Ako sa stať učiteľkou?
ahojte dievcata mam na vas jednu prosbu, tie ktore sa do toho vyznate, uz som nieco studovala po intedrnete ale...mam ukoncnu strednu skolu z maturitou a chcela by som ucit v skolke alebo deti na 1 stupni. to je jedno co, nemam neake zameranie jazyky neovladam na komunikativnej urovni...co by som mohla ucit? a vlastne ako ziskat taketo vzdelanie na ucenie ako dlho trva co sa uci, Viete mi niektora poradit ako s adopracujem na taketo vzdelanie? musim mat vysoku skolu?pedagogicke minimum, vobec sa do toho nerozumiem, prosim info 🙂
@mahalo ziadna, pretoze 1. nemaju v kazdej väcsej dedine vysoku skolu, takze vysoka skola ma svoju uroven
2. nenaberaju studentov len preto, lebo potrebuju za nich dostat peniaze, takze nestuduje kazdy, len preto, aby mal titul pred menom.
by ma vazne zaujimalo, co vsetky ti skonceni pedagogici a socialni pracovnici robia, ved my musime mat na kazdy socialny pripad pomaly jedneho pracovnika 😝
sorry, za ironiu, ale tychto "vzdelancov" mame na kazdy prst 10, ale zohnat poriadneho robotnika - murara, tesara, instalatera, ktory nezfusuje robotu, je takmer nemozne. 😖 a to nehovorim o dalsich odvetviach...
@bubelko ucitel bezne robi chyby a to na vsetkych predmetoch..je rozdiel ci si ucitel chybu prizna, alebo neprizna. Nikto tu nepisal o tom, ze by ucitel nemal ovladat gramatiku, ale o tom ci moze clovek ktory dobre neovlada gramatiku, ist studovat vs. A taky clovek vs teda ist studovat moze a pokial sa tu gramatiku nedouci, tak by tu skolu vystudovat nemal. Jednoducha premisa.
@mahalo Ak si citala celu diskusiu, tak vies, ze sme dotycnej odporucali, aby si svoje vedomosti z rodneho jazyka doplnila, lebo inak by mohla mat problemy ... to, ze v zahranici prijimacky nie su, to este neznamena, ze vystuduje kazdy ... mnohi "ukoncia" svoje studium este v prvych semestroch.
@mahalo ale citala. len nesuhlasim s tym, co ty pises. pretoze ani studovat by nemal hocikto. bud by to mali byt rodicia, ktori by mali mat tolko chochmesu, zeby si mohli uvedomit, no halt, to moje dieta nie je genius, ale ma sikovne ruky, co keby bol stolarom (kucharom, murarom). a ked nie rodicia, tak ucitelia, ktori by mali dat odporucanie.
podobne ako tu vo sui - ked nemas na skolu, tak ti ucitel na zs odporucanie neda a potom si mozes hladat sukromne gymnazium. a ked na to mas, tak studuj. aj ked si duty ako tago. ale plat si to. a nie, ze studuje kazdy a plati to stat a potom sa cudujeme, ze je taka nezamestnanost...
@bubelko to s tou kvalitou je pravda ale to je uz uplne iny problem. Ked prides na pedagogicku a urobis prieskum kolki z nich chcu byt pedagogovia tak kladne odpovie max. 1/4 ludi a len malo z tych co odpovie kladne, sa ucitelmi realne stanu. Uroven na nasich skol je nizsia, ale nie je to dosledkom toho, ze sa od pijmaciek upusta.
@mahalo naopak, ta kvalita s tym suvisi ... keby sa zvysila kvalita (tym aj zdvihli poziadavky na studentov), tak by student isiel studovat to, co ho naozaj bavi ... nechodili by sa tam mnohi len tak povalovat 😝
@sunshineka Och ked som toto citala, tak som sa rozhodla prispiet aj ja. Ostala som totiz velmi prekvapena, ze toto je normalne na Slovensku. Zijem v Rakusku a nas maly zacal chodit prvy rok do skolky. Tu je situacia uplne opacna! Rodicia naliehaju na ucitelku, aby isli von kazdy den a aj aby jedli zeleninu kazdy den, aj ked nechcu..
@bubelko
@zuzkaanicka ved ale o tom pisem :D ze moznost ist studovat ma kazdy, ale nie kazdy skolu vystuduje (to si len zopakovala moje slova)..tak to funguje v zahranici. Pokial je skola kvalitna tak sa sito urobi same a funguje lepsie ako prijmacie sito. Takze samotne prijmacky su pase, dnes aj ked su tak ich urobi s troskou ucenia ten kto by volakedy nemal sancu. Preto cesta je taka ako to uz roky maju vsade na okoli..udrzat uroven vysokej skoly a vystuduje ju ten co ju zvladne, prijmacky tak vobec nie su podstatne.
@mahalo ano, ale nech si potom studenti za skolu platia, lebo aj ten jeden semester nieco stat stoji.
@mahalo a to sito vytriedi napr. aj takych, ktori idu studovat ucitelstvo 1.-4. bez potrebnej znalosti rodneho jazyka, lebo tam sa s nimi nikto hrat nebude, takze je ovela lepsie, ked to bude vediet skor, ako na VS nastupi, to sme zase cely cas pisali my a Ty si to asi nepochopila 😉
@zuzkaanicka ale vazne, fakt si ucitelka?? Kvalita by mala byt predovsetkym v samotnej skole a v kvalitnej vyucbe a riadnom preskusani, nie v prijmackach...
V nasom state nie je skolstvo podporovane, ucia ludia co by ucit nemali, je privela birokracie a malo praxe. Skoly sa tak deru o kazdu hlavu na ktoru maju peniaze. Pokial sa vyriesia tieto problemy a teda stat sa zacne zaujimat o skolstvo tak budu mat skoly priestor na skvalitnenie. To ze by si teraz nastavila vsade vysoky standard prijmacich pohovorov, by samotnu skolu a ich absolventov este neskvalitnilo!
@zuzkaanicka no pokial to nezvladne tak ano..preto bez prijmackovy system ma svoj zmysel, pokial skola nie je sama o sebe slaba..ale taku prijmacie pohovory nezachrania 😉 chapenzi?
@mahalo a citas Ty aj vobec to, co pisem? 😕
@mahalo ja som kvalitu skoly s prijimackami nespojila ... ak to najdes, tak presne odcituj 😉
@zuzkaanicka kazdy ma zo zakona pravo vystudovat jednu vysoku skolu zadarmo, co sa pocita na roky studia..pokial to clovek neda, tak bud nevystuduje vobec, alebo si dalsie studium plati z vlastneho vrecka..takze nevidim problem
@zuzkaanicka no ty opakujes uz mnou napisane a nespojila priamo, ale nepriamo. Ale to je jedno, to uz je dotahovanie o malickostiach 😵
@mahalo zabudla si dodat, ze na Slovensku ... ale ak tu neustale spominas zahranicie a chvalis bezprijimackovy system, tak potgom tu necituj nieco, co plati pre Slovensko 😉
@mahalo ale tak na co sa na tu pedagogicku hrnu? to mi vysvetli? preco idu studovat pedagogiu, ked to robit nechcu? lebo je to skola, kam sa da dostat bez prijimaciek, a skola nabera, pretoze za kazdeho studenta ma peniaze. ty si myslis, ze bude robit sito? preco by ho robili? nemaju dovod...
a my mame takto plnu zasobaren ludi s titulom pred menom a na urade prace. alebo na materskej...
@mahalo tak mi najdi, kde som to spojila nepriamo ... ja si totiz vobec nemyslim, ze kvalita VS suvisi s prijimackami, takze sotva som to mohla niekde napisat, ci uz priamo, alebo nepriamo ... mozno si to nejakym sposobom vydedukovala, ale potom Tvoja dedukcia bola nespravna 😉
hii aj ja som urobila velku hrubku do ritky 🙂 🙂 🙂 😉
@mahalo v zahranici, teda aspon vo svajciarsku, to prave takto nefunguje. nema moznost studovat kazdy, pretoze to sito, o ktorom ty hovoris, sa deje uz na druhom stupni zakladnej skoly. uz pri nastupe na druhy stupen sa rozhoduje, ci pojde dieta studovat alebo "do ucenia" - studuje sa len medicina, pravo, technicke smery. vsetko ostatne je "ucnovka"... bankovnictvo, pocitace, obchodna, manualne prace, hotelierstvo... neskor si mozes urobit rozne nadstavby aj zvysenie kvalifikacie - ale bud za vlastne, alebo ak sa da, tak za firemne, ale nie za statne peniaze 😉
@bubelko ved o tom som presne pisala, ale to nevyriesi to ze sa urobia prisnejsie prijmacky, to samotnu skolu predsa neurobi kvalitnejsou...dovody na zmenu k lepsiemu som uz napisal vyssie..nie je to len problem pedagogickej skoly, co sa tyka urovne ale skoro vsetkych skol u nas (cest vynimkam) a hrnu sa nielen na pedagogicku (ta nema preplnenost) a samozrejme len kvoli titulu..ale to ze ten titul ziskaju, nie je vdaka tomu, ze urobili/neurobili prijmacky chapame sa? A ano je velka nezamestnanost VS studentov..len sa uz menej hovori o tom, kolko VS studentov odmietne ponuky na pracu, len preto ze si myslia ze s VS titulom maju hned narok na lepsiu poziciu 😉
@bubelko tak to je zase uplne iny system ako vo zvysnej Europe. Ale tiez logicky. Platene studium nie je samozrejme vsade, to zalezi od socialnej politiky daneho statu a ta je vsade ina..v Rakusku daju nasincovi aj 500eu do vacku mesacne len vdaka socialnej podpore, inde si cele studium musis platit, inde zaase zalezi od priemeru znamok/stipendia.
@mahalo ale tak by to malo byt. VS by mala znamenat, ze nebudem v TESCU vykladat tovar, alebo vo velkej firme upratovat toalety. Na to nemusim studovat a stat stat peniaze. lebo pokial studujem plati za mna stat odvody. kdezto ked v 18r nastupim do prace, tak si ich platim sam.
a to je to, co nechces pochopit.
ty o voze, ja o koze.
tu nejde o kvalitu skoly kvoli prijimackam, ale o to, ze tito "akoze" studenti, stoja peniaze danovych poplatnikov, a danovi poplatnici to akosi nechcu pochopit. a tvrdsie prijimacky nezarucia sice vyssiu kvalitu skoly, ale zarucia znizenie nakladov statu... chapeme sa?
ono to zacina uz od strednej skoly. takze, ak by sa uz na gymnaziach jasne stanovili prisnejsie hranice, tak by sa uz niektori ani na to gymnazium nedostali a tym padom ani na vysku. a ak by uz na gymnaziach boli adekvatni adepti, tak nemusime riesit otazku prijimaciek na VS a moze studovat "kazdy" skonceny gymnazista...
@bubelko tu nejde o to ze to nechcem pochopit, rec bola doposial o inom ako o nakladoch statu ! 😉 . Ano suhlasim do urcitej miery, lenze ked by aj prijmacky neboli a skola by mala svoju uroven, tak by cez semester aj tak presli len ti, ktori su schopni a nedostali by sa dalej neschopni. To su uz vsetko problemy legislativne a trosku dalej od temy, ale dobre. Stat by mal predovsetkym robit zakladnu vec a to regulovat samotny pocet vysokych skol a odborov a tiez ich prisposobovat dopytu, co by aj pomohlo zaroven skvalitneniu a zaroven aj zbytocnym vydavkom zo statnej kasy. Lenze to je problem ktory neriesia komepetenti, pretoze otazka skolstva sa u nas neriesi a nie je to len dalsi problem ktore skolstvo ma a je to pravda, ale debata a moje prispevky boli reakciou na nieco ine. Snad sa uz rozumieme 😉
@mahalo no, a teraz mi este vysvetli, ako toto, co pises Ty, suvisi s tym, ze my sme zakladatelke zle radili, ked sme jej doporucovali doucit sa slovencinu? ... a uz si nasla, kde som spojila kvalitu VS s prijimackami? 😉
@mahalo a ak to nie je tajne, Ty si ucitelka?
@zuzkaanicka ale to zvladnes hadam po precitani suvislosti komentarov aj sama Zuzka 😉 ved to vyplnulo zo samotnych naslednych komentaroch a diskusiach vdaka comu sme skoncili az tu. Sory Zuzka ale taketo tahanicky ma nebavia, na to si musis najst inu obet 😉

@zuzkaanicka uff moja ty si fakt ucitelka?? ☹
V idealom pripade by ju clovek uz ovladat mal, ale hajit to ze to je prekazkou na dalsie vzdelavanie je smutne a ked to pise ucitelka o to viac 😠