icon

Ako sa počíta náhrada mzdy v tehotenstve?

veraaq
28. jún 2024

Zostal tu niekto doma s nahradou mzdy pretoze v tehotenstve im neumoznili upravit prac.dobu? Aj vam dal zamestnavatel nejaky papier?a jak sa pocita ta nahrada mzdy to je nejaky priemer z mojeho platu?😅🙏dskujem

draik
28. jún 2024

@veraaq
Najskôr uveďte, čo ste žiadali, o akú prevádzku ide a aká je reakcia zamestnávateľa.

veraaq
autor
28. jún 2024

@draik pracujem u ZSR na 13 hod smenx kazdy druhy den(nedostatok zamestnancov) , este som o nic neziadala zistujem si info ako to funguje, ale uz teraz viem ze reakcia nebude pozitivna kedze mi nechcu umoznit ist ani k lekarovi🤦🏻‍♀️uz som si 3x musela prehodit lekars lebo nemali zs mna nahradu…a pracovny cas mi nemozu skratit

lienka.7
28. jún 2024

@veraaq oznamila si, že si tehotna? podala si žiadosť? Mas zamietavu odpoveď? Nie? Tak potom je tato diskusia o nicom, prepáč

veraaq
autor
28. jún 2024

@lienka.7 zatial nie, ide vikend tak hovorim ze si zistujem info,v pondelok to chcem riesit

lienka.7
28. jún 2024

@veraaq tak postupuj podľa ZP. T.j.ako prvé oznamujes tehotenstvo a potom si dávaš písomnú žiadosť o preradenie na prácu, ktorú môžu robiť tehotne. Musia ti pisomne odpovedať.

veraaq
autor
28. jún 2024

@lienka.7 ano tehotenstvo uz som oznamila,staci to aj emailom poslat alebo musi to byt listom(pisomne)?

lienka.7
28. jún 2024

@veraaq nie mailom, písomne. S potvrdením, kedy si to odovzdala na personálne.

veraaq
autor
28. jún 2024

@lienka.7 dobre dakujem

mata1906
28. jún 2024

Nezabudni, že keď ideš do poradne nemusíš dávať priepustku, zo zákona máš nárok na celý deň bez potvrdenia od lekára. 😉

veraaq
autor
28. jún 2024

@veraaq a este ked niekto vie ta nahrada mzdy to je z cistej? Ze cistu mam 1300 tak budem dostavat 1300? Dakuje

lienka.7
28. jún 2024

@mata1906 priepustku samozrejme odovzdať musí - tým dokladuje návštevu lekára. Ci si myslíš, ze len tak povie, že zajtra som u lekára (a pojde napr.nakupovat do mesta?)
Akurát ma narok na neobmedzený počet lekarov. Ale zase si nemôže robiť len tak, co chce.

viestta
28. jún 2024

@mata1906 nie, nema narok ani na cely den a uz vobec nie bez potvrdenia od lekara. Ma narok na nevyhnutne nutny cas na vysetrenie cestu tama cest naspat na pracovisko a dokladovat to musi potvrdenim od lekara, ze na vysetreni bola.

mata1906
29. jún 2024

@viestta Zamestnávateľ má zo zákona (§141 ods. 2, bod. 3 Zákonníka práce)odo dňa oznámenia o tehotenstve povinnosť poskytnúť zamestnankyni pracovné voľno s náhradou mzdy na nevyhnutne potrebný čas na preventívne lekárske prehliadky súvisiace s tehotenstvom, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času.
Dokladom o vyšetreniach bude záznam v tehotenskej knižke, resp. iné potvrdenie na vyžiadanie od lekára.

mata1906
29. jún 2024

@lienka.7
Dokladom o vyšetreniach bude záznam v tehotenskej knižke, resp. iné potvrdenie na vyžiadanie od lekára.

viestta
29. jún 2024

@mata1906 napisala si, ze ma narok na cely den, teraz kopirujes to iste co som napisala ja svojimi slovami, nie presnou citaciou zakonnika prace... Ach, jaj...

nelca84
29. jún 2024

@mata1906 teraz si sama vyvratila tu blbost, co si vcera napisala 🙈 takze ziadne na cely den a ziadne bez potvrdenia. Ale na nevyhnutne potrebny cas a s potvrdenim.