icon

Ako riešiť problém skorších odchodov kolegýň?

24. mar 2024

Som vekovo aj sluzobne najstarsia medzi kolegynami. Nikdy som si nedovolila odist skor, iba vynimocne, po dohode so sefom. V poslednom case som si vsak vsimla, ze kolegyne odchadzaju z prace skor. Ja samozrejme neviem, ake maju dohody so sefom, ale som toho napocitala za mesiac za niekolko hodin, prepocitane na peniaze radovo niekolko desiatok eur. Nepride mi to fer. Sice mam o malo vyssi plat, ale to z dovodu, ze som tam uz dlhsie, zvysenie som mala iba pred 3 mesiacmi. A zas tolko mi nepridali, aby ma to nestvalo. Mozno im to takto vychadza aj lepsie na hodinu. Mame inak dobre vztahy, takze neviem ako to odkomunikovat so sefom, pride mi to bonzacke, hoci to vsetci vidime. Mne to je proti srsti, odchadzat skor, ak ma sef sam od seba neposle skor domov (co sa nedeje), mame urcenu pracovnu dobu. Rozhodne nerobia kolegyne ani rychlejsie ani kvalitnejsie, to tiez vsetci vieme, ako to je. Mam za nim ist a normalne mu povedat, ze mi to vadi? Co by ste robili? A ako to riesit, ake riesenie navrhnut? Technicky je mi aj jedno, ze idu skor, kebyze vnimam rozdiel v plate adekvatny situacii. Ja sa za nim aj chystam, lebo ma to stve, lebo to nie je voci mne fer, ale nejak sa aj tak blbo citim. Snad ma chapete, je to taka blba situacia, vlastne ma do toho nic, mam sa starat o seba, ale stve ma to.

Strana
z4
kvetinka719
26. mar 2024

Ja ti napíšem z pohľadu šéfky - ak máš veľa podriadených a nedobrý dochádzkový systém (nie vo všetkých firmách sa cipuje pri príchode a odchode ako u nás a potom sa do dá obchádzať), môže sa stať, že ti 15 min skorší odchod domov “ujde”. Ja ako nadriadena by som o pocite krivdy zamestnanca, ktorý je lojálny a u nás dlhšie, chcela vedieť. A už som podobne situácie, kedy sa niekto cítil ukrivdený a prišiel za mnou, aj riešila.
Šéfovi to kľudne komunikuj. Otvorené, nepoznáte sa predsa jeden mesiac. Povedz kľudne, že ti to je nepríjemne, nechceš byt bonzak, ale zožiera ta to. Možno sa s nimi dohodol, možno to nevie a bude to riešiť. Každopádne ale, aj od toho tam je šéf, aby riešil aj tieto situácie. Sú nato rôzne nástroje a metódy.
Nevyriešené nespravodlivosti robia v pracovnom prostredí veľa problémov a cieľom každého leadra a manažéra je mať do doriešené.
Držím palce

nevelyn
26. mar 2024

Sef je mozno rad, ze ma stabilny, nekonfliktny tym, ktory odvadza pozadovanu pracu, mozno vie, ze plat by mal byt vyssi, ale to si firma nemoze dovolit a tak prizmuri oko nad skorsim odchodom. Mozno vobec nebude nadseny, ze mu tam pridavas problem. Mozes s nim odkomunikovat, ze si sem tam tiez odides skor, ak teda neodkazes odist skor sama od seba. Mne by toto vobec nevadilo, nie som nabozensky zalozena, ale je to podobenstvo v Biblii o robotnikoch vo vinici, ktori dostali rovnaku mzdu za popoludnie ako ini za cely den. Trvalo par rokov, kym som pochopila, ako dobre a pravdivo to reflektuje zivot a najlepsou cestou je zmierit sa s tym alebo si vyjednat lepsie podmienky pre seba, ale nerisit inych.

luizina
26. mar 2024

@nyusika hlavne, ze @autorka ma isto kopec rokov odrobenych v zahranici, ked hovori, ako to tam funguje. Ja veru vela rokov pracujem kade tade vonka a ľudia tu neriesia inych a skor sa snazia kolektivne svoje pracovne podmienky zlepsit a nie si to navzajom stazovat. Uplne suhlasim s tym co napisal
@jozko_z_lesa tomu sa kedysi hovorilo "Iniciatívy blbec je horší ako triedny nepriateľ"... cize pani nech ďalej pucuje pracovisko, ked nemusi a nech ide kľudne zalovat sefovi, ktory o tom vie. Inak nechapem, ako to, ze vie platy svojich kolegyn, to by predsa nemala vediet, tak kto tu porusuje nejake pravidla..

mira0611
26. mar 2024

Ahoj autorka, ja si myslim, ze by si mala za sefom zajst, ale nepovedz mu, ze ta to stve, lebo to bude take ako pises bonzacke a ako keby si im zavidela.
Chapem tvoje pocity.
Opytaj sa ho, ci maju kolegyne upravu pracovneho casu? Povedz, ze ste tím a je to pre teba neprijemne, ze mate rozdielne pracovne casy a je to voci tebe nespravodlive. Daj mu logicke argumenty, a priestor, aby vysvetlil. Skus krotit svoje pocity. Priprav sa na rozhovor, precitaj si nejake typy na nete, a len logicky a pragmaticky, ziadne pocity, ze ma to stve...

mira0611
26. mar 2024

@jozko_z_lesa podla mna nie je spravodlive, ze 2 kolegyne odidu skor kym tretia ostane a taha to za nich. Toto by sa ani jednemu zamestnancovi nepacilo.
Keby sa striedali, ze raz odide jedna skorej na druhy den druha...tak je to take ok, ale takto.

autor
26. mar 2024

@luizina Prosim vas uz prestante, uz som nechcela pisat, ale co je vela to je vela. Vratane toho, aby ste sa vyjadrovali k tomu, ako to fungovalo za sociku, na to by ste museli mat uz aspon 55 rokov, aby ste aspon chvilu pracovali pocas komunizmu a nielen vyjadrovali domnienky generacie ludi, ktori za sociku pracovali a realne zazivali ako to tam fungovalo. Ozaj idete schvalovat prispevok nejakeho pana, ktory nema hanby si brat do ust mojich rodicov, este s pokryteckou hlaskou, ze nech sa neurazim? Co to ma spolocne s mojimi rodicmi, sa nehanbite?
Pod ruskom kaznenia mojej osoby sa tu dopustate mnohe vacsej spinavosti, nez mi chcete prisudit. Vratane toho, ze to akoze moje "neexistujuce bonzactvo" je nieco horsie, ako "realne" nedodrziavanie pracovnej discipliny. Jedine ze ako sa vravi, trafena hus zagagala, vsetky co to schvalujete, zrejme idete v rovnakych kolajach a riesite iba to aby ste sa mali same dobre, takze ani reci o nejakej kolegialite.
Takisto vypisovat tu o tom, ze som bonzacka je uplne mimo, lebo o tom sef vie, nemoze to byt bonzactvo - to ze som to tak pomenovala je, lebo ma v tej chvili ine slovo nenapadlo, a je hadam vsetkym jasne ze to je neprijemna situacia. Neprisla som sem ziadat o hodnotenie toho, ci som dobry zly clovek, ale o napady ako tuto situaciu vyriesit delikatne.
Myslim, ze je to zcasti aj sefova chyba , ze nepride a nepovie, Janka, vsak chod aj ty domov. Asi mu to vyhovuje. Ja nekydam na kolegyne, ja hladam optimalne riesenie niecoho, co nie je ok a stve ma to. Kazdy mame inde to citlive miesto, aj vy.
Ak aj viem o platoch kolegyn, tak som zjavne neporusila ja pravidla, vsak? Ale asi ten, kto mi to povedal.
BTW. mam odpracovane vonka, takze este aj tato ironicka poznamka je neslusna. A dokonca som este aj ja ta co ma doma dve male deti a kolegyne su vsetky mlade, bezdetne.

zejdlikova
26. mar 2024

Tak skús ísť za šéfom s tým že by si chcela odchádzať domov skôr…lebo myslím, že ak by si prišla s tým že to je nefér a podobné tak im to zatrhne a budeš za zlú(aspoň som teda pochopila, že to od neho majú povolené)😕to by asi nebolo ideálne
Skôr sa z toho snaž vyťažiť aby si mohla odísť skôr ako spôsobiť to že by museli kvôli tomu zostávať “dlhšie”
Možno to by bol taký najšetrnejší spôsob aby si sa necítila ukrivdená a zároveň nikomu neublížila

jozko_z_lesa
Odpoveď bola odstránená
lunademonica
26. mar 2024

Praca nie je väzenie....nemusia tam sedet, ked maju hotovo, a ani ty...
"Neviem kolko mas kokegyn, ale asi by bola blbost keby ste tu mycku vykladali napr. 4 naraz, len aby ste akoze nieco robili...si velmi konzervativne nastavena, svet sa meni, planuje sa 4 dnovy pracovny tyzden, work-life balance, zmen sa aj ty

kvetinka719
26. mar 2024

@lunademonica nezvyknem komentovať príspevky oných ako autorov, ani som všetky necitala, ale toto mi udrelo do oci - práca nie je väzenie? Nemusia sediet, keď majú hotovo? Každá práca ma predsa stanovený pracovný čas, nie každý ma ukolovu prácu. Manipulovanie s dochádzkou, pod čo spadá aj skorý, neoprávnený odchod, je predsa hrubým porušením pracovnej disciplíny a dôvod na hodinovú výpoveď.

gabriela2952
27. mar 2024

Mne by to bolo tak srdečne jedno, keď to má šéf na háku, načo sa tým zapodievat

kassandra25
27. mar 2024

Já ti neviem. Vsade nieco je. A za vsetkým nieco je. Ty mozes ist za sefom, aj mu mozes prezradit novinu - ony odchadzaju skorej domov a robia to pravidelne/ často. A tvoj šéf ti neodpovie: maju to dovolene, polku z nich pretahujem, strkam im peniaze a dary na ruku. Keby majitelia firmy chceli, mali by ste zavedenú dochadzku na čip, plus by ste sa písali s časmi este do dochádzkovej knihy, a kamery by to istili. Keby sa konkretne majitelom jednalo o dodrzanie pracovnej doby, by to istili. Keby sa majitelom jednalo o to, aby mali kolegyne výkon, to by bola iná drezúra pre nich. Keby sa im jednalo o to, ze " pracuj, ako mozes a len chces a chod domov , ako chces, " , tak aj o to sa majitelia postarajú. A postarali sa. Ostatne ti nikto nepovie. Ani tá kolegyna sa ti nepochvali, co vsetko a s kym a kade a za čo. A ty to nevieš. Jediné, čo si ty mozes dovolit nenápadne povedat, je to, ze " moj muz pracuje v takej a takej firme a maju dochadzku na cip a odpípanie, zapisujú sa a pri odchode ich sníma kamera". Povedala by som nenútene sefovi a to v rozhovore iba toto a bodka. Nic viac. Vies, kazdy ma iba to co chce. Nikto nema to, co nechce. Ak tam ty robit chces, xostan a drz hubu. Ak tam robit nechces, mozes si hladat inde alebo ostat doma a hladat si. To by si sa divila, ako to funguje vo firmách. Napriklad u nás je to tak, ze majitel s 2 VŠ ma veducu osobu, ktora mu vkuse kradne a vsetci to vieme , vie to aj majitel, viackrat sa prislo na jeho zlé konanie a drzia ho tam, lebo kto by robil jeho zanho pracu, kde sa okrem obycajnych veci je potreba aj odbornejsích. U nás majitelia neurobia nic, pritom by majitel mat byt nevýslovná kapacita a informovany je od jeho najblizsej rodiny, ktora tam tiez pracuje a o vsetkom ho informuje kazdý den. Napriek tomu si majitel spinit ruky nechce, nechce sa mu hladat nova veduca osoba a to, ci mu niekto ukradne dajme tomu tých 400 - 900 e do vacku kazdy mesiac len tak, je mu jedno. Mozno majitel spolu s nasou veducou osobn.v niecom letia, a to zase my nevieme. Vsetko je mozné a treba sa zamerat na svoje dobro a ze co vlastne chces.

bosorkabb
27. mar 2024

@kassandra25 toto poznám. Raz som pracovala vo firme kde vedúca kradla. Všetci to vedeli aj šéf a nechcel to riešiť. Lebo presne kde nájdem rovnakú čo bude ťahať aj víkendy a také reči.
Momentálne robím vo veľkej firme a tiež sa vie kadečo. Šéf vie a nerieši. Nemáme za nich náhradu, práca je urobená tak sa nerieši.

kassandra25
27. mar 2024

@bosorkabb co ti poviem, vsade je to rovnako. Aj v predoslej firme, kde som bola, kradla veduca a ked na to majitelia prisli, mi na pleci vyplakavali a este sa stedro zbavovali pol roka tejto veducej s hentakou a onakou odmenou, este aj odstupne jej dali a kadeco, jak prezidentku si ju chovali, normalne ze heslo dnesnych firiem je: ked nekradnes, na rukach nosený tu nebudes!

bosorkabb
27. mar 2024

@kassandra25 ja vidím aký je problém nájsť nového zamestnanca ešte ďalší bonus ak ostane aj po skúšobnej dobe.
Rovnako u nás ako v muzovej firme a to majú nadštandardné podmienky, plat, rôzne benefity.
Hlavne u nás na západe. To môj muž dostáva ponuky na prácu stále, vždy odmietne. A nie nechodí fyzicky do práce skoro vôbec. Keby jemu niekto sleduje dochádzku tak infarkt dostane 😂

zzzza
12. sep 2024

@mimi3008 súhlasím

zzzza
12. sep 2024

@kassandra25 súhlasím

Strana
z4