icon

Ako správne založiť živnosť?

patriktwd
21. feb 2025

Dobrý deň.Prosím vás niekto kto mi poradí so založením živnosti?
Jedná sa o činnosť na živnosť v sídle firmy.
Budem uskutočnovať výrobnú činnosť vo firme na ich strojoch.
Čo všetko potrebujem aby to bolo ok.Ako zmluvu a ...

Založenie živnosti.Miesto podnikania mám dať ako trvalé bydlisko?
Ďakujem za pomoc.

lenicka298
21. feb 2025

@patriktwd miesto podnikania kľudne na trvalom bydlisku, ale pozor na tu prácu pre jedného odberateľa, aby to nebolo brane ako závislá práca 😉

luccija
21. feb 2025

@lenicka298 na 99% to tak bude

patka06
21. feb 2025

Predtým ako budeš zakladať živnosť si prečítaj, či to nie je aj tvoj prípad
https://fgconsulting.sk/co-je-svarcsystem-a-pre...

patriktwd
autor
Autor odpoveď zmazal
lenuska9999
21. feb 2025

@patriktwd daj si pozor na švarc systém. Mnoho podnikateľov si chce takto ušetriť a zrieknuť sa svojich povinnosti tým, že zamestnajú človeka na zivnost. Ešte dokonca pri práce vo výrobe ak príde kontrola , môže byt z toho problém. Ak máš rovnaké podmienky ako zamestnanec, t.j. stanovený pracovný čas a pracuješ ešte aj na ich strojoch. Počítaj aj s tým, že ak nebudes platiť odvody do SP a niečo sa ti stane, neprináleží ti žiadne nemocenské a budeš doma s holou riťou. Tak či sa ti to oplatí pre takého zamestnávateľa. Tak isto ti neprináleží platená dovolenka a ako živnostník rucis celým svojim (aj osobným ) majetkom

melanta
21. feb 2025

@patriktwd takže ty ideš v podstate robiť pre jednu firmu, normálne do výroby, čiže prácu, ktorú bežne robia zamestnancii. To je švarc systém, zákon to zakazuje. Ale ak ti to nevadí, v poriadku. Podstatné je, aby si vedel o živnosti a práci na živnosť to, čo píšem tu v príspevku: https://www.modrykonik.sk/forum/zamestnanie/praca-na-zivnost-zamestnanecka-zmluva-2/

Miesto podnikania máš svoje trvalé bydlisko. Si podnikateľ, takže možnosť poistenia na škody spôsobené zamestnávateľovi sa na teba nevzťahuje. Ak urobíš škodu, nie si chránený ako zamestnanec iba to 3 násobku mzdy, budú od teba vymáhať komplet celú škodu. Áno, poistenie existuje aj pre podnikateľov, ale na švarc systém ťa nepoistí žiadna poisťovňa, keďže výkon činnosti v rámci švarc systému nie je legálny. Ak potrebuješ ozrejmiť, čo je to švarc systém, použi google.

Takže čo potrebuješ - založiť živnosť, zmluvu s firmou, nájdi si taktiež účtovníčku, ktorá ti urobí daňové proznanie raz ročne a ktorá ti v priebehu roka zodpovie otázky, ak ich budeš mať.

maranco
21. feb 2025

@patriktwd zamestnávateľ chce s tebou vykývať a ty hľadáš rady ako mu to uľahčiť

ber do úvahy aj to, že pracovný úraz bude na tvoje triko a ešte mu budeš platiť škodu na stroji alebo že kvôli tebe zastala výroba, samozrejme vtedy hneď s tebou ukončí obchodnú zmluvu, veď načo by mu bol práceneschopný dodávateľ služby

sevrin
21. feb 2025

@maranco v zásade máš pravdu a súhlasím s tebou. Ale inak... keď si to človek začne prepočítavať, koľko naleje do odvodov a dokopy nič z toho, týka sa to hlavne starobného dôchodku, to je čierna diera.

astrid31
23. feb 2025

Určite by som na živnosť nepracovala pre niekoho iného. Podľa mňa to má znaky závislej práce na živnosť, tzv. vyššie spomínaný švarcsystém. Ale inšpektorát práce to má na háku pokiaľ majú “zamestnávatelia” niekoho známeho na vysokých miestach. Bola som svedkom, kde na živnosť mali predavačky a inšpektorát nič nespravil, neposlal ani vyjadrenie, proste sa to zamietlo pod stôl. Tento známy reťazec funguje takto doteraz a chváli sa, že majú viac ako 100 predajní… Ak na živnosť, tak len na seba. Nemáš nárok na nič, stravné, dovolenku, pn… nič.