Ako si nájsť prácu cez Profesiu?
Človek má VŠ, ale už si pripadá akoby bol úplne neschopný a všetci boli lepší než on.
Keď sa hlási na poziciu na svoj odbor, je tam 1 miesto a desať uchádzačov, keď sa hlási na manualnu robotu, pretože nemá žiadne ponuky vo svojom, všetci v údive prečo sa tam hlási, ak vôbec odpovedia na reakciu. Navyše každý hľadá dlhodobého zamestnanca, a teda vás tiež neprijme, pretože však vy pôjdete niekam inam po chvíli, tam čo ste študovali. No jasné, keď niečo dostanete tak pôjdete, logicky, ale dovtedy čo celý rok žiť zo vzduchu či jak ?
Človek sa snaží aby to naňho nedoliehalo psychicky, ale mal konkrétne plány, a tlačí ho čas čo sa týka zariadenia sa v živote, a je to dosť ťažké na psychiku a zdravie.
Najlepšie bolo, keď ma na jednu prac.pozíciu nevybrali, pretože vybrali menej skúseného kandidáta. :D Tak mi to pripadá, keď vidím tie pracovné ponuky, že tá VŠ bola strata času.
Pramálo ponúk je, kde sa nevyžaduje aktívna komunikácia s ľuďmi. To keď je človek introvert, mu zatvára dvere, pretože by ho to psychicky ničilo ak by to mala byť hlavná náplň práce.
O ponúkaných platoch radšej ani nehovorím.
Ďakujem za priestor,trochu pomohlo
.
@katkami123 Neviem ako sa máš vedieť predať, keď nemáš 40 a nevystriedal si xy pracovných pozícií, ale si v zásade nie tak dávno po škole. Samozrejme, že keď pošlem reakciu do skladu, lebo na môj odbor je nereálne dostať pozitívnu odpoveď, tak tam nevymyslím pracovné pozície, ktoré som nerobil, alebo kde som bol týždeň na brigáde počas štúdia. Drvivá väčšina ponúk na profesii je pre absolventov ekonomickej fakulty, tí si môžu vyberať doslova zo všetkých oblastí, pretože všade potrebujú účtovníka, ekonóma, logistu, administratívneho pracovníka, tých ponúk je X. A potom samozrejme špecifické IT, alebo najnovšie nedostatok učiteľov, pretože tento štát volá späť komunizmus a neschopných vládnych činiteľov a žiadnu pracovnú silu hoc kvalifikovanú na náš trh aby nechýbali ľudia nepúšťa a vidíme ako sa to tu rozpadá. Po 10 rokoch budú supermarkety vo veľkom zatvárať tak ako ich teraz otvárajú, keď už poslední z 55 ročných robiacich manuálnu prácu budú v dôchodku.
Dnes kopu ľudí robí aj dobrovoľníctvo, aby získalo prax, ďalej si mozes robiť certifikácie ak sa chceš ešte špecializovať… máš možnosť použiť Al, Gemini pri úprave životopisu na danú pozíciu, ja som si cez Gemini vytvorila komplet životopis, lebo mením kariérne zameranie z ktorého tiež nemám skúsenosti, len skúšam prepájať, rozmyslat a hľadať cestu ako, odlíšiť sa od ostatných, aby som bola zaujímavá pre pracovný trh. Si mladá baba, máš milión možností pomoci od preplatenia kurzov cez UPSVaR, cez umelú inteligenciu a vieš iba nadávať na profesiu. Kľudne mozes vycestovať na rok do zahraničia kvôli jazyku, ja som tak urobila. Hanbi sa. A tiez, načo ideš študovať takú vs, ktorá nemá uplatnenie? Kvôli titulu? No tak ho máš vystavený na poličke a to je asi tak všetko. Mladá baba a žiadna priebojnosť, cieľavedomosť, dravosť, len poslať jedno suché CV na všetko… tak ale potom sa nečuduj.
@katkami123 krasny prispevok, povzbudzujuci, dala si dievcatu kopec cennych rad. 😊 len skoda tej poslesnej vety...
@akje
Neviem, ale keď idem študovať niekde VŠ a trápiť sa 5 rokov, tak treba rozmyslat z každej strany, aké budem mať potom uplatnenie a ďalšie možnosti, aký je pracovný trh na Slovensku, v mojom okolí. Treba pozerať aj na to štúdium z každej strany. Nebudem tu menovať odbory ani typy VŠ, ale niektoré CV personalisti hádžu rovno do koša. A keď aj, tak hľadám možnosti. Neexistuje iba profesia ako jediný pracovný portál, nasavam informácie, dnes sú ešte aj na YouTube ZADARMO tutoriály ako si vytvoriť dobrý životopis, cez aké nástroje, ako vytvoriť bombový motivačný list… to nie ako kedysi, dnes to ľudia majú na zlatom podnose, aj to je im zaťažko, pozrieť si 20-minútové inštruktážne video, radšej sa ľutovať na konikovi a tu vypisovať… úplne no comment čo je toto za generáciu. Len hľadať chyby vo všetkých okolo, vrchol všetkého - označiť profesiu za tú zlu 😁… toto by mňa fakt nepadlo. Môj mindset je vylepšiť CV, dám prečítať známym aký z neho majú pocit, pracovať na sebe. Žasnem.
@katkami123 ty si myslíš, že tvoja situácia je aplikovateľná na všetkých ostatných, to je ten problém. Ja nepotrebujem maľovať životopis na farebný papier, to zamestnávateľa absolútne nezaujíma v konečnom dôsledku. Nemám už viac náladu strácať čas s ľuďmi ako si ty, čo sa potrebujú predvádzať a myslia si, že zjedli všetkú múdrosť sveta. Tu budeš vypisovať o veciach ktoré sa už udiali a voziť sa po ľuďoch a prispievať k tomu aby sa cítili ešte horšie. Je mi ťa ľúto. Keď raz budeš na tom zle ty, prídem, a začnem vypisovať o svojich dobrých a jednoduchých rozhodnutiach a zrážať tvoj psychický stav ešte nižšie. Si spomenieš.
Máš tu odo mňa asi najviac rád. Sorry, že tu spolu s tebou nenadávam na tú zlú zlú profesiu, ktorá “ za všetko môže”. Ak si po škole a nemáš deti, mozes ísť na rok-dva nabrať prax do veľkomesta, kde budeš mať viac pracovných ponúk a potom sa vrátiť k rodicom ak u nich bývaš… ja neviem, človek ti tu dáva toľko možností a know-how (ktoré tu už píšem skôr pre iných v tvojej situácii, lebo tvoja osobnosť je katastrofa) ako ti dá len málokto. Tvoje reakcia je, len sa uraziť. Tak sa uraz. Ale to ti životopis ani nevylepší, ani tým nezískaš prax. Nevychadza, skúšam ďalej… aj na pozície z ktorých spĺňam 50% popisu. Ja som bežne v minulosti rozoslala aj 50-100 životopisov. P.S.: Nauč sa prijať konštruktívnu kritiku a pracovať s ňou inak budeš veľmi trpieť v ako nováčik v každom jednom pracovnom prostredí medzi starými harcovníkmi.
@katkami123 Odpúšťam ti. Ži blaho.
@katkami123 ok. Pisat niekomu hanba ti hned po tom, ako sa snazis niekomu pomoct nie je pre mna pomoc. Vyvysujes sa. Stve ta, ze ineho nenapadlo to, co teba. Co je pre teba samozrejme. Pises vsetko dobre.. mas pravdu.. ja s tebou suhlasim. Presne takto sa ma clovek snazit, ked hlada zamestnanie..
Ale ja zas nechapem, ako sa moze niekto vo vyssom veku so skusenostami vyvysovat nad mladsim, namiesto toho, aby tomu mladsiemu pomohol. To je ten dovod, preco maju mat starsi ludia uctu.. nie stari ale starsi. Lebo maju skusenosti a moznost mladsim pomoct. Nie ponizovat... takto nas mlade rocniky nebudu ctit. Budu sa nam vyhybat, lebo namiesto cennych rad sa im dozici ponizovanie
@akje
Nepáči sa mi jej prístup a vadí mi, že v prvom aj druhom príspevku dostala odo mňa kopu rád. Cenných. Jej reakcia bola aká? Dlhý príspevok plný sebaľútosti. Na to dokážem napísať uz iba jedine to, Hanbi sa. Lebo to je hanba.
Moja reakcia by bola : A kde nájdem tie videá na yotube ako vylepšiť životopis, motivačný list, pod akým menom, kto sa tomu venuje? Aký typy kurzov UPSVaR prepláca a ako treba postupovať? Ďakujem. ( A presne takýmto spôsobom a štýlom komunikácie som sa všetky tie info dozvedela)
Takže žiaľ, ale ako píšem, žiadna snaha, len sa ľutovať. Ja som autorke nepísala hanbi sa ani v prvom, ani v druhom príspevku. Prišlo to až po, pre mňa nepochopiteľnej, jej reakcii. A zas, nedá sa za druhého všetko robiť, to tu mám diktovať úplne krok za krokom ako postupovať? Niečo si treba preskákať aj sám, tak to bude aj po získaní prace a fungovaní v pracovnom kolektíve.
@katkami123 ok, chapem.. uz som ticho 🙂
@katkami123 🤍
Vies čo kamoška mala presne tento istý problém a proste zatajila v životopise vysokú školu. Inak by si prácu nikdy nenašla, študovala špecifický odbor že nemala prakticky šancu a keby zamestnávateľ neskôr zisti že máš vysokú školu ale ai dobrý zamestnanec tak čo vyhodí ta? Ak to nie je relevantné pre tu pracovnú pozíciu vôbec by som si z toho nič nerobila.
@autor ja mám tiež veľmi úzko profilový odbor. Preto k nám do školy chodili rôzne firmy hľadať ľudí už počas štúdia a ponúkali aj prax a možnosť diplomiek u nich.
Teraz som na materskej, ale skrz referencie zo školy mi jedna firma dokonca núka pozíciu aj s pomocou nájsť bývanie atp...

Sorry, ale mne príde zas vrcholne neprofesionálne mať len 1 CV a to všade posielať. Tiež treba to CV prispôsobiť pracovnej ponuke a vyzdvihnúť práve to, tie skúsenosti, ktoré chcú. Len také dávno všeobecné know-how. Inak si prisposobím životopis na pokladníčku a inak do kanclu. Potom netreba plakať nad profesiou, máš sa vedieť predať.