icon

Ako si získať rešpekt ako nová šéfka?

20. jan 2025

V praci som nova, som tu tyzden a som nova sefka. Vsetci kolegovia, kolegyne su super. No mam problem s jednym zamestnancom - on tu je mesiac. Asi vela robi aj to ze ja mam 40 rokov a on ma 55. Poviem mu nech to robi tak ako jq chcem a musim si vypocut pol hodinovy monolog od neho ze preco nie. Nakoniec sa presadim aj tak ale unavuje ma to stale s nim diskutovat ako v skolke. On sa tvari ze vsetko vie lepsie, aj o tom kazdemu rozprava ze aky je on vzdelany. Ale nakoniec robi uplne zakladne chyby. Ako mu po lopate vysvetlim ze ma robit veci tak ako ja chcem bez zbytocnych diskusii? Aj dnes som mu nieco povedala ze ho prosim aby to robil inak, a zas vysvetlovacky od neho. A este sa tvari urazeny ako hovado. A pri tom mu to poviem pekne, ale nie on vie vsetko najlepsie ale je to na hovno. Dakujem za kazdu radu

Strana
z2
ukgirls
20. jan 2025

zastav ho hned na zaciatku monologu .. povedz razne ako s ato ma spravit,a ze na jeho monolog nemas momentalne cas ... ak ma napad na zlepsenie prace moze ho podat pisomne

pribinak
20. jan 2025

Je v skúšobnej dobe? Tak sa ku poďakuj za doteraz vykonanú prácu a dovidenia

denkabemommy
20. jan 2025

S takými ľuďmi na rovinu -sprav ako máš alebo odíď, nik ťa tu nenúti byť nasilu

muchotrafka298
20. jan 2025

Tuto nepomoze vysvetlovanie a uz vobec sa s nim nevybavuj. Jednoducho povies, co sa ma ako spravit a pokial s tym ma problem, tak tam pracovat nemusi. Ono vela muzov ma problem, ak je ich sefka zena a este vyrazne mladsia. Takze aj toto zohrava svoju ulohu. Ziadne diskusie ako v OSN. Si sefka, zadavas pracu, povies co ako ma spravit. Kedze ste tam obaja novi, on tam je mesiac, tak si musite najst nejaky sposob prace.

autor
20. jan 2025

@ukgirls
@pribinak
@denkabemommy dakujem baby, asi mu to fakt vysvetlim po lopate. Len velky sef stale vravi ze mame malo zamestnancov a ked mu poviem ze moze ist domov tak budem mat ja zle. Lebo este potrebujeme aj tak minimalne 3 ludi do teamu. Aj keby by som mu najradsej povedala ze radsej budem ja robit za dvoch ako ked pocuvat jeho dristy. Ako dnes ma ale fakt nasral. Mali sme tu dolezitych zakaznikov a skoro dosral cely ,,kseft,,

pribinak
20. jan 2025

Išla by som za veľkým šéfom a vysvetlila by som mu celu situáciu …..s týmto pánom budú asi problemy stále, to sú take typy

Brigádnici by na čas nepomohli?

autor
20. jan 2025

@muchotrafka298 vyssie som odpovedala. Ale presne ako pises, on ma pocit ze pracuje v nasom odbore uz dlho tsk vie vsetko, a pri tom hovno hovno zlata rybka. A este som aj zena, takze fakt s tym bude mat problem. Kazdopadne uz som pisala nadriadenemu ze dame zajtra poobede pokec, tak som zvedava ze co povie

autor
20. jan 2025

@pribinak brigadnici vedia zaskocit len 2x za tyzden to je problem. Ale zajtra mam pokec s nadriadenym tak uvidime. On je na mojej strane lebo vie co dokazem, tak dufam ze ma v tomto podpori

mikadooo
20. jan 2025

Daj ten pokec. Tento pánko ti bude vysávať energiu, plus žrať čas. Plus chyby... Asi to nestojí za to... Priprav si vecné argumenty a príklady a hajde na to.

muchotrafka298
20. jan 2025

Je jasne, ze kazdy potrebuje cas na zabehnutie. Len na druhej strane, nemozes v praci drzat cloveka, co bude brat plat a robit za neho, aby nieco nepokazil. Lebo ked kvoli nemu prides o zakaznikov, tak to je problem a dost velky. Nehovoriac o tom, ze ako Ta obera o cas a energiu furt sa s nim hadat a obhajovat vlastne nazory alebo pracovne postupy.

zzzzza
20. jan 2025

Ked ta vyšší šéf nepodrzi tak nijak

veltraud
20. jan 2025

Takychto ludi (vacsinou su to muzi) mam v skupine: na kazde navrhovane riesenie najdem problem ;)

autor
20. jan 2025

@mikadooo
@muchotrafka298
@zzzzza
@veltraud a to sa snazim stale pekne povedat ze prosim sprav ro tak a on na mna hned prednasku ze preco nie. Kazdopadne dam vam zajtra vediet ze ako som dopadla, drzte palce

mojemenonikto
21. jan 2025

Ak je takýto už po mesiaci, tak to vysvetli šéfovi, a vymeň ho ešte v skúšobnej lehote. Bude to len horšie a potom sa ho už nezbavíš. Ak máš byť zodpovedná za prácu svojich podriadených, tak by ťa mal tvoj veľký šéf podporiť. Podstatné je, že musí vedieť prečo to robíš. Preto si priprav dobré argumenty a konkrétne príklady. Je to aj v záujme tvojho šéfa. Takýto "traviči studne" ti dokážu postupne zdemotivovať a rozložiť celý tím. Ver mi, viem o čom hovorím. Potom, keď to urobíš, tak si zavolaj všetkých na poradu a vecne im vysvetli, čo sa stalo. Zabrániš tak rôznym klebetám, ktoré pokojne mohol vytvoriť aj ten človek, ktorého si vyhodila a zároveň si získaš rešpekt pred ostatnými. Všetky kroky musíš urobiť s absolútnym pokojom, drž si emócie na uzde 😉 Držím palce, takéto situácie sa stávajú 😁

melanta
21. jan 2025

No počkať. Odznelo tu veľa drístov, samé bludy, ale nič k veci. Ako prvé si povedzme:
- prečo chceš, aby veci robil podľa teba? Jeho systém je zlý, spôsobil by problém či zlý výsledok? Pretože ak je aj jeho spôsob dobrý, len ty to chceš proste podľa seba, tak to je úplne zle.

- vydobiješ si nakoniec svoje? WTF? To odkiaľ máš, že ako šéfka si máš niečo vydobíjať? Toto keby mi nejaký vedúci pracovník povedal, pošlem ho do prdele. To ti píšem ako človek s dlhoročnou mng praxou, riadila som tisíc ľudí a stovky manažérov. Takže skús inak - fakt nerozumieš tomu, že ľudia nebudú robiť podľa teba iba preto, že to povieš? Takto vedúci či manažér nekomunikuje. Ak chceš, aby ľudia robili iným spôsobom, je potrebné im vysvetliť prečo. Je potrebné im ukázať, čo zlé prinesie ich postup, aké to bude mať negatívne následky - pre nich, pre tím, pre firmu. A čo pozitívne prinesie ak to budú robiť inak. Je potrebné zárooveň povedať, že ak bude niekto niečo robiť spôsobom, ktorý prináša firme problém, pôjde preč. A ak to zopakuje, tak zavolať a poslať preč. Bez ohľadu na to, či máš alebo nemáš dostatok ľudí.

Rešpekt si nikdy nikto nezíska tým, že bude dávať príkazy a vydobíjať si niečo. Získaš akceptáciu, budú akceptovať, že si šéf. Ale tento prístup je najlepší spôsob, ako rešpekt nezískať nikdy. Ľudia musia rozumieť, prečo majú robiť ako to chceš. Musia veriť, že stojíš za nimi, ak budú robiť ako majú. A to vydobíjaním nikdy nezískaš.

melanta
21. jan 2025

A ešte ti dám jednu radu - ak sa chceš radiť o tom, ako viesť a motivovať ľudí, raď sa s tými, ktorí s tým majú skúsenosť. S riadením väčších tímov, dlhoročnú, majú vzdelanie a ozajstné skúsenosti manažérov. Tu ti budú písať hlavne tie, ktoré nemajú žiadnu prax v manažmente, ale budú dávať rady ako riaditelia zemegule. A to ti nepomôže, práve naopak, len ťa to nasmeruje ešte viac smerom, kde sa rešpektu budeš vzďaľovať.

procrastique
21. jan 2025

Títo mudrlanti, to je sorta ľudí. Časom zistíš, že musíš zakročiť čo najskôr a najráznejšie, lebo mudrlant vesmíru sa bude chcieť stále viac a viac presadzovať 😀

lilitela
21. jan 2025

Asi by pre relevantnost trebalo upresnit o aku pracu ide. Taktiez, kto dotycneho pana zaucal v novej praci - tam bol priestor ukazat mu, ze TU sa to robi inak, nez v predoslej praci.
Inak suhlasim s Melantou, pokial mu neukazes dosledky jeho zlej vykonanej prace, tak nemas padne argumenty na to, aby to robil tak, ako navrhujes ty.

lasona
21. jan 2025

Ako si teda dopadla?

lilitela
21. jan 2025

Este by som asi skusila, nepises, ci si to uz robila, rozhovor medzi 4 ocami, niekde pri kave, aby to bola pohoda, kde si vysvetlite co a ako. Lebo podla mna, riesit to nad nejakou rozpracovanou ulohou moze sposobovat neprijemne napätie, v zmysle poucovania, moze mat ponizujuci efekt. Mozno pozvat na obed, aby to bolo mimo pracovneho priestoru. Tvojim cielom je si ho ziskat, ak som to dobre pochopila. Tak aby ta nevnimal ako nepriatela, konkurenciu.

aandrea9
21. jan 2025

Si týždeň v práci, hneď si šéfka a už si tykas s podriadenymi?

autor
21. jan 2025

@aandrea9 Ano u nas si tykame vsetci, tak to tu maju vo firme

autor
21. jan 2025

@melanta ja chapem co pises a dakujem ti za radu. Ja som tu nastupila preto aby som veci vylepsila. Keby konecny vysledok jeho by bol dobry, nemam s jeho postupom problem. Lenze konecny vysledok je zly. A to je ten problem. Skusam mu pekne vysvetlit ze to bude zle ked to bude tak robit a on mi zacne vysvetlovat ze preco to nespravi tak ako ja chcem, no nakoniec ustupi. Ja si skor myslim ze on bude mat somnou osobny problem

autor
21. jan 2025

@lasona sef presunul nase stretnutie na neskor tak uvidime

autor
21. jan 2025

@procrastique asi tak, len ja som dost kludny clovek. Ale toto je uz cez hranicu

melanta
21. jan 2025

@aandrea9 a čo že si tyká? Tykanie nemá na rešpekt žiadny vplyv. Ak si niekto myslí opak, tak iba preto, lebo nemá v sebe prirodzený rešpekt a preto má potrebu si ho hľadať formou vykania a iných náležitostí.

melanta
21. jan 2025

Autorka, som rada, že si nezobrala moje slová zle. Chápem, čo píšeš. Píšeš, že - Skusam mu pekne vysvetlit ze to bude zle ked to bude tak robit .

Jedna z najdôležitejších vecí je, aby ľudia vedeli, čo a prečo to robia. Čiže nevysvetľuj, že to bude zlé. Vysvetľuj, prečo to bude zlé - konkrétne veci, ktoré budú zlé. A zároveň vysvetľuj, čo bude ďalším následkom toho, keď to bude zlé - nespokojný klient, zlé referencie, menší zisk, tým pádom potreba mať menej zamestnancov, tým pádom nemožnosť zvyšovania miezd, odmien atď. A rovnako tak to, že ak on urobí niečo zlé, niekto iný bude mať prácu s nápravou. Ľudia musia chápať konkrétne dôsledky svojej práce. A n

Ak toto nepomáha, tak nastupuje asertivita - ak to nechápeš, v poriadku, napriek tomu budeš to robiť takto, ako som povedala. Ak nie, tak sa rozlúčime. To je tiež súčasť práce vedúceho či manažéra. Vedieť zhodnotiť, že sa s niekým musíš rozlúčiť - buď preto, že nemá kapacitu chápať/vykonávať prácu alebo nechce. A čo sa týka veku - v práci je úplne nepodstatné, teda malo by byť, že ty máš 40 a on 55. Z určitého pohľadu inak vnímam pozitívne túto situáciu. Môžeš ukázať, že si na správnom mieste. Buď s ním budeš pracovať tak, že sa prispôsobí tomu, čo je potrebné, alebo sa s ním rozlúčiš a ukážeš ostatným, že nenecháš medzi nimi kolegu, ktorý ide proti nim (pretože ide, ak robí zle). A to je to, čo ti vlastne prinesie rešpekt.

muchotrafka298
21. jan 2025

Mna este napadla jedna vec, ano som obycajny zamestnanec, nie managerka, ale pracujem dostatocne dlho na to, aby som mala skusenosti s roznymi ludmi na vyssich poziciach. Ci mas nejake managerske skolenia, ako viest zamestnancov, asertivita, ako pracovat s roznymi typmi ludmi. Lebo toto Ti vie velmi pomoct aj v komunikacii s tymi podriadenymi.
Sama som zazila ludi, ktori odmietali akceptovat mladsich nadriadenych a zeny to uz ani nehovorim.
Moja znama par rokov dozadu riesila pripad, ze bohuzial museli prepustit cloveka, ktory mal problem nielen s tym, ze jeho nadriadena je mlada baba, ale aj s tym, ako boli veci robene. Tam bohuzial nezalezalo len na vysledku, tam bol potrebny cely proces a on to odmietal akceptovat, A tymto jeho postojom vznikali firme nemala financne skody. V jednom kuse mal pripomienky nielen k procesom a veciam, co bolo treba robit a ako.Po mesiaci prisla za mojou znamou jeho veduca, ze ona to nezvlada, ze bud pojde prec on alebo ona. Bolo s nim viacero rozhovorov, na ktorych sa iba oduval, papuloval, tak sa rozlucili.

autor
21. jan 2025

@muchotrafka298
@melanta dakujem baby. Teraz som hovorila s zenami v nasom teame a teda zahada vyriesena. Kazdy s nim ma problem, vraj sa sprava k mladsim uplne podradne, povedat mu clovek nemoze nic lebo on vie vsetko najlepsie. A ze k ucnicam je najhorsi, vraj na ne krici. Nerespektuje nikoho. Tak toto teda nie, som strasne zvedava co povie sefko. Bud sa vzchopi alebo si moze hladat iny job

lindus_esterka
21. jan 2025

@aandrea9 napr. v korporátoch je tykanie uplne bezne medzi nad- a podriadenymi. A ze je po mesiaci sefka? No ak nastupila na veducu pozíciu tak co ju mali najust posadit najskor na recepciu?

Strana
z2