Ako sa brániť, keď sa nadriadený vyhráža?
Ahojte, ani neviem co chcem pocut,asi sa len vyzalovat.... V praci som niekolko rokov bola nadmieru ochotna, sikovna,zodpovedna,robila na 200% a tym padom mi nadriadeny daval aj pracu za druhych. Uz som toho mala dosť,tak som to stopla,povedala som,že za druhych ludi uz robotu robit nebudem a odvtedy mam v praci peklo. Najskor ignorácia od nadriadeného,potom hľadanie nasilu chyb na mojej práci, ktore ani chyby neboli,len čisto hľadanie niecoho,za co ma zvozit a nakoniec ze nie som jediny zamestnanec na svete,ze zvola poradu so vsetkymi zamestnancami a prejdeme si moju zmluvu, ze on si sadne ku mne do kancelarie a bude ma kontrolovat,ci vlastne nieco robim, to tiez nechapem,ze robotu mam svoju urobenu a on ma chce kontrolovat,ci sa nenudim? Keby sa aj nudim, ked mam vsetko spravené,tak je moja povinnost robit za druhych? ze ked sa budu zvysovat platy,mne nezvysi, ze ja tu vobec nemusim ani byt, atd. atd. Normálne mam také stresy z neho. Ma pravo riesit moju zmluvu a akoze tieto trenice pred ostatnymi? Ja si nemam problem to vydiskutovat s nim, svoju robotu mam stale urobenu,ale nie je nic príjemné, ked ma chce zvozit pred celou firmou vlastne ani nechapem za co. Teraz vykrikuje len to, ze robim najmenej. A ze co bolo par rokov dozadu, ze som tahala aj za druhych, ze to sa k tomu nemám vracat,že teraz som neochotna. Pritom niektori ani nedidrziju oracovnu dobu, pridu pod vplyvom alkoholu alebo kvoli alkoholu aj týždeň neprídu,to je vsetko ok...ach som na prášky z toho... Praca ma bavi,robim ju dobre, vyhovuje mi pracovná doba,tak zatial by som nerada menila,navyse tu je orace mali,vladtne zuadna...
@zalka ked som teda odmietla ju dalej zastupovat za taku odmenu, tak ze ziaden problem,oni sa zariadia aj bezomna, cast z toho dal robit kolegyni a cast robi akoze on a teraz zistil ze to fakt treba aj nieco robit a je z toho na prášky. A odvtedy to vsetko zacalo,najskor ignoracia,potom hľadanie chyb,vycitanie ze nic nerobím a ze vlastne som ani nezastupovala, pritom vsetko vidno v systeme,co som robila. Potom ki zas ptidal nrhaku robotu navyse a keď dom sa ozvala,tak vrsj nie som jedina na svete,vytlaci si moju zmluvu a porozpravame sa o mojrj praci pred vsetkymi kolegami.
Autorka tak to je skvelé ak firma nemá peniaze tak i ty mu usetris svojou PN... Trošku vyvetras hlavu a možno si aj on uvedomí, že jeho správanie nie je správne a ak sa neuvedomí tak v takom prípade by som odišla preč...lebo si natropis kopec zdravotných problémov.
Ale to je fakt bossing. A fakt by som mu ukázala keď nič nerobím a beriem zadarmo plat, tak mu ušetrím a idem na PN a ešte viac bude mať toho na krku.
@nelca84 ano,ved to je na tom najlepšie,ze som zastupovala jednu za 40€ v hrubom pol roka a este robila za dalsie,lebo jedna prišla medzitým nová takze co to bolo treba robit za nu ale nie stylom nauc ju,ale urob za nu,ona je nova,nestíha. A pred nou bol kolega ktorý už duplom nic nevedel a robila som zanho lebo ved on by to urobil zle,tak to mam urobiť ja. No a este jedna kolegyna,ktorá sa vie super tváriť ze ma vela,takže este aj za ju som koľkokrát robila pritom sám mi predtým vravel ze ona je jen neochotna. Proste on aj vedel ako to tu je,ale teraz si vybija zlosť na mne,lebo mu chýba taký blbý tazny kon.
no ja ti opviem, ze jedine riesenie je, ze prestanes byt taka rychla... treba sa preprogramovat. Tiez som robila za celu firmu a jednine ze sa clovek zoderie z toho. Cize spomal, ak ty robis 10minut to co kolegyna 45minut, tak to zacni robit za 30minut.
A ked je kolegyna pn mesiac, chod o nejaky cas na pn ty... nech robia tvoju pracu :D vsak sa uvidi ako pojde praca od ruky ostatnym a ako bez teba im bude dobre... :D a ked uvidis, ze melu z posledneho, vypytaj zvysenie mzdy, ze si dostala lepsiu ponuku prace a nerada by si t obrala ked si u neho taka zvyknuta a spokojna :D
@zalka vies som samozivitelka,mam dieta 12 r, cize fakt tu si s pracou vyberat nemôžem,napr ze by som robila na smeny víkendy atd. Tiez dom už citala znaky bossingu a tiez mi to na to sedi. Kolegyna ma prísť z pn v maji,dufam ze sa nic nezmení a bude lepšie ale fakt uz som psychicky vyštavená x toho
@simca06022011 vies len tu mna nema kto pozerat ako dlho co robim,cize je jedno ci to urobím za desat minut ci za hodinu.ale idem zvolnit fakt. Len on sa mi tym vyhraza,ze ma pride kontrolovať,ze co robim,ze si sadne vedla mna,ze on ma na to pravo.akoze nikoho iba mna chce takto kontrolovat.
No nic baby,snad sa to nejako vyvinie,este počkám a ďakujem za rady a vypocutie
Odhliadnuc od vsetkeho, asi to mate vo firme dost zle nastavene. Nejde mi do hlavy, ako popri svojej praci, dokazes robit za dalsich troch. Ok, si sikovna. Ale casovo je to ako mozne? Zas taka sikovna nemozes byt, ze pracu, ktora je planovana na 8 hodin spravis za 2 a pol a potom spravis aj pracu este za dalsich troch 🤷♀️ nech pocitam ako chcem, vychadza mi to na nevyhnutnu redukciu poctu zamestnancov
To fakt pracuješ pre súkromníka ak toleruje takú dochádzku, alebo pracuješ pre štát?
Zvoľni tempo, rob pomalšie svoju prácu, čo si sa naučila sama, k čomu ťa nezaškolili a vieš nad rámec toho čo máš vedieť to odrazu "zabudneš".
Poznám jednu ktorá chodila s prázdnymi papiermi v ruke po všetkých poschodiach klebetiť a sťažovať sa ako nestíha a má veľa práce.
Potom ju ľutovali a nedávali jej inú prácu.
Napíš aj sem https://www.ip.gov.sk/chcem-sa-poradit/ ako to máš riešiť a spýtaj sa aj na tých alkoholikov.
Kludne mu do oci povedz, ze sa obhajis aj pred celou firmou a celym parlamentom aj s Ustavnym sudom. Ze firma na kolegyni, ktora bola 9 mesiacov PN, usetrila tisice eur a ci je firme luto pridat ti 200 eur za mesiac, ked zastupujes (aj keby robite za minimalku, firmu to stoji 1000 eur) 1 cloveka. Ze ked chce z formy vystvat schopnych ludi a nechat si tu flakacov a alkoholikov, nech sa paci. Potom uvidi, ked za teba bude musiet najst 2 ludi.
Proste sa netreba dat. Viem, pises, ze prace v okoli nie je vela a ze praca ma rozne benefity. Ale tak musis ho utat, ani sef ta nemoze terorizovat za to, ze si sikovna, ked urobis pracu ryclejsie a mas priestor, tak nech to firma financne oceni, ak to teda naozaj je, ako pises. Budes robit za 2 ludi, ale potom aj plat nech je aspon za 1,5 cloveka, win-win.
@nelca84 myslím, že krátkodobo sa dá zastúpiť a spraviť viac práce...potom to už ide o zdravie...tiež som robila rýchlo, a keď som spravila čo trebalo tak som si hľadala inú prácu, neznasala som nudu, alebo som brouzgala po nete a dohladavala veci novinky a pozerala zákony čo treba aby sa niečo nezanedbalo.
Ale na niektorých bolo vidno, že si šetria robotu.
@nelca84 nie,nie🙈🤣 to jasne ze by sa nedalo. Zas nepresuva na mna komplet vsetku pracu za kolegov... To by som uz bola na psychiatrii. Ide o to ze je tu taka práca,ze clovek si to moze rozvrhnut,ako mu pasuje,napr nieco urobit nie dnes ale zajtra. Nik tu nie je ako za pásom ze sa môže ísť raz vycikat a inac robi nonstop,ako napr v Kauflande za pokladnou. Nik nena tolko roboty,cize ano, v podstate ja som si našla priestor aby som robila aj za druhych,ked mi nieco zadal. Ale potom vidis ze niekto si ide hodinu skôr domov a ty robis jeho robotu, ze ja nam prestavku pol hodiny a kolegyna si je hodinu na obede, ze iny nerobi leno hy urobil zle,tak nechápem preco ja by som mala za nich co i len prstom pohnut. A on niečo z toho vue,nieco nie,ale teraz ze uz nrmam pozerat vo bolo ale ze ja som neochotna
nema pozerat co robis a ako, mal by spravodlivo pozerat po tych co nerobia, ale robi to, lebo ty spravis, a stihas, iny nie... Inak su takyto sefovia, co sa vyburuju na niekom vzdy... jedno co by si robila
@nelca84 moze sa stat, ja mam administrativnu pracu (ucto) a fakt velku agendu a ked to robim denne zaberie mi to hodinu, potom som stihla zaskocit uplne skaldnika aj pokladnika, aj upratat :D proste kto je sikovny stiha. Vecer s vyplazenym jazykom... PRedtym v uctovnej firme som urobila za den to co ine za tri dni, mala som flexi cas pracovny, a teda, nemusela som chodit ked nebola praca... vyhovovalo mi to, az pokym nezacali problemy, ze vlastne ja nerobim a som doma a bla bla a mam prebrat aj toto od tej a hento od tej, a pomahat a dorabat ich stare veci... bez place, s nastupnymi minimalnym platom cely cas. Jasne mam robit za ostatne panicky (ja som bola vtedy "zaciatocnik" oprtoi nim, boli tam take celozivotne uctovnicky, 40+, jedna pred dochodkom... agendu sme mali komplet rozdelenu, robila som na komplet viac klientov.
Cize da sa... v kancli to nie je plnaovane ako za pasom. Este k tomu babicka vola so syncekom, potom dcerou, potom kavicka, obedik, potom skor treba utekat po vnucku a tak ... a pomedzi vykecavacky.
Takze vlastne tu pracu za chybajucu kolegynu rozdeli, kazdym tvojim prispevkom sa pomer prace trochu meni 🙈
@nelca84
@majka99999 tu nik nepracuje ze sa nema kedy porozoravat s kolegom,ze nonstop si zahltena robotou.jeden den je viac,druhy menej. Len niektorym sa nechce. Ja prídem do roboty a hned zacnem robit co treba,kolegyna napr zacne robiť o desiatej ked ma prist sef, od šiestej si vola s muzom detmi, a potom skace ako šialená koza a tvari sa ze tak vela robila od rána. Potom ide na hodinu na postu. On jej to žerie. Teda uz aj on na to prisiel, vie aká je,ale jej sa boji,k nej si nedovolí. Ved ja to vsetko vidim lebo som s nou denne. On tu je raz za tyzden.
@majka99999 presne tento problem mala aj ta kolegyňa co je PN. Tiez si z nej urobil sluzku, tiez robila za dalsich az nakoniec ostala PN. Mala aj zdravotne problemy no možno by sa vratila skôr,ale kedze tiez raz mala potycku s nim a ze on tu takych neochotnych ľudí nepotrebuje jej pred vsetkymi vykričal,pritom šikovná ochotna baba.
@zalka presne,niektorí si tu setria robotu a robit zacnu vtedy,ked pride a ked nieco potrebuje sef,tak potom on povie joj ona ma vela nestiha,urob to ty. Tu je to tak.
@maranco takto kolegyna chodí s listom kazdy den hodinu na postu...poznám to...potom ze ma veľa,nestíha blabla. Je to firma ktora na centralu na opacnom konci republiky a nas manažér,ktory je môj nadriadených, ma taketo riadenie.
@simca06022011 no tak to si mala veľmi podobnu situaciu ako ja. Ked je clovek sikovny,robota ho bavi,je ochotny...ale po case ma toho po krk. Ja som aj zastupovala,ze ok,privyrobim si,kazde euro sa zide,ale cim dalej tym viac roboty a za 40€ v hrubom tak to nech si necha
Kým ti on stihne dat výpoveď, urob tak ty..
@nelca84 nie,za nu som robila pol roka ja. Potom som sa ohradila,ze vela roboty,odmena minimum,tak ze uz to zastupovat nechcem. Povedal ok a zrazu to rozdelil medzi jednu kolegynu a seba. Ale zistuli ze je to dost co treba robit tak idvtedy je peklo.
@gabriela2952 preco? ved nech jej ju da... ma narok na odstupne a tak.
@gabriela2952 ved ale kde pôjdem robit,som s dcerou sama,byvame same,roboty tu niet...keby som bez zavazkov,idem aj do ineho mesta,ale takto to je ťažšie
No zjavne mate super pracu, ktoru dokazete spravit za polovicu casu a vsetci tomu prisposobili styl prace. Ty si to nedokazala a teraz vycnievas z davu. Naozaj neviem ako by si to chcela riesit, kedze tam nie je nic nezakonne. Ak je to take strasne, tak zober tu vypoved.
@autor
Áno ja za svoj život môžem potvrdiť,že takto to väčšinou býva. Keď ukážeš že vieš,tak tým uškodíš nie len sebe,ale zle robíš aj ostatným,lebo potom sa očakáva aj od nich,že budú robiť na 200% ako to píšeš. Keď som aj robil niečo naviac,chcel som vždy za to naviac zaplatené. Alebo aby som bol presný,keď idem niekam pracovať,tak si vopred dohodnem čo budem robiť a za koľko. Áno veľakrát som zažil,že šéf povedal že ale druhý to vládze alebo stíha..no reku v pohode,tak to dajte jemu,ja sa nebudem hnevať. Musíš si zvážiť,či ti ta pravá za to stojí a či aj adekvátne zarobíš, aby ti toto za to stálo. Ja myslím že práce je dosť,našťastie ľudia chýbajú všade,tak si môžeme vyberať a určovať pravidlá. A nie, nemením práce ako ponožky,v mojich 50 rokoch som v druhej práci od vojny. 😉
Vieš tým ako si ukázala že robíš za dvoch tak ušetril aj na pláte plnom aj na SP,ZP teda odvodoch. Tak si mu bola dobra ak si povedala dosť tak si na tebe vybíja zlosť. No tým pádom musel vziať novu silu a platiť jej plát a odvody a to vyjde viac ako tvoj príplatok 40 eur v hrubom. Ja by som v rámci zachovania svojho zdravia odišla nech si robí sám ak ťa kontroluje mne to nepríde že ťa kontroluje mne to príde že ťa šikanuje a nie kontroluje. Pokiaľ si bola ticho a robila prácu za dve vtedy to bolo OK ak si sa rozhodla že robiť to nebudeš máš toho dosť odrazu ťa ponižuje šíri o tebe nepravdy. Myslím si že skôr či neskôr ťa odtiaľ vyhodí taký si nájde vždy niečo to mi ver.
@alickapusinka uplne presne si to vystihla, bola som 5 rokov dobra, mala som s nim slušný vztah, bolo vsetko ok,kym som sa neohradila,ze stacilo a nepovedala mu rovno,ze uz odmietam tahat za druhych...

Predtym si pisala, ze dostavas pracu za kolegyne, ktore nestihaju. A nakoniec robis pracu za kolegynu, ktora je PN, to je dost rozdiel. Dostavas priplatene za zastup?