icon

Ako sa vyrovnať s dilemou učiteľskej kariéry a zmien?

9. sep 2025

Ahojte, co by ste robili na mojom mieste? Pracujem 4 roky ako ucitelka a neviem co dalej. Citim sa zaciklena v 1 kole, vysvetlim. Ucim na zakladnej skole a mam pocit ze viac vychovavam a natahujem sa s rodičmi ako ucim. Vlastne mam pocit ze 70% riesim spravanie alebo nejake problemy deti a 30% vzdelavam… deti viac nepocuvaju ako pocuvaju, všetko opakovat minimalne 3x, hlavne pri tych mensich detoch,je to narocne. Minuly rok sa nam menilo vedenie a prislo vela zmien, všetko je prisnejsie a ked sa nad tym zamyslim tak všetko co patrilo k tomu ze som šla učit na tuto skolu, ze som vobec sla ucit, nam skoncilo. Uz minuly rok som chcela odist pocas skolskeho roka ale nemala som srdce, pretoze som triedna a bojim sa reakcie rodicov, ak ich niekde stretnem a ako budu nadavat ze som tie deti nechala pocas roka a ta ista situacia je aj teraz a viem ze bude aj tento rok. Ta vyplata co pipne je tiez nic moc. Priateľ je sice ten typ, a finančne by mi dal aj modré z neba a aj na to má ale občas sa cítim pred ním trápne, viem že na veľa vecí nemám financie a je to pre mna vela.. Rozmýšlame aj nad hypotékou a kúpou bývania ale ja vôbec neviem čo bude a nechcem aby to celé ťahal on.. Ked pridu prazdniny, ja si oddychnem, nacerpam sily a vzdy vykrocim so spravnou nohou, no po chvili som tam isto.. na druhej strane deti ma zboznuju, hlavne tie starsie. Ku koncu školského roka som nepočúvala nič iné len ako im budem chýbať a že sa budú modliť aby som ich učila aj ďalší rok..
Na druhú stranu strašne ma láka ist si to vyskusat do nejakej medzinarodnej firmy, len neviem co by som tam robila. Jedine co viem ponuknut je profi anglictina ale som dost cielavedoma cize si myslim ze by som sa zaucila rychlo. Citim sa stratena… Ja učenie ako také milujem, vždy ma napĺňal pocit, keď som videla pokroky, spätné väzby od ľudí ale len mám pocit, že ja neučím... Uvažovala som aj nad učením na strednej škole ale neviem čo by ma čakalo tam..
Ďakujem, že ste si to prečítali..

Strana
z2
lindusss2016
9. sep 2025

Tazko ti poradit, co mas robit, ale od ucitelky by som cakala 100%ny pravopis 🤷

anonym_2018f2
9. sep 2025

@anonym_autor Ucitelka ma takyto pisomny prejav? Aj v anglictine je cycle a nie cicle.

sszuzu8
9. sep 2025

Každopádne toto nie je práca pre teba. Nenašla si sa v tom a nesedí ti to. Pravopis riešiť nejdem naše učiteľky z edupage majú úplne podobný prejav a to som zírala že učiteľke slovenčiny (aj keď prvý stupeň) utekali i/y 🙉 zle sa to čítalo

pribinak
9. sep 2025

Ufff, taka hrúbka

monicazbb
9. sep 2025

@anonym_autor Modrý konik nepomože 😳, hneď prve dve ťa zhejtujú za pravopis a neporadia 🤨🙄.
Je ťažké opustiť istotu ktorá ťa dokonca životne napĺňa. Vieš si predstaviť že by si sa na tú školu vedela a mohla poprípade vrátiť ? Vyskúšaj inú pracu, firiem kde hľadajú šikovného človeka s angličtinou je veľa. O pár rokov budeš ľutovať že si to kôli iným ľuďom aspoň nevyskúšala.

pribinak
9. sep 2025

Veď keď tá ucenie baví, tak skús další školský rok strednu školu, možno gympel, ale ani tam sa nevyhnes vystrájaniu študentov

autor
9. sep 2025
@lindusss2016

Tazko ti poradit, co mas robit, ale od ucitelky by som cakala 100%ny pravopis 🤷

@lindusss2016 čakať možete :D

autor
9. sep 2025

@anonym_autor pardon za chyby, aby ste pisali k veci. 🙂 niesom slovencinarka nebojte 🙂

autor
9. sep 2025
@monicazbb

@anonym_autor Modrý konik nepomože 😳, hneď prve dve ťa zhejtujú za pravopis a neporadia 🤨🙄.
Je ťažké opustiť istotu ktorá ťa dokonca životne napĺňa. Vieš si predstaviť že by si sa na tú školu vedela a mohla poprípade vrátiť ? Vyskúšaj inú pracu, firiem kde hľadajú šikovného človeka s angličtinou je veľa. O pár rokov budeš ľutovať že si to kôli iným ľuďom aspoň nevyskúšala.

@monicazbb na tuto sa nechcem vratit, to viem 100% ak na nejakú tak inú

anonym_2018f2
9. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor pardon za chyby, aby ste pisali k veci. 🙂 niesom slovencinarka nebojte 🙂

@anonym_autor To, ze nie si slovencinarka, to je jedno. Ucitel (a je jedno aku ma kombinaciu) by mal vediet pisat. A ak uz po par dnoch si v skole otravena, tak si radsej najdi nieco ine.

autor
9. sep 2025
@anonym_2018f2

@anonym_autor To, ze nie si slovencinarka, to je jedno. Ucitel (a je jedno aku ma kombinaciu) by mal vediet pisat. A ak uz po par dnoch si v skole otravena, tak si radsej najdi nieco ine.

@anonym_2018f2 áno, máš pravdu 🙂

viera321
9. sep 2025

ahoj, niektoré tu nevedia, čo so sebou, nieto, aby ti poradili. Každý v rýchlosti narobí chyby, nejde predsa o oficiálnu žiadosť na ministerstvo školstva. Ale také, ktoré nemajú do čoho rypnúť a doma ich hasí manžel, nechajme tak, ide o teba.

Z tvojich slov cítiť, a aj to sama priznávaš, že ťa baví učiť. Nechoď do inej práce, ale choď na inú školu. Neodporúčam strednú, to už nie je o učení, ale zvládaní pubertiakov a postpubertiakov a to odtiaľ utečieš skôr, než by si sa nazdala.
Dokonči samozrejme ročník, nemôžeš "zutekať" keď ešte len rok začal. A popri tom si sonduj, kde by si vedela pokračovať ako učiteľka. Verím,že sa dá nájsť škola, kde si s kolegami a vedením "sadneš" a taktiež budeš aj viac učiť ako vychovávať.
Určite by ti učiteľstvo chýbalo, nikde to nie je ružové a ani v medzinárodných firmách nie, keďže je, a nielen u nás, situácia taká, aká je.
Viem, že to s deťmi nie je vôbec ľahké, a je to asi náročnejšie rok čo rok, ako tomu bolo kedysi, ale najmä malé deti vedia byť vďačné a vedia ti oplatiť tú starostlivosť a čas, čo im venuješ.
Je iná doba, nedá sa to porovnať, ale tie detské srdcia, úprimnosť a vďačnosť sa nedá nahradiť žiadnymi peniazmi sveta. Tak, ak môžem poradiť, drž sa toho. Prajem správne rozhodnutie😉👍

autor
9. sep 2025
@viera321

ahoj, niektoré tu nevedia, čo so sebou, nieto, aby ti poradili. Každý v rýchlosti narobí chyby, nejde predsa o oficiálnu žiadosť na ministerstvo školstva. Ale také, ktoré nemajú do čoho rypnúť a doma ich hasí manžel, nechajme tak, ide o teba.

Z tvojich slov cítiť, a aj to sama priznávaš, že ťa baví učiť. Nechoď do inej práce, ale choď na inú školu. Neodporúčam strednú, to už nie je o učení, ale zvládaní pubertiakov a postpubertiakov a to odtiaľ utečieš skôr, než by si sa nazdala.
Dokonči samozrejme ročník, nemôžeš "zutekať" keď ešte len rok začal. A popri tom si sonduj, kde by si vedela pokračovať ako učiteľka. Verím,že sa dá nájsť škola, kde si s kolegami a vedením "sadneš" a taktiež budeš aj viac učiť ako vychovávať.
Určite by ti učiteľstvo chýbalo, nikde to nie je ružové a ani v medzinárodných firmách nie, keďže je, a nielen u nás, situácia taká, aká je.
Viem, že to s deťmi nie je vôbec ľahké, a je to asi náročnejšie rok čo rok, ako tomu bolo kedysi, ale najmä malé deti vedia byť vďačné a vedia ti oplatiť tú starostlivosť a čas, čo im venuješ.
Je iná doba, nedá sa to porovnať, ale tie detské srdcia, úprimnosť a vďačnosť sa nedá nahradiť žiadnymi peniazmi sveta. Tak, ak môžem poradiť, drž sa toho. Prajem správne rozhodnutie😉👍

@viera321 no s vedením som si nesadla vôbec a tí kolegovia s ktorými som si sedela už sú fuč.. toto je mozno tiez dovod preco sa tak citim. Práveže ja by som brala nejakých stredoškolákov😅 to už sú takmer dospelí ludia, s ktorými sa dá normalne komunikovať

anonym_1a2cf2
9. sep 2025
@sszuzu8

Každopádne toto nie je práca pre teba. Nenašla si sa v tom a nesedí ti to. Pravopis riešiť nejdem naše učiteľky z edupage majú úplne podobný prejav a to som zírala že učiteľke slovenčiny (aj keď prvý stupeň) utekali i/y 🙉 zle sa to čítalo

@sszuzu8 dve čiarky ti chýbajú 😆

anonym_f59c42
9. sep 2025

Ľudia, co tu teraz riešite pravopis? Vidíte niekde žeby sa autorka pytala na svoj pravopis? Véd píšte k veci a nemiesajte tu hrušky s jablkami. Fakt sa tu na mk už nedá nič čítať, len vaše mudrovanie, stále, a stále dookola v každej téme.

autumn1
9. sep 2025

Ja mám životnú filozofiu, všetko čo ma vnútorne láka skúsiť, skúsim. Jednoducho radšej skúsiť a hoc aj po mesiaci hľadať niečo iné keď mi to nesadne ako potom ľutovať a premýšľať nad tým, čo ak by to vyšlo keby som to skúsila. Takže ak cítiš, že potrebuješ zmenu a aktuálne ťa robota nenapĺňa tak ako by si chcela tak choď do toho a či to bude stredná alebo nejaká firma to uvidíš, kam ťa život zanesie... Možno nakoniec skončíš úplne v inej oblasti.

anonym_6b97bf
9. sep 2025

urcite vyskusaj inu pracu ak ta tato nenaplna, len teda aktualne je v korporatoch taka situacia ze len jeden jazyk nestaci, dost sa prepustalo a tak
ale mozno nejaku uplne juniornu poziciu skus a ak bude cielavedoma a vytrvala a obetujes tomu vela casu vypracovat sa mozes ak uz nemas male deti resp vie ta manzel najradit smelo do toho

ivangeline
10. sep 2025

Šla na inú zs, učila súkromne, doucovala, lektor angličtiny..

deti95060810
10. sep 2025

skús 8ročné gymn. tam je výber múdrejších detí. nebudeš opakovať 3 krát.

anonym_c6ae56
10. sep 2025

@anonym_autor učiteľ musí vždy aj vychovávať, keď učí deti. Choď učiť dospelých do jazykovky. Mám kamarátku vyštudovanú učiteľku a nikdy neoľutovala, že neučí. Čím skôr skonči pri deťoch, kým si ešte nevyhovela, lebo nastavenie na učiteľku na zš nemáš. Na sš to podľa mňa je to isté len v bledomodrom. Ak nechceš vychovávať, tak jedine u dospelých.

anonym_c6ae56
10. sep 2025
@deti95060810

skús 8ročné gymn. tam je výber múdrejších detí. nebudeš opakovať 3 krát.

@deti95060810 toto vyhlásenie ma pobavilo, prepáč.

andreatytler
Autor odpoveď zmazal
sisska96
10. sep 2025
@anonym_2018f2

@anonym_2018f2 no a ? Asi neučí gramatiku

sisska96
10. sep 2025

S puberťákmi je oveľa horšie

trema
10. sep 2025
@sisska96

@anonym_2018f2 no a ? Asi neučí gramatiku

@sisska96 ake no a? uci anglictinu a nie slovencinu, takze detom moze napisat na tabulu bike - bycikel? (nevravim, ze tak pise)

sisska96
10. sep 2025
@trema

@sisska96 ake no a? uci anglictinu a nie slovencinu, takze detom moze napisat na tabulu bike - bycikel? (nevravim, ze tak pise)

@trema ani ty nemáš extra dobrú gramatiku a diakritické znamienka nepoužívaš vôbec

anonym_b96c4f
10. sep 2025

Výchovno-vzdelávací proces znamená výchova a vzdelávanie. Ak ťa táto práca nenapĺňa, vyskúšaj inú. Do školstva sa môžeš vrátiť kedykoľvek. Učiteľov je nedostatok a bude ešte väčší. Si mladá, môžeš vyskúšať čokoľvek. Kolegovia prichádzajú a odchádzajú. Na tých sa nefixuj. V žiadnej robote.

autor
10. sep 2025

@anonym_autor ďakujem všetkým za názory. Takto, mne nevadí deti vychovávať, avšak vadí mi ak len vychovávam a neučím. Bola som dohodnutá s vedením, že tento školský rok ostanem ale s podmienkou, ze mi dajú učiť hlavne staršie deti a už druhý rok po sebe učím viac prvý stupeň a to mi vadí. Keď som sa pýtala, prečo tak spravili rozvrh odpoveď bola, že to tak vyšlo…

letfenixa
10. sep 2025

@anonym_autor s profi angličtinou si zaciklená.

autor
10. sep 2025
@letfenixa

@anonym_autor s profi angličtinou si zaciklená.

@letfenixa ďakujem za primitivny komentar, velmi si mi pomohla

Strana
z2