Ako spomaliť v kariére a nájsť rovnováhu?
Ahojte, potrebovala by som poradiť. Mám výborne platenú prácu, ktorá má baví. Čo z toho, keď sa jednoducho nedá spraviť za 8 hodín? V práci musím byť rýchla, efektívna, používať logiku, nehrozí mi rutina. Na výsledky mojej práce čaká manažment a ten chce výsledky rýchlo, žiadne zajtra nehrozí, ak si zmyslia niečo napr. o tretej poobede. Moj nadriadený je hviezda vo firme, kľučky si u nás podáva manažment až po CEO. Každý niečo chce a nadriadený nič neodmietne. Má po štyridsiatke, je bez rodiny, práca je pre neho všetkým. Ja toho už mám po krk. Zbytočne so šikovná, rýchla, keď aj tak stále niekto chce viac. Ja túžim po 8 hodinách v práci zabudnúť dvere a venovať sa rodine.
Netuším, čo robiť, kde nájsť kľudnejšiu prácu, keď u nás sú takéto práce len po známosti. Výpoveď nechcem dať len tak bez druhej práce, I keď finančné som zabezpečená na dosť dlhý čas vďaka príjmom z terajšej práce.
Ako to vyriešiť, komunikácia v práci ohľadom tejto témy nefunguje, obidvaja so šéfom máme iné priority, on prácu do vypustenia duše, ja po 8 hodinách v práci absolútne strácam dôvod tam byt nadčas. Vie o tom, ide to mimo neho.
Práca v štátnej sfére v našom regióne je cez známosti, tretí sektor hádam ani neexistuje. Ja potrebujem spomaliť aj za cenu o dosť nižšej mzdy. Kde hľadať, ako komunikovať, viete poradiť? Ďakujem
Ja nerobím n čiastočný úväzok,som na Full time a mám toto čo som ti napisala
Jedina moznost je ist s faktami.
- robit si dennik (ktory den kolko si bola v praci a kvoli comu)
- urobit si nasledne sumar, ze si dany mesiac robila napr. 300 hodin. (Smozrejme cim viac mesiacov si to odsledujes, tym lepsie pre teba). Preratat na normohodiny na cloveka
- urobit termin s personalistom a tvojim nadriadenym, oboznamit ich s tymito vysledkami
- trvat na opatreni z ich strany
- poslat im to aj pisomne.
A samozrejme mat i plan B
Neviem ake mas nadcasy, ale to je uz i na inspektorat.
@pbra40 ďakujem, ale toto nie je cesta, personálny manažér ma dosť starosti sám so sebou, nakoľko pracuje aj cez víkendy a bežné posiela maily neskoro večer.
Inak ja mam nadcas mesačne max do 15 hodín, viac si naozaj nemôžem dovoliť, nakoľko ma čakajú doma deti. Ale teda ja prídem do práce a v kuse makám, žiadne kávičku, cigarety, vykecavanie, internet. Proste šlapem v kuse, aby som mohla po 8 hodinách vypadnúť domov a neskutočne ma rozčuľuje, že aj napriek takémuto tempu mi pristane o tretej poobede na stole "neskutočne dolezita" úloha, ktorú samozrejme treba spraviť ešte v ten deň. Nadčasy si horkotazko vyberám na lekárov pre deti, aj to večne dostanem schválené na poslednú chvíľu, lebo čoby bolo, keby náhodou prišlo na úlohu niečo "neodkladne".
@marcellka32 @dorottka výpoveď a úrad práce je pre mňa fakt posledné riešenie- ono ja si stále myslím, že aj na prípadných pohovoroch to inak vyzerá keď človek pracuje, ma iné vyjednavacie moznosti. A tiež tlak byť na úrade práce a vedieť, že teraz si musím nájsť prácu je podľa mňa dosť diskomfort (I keď finančné som zabezpečená na takúto situaciu) ale myslím ten tlak nemať veľkú medzeru v životopise, lebo povedzme si úprimne, dobrý životopis predáva, stačí ze ma človek zaujímavé CV a v dobrých firmach, hneď ma vyšší kredit na trhu práce. Na tom si dosť zakladám, mat dobre CV a to mi nejde veľmi dokopy s úradom práce. To je až krajne riešenie, možno v pripade blížiaceho sa vyhorenia, čo mi ale nehrozí, ja som nasrdená ( slušne povedane) z tej nemožnosti riešiť prácu v normálnom pracovnom čase. A tiež smutná z toho, že akosi nie sú vhodné pracovné ponuky u nás v regióne. Pravidelne ma oslovujú personálne agentúry s manazerskymi pozíciami, ale ja chcem naopak momentalne spomalit, nie sa šplhat vyssie.
By si sa cudovala kolko ludi je teraz na urade prace, okolo 40, totalne vyhoreti z obdobneho pristupu ako u vas a proste uz mali toho plne zuby tak s pracou sekli, ak by si bola vyhoreta, alebo na kraji vyhoretia dat si par mesiacov volno je najlepsue co mozes urobit, upratat si hlavu a ujasnit ci to to stoji za to.
Total suhlasim so @zuzulkazu, je to presne tak. Ja som mala kompletne vyhorenie 9 rokov dozadu a dieru v CV som mala rok a pol, nikdy sa na nu nikto nepytal. Ono az pride vyhorenie, take to skutocne, nie iba obycajna nechut, unava a pretazenie, tak uz nebudes mat cas kalkulovat ani sa rozhodovat, uz nebudes vediet ani pomaly existovat. Ja si myslim, ze ked takto rozmyslas, tak si vyslovene zrela dat vypoved a este to cele zachranit volnom. Ja som to podcenila, az som jedneho dna zapla pocitac a nikdy mi nenabehli pismena, nasledne som si skoro rok nedokazala spomenut na bezne slova, hanbila som sa hrat bezne Aktivity, kedze som sa nevedela vyjadrovat…prechadzka po muzeu bola pre mna ako vystup na Krivan. Vies co to pre mna bolo? Uprimne v tom case som len dufala, ze raz to prejde a opat budem moct nastupit aspon do nejakej prace a nebudem musiet skoncit na ID. To fakt nie je sranda.
Podla mna nemas velmi na vyber, dala by som uz davno vypoved. Si sikovna, pracu si urcite najdes. Ved chod na pol roka na urad prace a hladaj si pracu uz pocas toho obdobia.
Autorka, vies o tom, ze nenahraditelnych su plne cintoriny?
Ja som kedysi davno mala jednu o dost starsiu kolegynu ta hovorila: Robota ne k*k*t, postoji. Ta ma naucila, ze spravit mozem len tolko kolko spravit vladzem a spravit mam len tolko za co mi platia. Lebo tiez som bola snaziva, zodpovedna... A nic z toho, akurat ja som sa ustvala.
@dorottka Ja som to utla tesne predtym ako prislo k najhorsiemu, vypoved som zvazovala 2 roky, odisli sme naraz 5, viac menej sme o sebe nevedeli, a nasledovali nas dalsi ktorí toho už mali plné zuby. všetci sme boli obdobni blbci ze pre firmu prve posledne. Kolegyna ktora prisla po mne ma naucila ze 8 hodin padla a su ine priority ako praca, proste rodina a tvoje zdravie je zaklad, nie tvoja praca aj kto to teraz vidis inak. Ku koncu som robila realne za 3 ludi, 3 pozicie a napriek tomu som takmer denne pocuvala ze je to robota na part time (predtym 3 na full time) pocuvala som to od ludi co nemali o mojej praci ani sajnu a teda ani o svojej. Moja posledna sefka bola panicka ktora si svoju poziciju vytrtkala inak bola doslova tupa blondina. a druhy spolusef asi fetoval ten sa na vsetkom rehotal. Nase cele vedenie bola banda neschopných psychopatov ktorý si ludí absolute nevazili. A to este boli tazke vydieracky ako si nic nenajdem bla bla, ako ma vyradia z evidencie. Hovorím ze aj keby som mala ist regale vykladat do tesca aspon budem mat cistu hlavu a nie po 10-12 hodinach denne odchadzat s tym ze co som nestihla lebo sa to realne nedalo, dobiehat to po vikendoch veceroch na ukor deti a casu s nimi. Mala som dni ked som to chcela napalit do betonoveho muru alebo stocit z mosta nech je koniec a to neprehanam. Velmi mi psychycky pomohlo dat vypoved. tie posledne dva mesiace boli masaker ale aspon bolo svetielko na konci tunela. Aj vdaka tomuto som spoznala kopec ludi ktory si tymto presli.
@dorottka ahoj a čo Ti pomohlo dostať sa z toho?
Ahoj, ja ti poviem čo asi nebudeš chcieť počuť, ale myslím si, že čiastočne si sama za tú situáciu môžeš že si si nenastavila hranice. Moja šéfka je workoholik ako vyšitý, nemá deti, rodinu, pracuje aj 15-16 hodín denne, robí aj cez víkend, posiela maily ráno, večer, v noci hocikedy. Sama hovorí že práca je jej život. Miluje tú firmu, má neskutočný drive. Situácia u nás v tíme je taká, že my dve s kolegyňou máme deti, o 15.30 vypiname notebook a ideme do škôlky. Môj kolega je mladý bezdetny chalan, nadčasov ma neskutočne veľa, je veľmi šikovný, ale čím viac toho urobí, tým viac prace mu naša šéfka hodí na stôl. Šikovnosť sa mu absolútne nevypláca. A tak to v práci proste je. Skus začať hovoriť neviem, nestihla som, uvidím, teraz nemôžem, ale pozriem sa na to zajtra. Ja to tak robím a nikto ma ešte nevyhodil, ani firma ešte nespadla. Teraz je to už ťažko keď si si ľudí tak naučila, ale ver mi ze v novej firme zajdes ďalej s týmto prístupom.
max 15 hodin nadcas nie je vobec vela mesacne z tohonako si tonpopisocala som mala pocit ze to je vyrazne viac
a k otazke platov tak taketo pozicie okolo 3500€ v hrubom ak mas zodpovednost aj za inych tak to stupa
prevencia je nenosit notebook domov cez tyzden a stanovit si realne terminy na splnenie uloh

@luccija no len ti, ktorych spominam, maju vsetci rodinu, nie su to ziadni absolventi, ale ludia po 40, a nie su to ani ziadni manazeri, ale radovi zamestnanci, a ani nemaju kde postupit