Ako si nájsť prácu po päťdesiatke?
Prosím o radu ako si nájsť prácu. Mám problém nájsť si prácu. Mám viac ako 50 rokov, VŠE a prax v odbore, kde ponúk v mojom regióne minimum a všade dopredu prijatí uchádzači a výberové pohovory sú profoma. Pracovala som v školstve. Hľadám prácu v administratíve alebo pomocný účtovník, prax v tejto oblasti minimálna. Zväčšia ma ani na pohovor nezavolajú, len odpoveď, že vybrali vhodnejšieho uchádzača. Robiť niekde v Kauflande alebo v Lidli 12-hodinové zmeny nechcem.
Ahoj, čo keby si online učila a doučovala účtovníctvo?
@lily246 Potrebuješ doučovanie? Môžem.
Autorka,
ved mozete odist aj ako cela rodina. To ze clovek zacne niekde zit neznamena, ze tam musi byt vecne. Proste ak tvoj manzel sa vie v BA uplatnit, uplatnis sa aj ty, deti uz mas asi vacsie.
Autorka,
ja osobne nerozumiem, preco s VS chces robit pomocnu uctovnicku alebo v administrative. Ved do veku 51 rokov si uz niekde mala byt, pracovat na sebe, nieco dosiahnut. Toto su pozicie pre cloveka s obchodnou akademiou,nie pre vysokoskolaka, ktory by mal dat praci znacnu pridanu hodnotu.
Vek 51 nemusí byt problém, ved vobec nie je vysoký, podstatné je aby zamestnávatel u teba vidiel dravost, chut sa ucit nové veci, ráasť, byť flexibilnou, mať stresovu odolnost...
@zmrzlinka2021 nie každý človek je karierista, autorka doteraz učila účtovníctvo v škole, nemôže zrazu z nej byť samostatná účtovníčka, veď ani na pomocného účtovníka ju nechcú zobrať a do administratívy tiež nie, lebo tam pride kopu mladych absolventiek, si myslíš, že koho zoberú radšej?
@zmrzlinka2021 Ďakujem za prednášku. Vidím, že poznáš školstvo iba z lavice.
@zmrzlinka2021 Predať dom a kúpiť byt v Bratislave? Manžel má tú ešte rodičov, o ktorých sa bude musieť postarať.
Autorka,
chápem ťa, možno moja rada nie je pre teba a je to OK. No vzdy je lepsie, ked sa prestahuje cela rodina, ako ked odide iba zena alebo muz za pracou a chodí domov na víkendy. Ty sama píšeš, ze region, kde zijes, je velmi slabý, od toho sa odvíja to, čo som ti napísala. Aj ked ja som si myslela, ze Zilina je OK.
@janickacrazy
Sorry ale vies co znamena slovo karierista? To je clovek ktory ide po chrbtoch druhych, nevidi dolava/doprava a aj cez rozne spinavosti sa zenie za roznymi funkciami, poziciami...
Clvoek, ktory na sebe maka, vzdelava sa, napreduje nie je karierista. Vysoke skoly by mali produkovat iba takych ludi, co chcu rast, napredovat, neustale sa rozvijat.
@zmrzlinka2021
Bože keď čítam tieto tvoje premúdrelé komentáre v každej jednej téme, tak mám dosť. Vkuse niekoho poučuješ , posudzuješ...však nemá každý ani vzdelanie, ani povahu, ani typ práce, kde môže "neustále napredovať". Dokonca človek je často vo firme, kde ani nemá priestor sa niekde"posúvať ", proste malá firma bez nejakých manažérskych pozícií. Napriek tomu ten človek môže byť spokojný.
Prestaň všetkých ľudí hodnotiť podľa svojho nastavenia.
@zaba21 Lenze aj ty ma hodnotis. Precitaj si prvu vetu, ktory si napisala.
@zmrzlinka2021
Áno hodnotím, už som si viackrát všimla tvoje komentáre, ktoré majú tendenciu ľudí poučovať a tentoraz som aj napísala čo si myslím.
@zaba21 Cize hodnotis a poucujes aj ty. Zaujimave.
Je uplne v poriadku, ze sa vobec nemusis stotoznovat s mojimi komentarmi, tak to chodi aj v zivote. Niekto ti je blizky, ineho nemusis. Je to v poriadku.
Ja nepotrebujem doučovanie, ďakujem, ale vzhľadom na tvoj kariérny profil by to bola jedna z ciest.
@barborachors Nedávaj vek? Veď sa to ľahko vypočíta. Vysoká škola ukončená okolo roku 1997.....má viac ako 50.
.
Skús pozície vychovávateľky napr. Keď treba dorob si kvalifikáciu
Mám známu ktorá presne takto vypadla zo školstva tiež ucila účtovníctvo. Veľmi zle dopadla. Matka samoživiteľka, ani ju nemohli prepustiť...ale to zistila až neskôr. Pretlkala sa na manuálnych prácach až do predčasného dôchodku. Je to smutné, nemáš známosti....nemáš nič.
Prajem ti, aby si to nejako ustála. Hľadaj niekoho známeho, aby ti pomohol na pozíciu napr. fakturantky vo firme. Alebo predávať v obchode, ako som už písala robia vychovávateľky čo prišli o prácu dorobili si vzdelanie, alebo niekomu blízkemu opatrovateľku....ale to je ťažká práca. Nedá sa vyberať vo vyššom veku, keď máš dlhoročnú špecifickú prax.
Mám kamosku v podobnej situácii ako si ty. Učiteľka matika fyzika. Vyhorela po 50 musela odísť zo školy. Urobila si 2 IT kurzy z toho 1 si sama platila. Potom ďalšie kurzy na účtovníctvo a mzdy, tiež jazykový kurz (vie anglicky, ale skôr pasívne) - platené z úradu práce. Rok a pol si hľadala prácu najprv ako junior dátový analytik a potom v administratíve. Nepodarilo sa jej to, vracia sa do školstva. Podľa mňa urobila všetko správne , všetko čo tu radíte. Možno nie je taký priebojný typ ako sa na súčasnom trhu prace vyžaduje - ale však nie každý je taký a na pozície, ktoré sa hlásila nič také nebolo potrebné (pri reálnej práci ) Takže tak - je to proste ťažké . Tebe by som radila možno úplne zmeniť paradigmu a pozerat sa ako sa uživiť inak - čo to má byť, musíš vedieť len ty. Ja by som šla piecť koláče ☺️
A skusit to ako ucitelka v materskej skole?
Mrzí ma to, veľmi podobný prípad mám v okolo už po 45tke😞. Začala tiež prvýkrát v živote učiť na ZŠ (ma vzdelanie), inú prácu proste nenašla. Človek šikovný, priebojný, s praxou v korporátne.
Školstvo je cesta a vôbec nie zlá.
Alebo kym si najdes pracu na plny uvazok, dat si inzerat na domelia.sk alebo na internet/Facebook, ze strazis deticky. U nas v okoli BA sa za to plati od 10 do 20 eur na hodinu. Pohrat sa s dietatom, kym si maminka nieco porobi alebo pokocikovat...taka nahrada starych rodicov pre tych, co ich nemaju poruke.
v tom veku sa tazko uz preorientovat na sukromnu sferu s tym ze omnoho mladsi su v dsnom odbore sikovnejsi skusenejsi maju prax a ta sa musis ucit od nich
Veď urobiť sa dá dps, potom môže učiť

peg asistenta mozes robit, tiez by som sa opatovne orientovala na skolstvo hoci si ucila uctovnictvo to neznamema ze ho vies plnohodnotne robit v praxi a na junior poziciu to uz kvolinveku nie je
treba oslovit znamych ak sinucila tak mas ped minimum dorobene a hladat poziciu peg asistenta aj ked len cez projekt