Ako si pýtať honorár za prácu modelku?
Som mladá baba, pár rokov som pracovala v jednej modelingovej agentúre ako modelka. Nedávno som s nimi však ukončila spoluprácu a teda rozhodla som sa že budem fotiť na vlastnú päsť, keďže fotografi ma stále kontaktujú cez sociálne siete. Problém je v tom, že “neviem” ako si pýtať honorár. Viem že je to normálne riešiť peniaze, no ja proste vôbec neviem ako si ich mam vypýtať. Doteraz to robila moja manažérka v agentúre takze s tým vôbec nemám skúsenosť. Ako by ste si ich pýtali vy?
Daj si hodinovú taxi. Rovno keď ti napíšu, napíšeš im koľko stojí hodina fotenia.
Pri prvom maili sa opytas, ake su podmienky fotenia - kde, kedy, ako dlho, honorar. Ak sa neopytas na podmienky a honorar na zaciatku, budu si mysliet, ze si nova a ochotna fotit zadarmo, aby si si vytvorila portfolio. Potom budete pri foteni neprijemne prekvapeni, fotograf aj ty. On, ze nieco cakas a Ty, ze nic nedostanes.
@betulinka1 Ty by si si ako modelka dala fixnu hodinovu taxu? Cize rovnako by si chcela dostat zaplatene za fotenie spolocenskych siat v atelieri napr. do katalogu a rovnako za umelecke fotenie v bazene pod vodou?
@karelova Definicia profesionala nie je ani omylom to, ze za to ma zaplatene.
@betulinka1 tak sa to nerobí...je to za fotenie nie hodinovú sadzbu
vacsinou sa zvyknu takto nukat ludia, ktory chcu fotky zadarmo a tvoja odmena budu ich super fotky ze sa "zviditelnis" kamosku takto zvyknu casto otravovat 🤭
Z vlastnej skusenosti ti poradim jedno-vzdy je dobre mat za sebou nejaku agenturu a nie fotit takto hala-bala.Agentura vytvori zmluvu na zaklade ktorej tvoje fotky nebudu zneuzite,ci sa chces vidiet na reklamnom plagate v nejakom bordeli?
@autorke prosím ťa, normálne ak už máš skúsenosti, vieš, že je záujem. Urči si podmienky (najlepšie v zmluve písomne čierne na bielom), aj s honorárom. Neboj sa. Ak uvidia neistotu, budú skúšať. Ty musíš vystupovať seriozne, ale sebavedomo. Aby bolo jasné, že nie je možné s tebou kývať ako sa niekomu zachce. A ver si! Prajem veľa úspechov.
@tina4931 ďakujem moc za pekný komentár a podporu 🙂
Niet za čo, choď si za svojím cieľom, sebavedomo. Sama najlepšie vieš na čo máš a na čo už nie. A od toho sa všetko odvíja. Žiadne povyšovanie ale ani podceňovanie. Ale to je to optimum. Možno niekto to má nastavené inak. Podstatné je, aby si to zvládla s tou psychickou dispozíciou akú máš a bola spokojná, netrpela, bola šťastná. TY .- lebo ide len o TEBA. To si treba uvedomiť, v každej práci.
@nafka0483 nenapísala som za ktory typ fotenia kolko, iba že by mala ísť cez hodinovú taxu. Môj názor. Sama podľa mňa nevie, kto čo presne od nej chce, keď jej píšu cez FB. Čiže musí sa jej oplatiť vstať ten deň z postele. Nič zle som tym nemyslela.
@luccija za fotenie a je jedno koľko tam bude hodín? Moja reakcia bola na jej otázku. Myslím si, že keď sa dohaduje cez FB nemá všetky info o fotení, cize jej jediná šanca je povedať si sumu pre ktorú je ochotná v ten deň ísť fotiť.
@betulinka1 Aha, no lebo to je zvlastne davat si hodinovu taxu. Vacsinou sa naceni kazda zakazka (fotenie) individualne podla konkretnej povahy prace.

@karelova zaujimava, i ked trochu detinska poznamka.