025
@janagem

Ja poviem - zamestnávateľ môže pokračovať s absenciami a následne kratit aj dovolenku.

@janagem presne to by som urobila ja, ak ide o špekulanta. Nedala by som mu okamžité skončenie PP, dala by som mu A-čka, nech si zaplatí odvody za tie dni, kým nezačne situáciu riešiť ako normálny človek.

janagem
25. sep 2025
@melanta

@janagem presne to by som urobila ja, ak ide o špekulanta. Nedala by som mu okamžité skončenie PP, dala by som mu A-čka, nech si zaplatí odvody za tie dni, kým nezačne situáciu riešiť ako normálny človek.

@melanta asi tak. Je hrozne, že v dnešnej dobe ľudia neakceptujú pracovnoprávny vzťah - veď je nejaká zmluva ktorá sa dodržiava a znie to, že tento človek sa si nepokúsil dohodnúť.

melanta
25. sep 2025
@janagem

@melanta asi tak. Je hrozne, že v dnešnej dobe ľudia neakceptujú pracovnoprávny vzťah - veď je nejaká zmluva ktorá sa dodržiava a znie to, že tento človek sa si nepokúsil dohodnúť.

@janagem tak väčšina koníka by ti povedala, že veď zamestnávatelia tiež nie sú seriózni, tak prečo mám byť ja. Treba začať od seba.

denkabemommy
Autor odpoveď zmazal
janagem
25. sep 2025
@denkabemommy
Odpoveď bola zmazaná

@denkabemommy stále musí dať písomne vedieť.

denkabemommy
Autor odpoveď zmazal
zalka
25. sep 2025
@melanta

@melanta hm... U seba by si ho naťahovala, skrz odvody... Ale ak dotyčný ma zmluvu už inú tak odvody pôjdu z nej a nevytrestas ho. A detto je po lete i dovolenku iste ma vyčerpanu a nebude veľmi čo krátiť.
Tak zamestnanec z toho vyjde víťazne.
PS:nehovorím, že to schvaľujem.

melanta
25. sep 2025
@zalka

@melanta hm... U seba by si ho naťahovala, skrz odvody... Ale ak dotyčný ma zmluvu už inú tak odvody pôjdu z nej a nevytrestas ho. A detto je po lete i dovolenku iste ma vyčerpanu a nebude veľmi čo krátiť.

@zalka chápem čo píšeš. Vždy to chce individuálny prístup podľa situácie. Ja som ešte v zamestnaní zažila veľa krát, že kandidát mi priamo povedal, že v prípade záujmu môže nastúpiť okamžite. Že síce by mal výpovednú dobu, ale urobí to na absenciu. Tým kandidát skončil. Kto chce zamestnať niekoho takého? Urobí to jednému, urobí aj druhému. Aj som to ľuďom priamo povedala, že nechcem v tíme nikoho s takýmto postojom. Väčšina bola prekvapená.

anonym_43bdac
25. sep 2025

Ono záleží.... Ak zamestnanec dá výpoveď a odíde na druhý deň s tým že má novú prácu tak starý zamestnávateľ nemá naňho páky, môže mu dať absencie ale zamestnanec má nový pracovný pomer čiže odvody bude mať zaplatené a dovolenka či mu ju preplatia alebo ju budú čerpať tak zamestnanec ju dostane tak či tak zaplatené....

anonym_d766ff
25. sep 2025
@zalka

@zalka a teda aky postih bude mat taky zamestnanec?

anonym_d766ff
25. sep 2025
@melanta

@zalka chápem čo píšeš. Vždy to chce individuálny prístup podľa situácie. Ja som ešte v zamestnaní zažila veľa krát, že kandidát mi priamo povedal, že v prípade záujmu môže nastúpiť okamžite. Že síce by mal výpovednú dobu, ale urobí to na absenciu. Tým kandidát skončil. Kto chce zamestnať niekoho takého? Urobí to jednému, urobí aj druhému. Aj som to ľuďom priamo povedala, že nechcem v tíme nikoho s takýmto postojom. Väčšina bola prekvapená.

@melanta dalsi zamestnavatelia tie ''Acka '' dakde vidia?

melanta
25. sep 2025
@anonym_d766ff

@anonym_d766ff bohužiaľ nie. Ak si nový zamestnávateľ nepýta referencie u pôvodného, tak nezistí, nakoľko neseriózny je človek.

melanta
25. sep 2025
@anonym_d766ff

@zalka a teda aky postih bude mat taky zamestnanec?

@anonym_d766ff okamžité skončenie pracovného pomeru, možná nevyplatená posledná mzda, kožná náhrada škody ak ide o pozíciu, ktorá môže spôsobiť firme škody svojou neprítomnosťou. Možno píšem preto, že záleží čo a ako je dohodnuté v zmluve. V podstate zamestnanec môže neprísť z jedného dňa na druhý bez toho, aby znášal nejaké reálne citeľné následky.

anonym_d766ff
25. sep 2025
@melanta

@anonym_d766ff bohužiaľ nie. Ak si nový zamestnávateľ nepýta referencie u pôvodného, tak nezistí, nakoľko neseriózny je človek.

@melanta vyborne. takze vlastne pokial nie je v PZ zmluve uvedene, zeby mali daky ''penazny postich za usly zisk'' tympadpm sa takemu vychalkovi vlastne nic nestane ze?

melanta
25. sep 2025
@anonym_d766ff

@melanta vyborne. takze vlastne pokial nie je v PZ zmluve uvedene, zeby mali daky ''penazny postich za usly zisk'' tympadpm sa takemu vychalkovi vlastne nic nestane ze?

@anonym_d766ff v podstate áno, nič sa mu nestane. Inak bežne tu radia ženy v diskusiách proste neprísť do práce, ak má človek nový job a kašľať na výpovednú dobu. Predpokladám, že ani jednej by sa ale nepáčilo, keby takú možnosť bez postihov mali aj zamestnávatelia voči zamestnancom.

anonym_bc25da
25. sep 2025

Ak ti spôsobil škodu, môžeš mu to strhnúť z výplaty.

alickapusinka
25. sep 2025

a môžeš dostať hrube porušenie prácovnej discipliny a ked by si sa išiel išla nahlasiť na UPSVR tak môžeš mať problém že skrz toto ťa neprijmu do práce.

zalka
25. sep 2025
@melanta

@melanta no šéf zrazil teóriu... Keď chce niekto odísť nech ide, nedržal zamestnanca... Nie je nič horšie ako nasraty zamestnanec ak mu nevyjde dohoda o skončení PP... Viac škody ako úžitku z neho...

tiika
25. sep 2025
@anonym_43bdac

Ono záleží.... Ak zamestnanec dá výpoveď a odíde na druhý deň s tým že má novú prácu tak starý zamestnávateľ nemá naňho páky, môže mu dať absencie ale zamestnanec má nový pracovný pomer čiže odvody bude mať zaplatené a dovolenka či mu ju preplatia alebo ju budú čerpať tak zamestnanec ju dostane tak či tak zaplatené....

@anonym_43bdac dovolenku nemusí dostať zaplatenú vôbec, za jeden deň absencie sa kráti dovolenka o 1-2 dni. Nikde nie je napísané, že zamestnávateľ musí prepustiť zamestnanca po 2-3 dňoch absencie, je to len možnosť. Pokojne môže mat aj 10 dni absencie, mínus 20 dni dovolenky.

tiika
25. sep 2025
@anonym_d766ff

@anonym_d766ff spôsob ukončenia napr. zavazne porušenie prac.disciplíny sa píše na zápočtový list, ten sa dava na UP, niekedy si ho vyžiada i nový zamestnávateľ, tak tam je to vidieť

anonym_d766ff
25. sep 2025
@tiika

@anonym_d766ff spôsob ukončenia napr. zavazne porušenie prac.disciplíny sa píše na zápočtový list, ten sa dava na UP, niekedy si ho vyžiada i nový zamestnávateľ, tak tam je to vidieť

@tiika asponze tak