icon

Ako si nárokovať na odstupné?

19. apr 2025

Dobrý deň, vie mi niekto poradiť ako si nárokovať na odstupné?
Tým ze by som chcela ísť po rd na podporu a čerpať dávku v nezamestnanosti, kvôli získaniu maximálnej podpory by som chcela dat výpoveď dohodou. Vyčerpať jeden deň dovolenky a zároveň ukončiť PP
Ale v tom prípade nemám nárok na odstupné, lebo mi tu výpoveď nedali oni
Ale ja viem , že pre mňa nemaju volne pracovne miesto pretože som si volala na personálne a viem ze mam na odstupné nárok keď som vo firme minimálne 7 rokov.
Len sa mi to vylučuje pri skončení PP dohodou.
Viete poradiť nejako prosím?
Dieťa narodené 26.5.2022
Prosím rady vďaka

barbie1981
19. apr 2025

Pošli zamestnávateľovi najneskôr do 26.4. list, že o mesiac nastupujes do práce a počkaj čo ti ponúknu. Ak.das výpoveď ty, na odstupne môžeš zabudnúť.

denisa_deniska
19. apr 2025

Môže byť aj skončenie dohodou s odstupným, ale to musí chcieť zamestnávateľ vyplatiť. Skús sa s nimi nejako dohodnúť, možno im bude vyhovovať ukončenie tvojho TPP teraz s odstupným, nie o dva mesiace s odstupným 🙂

autor
19. apr 2025

@barbie1981 ja som s nimi už volala, povedali mi ze nemajú pre mňa pracovne miesto , ale ze skúsi to predsa len ešte zistiť, že sa ozve tento týždeň, ale ze asi budeme musieť pracovný pomer ukončiť

luliu
19. apr 2025

Na odstupné nárok nemáš, tak si musíš vybrať či odstupné alebo max podpora......

andreatytler
19. apr 2025

Na Slovensku stat plati ludom podporu ak dobrovolne ukoncia pracovny pomer?

volterra
19. apr 2025

@andreatytler jasné, a ešte akú štedrú 😉. Si to môžeme dovoliť 🤦

autor
19. apr 2025

@luliu prečo nemám nárok na odstupné? Je to prekážka na strane zamestnávateľa ze pre mňa nemá volne pracovne miesto
Ja by som sa do práce vrátila

janagem
19. apr 2025

1. Výpoveď dohodou neexistuje.
2. Ak chces odstupné, musí ti dať výpoveď alebo dohodu o ukončení pracovného pomeru zamestnávateľ, kde odstupné bude spomenuté.
3. Ak dáš výpoveď ty, alebo dohodu z tvojej strany, nárok na odstupné ti nevzniká, je len o dobrej vôli zamestnávateľa.
4. Zamestnávateľ ti dovolenku nemusí odsúhlasiť.

rachel36a
19. apr 2025

Tak sa rozhodni co chceš...lebo tty chceš aj ukoncit PP s čerpaním 1 dna dovolenky aby si mala max davku, ale na druhej strane chceš odstupne..
Ak nemá zamestnavatel pre teba prácu, tak môže s tebou ukoncit PP a máš narok ns odstupne, ak si to sama nepokazil a neodpíšeš prd teba nevýhodné skončenie PP.. ale nie je povinný ta nechať cerpat časť dovolenky aby si mala max davkj...to je už len na dobrej vôli zamestnavatela

balerina2025
19. apr 2025

ale na co sa tu pytas, ved ked nemaju pre teba miesto, narok na odstupne mas uz zo zakona
co spekulujes?
ty by si sa dopredu vratila, ale uz dopredu kalkulujes, ako ziskat maximalnu podporu a odstupne 🙂

barbie1981
19. apr 2025

Ak pre teba nemajú miesto tak nárok na odstupné máš, ak ťa budú chcieť prepustiť. Ak sa budú chcieť dohodnúť pozor na to čo podpises, žiadaj odstupné aj si vyber dátum ku ktorému to chces ukončiť a samozrejme ti ešte musia preplatiť celú dovolenku čo ti vznikla na materskej.

mogaa
19. apr 2025

Ono ty chceš čerpať 1deň dovolenky a ostatnú preplatiť, aby si získala nárok na maximálnu podporu...to je ale na dobrej vôli zamestnávateľa či to aj on bude tak chcieť ukončiť....lebo ak za teba má náhradu, tak ten 1deń kedy ty oficiálne nastúpiš(dovolenka) u neho môže byť problém.....dohoda je o tom, že s ňou súhlasia obe strany.....lebo oni ti môžu dať výpoveď s odstupným alebo ti ponúknu dohodu(v tom prípade tam bude aj odstupné a vtedy sa s nimi môžeš skúsiť dohodnúť na tom že 1 deň chceš ešte čerpať dovolenku a ostatnú preplatiť - s tým môžu ale nemusia súhlasiť.......