icon

Ako sa úspešne vrátiť do práce po rodičovskej?

21. jan 2025

Ahojte,
rada by som počula názor aj iných žien, aj keď približne viem názory na túto tému. Opíšem moju situáciu, určite veci trochu pozmením (keďže tu mám aj kamarátky)
Ide o to, že som doma už takmer 10 rokov. Nie nebolo to v pláne a trápi ma to. Prvé tehotenstvo nedopadlo dobre, potom sa narodil syn. Plán bol, že pôjde v 2 rokoch do škôlky a ja do práce, ktorú som mala rada a aj som si tam postup odmakala. No ďalšie tehotenstvo bolo neplánované a keď mal syn 2 roky, narodil sa ďalší syn. Tak nový plán, ďalšie 2 roky doma. Prišlo mi to tak akurát. Avšak mladší syn má zdravotné problémy a tak z 2r bolo 6 rokov, momentálne mám predĺžený RD, ktorý onedlho končí. Synček už je zdravotne na tom oveľa lepšie, chodí do škôlky na pol dňa, ja mám občas nejakú tú brigádu. Ale po dohode s lekármi začíname skúšať celý deň v škôlke a ja som chcela konečne po skončení RD nastúpiť do práce, síce už inú pozíciu, inú firmu, nižšie platovo aby som bola blízko deťom. No a k veci. Manžel zarobí veľa, mohla by som byť doma a nepracovať, preto neriešim ten plat čo by som mala v novej práci. A manžel teraz dostal novú pracovnú ponuku, bol by blázon keby to neprijal, ale..

autor
21. jan 2025

@lauriik veď presne aj toto si uvedomujem, že ženy Fullu tíme práca, potom domácnosť a deti, no tiež to nie je sranda. A presne to aj zvažujem. Ja teraz pozerám iným pohľadom na to, som dlho doma, 10 rokov je neskutočne veľa, pre niekoho, kto chcel byť 2 roky na materskej. A uvedomujem si aj to, že náhodou začnem pracovať,andel sa vzdá tamtej praci a nakoniec aj tak budem musieť dať výpoveď kvôli deťom aby sme všetko stíhali. A presne aj to mi povedal, že možno ešte len nie je vhodný čas aby som išla do práce, že mám vydržať a možno aj on po roku tu druhú prácu pustí, lebo to bude obmedzovať nás všetkých.
Tak budem teda asi naozaj hľadať len polovičný, len teda potrebujem to asi nejako spracovať, lebo už som sa tešila na zmenu

katka2602
21. jan 2025

Autorka ak už teraz máš problém, keď sa máš učiť s deťmi a to si doma, vieš si predstaviť čo to bude, ak pre nich budeš chodiť len do školy o 17. Ešte cesta domov, občas aj obchod, reálne sa k učeniu dostaneme o 18:30-19. Čo myslíš, ako dlho budeš vedieť toto "ťahať"? A to manžel pôjde mimo domova? Žiadne ocr? Dôvod? Žiadna pomoc v domácnosti? Dobehne ťa to a padneš na "hubu". Lebo denne chodiť domov okolo 18, učiť sa s deťmi, ešte aj doma niečo urobiť, spavat budeš chodiť kedy? O polnoci? Radšej si hľadaj niečo na pol úväzok, alebo len dohodu, aby si bola medzi ľuďmi.
Inak ja som tiež šla do práce po 7 rokoch na MD. Syn šiel do jasiel a dcéra do školy. Poviem úprimne, ja pracujem do 15,domov sme prišli okolo 15:30-15:40. Jasne keď sme prišli, dcéra bola hladná, takže ešte išla jesť. K učeniu sme sa reálne dostali o 17 a sedeli sme nad učením aj 2 hodiny.

autor
21. jan 2025

@k_a_j_k_a ja viem 🙏 kamošky mi tiež tak hovoria. Len to sme my ženy, vždy chceme to čo nemáme 😆 ale uvedomujem si to, čo ženy pracujúce a starajuce sa o deti dokážu a ako sú unavené

autor
21. jan 2025

@katka2602 ja viem, len všetko to som chcela s tým, že bude muž tiež s deťmi. Prvotný plán bol, že budeme obaja na deti, až teraz prišiel s tou novou prácou. Čiže keby som ja mala byť do 17tej, tak on mal ísť pre deti skôr, spraviť úlohy a potom napr ja na krúžky s nimi a opačne keď on dlhšie potiahne v práci, tak od skôr ja. Proste taká klasika ale to s novou prácou sa nebude dať

autor
21. jan 2025

@kaja01 asi tak to aj bude. Len sa teda s tým ešte zmieriť, že zatiaľ ešte nie je vhodný čas pre mňa a prácu. Len potom som zvedavá kto zamestná ženu 45 rokov a 15 rokov nepracujúcu

autor
21. jan 2025

@zzzzza prosím čo ťa napĺňa? Ja už som sa aj snažila sa v tom nejako nájsť, určité obdobie som bola aj šťastná, mala som čas sa venovať synovi tak, že napredoval, videla som zmysel, že všetky tie terapie a cvičenia okolo zdravotných problémov mali zmysel, ale teraz mám pocit, že mám stále kopu prádla, stále len varenie a upratovanie, už mi lezie na nervy aj nábytok, že by som ho premiestnila inam a pod. Aj keď mám aj brigádu, kde chodím občas vypnúť

jumama
21. jan 2025

A nevies pracovat z domu? To je trosku flexibilnejsie casovo. Neprides o volno, ktore potrebujes pre decka. Ale zaroven ak by si mala taky typ prace a nasla si svojich klientov vies si s nimi dohodnut vela aj cez telefon ci online, a aj na stretnutia sem tam ist. Ak si ta muz za to, ze si im dobrou mamou vazi, ak chape velmi tuto tvoju dolezitu ulohu, ak ju ocenuje... tak mozno by to bolo celkom dobre riesenie. Dneska je uz strasne vela vzdelavacich online komunit, ktore maju rozne webinare spolu a tak, a to ked sa par krat takto pridas, uz akoby tych ludi aj poznas a odborne mozes tiez velmi rast v roznych smeroch... neviem, aku mas pracu. Ale kedze i v nej karierne postupovala, mozno by si mala ten drive aj na vlastnu past sa do nej pustit...

Viem, ze ti ide predovsetkym asi o ten kolektiv, ze ti to uz po tolkom case chyba, byt medzi ludmi a riesit ine ako deti a ich problemy. Zda sa to, ze peiaze by nemali byt na prvom mieste, ale rodine zabezpecuju urcite moznosti. Co sa kruzokov, dovoleniek tyka a konieck koncov aj rozni psychologovia ci ine terapie pre deti vselico stoja. Hlavne ak maju byt dostupne v takom mnozstve ako ich dieta potrebuje, vacsinou je to vsetko na priame platby a nie cez poistovne.

Mozete ku vam casto zvolat detom kamaratov a popri tom aj vasich kamaratov, kamaratky, alebo si planovat s podobnymi rodinami vikendove vylety, kde sa decka spolu vyhraju a dospeli trosku porozpravaju... ono to v skolkom veku zacne, ze budu chciet vela byt s kamaratmi, okolo tych 8 rokov uz budu samostatnejsie, okolo 10 uz zvladnu vselikde chodit same a okolo 13 uz s tebou nikam nebudu chciet ist a vyvru sa v izbe 🙂 A aj v tomto ti ista financna sloboda moze vyhovovat - pretoze napriklad mozete mat napr. vacsi byt, aby bol aj na taketo prilezitosti vhodny...

culienka
21. jan 2025

Jeden z vás musí ustúpiť a vyzerá to ze čierny Peter je na tvojej strane. Ja chápem ze ta stresuje, ze si dlho doma, ale povedzme si co by iné za to dali a vôbec by sa nestresovali tým ci si nájdu o 10 rokov prácu. Ak by si začala ty pracovať asi by to pocítila celá rodina a ci sa to oplatí vo vašom prípade neviem. Podľa musíš byť optimistická a veriť ze dobrú prácu si nájdeš aj trochu neskôr. 😉

kaja01
21. jan 2025

Ale pre zachovania tvojho psychického zdravia prácu si musíš nájsť, len skrátený úväzok. Nie je nič horšie ako nespokojná matka.

gatusa
21. jan 2025

Kazdy ma ine priority. Byt tebou, nastupim do prace na cely uvazok a manzel bud zostane v starej praci alebo pojde do novej, povinnosti okolo deti a domacnosti si prerozdelit. Rodina by mala byt priotitou pre oboch, nielen pre jedneho. Treba si uvedomit ze manzel mohol napredovat len vdaka tomu, ze ty si zobrala na seba vsetky povinnosti okolo domacnosti a deti. A tak ako teraz netrpite financnou krizou sa moze vsetko behom sekundy zmenit (umrtie, rozvod, choroba fyzicka/psychicka,...) aby sa nestalo ze zrazu zostanes s dvomi detmi, bez prace. Osobne si myslim ze hladanie prace s dvomi detmi a predstavou skrateneho uvazku (ak nemas znamosti) tak po 10rocnej pauze bude celkom problem.

autor
21. jan 2025

Máte pravdu, čo by iné za to dali. Môj muž je dobrý chlap, manžel aj otec, naozaj, len vidí teraz tie peniaze, ok, však kto by nepozeral na peniaze. Práca z domu je možnosť, ale nevyriešilo by to moje potreby. Ale tak nezavrhujem ani to. Muž by mal tu novú prácu vziať od marca, tak skúsim teda popozerať iné možnosti pre mňa.
Vyzerám asi nevďačne, ale skôr už mám asi depku z toho. Musím sa na niečo iné zamerať, ja som sa na tú prácu tak zamerala, že ma to teraz dostalo.

zzzzza
21. jan 2025

A co vás tak napĺňalo na tej práci autorka?

autor
21. jan 2025

@gatusa presne, trochu ma zamrzelo, že ja brzdim muža v kariére. Ja som sa vzdala svojej práce, lebo so synom trebalo byť každú chvíľu u lekára a v nemocnici. On za tých 10 rokov si porobil rôzne kurzy a školenia a 2 firmy vybudoval a ja som chodila po lekároch, teraz mi príde, že aj ja by som už chcela niečo dosiahnuť, zase idem od 0 a je pravda, že firmy sa o mňa nebijú.

autor
21. jan 2025

@zzzzza napr že som niečo dosiahla, že som niečo vyriešila, že som dostala dobré hodnotenie, neviem, ja som bola v práci veľakrát na seba hrdá. Teraz som už hrdosť dlho necítila. Aj keď niekto povie, že veď deti máš, máš byť na je hrdá, samozrejme, že deti a moja rodina sú pre mňa najviac na svete

zzzzza
21. jan 2025

Verim ze nebiju... A co dokázať? Ked manžel zarobí vytvorí rodine podmienky. Ale rozumiem ze zadné vrátka. Ved skúste niekam nastúpiť a po polroku nám napíšte ze ako.

k_a_j_k_a
21. jan 2025

@autorka
Možno si spomínala, ale nedalo by sa v tejto novej práci dohodnúť na skrátený úväzok? A po čase uvidíš. Prípadne sa naozaj popozerať inde. Možnosti trhu sú teraz niekde inde ako 10-15 rokmi. Treba ich využiť 🙂

autor
21. jan 2025

@k_a_j_k_a nedá, práve tam ani HO sa nedá, že ak bude treba byť s chorým dieťaťom doma. Ako naozaj úplne nevhodné zamestnanie v tejto situácii, ale mám to po známosti. Z iných firiem sa mi ani neozvali. Brala som to ako príležitosť po toľkých rokoch sa vrátiť trochu k pracovným návykom a bonus, že je to kúsok od školy a škôlky. Keby muž nedostal ponuku novú, tak by sa to dalo. Ale to už je jedno, budem sa musieť prispôsobiť a budem pokukavať po iných možnostiach. Len som teda prekvapená, ja som čakala iné komentáre tu na MK

autor
21. jan 2025

@zzzzza zadné vrátka, áno aj to podľa mňa treba, ale prioritne mi išlo o moje psychické potreby. Ale správne, treba myslieť aj na to, že mužovi saoze niečo stať a ja večne nezamestnaná, tak ani o 5 či 10 rokov sa firmy o mňa nepobiju. Mozme sa rozviesť, ktovie či aj potom bude ku mne taký láskavý a platiť mi odvody. Proste chcem pracovať aj kvôli sebe, nebyť závislá. Sranda, že pred prvým tehotenstvom som zarobila viac ako on, bola som ambicióznejšia, prečo teraz mám prijať, že mám byť nezamestnaná. Ja si vážim, že zabezpečí rodinu, len žiaľ momentálne sa necítim byť šťastná a že budem po polroku unavená keď budem pracovať? Tak potom ženy nemajú pracovať? No nič, to je téma asi na ktorú momentálne nie som ok

zafir01
21. jan 2025

Nečítam všetko ,vo dnes sú v kurze čiastočne úväzky . Ja pracujem od vtedy ,čo malo moje tretie dieťa 1,5 roka . Predtým kancelárska vedúca pozícia na 6 hod denne + práca z domu . Po pár mesiacoch som to nechala tak a teraz pracujem v Kauflande cca 2-3 dní v týždni 8 hodinovú zmenu+mám ešte jednu prácu z domu . Zmanazujem si čas s deťmi ,s mužom , a funguje to . Mám stále čas aj na svoje cvičenie v gyme čo občasnú jogu či vybehnutie do lesa .
Keď deti podrastu (13,7,3) tak si práce môžem pridať kúsok viac . Zatiaľ to vyhovuje takto ,hoci zaenej peňazí ,ale deti majú všetko čo treba plus mám na nich čas

k_a_j_k_a
21. jan 2025

@autorka
Treba si utriediť v rodine, ktorý príjem je pre vás ten dôležitý. Dôležité, aby ste sa dohodli vy dvaja. Poznám aj rodiny, kde zarába hlavne manželka a manžel má niečo malé a ťahá rodinu. Aj tak sa dá fungovať.
Neboj, Tvoj čas príde 🙂. Deti podrastú, bude to lepšie. A budeš mať čas a priestor rásť aj v práci.

lienka.7
21. jan 2025

@autorka prepáč, ale ty si sa uplne kvôli deťom "odpalila". Viem, vyznie to hnusne napísané ale je to tak. Ono vieš, tým pádom, ze mate chore detičky, je logické, že muz bude radšej robiť, ako by sa mal s nimi "otravovat". A to mu nemám za zlé, lebo môj by urobil to isté. Ale ide aj o teba, o to, aby si bola medzi ludmi. Cize uplne ostat doma určite nie, aspoň nejaký úväzok sa dá nájsť. A druhá vec je, že ono je to všetko teraz pekne, ale pán "manazer" sa jedného dňa môže pokojne zahľadel inam, a ty oststnes s 2 deťmi sama, bez roboty (lebo ako ta akože zamestná, tak rýchlo ta môže aj odzamestnat), bez peňazí, bez istôt. A co budeš robiť potom, hm? Ja by som doma bola len za podmienok, ze mam dostatok financií na ďalšie "prezitie".
A keď teda sa máte tak dobre, kde je problém zaplatiť niekoho, kto ti vyberie deti zo škôlky? Minule tu mlada baba zhanala brigádu (to len tak na odbocenie, ze sa to da). Ja žiaľ poznám takéto prípady, žena 15 rokov doma a zrazu zo dňa na deň s kuframi na dlažbe. A to tiež vravela, ze jej sa to nestane. Cize panička-nepanicka, zvyknutá na pohotový život musela začať pracovať.

autor
21. jan 2025

@k_a_j_k_a ďakujem 🙂 máš pravdu, veď asi by všetci pozerali v tomto prípade na tie peniaze. Len teda, nikdy som si nemyslela, že ja budem žena v domácnosti. No verím, že ten môj čas príde. Aj ten vek detí a diagnózy mi teraz nehrajú do kariet

stvura
21. jan 2025

Pripada mi to take...chcem/nechcem, neviem...nebudem. Co vlastne chces? Co si za tych 10r spravila pre seba? V 45ke si hladat robotu bude fakt riadny zahul, to ti poviem. Ale mysliet si ze budes robit na plny uvazok, stihnes deti a vsetko okolo nich a domu sama je nerealne - duplom ako si pisala ze mas problem sa s nimi ucit uz teraz ked su maly a pod. Na tvojom mieste by som si hladala daco na polovicny uvazok, prip ucila nemcinu online. S nemcinou C2? Hocikde, otvor profesiu, volaj, pis. Urcite robit na 8,5h uvazok s tym ze mas male chorlave deti nie je sanca (to ti hovorim ako matka zdravych troch deti ktore su a boli fit)

michelle567
21. jan 2025

V novej práci zarobí +2000€? Ani by som neváhala. Otvára to možnosti aj tebe, nájdi si niečo čomu sa budeš venovať na pravidelnej báze. Kľudne sa uč jazyky, choď do fitka, sprav si nejaký počítačový kurz, certifikát, čítaj, maj rozhľad. Nevenuj ten čas len domácnosti a upratovaniu nech sa nezblázniš. Kľudne sa aj prihlas do školy a dorob pedagog.minimum ak by si si kvôli prázdninám a prac.dobe vedela predstaviť prácu v školstve

autor
21. jan 2025

@lienka.7 viem, to isté som písala aj vyššie, že môže prísť rozvod alebo sa mu niečo stať.
Peniaze však mám na svojom účte, ak by som zostala sama tak je o nás postarané ale určite by som pracovať musela. Máme dve nehnuteľnosti, jedna s hypo jedna bez. Takže myslím, že toto máme doriešené. Z tých nových peňazí chce našetriť a splatiť časť hypotéky.
Ale to ako si napísala, že som odpálená z detí, tak to je pravda a to ma zožiera

pralinka25
21. jan 2025

autorka sucitim s tebou. tiez to mame tak. ja som kedysi zarobila viac ako moj muz. situacia sa samozrejme rychlo otocila. kym ja som bola na materskych muz napredoval aj vdaka mne. ja som bola rada ze sa mu dari a pomahala som mu v tom. ale asi som prilis dlho na koniku alebo vidim prilis vela pripadov kedy sa zavislost neoplatila. po mojej tretej neplanovanej materskej som stala pred rovnakym rozhodnutim. moj muz viac zarobi tym ze ja by som bola doma ako ja zarobim v praci. ale ja som si tu pracu predsa len vybrala. mam skrateny uvazok. trojstvrtinovy. ale aj tak je to zahul. teraz sme uz od septembra nonstop chory. 4 dni v praci dva - tri tyzdne doma. neviem ako dlho mi toto budu tolerovat. som z toho doslova zufala. modlim sa fakt nech ma nevyraza. ja tu pracu potrebujem ako sol. tiez mam dieta s poruchami ucenia, mne uz doma lezie na nervy vsetko. potrebujem socialny kontakt, nejake pracovne navyky aby ked sa nahodou nieco stalo som neostala len tak. to nemusi byt len rozvod. to moze byt kopec inych veci. takze som v praci aj v nej nie som. a som na nervy asi este viac ako ked som bola doma. ale aj tak sa tej prace drzim zubami nechtami.

autor
21. jan 2025

@stvura chcem pracovať, viem 2 jazyky, mám aj certifikáty, o tom tu reč nebola, neviem prečo tak utočne píšeš, aspoň mne sa to tak zdá. Pracovať chcem, mám muza čo veľmi dobre zarobí, chce, resp bol by rád aby som bola doma a starala sa o deti, aby mohol vziať ešte tu novú prácu. neviem prečo píšeš, že chcem nechcem, neviem čo chcem s že mám problém sa s nimi učiť, také vytrhnuté z kontextu. A že čo som robila za 10 rokov a potom napises ako je nereálne mať prácu. Ja to viem, sama to nedám, chcela som to spolu s mužom ale po novom som zase na to sama. Možno som sa chcela iba vyrozprávať, ja neviem

sasesoe
21. jan 2025

Ahoj, áno netušis ako Ti rozumiem. Myslím, že čiastočný úväzok by bol ideálna voľba pre Teba. Len to je najväčšia šanca niekde, kde si už robila. Alebo nejaký sebarozvoj, kým máš čas - učiť sa cudzí jazyk, prezentovať cez Toastmasters či urobiť si nejakú školu/ kurz? Možno by si mohla robiť asistentku v škole, či už vlastnému dieťaťu alebo inému? Držím palce

autor
21. jan 2025

@pralinka25 presne si to vystihla, všetci hovoria skoke8si to predstavujem, že budem v tej práci oddychovať a budem fit potom doma. Ja viem, že to je zahul, obdivujem pracujúce matky ale tiež to potrebujem ako soľ. Takže sa chapeme🙂 držím palce 🙏

autor
21. jan 2025

@sasesoe veď to, bola som rada, že som si vôbec nejakú prácu našla, aj to po známosti, neviem či sa mi podarí polovičný nájsť. Mám brigádu, ale to tiež len občas. Asistentku som skúšala v škôlke a to ma hneď zrušili, že mamičky určite nie a v škole som sa o tom bavila s triedou a taktiež povedala, že určite nie, ale nezistovala som viac.