icon

Ako sa brániť, keď sa nadriadený vyhráža?

12. apr 2024

Ahojte, ani neviem co chcem pocut,asi sa len vyzalovat.... V praci som niekolko rokov bola nadmieru ochotna, sikovna,zodpovedna,robila na 200% a tym padom mi nadriadeny daval aj pracu za druhych. Uz som toho mala dosť,tak som to stopla,povedala som,že za druhych ludi uz robotu robit nebudem a odvtedy mam v praci peklo. Najskor ignorácia od nadriadeného,potom hľadanie nasilu chyb na mojej práci, ktore ani chyby neboli,len čisto hľadanie niecoho,za co ma zvozit a nakoniec ze nie som jediny zamestnanec na svete,ze zvola poradu so vsetkymi zamestnancami a prejdeme si moju zmluvu, ze on si sadne ku mne do kancelarie a bude ma kontrolovat,ci vlastne nieco robim, to tiez nechapem,ze robotu mam svoju urobenu a on ma chce kontrolovat,ci sa nenudim? Keby sa aj nudim, ked mam vsetko spravené,tak je moja povinnost robit za druhych? ze ked sa budu zvysovat platy,mne nezvysi, ze ja tu vobec nemusim ani byt, atd. atd. Normálne mam také stresy z neho. Ma pravo riesit moju zmluvu a akoze tieto trenice pred ostatnymi? Ja si nemam problem to vydiskutovat s nim, svoju robotu mam stale urobenu,ale nie je nic príjemné, ked ma chce zvozit pred celou firmou vlastne ani nechapem za co. Teraz vykrikuje len to, ze robim najmenej. A ze co bolo par rokov dozadu, ze som tahala aj za druhych, ze to sa k tomu nemám vracat,že teraz som neochotna. Pritom niektori ani nedidrziju oracovnu dobu, pridu pod vplyvom alkoholu alebo kvoli alkoholu aj týždeň neprídu,to je vsetko ok...ach som na prášky z toho... Praca ma bavi,robim ju dobre, vyhovuje mi pracovná doba,tak zatial by som nerada menila,navyse tu je orace mali,vladtne zuadna...

Strana
z4
autor
12. apr 2024

@nurielka no o tom mojom nezvyseni platu vravel aj mojmu kolegovi,teda jemu vravel,ze mne nezvysi...ale ako vravim isto si nik nebude robit problemy.ale dakujem za dobre rady a tipy.

petronela1985
12. apr 2024

@autorka žiaľ, to je osud tých, ktorí ukážu šéfom svoj potenciál. Dobrý šéf z tvojho potenciálu vytlčie maximum, ale musí byť aj prirodzený líder, ktorého rešpektuješ, ktorý ťa učí a povyšuje tvoje vedomosti a schopnosti na vyššiu úroveň. A to bez toho, aby ťa zdral z kože. Dobrý šéf ťa motivuje a inšpiruje zároveň. Takú vedúcu mám teraz. Tento tvoj šéf je z tých, ktorí by riadiť nemali. Zažila som takú šéfku v predchádzajúcej práci, najhoršie tri roky môjho pracovného života. Totálny teror, makaj a nevyjadruj sa k ničomu. Radšej by som šla zametať ulice, ako pod ňou ešte raz robiť. Z mojej skúsenosti, odnesie si to v konečnom dôsledku len a len tvoje zdravie. Ja som chodila z kŕčmi a plačom do práce, jediné, čo ma zachránilo bolo, že som šla materskú. Nech sa deje čokoľvek, pracovný trh nemusí byť ideálny, ver tomu, že keď je to tak, ako to popisuješ, bude to len a len horšie. V ideálnom svete by sa to riešilo v prospech zamestnanca, ale takí naivní snáď nie sme.

taminka1986
12. apr 2024

Za dobrotu na zobrotu. Dala by som vypoved a hodila sa marod pocas vypovednej doby. Dovi. Skoncili sme

cukorfalat
Odpoveď bola odstránená
nelca84
12. apr 2024

@cukorfalat ja radim korektne a nie na zaklade subjektivnych pocitov a emocii. Co ma z toho, ze jej tu zeny pisu aky je sef hrozny a ake je ona chudatko? Ja som jej napisala, ze ak to chce skutocne riesit, tak ma moznost podat na neho staznost. Lenze ona to vlastne ani riesit nechce, lebo sa jej praca paci a lepsiu v okoli nenajde 🤷‍♀️ takze sa sem len prisla vyzalovat a zjavne s tym nemieni robit nic...

radkovadanka
12. apr 2024

Juj toto mi pripomina mna. Zatial som to vyriesila s MD. Ale teda vratit sa tam neplanujem po 12 rokoch. Tahas, tahas za druhych a potom ked s tym seknes si najhorsia a idu sa na tebe odbavovat. Kolegyna bola 9 mesiacov vypisana, ja dva krat rocne na OCRke po 10 dni s detmi. A ja som bola zla ze vymeskavam. 🤣

autor
12. apr 2024

@petronela1985
@taminka1986 presne baby a ked sa tak zamyslím,nakoniec som to podobne mala v kazdej robote,lebo ked robim rak ja robim co najlepšie,ako najlepšie viem,nie som leniva,som ochotna, nie som tupelo,ucim sa rychlo.nechcem sa chvalit ale v podstate vsade som robila naximum az to preslo do vyuzivaniava odisla som kvoli ludom nakoniec. Ale ako prísť niekde a nesnažiť sa alebo hrat nejakého tupeho,tak to si neviem predstavit 🙈🤔

autor
12. apr 2024

@cukorfalat presne 100% si sa trafila. Vsetko pravda,co si napísala. Ako som uz pisala,robota je super,bavi ma, mam ju blízko domu,nemusim dochadzat,volne vikendy, končím o 14tej, nie je problem ist k lekarovi, proste to su benefity pre mna ako samozivitelku fakt velke.

tiika
12. apr 2024

Mne pride, že cele oddelenie viete, kde je pes zakopaný, no tvárite sa, že všetko je v poriadku. Bojíte sa niečo riešiť a nedajbože povedať. To je ako zašiť hnisajucu ranu, možno bude vyzerať fajn, ale ten hnis (problém) tam stále bude a buď bude robiť sarapatu alebo raz vyjde napovrch.

Nemusíš nikoho menovať. Kľudne môžeš zdieľať svoj postoj jasnejšie, aby mal tvoj šéf aspoň šancu ta pochopiť. Že si ochotná dorábať pracu, avšak nie pokial ju ostatní nestíhajú z tych a tých príčin. Pretože ti to pride voci tebe úplne nefér.

autor
12. apr 2024

No nic žienky, ďakujem vsetkym za rady,uz to nebudem dookola rozoberat,uvidim ako sa to vyvinie. Na PN nemam s cim ist a ani nechcem,lebo to uz by som ho uplne nastvala v tejto situacii. Ja nemam problem s nim diskutovat ani pisat,ale urcite mi nie je prijemne ako on hovori ze zvola poradu vsetkych zamestnancov a tam to budeme riesit. Ma na to pravo? Ved to su záležitosti moje a jeho a fakt neviem naco by tam mali byt svedkovia dalsi ludia. Navyse ked on takto pred ostatnymi diskutuje,tak človeka zhodi a ukonci poradu,ze sa nema ani ako brániť.

autor
12. apr 2024

@tiika ja som mu to napísala,ze svoju robotu budem naďalej robit ako najlepsie viem,ale nebudem uz pracovať za druhych,co kto nestiha,nezvlada,nevie atd.

autor
12. apr 2024

@tiika vies na moju robotu nema co povedat, teraz zas nastali zmeny, nieco bolo treba zacat robit inak, hodnotia to este z vyšších radov,ci to dodrziavame,samozrejme som to vytiahla na najviac % z nášho oddelenia, ja na 84%, kolegyna na 4%,ale to je nic. Nie pochvala ze super praca,ale ze ona ma toho vela,preto tak malo % dosiahla.

tiika
12. apr 2024

Však toto. On bude takto argumentovať stále. Potrebuje mat prácu hotovú za cely tím, nielen za teba a chce, aby všetci akceptovali pracu, ktorú im pridelí. Ty ju bezdôvodne odmietas. To, že nechceš robiť za druhých nie je (podľa mna, sorry) argument. Z tohto pohľadu je v práve ako viackrát spomínala @nelca84.
Pracujete za jeden tím, kolektív, oddelenie. Akosi sa rata s tým, že každý ste dobrý v niečom inom. Raz potiahne jeden, raz druhý.

To, že nevie udržať disciplínu a potom nakladá len na teba, už ostatným nevadi.

nurielka
12. apr 2024

@tiika každý je dobrý v niečom inom? A ostatní, ktorí si robia z tej roboty holubnik, sú len do počtu, alebo čo? Berú taký plat ako ona?
Jasné, že ostatní zalezu a strčia hlavu do piesku, lebo nemakaju tak ako ona.
Z tohto pohľadu, je to taký silný argument, že nechce makať za iných, jeden človek robí polovicu z toho čo ona za 3 ľudí??
Bezdôvodne ju neodmieta, sám šéf súhlasil s tým, že ju pridelí inému človeku a sám to potiahne za človeka, ktorý nie je prítomný. Bodaj by, keď ona, okrem ženy na PN, robí robotu za ženy čo prídu neskôr, čo skôr odídu a čo si dávajú hodinove pauzy na obed.
Jasné je len to, že sef nevie udržať disciplínu a stáva sa tak šéfom "roka". A tu ti poviem autorka, že od takého šéfa by som utekala. A aj sa tak stalo. Neradila by som ti tu bezdôvodne. Napís mu, lúčim sa s tebou, veľa šťastia. Drž sa.

tiika
12. apr 2024

@nurielka … ja ju ľudsky chápem.
Ked však hladas riešenie, je dobre vidieť veci z viacerých strán. Opisovala som skôr pohľad zo šefovej strany.
Je nesprávne, ak zamestnanec využíva naplno svoj pracovný čas? Veď je v práci a za to je predsa platený. Pokial je ta praca v súlade s jej prac.náplňou, nie je problém. Tak to vidi on. A ona mu iné argumenty nechce uviesť.

@autorka Môžeš ísť ešte na PN 1-2 mesiace, ak máš dôvod. Ak je všetko pravda, šéfovi snáď konečne niečo trkne a bude nútený situáciu riešiť. inak.

autor
13. apr 2024

@nurielka
@tiika baby kazda mate v niecom pravdu. Z moralneho hľadiska je to na hovno a z pracovného,ano mozno by mal argument,ze som odmietla urobit jednu vec, jednu vec za 5 rokov... Neviem ci to je zrovna dôvod na vyhadzov a takuto sikanu. Od 1.5. by sa mala vratit kolegyna z PN, tak uvidim co bude potom. Ci sa to utrasie alebo nie. Ano pozeram aj inu robotu, avsak ziadnu som nenasla... Tak uvidim... Ale je to nespravodlive ze taham tolko rokov,ved on sa vie ze aj za inych,aj sa ti vsetko da vytiahnut zo systemu...a nakoniec takto dopadnem preto ze chcem len to aby si kazdy robil svoje. Ako fakt @tiika neviem ci by ta bavilo robit za druhych. Ze ty uz pol hodiny pracujes a niekto si len pride do prace lebo on si svoju prac dobu prisposobil vlaku a na skorší sa mu nechce ist... pol pracovnej smeny pretelefonuje. Takisto domov koncime o 14tej, kolegyni ide vlak cca 14:30 ale to je pre nu v piatok neskoro rak ona si ide domov o 13tej aby sla na skorsi vlak. Cez tyzden vyuziva firemne auto ktore jej on dal ale v centrale o tom nemaju ani tusenie. A mna treba vyhodiť. A ano on sam vie o tychto veciach len zatvara pred tym ovi leno kolegyniam nic nepovie. A mna chce vyhodiť. No super fakt...😢

tiika
Autor odpoveď zmazal
Strana
z4