icon

Ako sa posudzujú priepustky na 12-hodinové zmeny?

greenapplehell
Dnes o 09:44

Dobrý deň,
Parterka má 3/4 úvazok, s nerovnomerne rozvrhnutými hodinami (12 hodinové zmeny). Doktor jej vypísal v Decembri 2 priepustky na zmeny ktoré boli riadne plánované, s presným časom ktorý pokrýval tieto zmeny (2x12 hodín), ale firma jej nechce uznať tieto priepustky, iba 2x6 hodín. Neposudzuje sa tam paragraf 141 ods. 2, písm. a) ZP vzhľadom na konkrétnu pracovnú zmenu paragraf 90 ZP v rámci nerovnomerne rozvrhnutého pracovného času paragraf 87 ZP, a teda sa prekážka v práci viaže na dĺžku tejto zmeny, a nie na priemernú dennú dĺžku?

Kedže sa to odpočítava z celkového počtu hodín z ročného limitu, tak by jej mali ubrať 24 hodín nie? Má tam presné časy ktoré pokrývajú celú zmenu. Tým že jej uznajú len 2x6 hodín, tým pádom má menej aj na páske, a teda jej chýbajú hodiny.

Ďakujem

Strana
z2
melanta
Dnes o 11:45
@greenapplehell

Nie je jediná, kto má s tým problém + iné, dá sa podať podnet na inšpektorát aj viacero ľudí naraz? Lebo momentálne mám 3 osoby (bez partnerky) ktoré chcú tiež podávať, a teda spolu to bude mať o to vyššiu váhu.

@greenapplehell no takto, ja by som na jej mieste podala podnet sama a nech podajú aj kolegovia. Či to bude jeden podnet podpísaný 3 ľuďmi alebo 3 podnety od jednotlivcov, je to jedno. Ak ideš do takejto situácie s kolegami, ideš do rizika, že jeden cukne ešte pred poslaním, alebo to bude chcieť stiahnuť po zaslaní. Alebo sa zľakne a ak sa ho zamestnávateľ bude na to pýtať, tak to hodí na iných. Takže radšej, nech to podá sama, bude mať istotu, že to podá kedy chce a že jej do toho nebude nikto hovoriť. Ak príde na IP okrem jej sťažnosti aj podnety od iných kolegov, bude to plus.

greenapplehell
autor
Dnes o 11:53

Ďakujem za odpovede 🙂

anonym_dc0658
Dnes o 12:28

To aký idiot by uveril tomu, že je niekto 12 hodín u lekára? Autor je úplne mimo.

anonym_2c4b22
Dnes o 18:10

@greenapplehell zamestnavatel má povinnosť akceptovať priepustku na čas potrebný na cestu k lekárovi, čas vysetrenia a cestu späť do práce. Tak hovorí Zákonník prace. Predpokladám, že lekár nemá ordinačné hodiny od 6-18 tej.

Strana
z2