Ako riešiť zmenu cien pre jazykové lekcie v lete
Ahojte! Zaujímal by má vás pohľad na vec ako rodičov respektíve kolegov. Živím sa ako lektor angličtiny, som živnostník teda platím odvody cely rok. Tento rok mám cca 30+ lekcii týždenne. Učím dokopy 7 rokov, mám vyštudované ucitelstvo aj a zajranicnu prax z jazykovky v Londýne. Tento rok prevazne učím deti,ako konci školský rok rodičia deti postupne odhlasujú s tým,že už aj tak v škole nič nerobia ale 100% budú pokračovať v septembri a mám s nimi počítať.
Samozrejme ja v lete platím odvody rovnaké,keďže som živnostník nemám plat od štátu-keďže nepracujem v žiadnej škole. Z 30tich hodín skočím v lete tak na 10-12 týždenne čiže zarobim tak 700€ mesiac.
Je podľa vás spravodlivé, zvýšiť ceny za hodiny,pre tých,ktori chodia len počas školského roka keďže držím tým žiakom miesto a nemôžem prijať iných študentov? Dnes som to navrhla jednej pani,a povedala mi,že nevidí dôvody aby mi platila viac len za zo,že syn chodí na hodiny len 9 mesiacov.
Chcem aby to bolo spravodlivé ale zároveň aj ja potrebujem platiť účty cely rok nie len 9 mesiacov.
Ak sa tu nájde nejaký kolega lektor, ako riešite podobne situácie?
Zároveň mi poraďte akú cenu lekcii by ste boli ochotní akceptovať.
Momentálne mám ceny:
11€/40min 2x týždenne
12€/40min 1x týždenne
14€/55min hodiny do 13:00 alebo 2x týždenne
15€/55min hodiny po 14:00.
Ďakujem za pomoc a Sorry za dlhy výlev 😀
Ja nevidim dovod, treba platit od hodiny. Ved si v lete vezmi inych studentov. Ak ma niekto zaujem. Zivnostnici nemaju fixny plat. Kolko odrobia, tolko zarobia.
Tie ceny sa mi zdaju nizke, ale tak to si urcujes sama podla toho aky je dopyt. Co sa tyka odvodov, si zivnostnik, mas mysliet aj na hluche mesiace a nasetrit si. Ved nemozes predsa kazdy mesiac vsetko minut, treba mat rezervu pre pripad krizy. Alebo vziat ludi/deti cez prazdniny a ked sa ti v septembri nezmestia ti, co nechodia cely rok, je to ich problem.
Jemne navýšiť ceny a otočiť to, nedať príplatok pre 9 mesačných, ale zľavu pre celoročných.
@maranco áno tak som to myslela. Napríklad nezmeniť cenu pre tých,ktorí chodia na hodiny aj cez prázdniny.
Prečo v lete nerobíš napr denné tábory s angličtinou? Ľudia to dosť vyhľadávajú, keďže potrebujú “postrážiť” deti a ak sa ešte niečo aj naučia, tak je to plus. Nemusíš mať veľkú skupinu detí, ale tých 5-6 zvládneš s prehľadom.
Ja nevidim dovod, treba platit od hodiny. Ved si v lete vezmi inych studentov. Ak ma niekto zaujem. Zivnostnici nemaju fixny plat. Kolko odrobia, tolko zarobia.
@martinkatinka Ja mám študentov v poradovníku,čakajú kým sa uvoľnia poobedne hodiny-ktoré sú teraz obsadene deťmi. Nemám núdzu o študentov. Ide o to,ako sa zachovať. Ak vezmem teraz nových nebudem mat priestor pokračovať od septembra so starými.
Nechápem skôr prístup rodičov, chcú odomna aby som im držala termín ale nie sú ochotní pre to nič urobiť. Táto situácia vznikla len tento rok,predtým som učila 2/3 dospelých respektíve firmy,ktorí chodili na hodiny aj cez leto.
Tie ceny sa mi zdaju nizke, ale tak to si urcujes sama podla toho aky je dopyt. Co sa tyka odvodov, si zivnostnik, mas mysliet aj na hluche mesiace a nasetrit si. Ved nemozes predsa kazdy mesiac vsetko minut, treba mat rezervu pre pripad krizy. Alebo vziat ludi/deti cez prazdniny a ked sa ti v septembri nezmestia ti, co nechodia cely rok, je to ich problem.
@krisbar Dopyt je vysoký, referencie mám super väčšina študentov má odporúča znamim ale nemám už pre nich priestor-preto mám aj pár ľudí na čakačke keď sa niečo uvoľní.
Samozejme,že mám rezervu dostatočne veľkú na pokrytie aj celého roku bez práce. Nikomu by sa ale nepáčilo mat 2 mesiace neplatené voľno.
Veď toto, ako si napísala ich problém. Niektoré deti však učím viac ako 3 roky. Možno to musím brat len viac profesionálne. Ďakujem za názor.
Prečo v lete nerobíš napr denné tábory s angličtinou? Ľudia to dosť vyhľadávajú, keďže potrebujú “postrážiť” deti a ak sa ešte niečo aj naučia, tak je to plus. Nemusíš mať veľkú skupinu detí, ale tých 5-6 zvládneš s prehľadom.
@denkabemommy dávno dávno som robila vedúcu v anglickom tabore. Tento rok som chcela ponúknuť lekcie zadarmo pre jeden denny tábor v meste a odmietli,že deti majú v lete relaxovať 😀 Je to ale super napad ,určite porozmýšlam len neviem ako by som to mohla oficiálne prevádzkovať.
treba si ceny rozratat tak, aby 9-10mesiacov pokrylo 12mesiacov... nic ine. A ked je zaujem, zdvihnut ceny.
ja som dcere platila 17EUR/hodina, a to nebola ziadna slava nakoniec...
Normalne treba rozoslat cennik, od... a zvysit ceny, kludne z dovodu zvysovania nakladov, komu sa nebude pacit pojde dalej a dalsi ho nahradi.
K tomu zvyšovaniu cien, vlani som jednej pani zvýšila cenu o 1€ a pýtala sa má či to je naozaj nutne a nebude to lacnejšie bez faktúry. Pritom jej to urobilo 4€ mesačne a je to manažérka korporátnu v BA. Mne však to 1€ na hodinu spraví 120€ mesačne z čoho môžem napr pokryť slabé mesiace.
A keby si to urobíš tak ako v škole že dieta sa nahlási na 6 mesiacov od začiatku roka a potom dalších 6 kde sú aj tie prázdniny? Že vlastne sú len tie 6mesacne kurzy … tým padom sa dajme tomu v júni dieta odhlási že nechce pokračovať, tak vezmeš dieťa ďalšie ktoré chce byt od júla do konca roka .. Čiže si rozmysli či miesto mať bude alebo nie … Ja by som nedržala miesto dva mesiace keď mám na čakačke dalších študentov …
jaaaj, si podnikatelka, tak sa nauc s tymto jednat.."ano je to nutne" a vybavene, a nemusi ta zaujimat nic.
Len tak na porovnanie, ja aj syn chodíme do jadnej jazykovej školy, a 1. trimester stojí 180€, 2. a 3. po 150€ za osobu. Neviem prečo je prvý drahší ani ma to nezaujíma a možno je to práve z tohto dôvodu, neviem neriešila som to. Skladba hodín je moja 10x100min/trimester, synova 20x50min
Prevádzkovanie denného táboru nebude náročné, určite k tomu nájdeš kopec info, teraz by si stihla ešte možno vykryť august
treba si ceny rozratat tak, aby 9-10mesiacov pokrylo 12mesiacov... nic ine. A ked je zaujem, zdvihnut ceny.
ja som dcere platila 17EUR/hodina, a to nebola ziadna slava nakoniec...
Normalne treba rozoslat cennik, od... a zvysit ceny, kludne z dovodu zvysovania nakladov, komu sa nebude pacit pojde dalej a dalsi ho nahradi.
@simca06022011 plánujem rozosielať info posledný júnový termín. 17€ je adekvátna cena sme určite treba brat do úvahy aj či je lektor živnostník alebo nie. Su aj ľudia,čo učia za 10€/ hodina ale načierno.
Od tejto poslednej pani už vravím,všetkým,že majú na vyber vždy informujem min mesiac dopredu o zeme ceny.
A keby si to urobíš tak ako v škole že dieta sa nahlási na 6 mesiacov od začiatku roka a potom dalších 6 kde sú aj tie prázdniny? Že vlastne sú len tie 6mesacne kurzy … tým padom sa dajme tomu v júni dieta odhlási že nechce pokračovať, tak vezmeš dieťa ďalšie ktoré chce byt od júla do konca roka .. Čiže si rozmysli či miesto mať bude alebo nie … Ja by som nedržala miesto dva mesiace keď mám na čakačke dalších študentov …
@hellionka ďakujem za nápad. Ja mma zmluvy,ktore podpíšu na “neurčito” s tým,že keď chcú skončiť musia oznamit min 2 týždne dopredu. Myslíš si,že to niekto dodržuje? Naposledy som jednému pánovi naúčtovala na faktúru 2 hodiny naviac ako pokutu- je to v zmluve,tak mi uhradil faktúru bez tých 2 hodín a ešte aj mailom vynadal 😃
Len tak na porovnanie, ja aj syn chodíme do jadnej jazykovej školy, a 1. trimester stojí 180€, 2. a 3. po 150€ za osobu. Neviem prečo je prvý drahší ani ma to nezaujíma a možno je to práve z tohto dôvodu, neviem neriešila som to. Skladba hodín je moja 10x100min/trimester, synova 20x50min
@maddie1711 to sú individuálne hodiny? Tie ceny sú naozaj nízke.
Ak máte niekto skusenosti s výučbou kludni mi odporúčate nejaké primerane ceny. Moje kamošky kolegyne učia v rozmedzí 12-30€/55min lekcia. Takze ťažko mi je nastaviť nejakú reálnu cenu. Nechcem zdierať ľudí, ale ťahať 35 lekcii týždenne olus príprava naozaj nie je dlhodobo reálne.
@lienka.7 ďakujem. Potrebovala som sa naozaj uistiť,že to nie je vypočítavé ako mi dnes jedna pani povedala.
@autorka ale prosím ta 😉 a od nich nie je vypocitave, aby si im zadarmo "drzala" miesta? Keď to tak chcú, nech sa paci, rozpočitam si náklady na 12 mesiacov, nie na 9. Cize nebude 1 hodina za 11€ ale z 13€ (to iba ako čisto priklad). A najväčší zgrlosi sú tí, ktorí "na to maju", neboj.
A čo sa tyka ceny, ty sama musis vedieť, na koľko "je hodna" tvoja robota predsa.
Ľudia budú vždy špekulovať hlavne keď ide o peniaze 🙂 musíš byť v tomto viac odolnejšia a vôbec keď máš študentov dosť … ak sa pani nepáči, nech ide inde.
Odkiaľ si, prosim?
Nie, sú to skupiny, v mojej skupine sme 4 a syn 6ti.
@autorka ale prosím ta 😉 a od nich nie je vypocitave, aby si im zadarmo "drzala" miesta? Keď to tak chcú, nech sa paci, rozpočitam si náklady na 12 mesiacov, nie na 9. Cize nebude 1 hodina za 11€ ale z 13€ (to iba ako čisto priklad). A najväčší zgrlosi sú tí, ktorí "na to maju", neboj.
A čo sa tyka ceny, ty sama musis vedieť, na koľko "je hodna" tvoja robota predsa.
@lienka.7 Presne takto som to myslela. Tým,ktorí chodia cely rok dať nižšiu sumu,tým ktorí len 9 mesiacov vyššiu. Ďakujem
Jasne,že firmám dávam vyššie ceny ale pre tie deti mi to proste svedomie nedá. Hlavne keď ťa rodičia začnú citovo vydierať.
Nie, sú to skupiny, v mojej skupine sme 4 a syn 6ti.
@maddie1711 tak to je potom bežná cena. Sesternica má deti tiež v jazykovke a platí podobnú sumu. Tam sú ale tie 1:1 hodiny cenovo úplne inde,čo je ale logické kedze musí zarobiť aj jazykovka aj zaplatiť lektorov.
Tak možno viac pomôže toto. Kamoš učí individuálne. Berie 20€/hodina, žije v Prahe, poväčšine ma zahraničných študentov, vyučuje komplet celý rok.
Osobne by som zvysila ceny a netlacila ludi do kurzov cez leto, ale dala si volnejsie tyzdne. Ty sama vies, ako si vybookovana a aka suma ti este u ludi “prejde”.
Tiež učím. Cez sviatky a prázdniny mám hodín minimálne. Klientov mám stabilných vždy niekoľko rokov. Úprimne? Som rada, že mám aj ja to voľno a môžeme si užívať leto, cestovať, alebo len tak leňošiť. Ale ja učím už vyše 39 rokov, tak už som si utriasla priority.

Jemne navýšiť ceny a otočiť to, nedať príplatok pre 9 mesačných, ale zľavu pre celoročných.