Ako sa dostať do zahraničia?
možno blbá otázka, viem, že lietadlom napr. 😀 ale myslím ako ste sa tam dostali vy? ako ste si zohnali prácu, ubytovanie,,,ja by som najradšej zo svk vypadla, viem, že to nebude ľahké zvyknúť si na niečo nové, ale aj tak,,,,lenže nemám ani známych ani rodinu niekde, kde nám vybavia prácu, atď...a zbaliť sa a ísť bez nejakých istôt s malým dieťaťom je risk,,,,ako ste sa vy dostali tam, kde ste? budem rada ak mi odpoviete a nebude vám moja otázka pripadať divná, pretože podľa mňa v dnešnej dobe veľa ľudí rieši finančnú situáciu odchodom do zahraničia, ale je iné ísť len tak na skúšku sama alebo s kamoškou robiť čašníčku do Anglicka a ísť niekam s mužom a dieťaťom, prakticky bez znalosti jazyka a bez nejakej vopred vybavenej práce,,,
@graceful9 ahoj ja som vycestovala pred 12 rokmi, vtedy este sme neboli v EU takze vsetko bolo ovela ovela narocnejsie hlavne co sa tyka pracovnych viz a povoleni. Isla som uplne bez toho aby som bola na nieco pripravena. Zbalila som sa a odisla. Na roznych zahranicnych strankach som hladala inzeraty na pracu atd a tak som zacala. Z malym dietatom je to urcite tazsie jedine co mozem poradit je hladat na nete inzeraty na sezonne prace v hoteloch, a neakych rekreacnych sttrediskach ako chyzna alebo pomoc do kuchyne. Tak sa dostanes von, no a potom sa odtial uz neako odrazit. Neviem ci ides aj z muzom alebo si sama s dietatkom. Urcite by som sa snazila aj najst neaku komunitu v tej dannej krajine kam chcem ist a tak hladala rady od slovakov co tam uz su
@graceful9 no ist s dietatom do takej neistoty je dost "odvazny" az blby napad, idealne by bolo keby odisiel jeden z Vas za nejakou dohodnutou pracou a druhy s dietatom prisiel za nim, ked uz bude nejaka istota, pretoze ak chces makat, to dieta musis aj niekam dat. Nespoliehaj sa na to ze budete robit hocico, lebo lacnej, nekvalifikovanej pracovnej sily je tu viac nez dost. Za to chvilkove odlucenie s manzelom to stoji, ak viete za cim idete a ak bude sikovny o 1-2 mesiace mozete vycestovat aj s dietatom, ale ist na blind bez jazyka a istoty s malym dietatom ti neodporucam
kebyze si sama, nepoviem, ale s dietatom, to uz bez zabezpecenia ubytka, prace alebo znamych by som neriskovala. my sme odisli s manzelom, on mal istu pracu k tomu byvanie, ja som si nasla asi po 3m, takto sme boli asi 5 rokov, potom som otehotnela, este do 2r malej sme boli mimo, lenze uz som mala problem najst si pracu, kedze mam dieta, manzel by to nevykryl, jazykova bariera atd.. Vratili sme sa na SR a rozbehli biznis tu, s pomocou rodiny, znamych, urcite je to lepsie, nez makat v cudzine, byvat po podnajmoch, stahovat sa a nikdy nevies, ci neprides o pracu... a co s babom? Ak ochorie a nebudes moct do prace? Toto vsetko si treba zvazit...
Bez jazyka ani nikam nechod, uz to nie je ako byvalo davnejsie, ze si sa zbalila prisla do cudziny bez jazyka a na 2.den mala pracu. Teraz je kriza, ja zijem 8.rok v irsku a bez jazyka by som nemala sancu, tu su tisice ludi bez prace s vysokou skolou a perfektnym jazykom a maju problem si najst pracu. A uz aj na posty ako upratovacka kancelarii alebo v hoteli vyzaduju anglictinu. Takze ak nad tym len premyslas zatial, zacni chodit na jazykovy kurz aj manzel. Ja nikdy nelutujem ze som odisla, ale bolo to tazke. Necakaj ze ti niekto vybavi pracu, ubytko, musis ratat aj s tym, ze aj ked ti to niekdo slubi, ze sa tak nestane a budes na vsetko sama.
@cawes suhlasim ze obcas sa najdu ludia co pomozu, ale nespoliehala by som sa na tu pomoc, ta moze byt a nemusi, ja vela dobrych skusenosti nemam, skor take ze kazdy si zije svoj zivot a o druhych sa nestara, predsa len kazdy ma co robit aby sa o seba postaral a to hlavne na zaciatku. Najvacsiu prekazku co tam vidim je ist von do neistoty s malinkym dietatom, automaticky je jeden rodic odstaveny, alebo treba zohnat jaslicky, skolku, alebo au pair, lebo neviem ako v anglii, ale u nas jasle zohnat nemozne, ak mas stastie zozenies sukromne v cene okolo 800 eur a zarobok? Zo zaciatku je zarobok len tak tak na prezitie a stahovanie opaskov, na jaslicky urcite nevyda
@graceful9 tymto ta nechcem odradit, ale riesila by som to tak, hladajte si pracu obaja, prvy ktory najde odide a ten druhy pride za nim s dietatom ked uz bude nejaky rozhlad o situacii a istota
Moja tak ako pise @jezkomanka tu v IRL je tu krizu podstatne citit, ono momentalne je dnes taka doba ze vsade je momentalne na nic zacinat,..ta kriza pohltla vacsinou statou a len sa to valcuje jeden za druhym,..sme tu trvalo dva roky spolu, 5ty rok muz a nemame v podstate nic extra nad priemer, len na zivobytie ☹ no aspon je z coho platit ten najom ze,..
ako pisu baby, idealne by bolo kurz anglictiny, a muz keby vycestoval na ponuku do zahr. , zabyval sa tam, overil si podmienky v meste pre vas rodinu/dieta a tak vycestovat za muzom...tak sme to urobil my..manzel tu uz pracu vtedy mal ale isiel to cheknut ake su podmienky pre malu tu byt ked nezijeme v meste a daleko je vsade nam.
a navyse ak mate problem s tou jeho mamou, vysvetlit mu ze takto sa nikam nepohnete a rodina ste momentalne vy traja a prednejsi je zivot vasej dcery, roky sa pominu a ty na materskej uz nebudes, nech mate nejake to svoje zazemie..tazko je vsade zacat, len clovek musi vykrocit a nevzdavat sa ! drzte sa adka 😉
@graceful9 o ktorej krajine uvazujete?? je dobre si uz teraz postudovat ake su tam podmienky, co tam kolko stoji, ubytovanie, skolka, ja ti len tak pre ilustraciu napisem ako je to v irsku: minimalna mzda 8.65/hod, to mas mesacne okolo 1600eur, ubytovanie - 2izb dom 800eur, 3izb dom 900-1200e, apartmany su o nieco lacnejsie. Skolka pre deti do 3 rokov 1000-1200eur/mesiac, potom okolo 800, posledny rok pred nastupom do skoly stat preplaca 3hodiny denne skolky. oblecenie, plienky je tu ovela lacnejsie ako na SR, potraviny su tak isto. este musis ratat 200-300eur za plyn/elektriku za mesiace. Pozistuj si ako je to tam kde cchete ist, na kolko by vam vydrzali nejake peniaze zo SR ak by ste si hned nenasli pracu
@jezkomanka
@jezkomanka momentálne o žiadnej. je to len hypotetická otázka a presne takú odpoveď ako si mi dala ty, som potrebovala ;) ďakujem
@graceful9 no su len 2 sposoby ako sa dostat do zahranicia a teda bud zacinat od nuly a velmi tazko, alebo zas byt tak velmi vysoko, ze Vas vysle zamestnavatel a vsetko Vam zaplati, ale ako som pochopila ta druha moznost nie je Vas pripad, ked chcete v zahranici zacat aby ste viac zarobili. No ale ked manzel bez teba neodide, alebo teba samu nepusti, (docastne) tak si podla mna prave dosnivala svoj sen o zahranici. Zacinat v zahranici od nuly je velmi tazke a obcas treba vela obetovat preto aby sa clovek dopracoval ku svojim cielom. No kvoli obetam je skoda sa vzdat svojho sna, pretoze si myslim ze sikovny clovek ma predsa len viac moznosti v zahranici ako na sk
@graceful9 dobre by bolo,keby sa manzel poobzeral po rpacovnych agenturach na SLovensku a takto si skusil najst robotu a ked on sa uz udomacni v cudzej krajine,tak potom ty by si mohla za nim prist,lebo takto ist na blind a este s malym dietatom,tak to by bol len stres a nervy pre vas aj pre dieta,lebo treba si uvedomit,ze ubytovanie v zahranici je trojnasobne drahsie ako u nas a tiez si ho nenajdes hned,iba ak by ste sa ubytovali nikede v hoteli,ale to by vas vyslo draho,takze urcite nech skusi kontaktovat nejake agentury a potom vycestovat
@graceful9 dnes ale treba ratat s tym,ze cudzincom sa zacina velmi tazko..aspon v europe takmer vsade. nie je to ako volakedy,ze sa dala najst hned praca,plno ludi sa vracia na slovensko. uz to nie je tak,ze hocikde do kuchyne ta vezmu a podobne. nemaju pracu ani pre domacich. a plus ked prijmu ludi ktori poberaju davky maju firmy rozne bonusy,je to pre nich vyhodnejsie 😒
@henikav no problém je v tom že on je pohodlný a nebude chcieť obetovať...vyrástol v iných podmienkach ako ja...mne nerobí problém sa načas uskromniť a zamakať ale on má dom(teda rodičia ) má rodičov čo platia poplatky...on sa nikam hrnuť nebude :( presne si to pomenovala SEN lebo za tychto okolností je to len sen ale okolnosti sa menia a nie je zlé sa informovať do budúcna ;)
velmi pomozu znami v zahranici, mne takto odisla velka vacsina rodiny aj s rodinami do UK... a veru, nik sa neplanuje vratit :P najskor isli dvaja, nakoniec sa k nim pridali dalsi 4... jednemu paru sa narodilo babo tam, jeden par prisiel "porodit" domov a vratili sa po pol roku spat.. atd 🙂 co ti ale poviem je ze s malym dietatom rataj s problemami s opaterou cez den alebo vacsimi vydavkami... o prace casnicky bez anglictiny mozes snivat, teraz ked si mozu vyberat tak ledva upratovacku a to je dost mozne ze do nejakeho "slovenskeho" kolektivu. Cize naucit sa jazyk je asi prvorade a potom mozete hladat... pripadne nejaku doverihodnu agenturu oslovit na zaciatok (naozaj iba zaciatok) a potom si najst nieco samostatne... ale to je skor tak pre dobrodruhov bez zavazkov
@graceful9 drzim palce teda, mozno niekedy v buducnosti. Ked bude dcerka trosku starsia, to uz bude menej vydavkov, pretoze take malinke dieta ta v zahranici financne zruinuje, zial realita. Dalej odporucam setrit, aby ste mali co najvacsiu financnu rezervu, naucit sa jazyk, to sa zide absolutne vzdy no a zvysok ukaze cas. Dalej si uvedomit ze na zaciatok to bude urcite tazka praca za malinky plat a mozno v malej garzonke, treba si uvedomit, ze to je zaciatok, no a potom sa postupne vypracovat. Drzim palceky do buducna
@graceful9 Ja ti poviem len tolko, ze ak neovladas jazyk tak v dnesnej dobe ist bez toho je nerealne a viacmenej zbytocne. Nesla by som nikam bez jazyka sama nieto este s malym dietatom.
Kedysi som robila operku ked boli este viza, potom som sa vratila a pracovala. Az neskor som sa vydala a mame deti. Kedze ty uz dieta mas tak by to nebolo take jednoduche. V prvom rade by ste si museli najst obidvaja velmi dobru pracu aby ste vyzili, skolka nieco stoji a ubytovanie tiez. Viem, ze to zahranicie vzdy laka a asi kazdy na svk si mysli ako sa tu lahko zije, ale je velmi velky rozdiel ak ide mlady clovek sam a byva na dome s aspon dalsimi 10 ludmi alebo mlada rodina bez akekokolvek zazemia (znalost jazyka, aspon nejaky znamy).
Jedina realna moznost by bola ak by vam niekto tu pracu na 100% vybavil, ale spoliehat sa nemozes naozaj na nikoho.
neodoslalo mi co som pisala?
uz to rovnako nenapisem ale pokusim sa...ono to je tak, ze kym on nepusti teba prec a on samovolne neodide, tak to sa pane boze nikdy nepohnete..najprv si to musis s nim prebrat a dohodnut sa na spolocnej buducnosti. Niekedy doslova treba muza pritlacit k muru nech sa spamata, buchni po stole a povedz mu ze ked nezdvihnete zadky tak proste odides..vsak sa predsa neodstahujete na floridu zeby ste sa videli raz za pat rokov 🙂) jazyk,sledovat pracovne ponuky/agentura a v prvom rade rozhodnutie.
napr. sme v irl ale nepaci sa nam tu co sa tyka tych klimatickych podmienok, nezvykli sme si a nikdy si nezvykneme, no nie je to dovod zeby sme zutekali na slovensko preto..preto sme odhodlaní navstivit a usadit sa do druhej zemy, mame cas kym mala nepoje do skoly aby mala uz stale podmienky.
@graceful9
takze k tomu, ako sme sa dostali do zahranicia. Vybavili sme si povolenie k trvalemu pobytu v Kanade a odisli, ja, manzel a 4 rocne dieta. PO anglicky som vedela iba ja, manzel vobec, na Sk sme nic nevlastnili, odchadzali sme len s pozicanymi peniazmi, nikoho sme v Kanade nepoznali, nemali sme vybavenu ziadnu pracu a na poslednu chvilu sa nam podarilo zohnat ubytovanie u jedneho Slovaka. Takze da sa to!
Ak mozem poradit v prvom rade musite chciet odist obidvaja, ked jeden nechce a ide niekde na silu nikdy to nefunguje (poznam mozstvo takych pribehov), ten druhy potom vidi vo vsetkom negativa a zvacsa sa rodina vrati nazad. Ak by ste sa teda nakoniec zhodli potom treba rozmyslat co dalej. Krok 2 jazyk - bez neho slusnu, dobre platenu pracu nezozeniete pokial jedneho z vas nezamestna nejaky Slovak, ktory dobre plati, inak bez sance. Takze treba sa naucit jazyk, aby ste v nom dokazali komunikovat. Krok 3 a mozno 2? ake mate skoly, je vase povolanie v zahranici dobre ohodnotene? Zit z pomocnych prac sa neda, to je dobre tak na zarobenie penazi a odchod na Sk, ak rozmyslate o trvalom prestahovani neoplati sa. POzrite si ako je hodnotena vasa praca a ake su naklady v krajine, oplati sa vam tam ist ? - (dobre platene su napriklad mnohe remesla - stolari, elektrikari, kachlickari ...). ak ano, tak sa pustite do studia jazyka. Kym sa ako tak jazyk naucite vase dieta uz bude starsie, co je plus - cim starsie dieta, tym nizsie naklady na opatrovanie, moja dcera isla napriklad hned do skoly - sice len na pol dna, ale pomohlo, platila som opatrovatelku len na polovicny uvazok.
ahojte neviete v zahranici napriklad v rakusku nebo v nemecku niaku serioznu pracu?s pozdravom monika z galanty. 🙂

no ak si moc akcna,zbal ruksak,stan a chod sa spytat za hranice do najblizsej kuchyne,ci nepotrebuju pomocnicu..a od tial sa uz dajako odrazis....
poznam jednu,co si nejake peniaze nasetrila pracou.....lebo mala velky sen...obcestovat komplet kazdy jeden kontinent,ak nie aj stat....kedze zaklad mala-nejake peniaze,nic moc a jazyk... 🙂 ,ani neviem v ktorom state zacala....poznavala,dovolenkovala,ale koruny sa nejako minali...tak sa doslova a dopismena hlasila na akukolvek pracu,ked nasetrila na cestu a jedlo na najblizzsich par dni,tyzdnov,odisla do dalsej kuchyne.....a tak vlastne dovolenkovala,neviem,ci cely rok,dva..az obisla cely svet..a teraz zije u protinozcov....