Ako sa vysporiadať s kontrolujúcou kolegyňou?
Baby, prosim poradte ako sa spravat v tejto situacii...v robote mi konci skusobna, cize som nova, a kolegyna ktora ma zauca si na mna zacala trochu dovolovat...napr pride ku mne do kancelarie a ked si niexo pisem aj sukromne do diara tak sa mi postavi za rameno a pyta sa co robim a co si pisem a caka kym jej neodpoviem...rovnako zacala byt strasne zvedava aku pracu mi sefka prideluje atd, sustavne chodi ku mne do kanclu s debilinami, niekedy mam pocit ze to robi naschval aby som nestihala veci, strasne ju zaujima co robim cez vikend s kym ho travil a tak...dneska som uz z toho bola zhnusena a asi to bolo na mne vidiet lebo sa ma asi 30krat prisla spytat co som smutna a zase len moju osobu riesila...neviem ci jej mam jasne povwdat nech sa stara do seba ale mam taky pocit ze ona si stoji na kabli a neprestane to, cize neviem ci odijst alebo hodit rec so sefkou
@autorka no aby mi kolegyňa určovala kedy môžem ísť na obed, tak takú ešte nehrali 🤣👎
Normalne by som sla na obed ako chodím, a keď by prišla, normalne by som jej povedala ze vsak aj ja som bola na obede, o chvilku to bude. Zavolám ta, nemusis stále za mnou chodiť a strácať tym čas.
Počkaj nejaké obdobie kým nebude tvojou mentorkou, uvidis aka bude atmosféra. Pre tvoje psychické zdravie sa tam nedrz nasilu. Všetko skús vyriesit asertivnym spôsobom- rozhovorom, ak nepríde k zlepseniu, dala by som sa na hľadanie inej práce. Nenechaj sa tu obviňovať, sama vies najlepšie aké pocity v práci máš. Ja som tiež zazila takú psychokolegynu....cicala má jak vampir, neskutočne ma to iritovalo, vyčerpavalo, musela som odísť. Jedna kolegyňa predomnou tiež odišla čo nemohla s ňou vydržať.
@basulaak no lenze v praci sa neriesia sukromne veci. Mna islo porazit ked som prisla do kancelarie za kolegynami a oni presne takto si riesili sukromne veci napriek pridelenym uloham. A uplne ignorovali co im clovek hovori, proste cele dni na mobile, internete…
@lelelienka “v praci sa neriesia sukromne veci”. Teba by som nechcela za kolegynu. 🤣 cize nemozem zdvihnut telefon alebo si zavolat alebo na nete nieco objednat precitat si clanok, ci objednat dieta k lekarke. Alebo zdvihnut ked mi volaju zo skolky. Popisujes extrem.
Podla mna sa ona prilis stara s ty si prilis submisivna ked si to dovolis…ona to vycitila tak sa vrta. Mam obed nam? Tak jej nic do toho ci si pisem cosi sukromne cez pauzu alebo co.A taku este nehrali zeby mi povedala ze ona ide na obed a ja mam robit…
Mohla si ísť, máš právo a nadrabas si ho. Obed
@basulaak nie, v praci si urcite nemas vybavovat sukromne veci typu objednavat na internete ci citat clanky, modreho konika ani nic podobne. Samozrejme nevyhnutne pripady (napr. ten telefonat zo skolky a pod.) su vynimka.
@lelelienka dakujem za vysvetlenie. Som rada, ze okrem MK nemame my dve nic viac spolocne. 😃👌
A nedivila by som sa keby si robila v henkli 🤣🤣
Keby mi stala za chrbtom a takto ma otravovala, by som najprv skúsila neodpovedať na to nič. Ak nepochopí, neutrálnym tónom jej povedať “obťažuje to” bez ďalšieho komentára. Ak dôjde už len 2-3. krát do kancelárie za krátku dobu, povedz jej, že teraz si zaneprázdnená, že či môže za pol hodinu. Samozrejme, najlepšie až po konci skúšobnej doby, teda ak vás nadriadený / nadriadena s ňou ma nejaký dobrý vzťah
@autorka ja ta uplne chapem a kto nezazil, nepochopi 😭 mam podobnu, montuje sa vsetkym do roboty. Kazda z nas riesi inu agendu, no ked za mnou pride zamestnanec cosi riesit a ona vie nahodou tiez odpoveď tak pribehne a zacne ma prekrikovat (akoze doslova ak neostanes ticho tak zvysuje hlas aby ta preziapala). Ked jej nieco povieme, tak nechápe, lebo ved ona nam POMAHA. Tiez ma nonstop nutkania komandovat, kontrolovat uplne banality a človek pri nej vyzera ako nekompetentny imbecil ktory by si snad bez jej pomoci ani rano nesadol k správnemu stolu 🙄 pardon za vylev ale si mi ju pripomela, tak sa to nedalo zastaviť 🤣
Autorka pozor nech si na tebe neho... í ego. To zbadas. Vždy používaj nech ona počká alebo pokrčaj plecami ..ak budeš reagovať zakazdym a dáš odppved zvykne si to robiť nonstop ti...ty sama cítiš že.sa chce bud kamoši ( mile) alebo je to kontrola už a sedíš jej ako podradna a cvici ta. Neodpovedaj niekedy vôbec... teraz to výdrž keď sa usadis nedaj sa.
Vždy sa jej opýtaj potrebujete niečo? ... odpoveď to prezradí...a zakaždým a myslím,že chodiť prestane. Ak je to ozaj kontrola neúmerna😉
ja by som to riesila so sefkou ak by som mala problem, vsak na to tam je. ak by to islo cez ciaru ako pises a nech si ju uprace.
Na obedňajšiu prestávku má nárok každý. Práca počká, nie je zajac.
Porozprávaj sa so šéfkou o jej postoji, aj ako ti vstupuje do tvojho osobného priestoru.
Ak si napríklad vybavuješ termín u lekára, tak jej to povedz. Nehotor že osobné veci, lebo si bude myslieť že napríklad si telefonovala s kamoškou..
Možno má hlásiť nadriadenému, ako tráviš pracovný prac. Akoby ťa normovala, keď často príde za tebou.
Asi by som po tej skúšobnej al to neprejde zbehlo za šéfkou, či vôbec môžeš kolegyni vešať na nos akú prácu to prideľuje, detaily comrobis. Neviem aká kancelária, čo robíte... ale zvyčajne mame ošetrené kto ma k čomu prístup. Gdpr, únik rôznych informácií... nie je to sranda. Hlavne ak nemáš vravieť nič zo súkromia, možno majú skúsenosť nejakú horšiu s nou, ohováranie, intrigy...
Alebo je len sama, nie je extra obľúbená a hľadá si niekoho na pokec🙂
No neviem. Keď mentorujem ľudí potrebujem presne vedieť koľko, ako a ako rýchlo to urobia. O ich práci potrebujem mať veľmi podrobný prehľad. Takže áno, asi som aj ja ľuďom za ritou celkom dosť. 1. Som za ich pracu zodpovedná, ak niečo dodrbu na koberčeku som ja 2. Pred koncom skúšobnej dávam šéfovi výstup, od ktorého závisí ich pripadne zvýšenie platu. Takže za mňa počkaj na koniec skúšobnej a ak to neprestane ries to s vedením. Aktuálne má podľa mňa dôvody prečo ti je za ritou. Ono to aký mal kto víkend je úplne klasická otázka v korporate aby nestala vec.
A tebe asertivita nič nehovorí? Čo nemáš ústa? Stručne,slušne a jasne by som jej vysvetlila, čo už je pre mňa cez.
Autorka necitala som komentare, ale odpisem ako to je u nas...kokegyna, ktora zauca ma za novu plnu zodpovednost, to znamena, ze vsetko po nej kontroluje, lebo keby nova urobila chybu, tak problem by mala zaucajuca, ze to neskontrolovala...a pred skoncenim skusobnej doby si sefka zaucajucu zavola a pyta sa na novu, ako robi, ci nerobi casto chyby, ci sa zaclenila do kolektivu...
Pozor aby to nebola toxicka osoba, títo ľudia vedia veľmi dobre hrať záujem, byť láskavý a priateľský ale za chrbtom tá ohovoria...pridajú sa každý deň ako pijavice a vysaju z teba energiu 🤦🤦
Pozerať niekomu cez plece do diára je úplne netaktné a drzé, tak jej kompetencie už nespadajú vôbec, podla mňa len príliš zvedavá ženská. Mne to príde, že to prechádza do roviny komandovania, akoby si bola nesvojprávna. Počas pracovnej doby máš nárok na súkromie, aj keď ti je mentorka, ísť za niekym 30x, to je dávno cez čiaru. Stopla by som to a povedala jej už asertivnrjsie, že už som jej odpovedala.
Tiež som mala v jednej praci takúto mentorku, vykľula sa z nej dokonalá harpia, ku konci sa uz ani nepretvarovala. Neskôr som sa od kolegov dozvedela, že len čakala, kedy zabuchnem dvere a pôjdem domov a spustila nechutne ohováranie.
@slovenka753 je ale asi rozdiel medzi mentoringom a pomaly sikanovanim. Sorry, ale aby mi niekto prikazoval, kedy môžem ci nemôžem ísť na obed (pokiaľ nie je vylucne pevne dane co ja viem 12-12,30), je to výsostne na mne, či pôjdem o 11,30 alebo o 12,30 ani teba ti nema co zaujímať. Len by si to skúsila, hneď by som ta slusne posla "do prdele".
Kolegyňa sa snaží určovať Ti prácu. Takto sa to ale nerobí. Ja keď som niekoho zaúčala, tak som sa snažila vysvetliť, povedať priority, každodenný režim v práci, a hlavne nechať človeka pracovať a byť k dispozícii, keď bude potrebovať. Trošku sa hrá na šéfku, ale nie je v jej kompetencii určovať že ty to urobíš a keď povie ona. Ja som bola neskôr v podobnej pozícii, keď som menila prácu. Dostala som sa na oddelenie, kde to presne takto kolegyne na mňa skúšali. Nakoniec som sa rozhodla po 2 rokoch odísť, pretože sa to nezlepšovalo, ale stupňovalo, keďže ani ja si nenecham skákať po hlave a plniť rozkazy kolegýň. Je to len a len o ľuďoch. S niekým si proste nesadneš.
@lienka.7 autorka nepísala nič o tom že jej niekto prikazuje kedy má chodiť na 9bed, iba o tom že nemohla ísť na obed lebo dostala zadanie. Ako nie raz som isla na 9lobed neskor lebo som niečo potrebovala dokončiť v nejakej lehote. Neviem čo je na tom nenormálne.
@slovenka753 @autorka píše... pomaly sa jej musim hlasit kde som a kde idem..toto mi nepride ok....
Ďalej
... prekaza mi jej podrobna kontrola vsetkeho co robim vratane kde sa nachadzam...minule som jej musela povedat ze som bola na toalete lebo na mna civela ako zmyslov zbavena ked ma nenasla v kancli...
Alebo
...zatial sa na obed hlasit nemusim ale viackrat sa mi stalo ze mi zadala nejaku robotu a povedala ze ona ide na obed a nech to mam hotove kratko po obede...cize logicky ja som na obed nemohla ist...
@autorka nie je malé decko, nebola zbavená svojpravmosto, aby za ňu kolegyňa rozhodovala a kontrolovala ju doslova na každom kroku. To asi ok nie je, či ty si myslíš ze áno?
@lienka.7 a nie je tam exaktne uvedené že sa hlásiť nemusí? Celé je to podľa mňa zo strany autorky zveličené a aj normálne veci vníma ako sikanu. Akože keď ma niekto nenájde v kancelárii asi rovno poviem ahoj bola som na wc / obede / pauze čo potrebuješ? Okrem toho ako som písala, keď jej skončí mentoring už to tolerovať nemusí. A ak bude mentora hodnotiť môže sa beztrestne posťažovať na to čo bolo podľa nej cez čiaru.
@slovenka753
A ak to zo strany autorky zveličene nie je ako tvrdíš, potom čo? Potom je to šikana.
Pochopi iba taký, ktorý zažil.
Inak jednym z bodov bossingu je aj, keď šéf naschval zadáva úlohy, aby svojmu zamestnancovi prekazil určite plany - ísť na obed, tesne pred odchodom z prace ho zaúkoluje niečím, čo nie je až tak nevyhnutné, atď. Tu ani nejde o bossing, lebo sú to rovnocenné kolegyne a už jej zadáva prácu tak, aby nemohla ísť na obed. Pomôže jedine asertivita - “To nemám ísť na obed teraz? Potrebujem sa naobedovat, dám ti to o pol hodiny neskôr.” (Čo napríklad taký cukrovka, ktorý potrebuje jest v určitom čase, inak môže zostať šok?) Trochu mám pocit z jej kolegyne, ze už dávno prekročila prah svojich kompetencií a skúša na autorku, koľko znesie. Dala by som sa do kľudu a dala jej jasne najavo, že nazeranie cez rameno do diára, naozaj nikde nemá nič s mentoringom ako aj to, aby som sa nemohla ani naobedovať, lebo mi naschvál dáva nesplniteľný časový rámec.

@monsterablue veru je tam velmi dlhsie az o 10 mesiacov...na zaklade coho si zistialq ze sa povysujem? Myslim ze pouzivas slova ktorym nerozumies...cize ak mi niekto kontrokuje kedy idem na wcko a ja poviem ze sa mi to nepaci tak sa povysujem?...nevidim tu logiku