icon

Ako riešiť zamietnutie dovolenky zamestnávateľom?

16. júl 2024

Babenky chcem sa spytat. Kolko Vam moze zamestnavatel zobrat dovolenky. Mala som riadne nahlasenu dovolenku podla ktorej sa sefka riadi lenze ked prislo na lamanie chleba, dovolenku mi zrusila lebo nemam deti, prednost maju mamicky s detmi a ty co si nahlasili skor. Ja som si dovolenku nahlasovala hned ako dala papiere. Zobrala som si jeden necely tyzden a druhy tyzden. Lenze dovolenku zrusila, ze si mozem vybrat inokedy lenze ja si nechcem brat dovolrnku v zime preco? A je to posledne 2 roky takto. Sefka mi berie dovolenky ako sa jej zachce a ja z 25 dni mam uz len 10. Akoze ostatny su furt uprednostnovany a ja sa mam podriadit. A ja nemam narok na dovolenku? Ok dala som si na sviatky lebo posledne roky just mi to vide ze musim za niekoho robit. Lenze kolegyna ktora ma mimochodom dospeleho syna a 2 vnucata nieje ochotna robit na vianoce tak tam zas slahla mna. Na silvestra tiez robim. Kedy si mam akoze tu dovolenku vybrat ked mi ju vzdy zrusi? Absolutne sa mi to nepaci. Kolegyna ktora mala prist miesto mna, neprisla a nic sa nestalo. Keby to spravim ja pridem o cast vyplaty

Strana
z2
matullienka
16. júl 2024

Prestávka sa nezaratava, ty si zistí aký máš mesačný fond. Inak za rozpis zmien a aby sedel mesačný fond zodpovedá zamestnávateľ, takže žiadny dovolenkový lístok by som jej spätne nepodpísala

nikaeli
16. júl 2024

Tak si to na konci mesiaca spočítaj a odfoť a až potom jej to odovzdaj. To si ju nikdy nekonfrontovala s tým, že máš hodiny odrobené a určite ti nemôžu chýbať? čo je toto za firmu??

autor
16. júl 2024

Riesili sme to cez IP lenze dosiahli sme len to ze nam vsetkym pobrala osobne a nedostali sme odmeny

autor
16. júl 2024

Aktualne sme bez osobneho a odmien 2 roky

mamina7070
16. júl 2024

a preco tam este si?

autor
16. júl 2024

Pretoze tam dobre zarabam a navyse momentalne neviem zohnat miesto take

matullienka
16. júl 2024

Daj anonymný podnet na inšpektorát práce, ale spätne hlavným nepodpisuj žiadne dovolenkové lístky, ťažko budeš niekomu dokazovať, že si dovolenku necerpala potom. Ak ti nesedia hodiny a odpracovala si celý mesiac je to chyba toho kto píše zmeny nie tvoja

nikaeli
16. júl 2024

a teda prečo si tam?? za takých podmienok??

bosorkabb
16. júl 2024

Prečo tam ešte pracuješ?

janai1
16. júl 2024

Dobre zarábaš? Akurát tak ako hlúpa robíš zadarmo 😉

eleanor2510
16. júl 2024

@autorka, ty si sem uz raz pisala, ze? Presne takyto problem tu bol asi pred dvomi mesiacmi ako cez kopirak, najprv to bolo o tom, ze dovolenku dostanu iba matky s detmi, potom to pokracovalo, ze ti beru dovolenku za akoze chybajuce hodiny. Uz vtedy sme ti radili, aby si dala výpoveď. Ked si to neurobila, naco sa pytas znova? Odpoveď je rovnaka. Bud sa za seba postav a bojuj, alebo fnukaj dalej, ale nepytaj si rady, ktore aj tak neposluchnes.

eleanor2510
16. júl 2024

@autorka, tak pardon, pred mesiacom! Dobre zarobis, ale 2 roky si bez osobneho ohodnotenia a odmien? Zacni si samu seba vážiť. Alebo tam rob este dalsich 20 rokov, ale prestan tu fnukat lazdy mesiac nanovo. A navyse si uz vtedy dostala odpoveď, ze zamestnávateľ ti nemoze zobrat ani den dovolenky za akoze chybajuce hodiny. Myslis, ze ked sa opytas o mesiac neskôr, odpoved bude ina? Nechapem ta, spamataj sa a postav sa za seba.

ysseba
16. júl 2024

@matullienka
@rozculena Áno baby, máte pravdu, disponuje celou. Neviem prečo žijem v tom, že polovicou 😲 No našťastie som to nikdy nemusela riešiť, nemám s tým skúsenosti.

autor
16. júl 2024

Keby som si nasla v mojom fachu robotu idem ale momentalne ponuky nie su.

marianarem
16. júl 2024

Podla mna to nerobi preto, ze nemas deti, ale preto, ze citi, ze si to moze k tebe dovolit. Robi si doslova, co chce, lebo vie, ze jej to vzdy prejde.

bosorkabb
16. júl 2024

Momentálne je najnižšia nezamestnanosť a nájsť si prácu nie je veda.
Ja som dala výpoveď po 10 rokoch pretože sa tam všetko zhoršovalo. A novú prácu som si našla do mesiaca.

rozculena
16. júl 2024

aký úväzok máš na zmluve?koľko hodín? odrbáva ťa nehorázne

rozculena
16. júl 2024

@ysseba kedysi veeelmi dávno bola polovica

iwesska
17. júl 2024

Ty ale predsa musis vediet,ako mas postavenu zmluvu a kolko mas odrobit. Ak mas odrobit 8h denne × 20 pracovnych dni, mas mat 160 odrobenych hodin. Ty si svoje hodiny snad na konci spocitas,ci ani to nie? Vzdy,vzdy som si ich takto zratavala. Nikdy ma neobrali ani len o hodinu. Ja mam pocit,ze ty absolutne netusis,co mas ako zamestnanec splnat a ake mas vlastne prava. A to zas nie je chyba sefky. Ona to len zneuziva.

iwesska
17. júl 2024

A nechapem,ako mozes dobre zarabat,ked ti odrobene hodiny nahradza dovolenkou. Keby si mala aj odrobene + cerpanu dovolenku,zarobila by si viac. To si nevedela?

simca06022011
17. júl 2024

mesacne mozes mat odrobenych 40h/tyzdenne = cca 160h mesacne. Cize nemoze ti vyratat ze mas mat 185h, s pracou NADCAS moze byt max 48h/tyzdenne, ale ak nemas nadcasove hodiny neriesi nic... AK mas menej, nema pravo tebe davat tam dovolenku.Dovolenka je na oddych, regeneraciu, hodiny prost ebudu neodpracovane, alebo sa nadrobia, smeny ma dat tak, aby to sedelo.
podla prichodov a odchodov, vies kolko odrobis kazdy mesiac.

simca06022011
17. júl 2024

Odporucam ti ten kratucky zakonnik prace, tych par paragrafov co sa tykaju zamestnanca PRECITAT dobre.

kris_tin257
17. júl 2024

@simca06022011 sú mesiace kedy je fond pracovného času 184 hodin, tento rok to je napríklad v októbri, treba si kontrolovať po mesiacoch....

simca06022011
17. júl 2024

@kris_tin257 ale ak ma niekto danú pracovnú dobu je to jedno. Lebo ide iba o počet pracovných dní... nedáva sa dovolenka..A jej chyba veeela dovolenky a október ešte ani nebol.

kris_tin257
17. júl 2024

@simca06022011 nehovorím nič o dovolenke iba o tej časti "nemoze ti vyratat ze mas mat 185h"... Iba hovorím že sú mesiace kedy vychádza pracovný fond skutočne 184h

simca06022011
17. júl 2024

@kris_tin257 tak áno, keď je viac pracovných dní tak môže (len stále platí ten týždenný.. čiže nechápem čo s fondom treba u nich riesit = jedine ak má volne dni hocikedy, keďže robí osmičky aj dvanástky)

mirkam3
17. júl 2024

Bože, žena, necháš so sebou úplne zamerať, horšie ako nejaký brigádnik. To dúfam, že zarobíš aspoň 3500-4000eur mesačne, keď ti to za to stojí…

Zdá sa, že v robote máte celkom skostnateny admin. (odhliadnuc teraz od temy “diskriminácia bezdetných”) No možno keby človek videl ten tvoj “dochádzkový papier” a pracovnú zmluvu a pásky, zistil by, že pravda o “vzatej” dovolenke je niekde úplne inde. Mam takého tušáka z tvojho vyjadrovania…

janulik2008
17. júl 2024

S nami tiez tento rok "vybabrali" od januara vyveseny papier ze posledny julovy a prvy augustovy odstavka. Samozrejme kazdy sa zariadil a vcera na nastenke papier ze od 22.7 do 9.8. ktora zmena ma nocnu tak cerpa dovolenku a kto nema dovolenku ide na rannu takze ratam ze plno sa ludi da vypisat 😀🫣

Inak k tej dochadzke ako ti radia odfot si a spatne dovolenku nepodpisuj ak si naozaj necerpala dovolenku. U nas napr dovolenku spatne moze dat veduuci len ked to odobri manazer vyroby.
Ked ti da niekde dovolenku aj ked si ju nemala tak chod ries to.
Inak kde pracujes? Lebo aj u nas a to sme vyroba sa normalne s kartickou "odpichneme" ze sme v robote ... a je cudne ze vy mate len papier kde si pisete 🤔

zazka666
18. júl 2024

Rob si aj vlastnú evidenciu a foť si to. Pohroz jej že sa opýtaš inde

Strana
z2