Ako sa vyhnúť nevítanej vianočnej kapustnici?
Ahojte, viem že som asi zvláštna,ale neznášam také hromadné akcie,posedenia,kapustnice,svadby,oslavy atď. Keď sa dá,vždy sa snažím z toho vykrutit. Niekedy som si dala aj dovolenku keď bola kapustnica,aby sa šéf nehneval, že budem v robote a oni sa pôjdu najesť keďže sa to začína cca o 12-tej cez pracovnu dobu. Ešte jedna kolegyňa je taká ako ja, proste nemusíme to a snažíme sa z toho vykrutit. Tento rok si šéf zmyslel,že to urobí ako poradu s obedom a zároveň rozlúčku s kolegom ktorý odchádza. Naschvál to chce urobiť ako poradu aby tam človeka donútil ísť. Viem že sa zdá niekomu čudné čo riešim,ale ako sa z toho vyvliecť? Keď to nariadi ako poradu,som povinná tam ísť? Alebo čo mu povedať?Viem že minulý rok nás ohováral po celej firme že sme s kolegyňou neboli.
Vsak jasne pises, ze sa chces z toho vyvliect. Povedz mu pravdu a urob si po svojom, ked tam tak velmi nechces ist, no boze, preziju to bez teba.
@number19 veď práve že ja som mu úprimne povedala, že ďakujem za pozvanie ale nezúčastnil sa, to isté kolegyňa, ona na iné dôvody nezucastnivat sa takých akcií ale on stále prekrúca tak aby sme tam išli pritom z ďalších 50 zamestnancov hocikedy nejdú všetci a to mu nevadí. Preto mi to dupľom lezie na nervy.
@number19 ďakujem ti, presne ako aj ja som písala,svoju prácu robím dobre,s kolegami vychádzam v pohode aj pokecáme,ale načo nasilu musím ísť na takú akciu fakt nechspem
@tanyan a žeby aj nadriadeným prejavil trošku úcty voči podriadený a nerobil také caviky ako nás šéf? A to samozrejme on to bude fotiť,ja sa necítim ani súkromné a zas keď človek sa nebude chcieť fotiť,tak zas bude zlý lebo že jeho sa šéf opýta prečo nie je odfotená ta a tá kolegyňa? Jasné,šéf ktorý má pod sebou 1000 ľudí bude riešiť prečo nie som ja a kolegyňa na fotke,pritom nás v živote nevidel a ani nevie kto som čo som ako sa volám.
@simsalabim ako poradu to nazval kvôli kolegyni ktorá by nešla na vianočnú kapustnicu keďže ona je inej viery a Vianoce neslavia,tak by sa nezúčastnila takže aby donútil ju tak to nazval porada. A vždy to bolo cez pracovnu dobu
@barbie2023 nerozrisi ma jedna porada,len vám tu vysvetľujem a odpovedám na vaše otázky
Je to počas pracovnej doby? Máš v zmluve zázračnú formulku "ďalšie práce podľa pokynov zamestnávateľa?" Tak tíško a zúčastní sa. Možno riesi iba vás dve, lebo len vy dve sa tomu opakovane vyhýbate a ako si ty nazvala šéfa, už je to "trápne"
Zucastni sa porady a potom sa ospravedlň.
caviky robis jedine ty a si teda dost neuctiva voci sefovi
sak maj gule a povedz ze nejdes a namiesto porady umyjes wc v celej budove 😀
aj tak najlepsie by sef spravil keby ta vyhodil toto je no go spravanie v praci
Viem, že to nie je optimálne riešenie, ale ja som dostala kovid dva dni pred kapustnicou a bolo.🤭😷
Daj vypoved 🤷♀️
@mamina7070 vyhodiť má keď s prácou je spokojný hej? Kvôli takéto blbosti? Tak ty by si bola teda šéf keď niekto by robil ako má a nechcel sa zúčastniť kapustnice že hi treba vyhodiť
@number19 netvrdim, ze nemozes mat pravdu. Ale vobec to tak byt nemusi. To nevieme.
Inak autorka, nerozumiem, preco by sa niekto "inej viery" nemal zucatsnit vianocneho posedenia... ved to nie je navsteva kostola...ked som bola v Britanii, vsetci sme sa stretli a posedeli, ked napr. bolo Diwali. Bolo to prijemne a pekne. Co ti vlastne na tom posedeni vadi?
Ani ja nemám rada porady a iné oslavy v práci, atď.
Ale dá sa to prežiť 1-2x,príde mi divné,že kvôli tomu berieš dovolenku.
V konečnom dôsledku je na tej akcii aj celkom dobre,takže nespekuluj a normálne choď.
Ja viem, čo chceš asi povedať. V puberte som to mala rovnako, nemala som rada takéto posedenia, hromadné akcie, bola som nesmelá, vo väčšej skupine ľudí som sa cítila nesvoja, pripadala som si divne, keď som sa tam nemala s kým poriadne pobaviť okrem nejakého krátkeho small talku... Ale ako píšem, bolo to v puberte. Nechcela som tam zostať zaseknutá, tak som na sebe zapracovala a už mi takéto akcie vôbec nevadia. Nevravím, že ich milujem, ale už sa úplne pokojne niekde usadím, niečo zjem, prehodím s pár ľuďmi pár slov a cítim sa dobre aj sama so sebou, nepotrebujem sa na niekoho "nalepiť", aby som takú akciu zvládla 😁 aj ty sa to kľudne môžeš naučiť, kľúčové je sa takým situáciám vystavovať. Neber to ako niečo, čo ťa nebaví, ber to ako užitočný osobnostný rozvoj.
Kolegyňa môže prísť a dá si namiesto kapustnice paradajkovú polievku a hotovo ..vieru by som do toho neťahala. Ste obidve ako dve malé deti doslova. Tak tam nechoď a daj si absenciu na ten deň a už sa tu toľko neobhajuj prečo nejdeš. Jednoducho nechoď a radšej zmeň prácu ak máš byť raz v roku takto strašne vystresovaná.🤷
Podľa tvojich odpovedí usudzujem že problém bude skôr v tebe ako šéfovi.....Pravda je taká že sa ti nič nestane keď zješ jeden obed s svojim šéfom a ostatnými kolegami, ono v práci sú aj dobré vzťahy dôležité a raz za rok ešte k tomu aj cez pracovnú dobu sa to dá prežiť.
autorka, veru radšej nechoď, to bude asi lepšie ako pozerať na zdutý ksicht. ktorý sa prekonáva, aby tam vôbec bol.pre všetkých. Problém bude asi niekde inde ako v šéfovi, ktorý sa snaží stmeliť kolektív.
Ja by som sa potešila, kebyže ma niekto v rámci pracovnej doby pozve na obed. My sme sa na kapustnicu skladali, museli sme si všetko zariadiť, obehať a k tomu to bolo večer, po pracovnej dobe.
mozes vykonavat pracu seba lepsie ak sabotujes aktivity nadriadeneho (standardne aktivity) tak je pre firmu lepsie ked sa s tebou rozlucia
kde by prislinkeby kazdy takto obsedantne vymyslal
Ja som tiez introvert, ale tak premozem sa, ked treba. Dokonca chodim aj na teambuildingy. Niekedy to nevyjde, ze mam trebars dovolenku, ale tak nevies zosuladit vsetkych naraz. Trebars my mame posedenie buduci tyzden, velmi vela kolegov cerpa dovolenku,tak jasne, ze ti nepridu. MOzno tam bude z 30 ludi sediet 10 na ten obed co mame. Je to kapustnica ako obed, cize zjeme a ideme po svojej praci dalej. Mame aj posedenie mimo firmu s tym, ze kto chce ide, kto nechce neide. Mne rodinna situacia neumoznuje tam sediet celu noc do rana, tak idem na veceru a potom odidem. Som tam? Som.
Mali sme vcera, prídeš, sadnes, vypočujes šéfa aké má plány a ako sa darilo firme, najes sa, keď chces tak pokecas s ľuďmi, keď nie, posedis hodinu a ideš domov....kde je problém ?
Autorka ani nevieš ako ti rozumiem🙏 tiež neznášam tieto akcie, ešte keď ma niekto núti 🙄Pol roka som v novej práci (teda nie tak úplne v novej - pôvodná budova sa rozdelila medzi dve nové, skrátka som prišla k novým ľuďom do inej budovy), akože vzťahy oničom (v podstate sme im narušili "územie"- ľudia sa museli popresúvať do iných kancelarii aby nám uvoľnili miesto atď) nikto ťa pomaly na chodbe ani neodzdraví ale tu nejde o to...skrátka hneď ako prvé teambuilding jasnéé ideme sa všetci hrrr poznávať🙈 keďže to bolo v rámci pracovnej doby, teda vlastne celý deň išla som vlastne nasilu (lebo stále "a poď bude sranda a prečo nechceš ísť🙄") s tým že pobudnem hodinu, dve a vyparím sa. Bola som tam cez 4 hodiny 🙏 pričom to bolo samé "a čo sa nebavíš, čo si ticho, a čo neješ, málo si zjedla, ty nepiješ? 😳 a čo netancuješ, musíš sa baviť🙄" Čiže je jedno (ako niekto hore podotkol že veď len zješ obed a môžeš ísť) či tam pôjdeš, ľudia si vždy niečo nájdu.
Takže po tomto je jasné že z vianočného večierka som sa vyvliekla😝 (to bolo po prac.dobe chvalabohu). Ale čítam že vy to máte vlastne akokeby obed? Nie je možnosť že si len dačo zjedla, slovo dve prehodila a vrátila si sa robiť si svoju prácu? My sme to tak mali v starej práci (budove) na mikuláša také posedenie. Prišla som, niečo som zjedla, hodila reč s kolegami a po hodine-dvoch som sa vrátila do svojej kancelárie pokračovať v práci. Ale tam to bolo fajn, iná atmosféra, iný kolektív...

A ze obed ako porada.. Vav. My by sme museli ísť po práci, čiže niekedy večer a keďže pracujem vo verejnom sektore, na ktoré nikdy nie sú peniaze tak by sme si to každý museli aj platiť.