Ako sa brániť, keď sa nadriadený vyhráža?
Ahojte, ani neviem co chcem pocut,asi sa len vyzalovat.... V praci som niekolko rokov bola nadmieru ochotna, sikovna,zodpovedna,robila na 200% a tym padom mi nadriadeny daval aj pracu za druhych. Uz som toho mala dosť,tak som to stopla,povedala som,že za druhych ludi uz robotu robit nebudem a odvtedy mam v praci peklo. Najskor ignorácia od nadriadeného,potom hľadanie nasilu chyb na mojej práci, ktore ani chyby neboli,len čisto hľadanie niecoho,za co ma zvozit a nakoniec ze nie som jediny zamestnanec na svete,ze zvola poradu so vsetkymi zamestnancami a prejdeme si moju zmluvu, ze on si sadne ku mne do kancelarie a bude ma kontrolovat,ci vlastne nieco robim, to tiez nechapem,ze robotu mam svoju urobenu a on ma chce kontrolovat,ci sa nenudim? Keby sa aj nudim, ked mam vsetko spravené,tak je moja povinnost robit za druhych? ze ked sa budu zvysovat platy,mne nezvysi, ze ja tu vobec nemusim ani byt, atd. atd. Normálne mam také stresy z neho. Ma pravo riesit moju zmluvu a akoze tieto trenice pred ostatnymi? Ja si nemam problem to vydiskutovat s nim, svoju robotu mam stale urobenu,ale nie je nic príjemné, ked ma chce zvozit pred celou firmou vlastne ani nechapem za co. Teraz vykrikuje len to, ze robim najmenej. A ze co bolo par rokov dozadu, ze som tahala aj za druhych, ze to sa k tomu nemám vracat,že teraz som neochotna. Pritom niektori ani nedidrziju oracovnu dobu, pridu pod vplyvom alkoholu alebo kvoli alkoholu aj týždeň neprídu,to je vsetko ok...ach som na prášky z toho... Praca ma bavi,robim ju dobre, vyhovuje mi pracovná doba,tak zatial by som nerada menila,navyse tu je orace mali,vladtne zuadna...
Rob takým tempom, aby ti práca bez naháňania sa presne vyplnila tých 8 hodín denne, alebo aký pracovný čas máš. Síce nebudeš mať nejaké extra prestávky okrem obeda, WC a nejakej rýchlej kávy, ale potom ťa reálne nemajú za čo vyhodiť (porušenie pracovnej disciplíny na to nenavlečú a keby hej, dá sa súdiť). Pokyny, čo máš robiť, pýtaj písomne (napr. e-mailom, ukladaj si kópie niekde mimo pracovného počítača, keby na nejaký súd predsa len došlo). Ak ti bude nadriadený chcieť pridávať ďalšiu prácu, tak namietni, že nestíhaš (ak povie, že doteraz si stíhala aj viac, tak povedz, že si už z toľkého prekonávania sa unavená a už to proste nejde), na konci pracovnej doby sa zdvihni a "padla", zvyšná práca musí počkať.
Toto je ale náročné urobiť, ak človek nie je dostatočne sebavedomý a priebojný, najmä ženy s tým majú často problém, a potom "zarábajú o 20 % menej".
Chápem dobre že robíš v administratíve? Skús firmy co ponúkajú HO. Do kanclika pocestujes raz za 2-3 mesiace a inak robíš z domu.
@katka700 no je to administrativna práca v podstate,aj ked názov je trochu iny... Pozerala som aj taku prácu,no vacsinou chcu napr ovládanie jazyka apod,zatial som nic take nenašla,aj ked by som veru uvitala taku robotu
@hefo on vobec nepocuva,ked mu poviem ze mam vela, povie ze vsetci mame vela a furt hovori ze raz som mu odmietla niečo urobit, ano odmietla pred mesiacom cca,lebo sa to tykalo tej roboty za PN kolegynu,co som sa s nim dohodla,ze to uz robit nebudem. Vlastne on povedal ok, nebudes a pritom stale mi daval cast toho robit,tak som mu raz napisala,ze ako sme sa dohodli,tak ze toto ja uz nemám na starosti. Tak ze on si ten mail ulozil,ze som neposlúcha jeho príkaz a na zaklade toho, pripomeniem ze to bolo prvy a jediny krat za päť rokov,co som vyslovene odmietla nieco urobit. Tak na zaklade toho,ze on mi da porušenie discipliny. Ked mu poviem nech ki povie co este za pat rokov som kedy urobila zle alebo odmietla urobit,tak že čo stále pozeram co bolo, ze co bolo bolo,teraz som odmietla a on to posle na vedenie.
Autorka možno vedenie si myslí že nadriadeny robí tu robotu za koleginu...a on dostáva príplatky a tebe len mali ku odmenu navrhol aby oči zalepil.
Zvykol si, že necháš na sebe orať, taháš ako vôl aj za troch, ticho si a stále čušíš. Vzbúrila si sa a postavila za seba, tak musíš znášať dôsledky. Vybíja si na tebe nervy a zametá s tebou ako s handrou. Takéto správanie by som nestrpela.
Išla by som sa sťažovať vyššie. A keď by to nepomohlo, podala by som čo najskôr výpoveď. Toto vo svojom živote určite nepotrebuješ. Veď to je šikana na pracovisku v priamom prenose. A tak to aj povedz tomu vyššie nadriadenému. Bráň sa a nenechaj to len tak. Takéto veci sa nesmú diať a musí byť na ne poukazované.
@zalka neviem ako to je veru,vsetko je mozne
@larinka552 no ak to pojde dalej,ze fakt to bude sa stupnovat alebo mi bude chciet dat vypoved,urcite sa budem branit. Su tu ľudia,co vela vyuzivaju,maju vela vyhod o ktorých ani nadriadeni nevedia, napr jedna kolegyna vyuziva firemne auto a chodi na nom domov a vedenie o tom nevie,on jej to povolil na vlastné triko...cize ja mozem vytiahnut hocičo keby slo do tuheho
Vnimam, že cítiš nespravodlivosť a to ta veľmi štve. Spomínaš tu medzeri v evidencii pracovného času a prestavok, že to tam hapruje. S tým by sa dalo niečo robiť? Co šéf na to, že pride niekto neskôr do prace a ma dlhšiu prestávku? Ma dotyčný zaplatené v pohode vsetko?
Pokial by v tomto nastala zmena, myslis, že by si bola spokojnejšia? Bolo by to podľa teba lepšie?
@tiika ano,vsetko zaplatene maju, o niecom sef vie, o niecom možno nie. Ale nerobí s tým nic. To mi uz ani tak nevadi,kaslem na to,akurat jasne ze ma stve ze mne sa vyhráža vypovedou a ini maju z prace holubnik...
@tiika jaj a keby som este teraz poukazala na to, ako niekto chodí do prace, tak to by boli este vacsie rozbroje,to by on riesil stylom ze jemu to nevadi,ale ja mam s tým problem,tak by to im predniesol,takze este kolegyne by po mne zazerali. To uz máme s tym skusenost...
Vies co, taketo veci na kolegyne by som vytahovala az ako uplne poslednu moznost. Lebo ak tam chces ostat, len si zbytocne pokazis vztahy a znepriatelis ludi.
Ty ries seba a jeho spravanie voci tebe. Mas najsilnejsi argument, svoju pracu si robis, vsetko si vzdy plnila bez vyhrad a nebol s tebou problem. Takymto sposobom sa mozes ohradit voci vsetkemu co ma proti tebe. Mas cisty stit a na tom mozes stavat 👍😉
@larinka552 ved prave,ze tiez to nechcem vytahovat. Presne preto,lebo by sa nastrbili úplne vztahy,aj ked viem,ze ta kolegyna mi uz neraz hodila polena pod nohy...ano,nemam žiaden pruser,ktorým by ma mohol vydierat vypovedou.
@larinka552 a dakujem
Ahoj, neviem aká si stará, ale zvolni, rob keď príde šéf do práce ako ostatné, pekne by som naťahovala a naťahovala robotu, holt máš smolu, ukázala si, že vieš robiť za dvoch troch ľudí, odrazu ťa to skolilo(to asi každého), išla si na to veľmi nesprávnym štýlom, že bodka a dosť, jasné, to by sa nepáčilo žiadnemu šéfovi. Ďalej toto čo popisuješ je šikana, vytiahnuť zmluvu pred ostatnými, šikana.
Napís mu e-mail, kde mu popises, že preto si odmietla pracovať za kolegyňu na PN, lebo ste sa na tom dohodli vtedy a vtedy, keďže do tej a tej doby si pracovala aj za kolegyňu PN(od do), a ty ako zamestnanec, ktorý si vždy plnil prac.povinnosti nad rámec odkedy si nastúpila do práce, tak si cítila tlak od neho, keďže si pracovala nielen za kolegyňu na PN, ale aj za kolegyne, ktoré svoju prácu nestíhajú. Že ti príde už cez rámec všetkého vytiahnuť a preberať zmluvu pred všetkymi. Lebo ty si neodmietla danú prácu, len si mu pripomenula to, na čom sa dohodli obe strany- ty ako zamestnanec, on ako zamestnavatel, že danú prácu kolegyne na PN posunul inému človeku.
Počkať na odpoveď. Vytlačiť. A posunúť vedeniu, kde popises situáciu, že ti chce šéf odrazu sedieť za chrbtom a sledovať čo presne robíš, pričom za 5 rokov bol s tebou spokojný, že po 5 rokoch plného výkonu ťa chce slovne napádať so zmluvou pred ďalšími zamestnancami. A to len preto, že si mu pripomenula na čom ste sa dohodli.
Ak cítiš tlaky, daj sa na PN. Lebo zdravie máš len jedno a to duševné je veľmi dôležité.
@nurielka dakujem za rady, si mila, aj to je dobry nápad. toto co mi radis si poznacím a keby nieco,tak mu to tak presne napíšem alebo poviem. Len tento tyzden som mu tiez ohľadom prace nieco písala na obranu,tak mi napisal,ze uz mu nemam nic uz písať, ze on nena cas citat moje hluposti blabla. Proste zle sa mu to cita a som aj jazykovo aj pisomnym prejavom zdatnejsia ako on, neraz som este jemu pomahala písať maily 🤣a aj to ho asi stve. Ale ďakujem ti,toto je asi najlepsia rada💗
@nurielka tak teraz neviem ci ho mam zas otravovat mailom ako si mi radila alebo pockat a napísať ak fakt pride a zvola kvoli tomu poradu.
Určite mi to napíš, budeš to mať čierne na bielom, a tiež mu môžeš aj doplniť, že ti to príde ako neférové jednanie zo strany zamestnávateľa.
On sa ti môže vyhrážať, že to vytlačí a ty budeš mať čierne na bielom, ako sa mu snažíš objasniť neférové jednanie, aj keď z jeho strany nebude ani zvuk. To nevadí. Hlavne preto nechce aby si mala o tom podklad a aby si sa nevedela brániť. Tu sa mlčať neoplatí. Vidíš sama kam to dospelo.
Toto je hra o slovíčka, a on chce mať karty na svojej strane, predbehni ho. Buď 2 kroky pred ním.
@nurielka
@nelca84 tak uz jeho nadriadenému písať nechcem,to uz bude krajná možnosť. Nechcem to hnať az do takého extremu. A inac ked som ku zacala vraviet ze mám veka roboty a nestiham,tak jeho odpoveď bola,ze kľudne môžem ostať v práci dlhšie kolko potrebujem,ze nadcas mi zaplatí. Takze tam cesta neviedla, ked nestiham,mam robit este nadcasy. No tak to uz vobec som nemala záujem,mám aj domacnost a dieťa predsa.
@nelca84 prepáč, samozrejme, že je to jednanie ako zo škôlky, a on čo robí? Šikanuje ju, to nie je jednanie ako zo škôlky? Ale ona sa jemu nejde sťažovať, len mu popise svoj pohľad, a s týmto meilom sa môže oháňať o "úroveň" vyššie. Že sa snažila šéfovi objasniť a uviesť na pravu mieru situáciu? To nie je sťažnosť.
Vedeniu sa nebude sťažovať na šéfa, tiež im popise situáciu s akou sa potýka na pracovisku so šéfom. Robota je očividne super a zvláda ju ľavou zadnou. Jemu vadí len ona, že nerobí za 3 ľudí. Odrazu.
Sťažnosť sa píše vtedy keď máš dôkazy a minimálne ďalších 2 ľudí, ktorý s tebou súhlasia. Až vtedy je to sťažnosť na šéfa.
Ona proste musí mať dôkaz, o tom, že mu to písala. Keby ju predbehol a chcel jej dať porušenie pracovnej disciplíny.
@nurielka no veru nik sa ma nezastane, kto sa bude hadat so sefom kvoli kolegyni,kazdy sa jasne ze radsej vyhne konfliktu a strci hlavu do piesku. ja mám uz par mailov kde som sa mu snažila vysvetlit situaciu,mozno aj tri, prvavodpoved od neho ze on sa nehneva,nema problem,vsetko ok, dalsia uz ze mu uz nemam nic pisat...no a samozrejme,to mi nebapisal,ale povedal do telefonu ze buduci rok nemám čakať zvysenie platu,co nam hromadne zvysuju par percent. To ide nejako cez odbory,to tiez neviem ci ma pravo to len tak nezvysit...
@nelca84 tak mat svedka je urcite dobre,ak chces mať dokaz,inak je to slovo proti slovu a asi preto nechce aby som ku písala, aby som nemala dokazy.
@nelca84 keď už chceš slovickarit, presne som vedela, že toto napíšeš, tak doložím slovíčko, aby to malo EFEKT, tak je dobré mať ďalších dvoch ľudí. Samozrejme je to slovo proti slovu keby napíše sama vedeniu. Je však dobré mať podklad o tom, že sa mu snažila rozumne vysvetliť situáciu.
Autorka - A ďalšia vec keď ti ide siahnuť na plat, tak by som aj toto tam zhrnula, všetko na čo si spomenies, sa snaž obsiahnuť do toho meilu- inteligentne, neutocne. Pri plate ide o ďalšie neférové jednanie. Nechce, jasné, že nechce aby si mu písala, všetko čo ti hovorí do očí, preto aby si nemala nič. Nemusí reagovať, nevadí. 🙂

@nelca84 uvidim,papier mi este nedoniesol,ano myslim ze nik sa tu nejde doslova zodrat, je to suoer robita, bavi ma, len niektorym sa nechce vobec robit. A mas pravdu,vsetci sa prisposobili. Co prišla nova kolegyňa, toje jednej kolegyne znana,samozrejme ju prijali cez znamosti a tp vidno,ako ona robi,ako jej pekne poradila kolegyna co ako robit,ako sa tvarit a ona uz od začiatku je tak nastavená a bol aj sef z toho mimo,no ale ako som ja za zlu,tak uz ona je dobra a ze ona robi co moze..