icon

Ako ste dopadli na prvých pohovoroch po materskej?

nnanii
12. sep 2016

Ahoj mamičky, ako ste dopadli na prvých pohovoroch po materskej? Ja som zatiaľ napisala asi milión žiadosti... a ozvali sa mi z jednej firmy ( taká vysnena praca) formou e-mailu. Uz si píšeme asi tri dni a ja stále neviem či ma vôbec pozvú 😉 na pohovor. Nemali skoro žiadne konkrétne požiadavky, tak som tam volala a informovala som sa či je tá ponuka platná a koho hľadajú. Či potrebujem vodicak, a iné zručnosti. A teraz im začalo vadiť, že budem musieť cestovať do práce, že mám dieťa,....
Prosím podeľte sa o skúsenosti.... Ďakujem 🙂

eeffka
12. sep 2016

zbytocne sa zeny handrkujete lebo je to presne tak ze zeny su kritickejsie, a ma to svoj racionalny dovod. Neviem ako mimo SR ale tu ak je dieta chore na OCR ide na 98% zena,a tie zvysne 2% su muzi ked je zena v nemocnici alebo sa jej uz po neviemkolkej ocrke vyhrazali vyhadzovom.
Preto pani nejak nemaju pocit ze zena s dietatom je nejaky problem 🙂 lebo tento "problem" u nich riesi ich domaca pani. cize co sa chlapa priamo netyka to neexistuje.
Poznam jedine zamestnanie kde chodievaju na OCRku chlapi a to je policia, lebo tam maju OCrku komplet preplatenu a medzi chlapmi je to "normalne". U nas vo firme ked kolegy doniesol OCRku moj sef skoro odpadol, ze ci to moze aj otec, takze tak 🙂

guinevre
12. sep 2016

@natalienka12 Haha, mnoo, a predstav si ty, ze ja mam tiez , takze darmo sa tu povysujes, predstav si, ze v dnesnej dobe nie si ziadna rarita :D V mojom okoli velmi malo zien bolo na materskej viac ako rok, dokonca, najblizsie kolegyne boli 3 mesiace a 6 mesiacov, a ja tiez nemam v plane byt dlhsie, ale ano, viem, ze kazda ktora nema bohvieaku pracu, tak jasne, ze bude na materskej 3 roky, a idealne aj viac tak si nacasuju pekne dalsie tehotenstvo ku konco rodicovskej.

trdelnik234
12. sep 2016

@eeffka

Asi tak. Inak som cakala, ze sa to tu tak zvrtne. Skoda, mohla byt z toho dobra tema.

stella231
12. sep 2016

Ja som bola na materskej 7 rokov. Uzila som si kazdý jeden den a nelutujem. Na pohovore neriesili deti , mala som v zivotopise napisane materska dovolenka od do ....vzali ma hned na 1.x an prvom pohovre, musis asi dať najavo že pre teba cestovanie alebo dieťa nie je obmedzenie či pre nich ano ?..... po nastupe mala vazne ochorela, bolo to o nervy ale neukazala som zamestnavatelovi ze sa neviem zariadiť všetko sa utriaslo... a teraz uz je dobre 😉 drzim palce a nestracaj vieru v seba.....lebo to sa často stava po prvych 50 tich odoslanych ziadostiach a ziadnej odpovedi 🙂 ako zazila moja kamaratka....

andrea1010
12. sep 2016

@misinka26 prečo by malo byť dieťa chúďa, keď chce ísť mama do práce, ak chcem byť dobrou matkou, tak musím byť hlavne v rovnováhe ja sama, to nie je o tom koľko mama doma ostane, ale ako sa doma a v tejto úlohe cíti, hold ak je niekomu doma fajn a napĺňa ho to prosím, nech je doma aj 10 rokov, ale ak potrebuje pracovať, tak prečo tvrdenie, že jej dieťa bude chuďatkom, a férovosť by mala prísť z oboch strán, nie iba od zamestnávateľa

andrea1010
12. sep 2016

@martina_l_l pretože ja by som mohla tvrdiť opak a nedovolím si na základe mojej skúsenosti hádzať všetkých do jedného vreca

martina_l_l
12. sep 2016

@andrea1010 ale nikto tu nehadze vsetkych do jedneho vreca. Hovori ti nieco statistika? Je to len tvrdenie na zaklade skusenosti, ze HR zeny su k mamickam vracajucim sa do prace tvrdie ako muzi. Normalna hypoteza. Ty mas jednu skusenost, ine maju odlisne skusenosti. To, ze ty mas inu neznamena, ze to tak funguje a je to pravidlo. A neda mi este jednu otazku - co je na tom "alibisticke" ako pises v tvojom prispevku.

misinka26
12. sep 2016

@andrea1010 Mi povedz, že je normálne ísť 6 dní po pôrode do práce ??? a že je normálne, že iné ženy odsudzujú ženy, čo boli na materskej dlhšie ... načo potom máme vlastne deti keď nás vidia len ráno a večer ... deti nás potrebujú, nie len peniaze ... a reči typu, že keď bude matka dlho doma tak zdementnie ... to je na čo dobré ??? môj time manažment nebol nikdy tak dokonalý ako na materskej ... a že nemáme pracovné návyky 🙂 na MD/RD sa ťa dieťatko nepýta či ti je zle a či si chorá, napr v práci m ... mám pocit akoby viaceré už zabudli na to koľko práce bolo s takým malým tvorom ...

andrea1010
12. sep 2016

@martina_l_l ja naďalej budem zastávať názor, že to nie je o tom, kto je tvrdší, ale kto je aký človek a môže tu byť 300 štatistík, aj štatistiky sa predsa zakladajú na subjektívnych pocitoch opýtaných

trdelnik234
12. sep 2016

@misinka26

Suhlasim.
Inak s troskou nadsazky vam poviem, ze odkedy mam dve deti, tak si do prace chodim odpocinut.
P.S. Peciem tam torty a hackujem ciapocky.

natalienka12
12. sep 2016

@guinevre ja sa nad teba nevyvyšujem, ty herečka, ty si zaútočila do mňa, že ja VŠ nemám.

sedlakovaz
12. sep 2016

@nnanii konci mi rodicak a pracu zhanam uz asi pol roka vopred. Bola som na dvoch MD po sebe, chodila som pocas MD na VS, brigady apod. Vacsinou riesili kto bude na OCR, alebo dochadzanie do prace. Osobne si myslim, ze to nie je prioritou na pohovore. Mame aj oteckov, babky atd. v pripade Ocr. Zatial je to tak, ze vacsinou sa ozvali iba na.take.pozicie ako diler, sprostredkovatel apod. A posledny zamestnavatel, ked som pracovala pocas RD nebol seriozny.

martina_l_l
12. sep 2016

@andrea1010 Na to mas, samozrejme pravo, zastavat stvoj nazor. Bohuzial, ak pises, ze statistiky sa zakladju na subjektivnych pocitoch opytanych, tak mi je jasne ze statistika (vedny odbor, to co ty myslis je vyhodnotena anketa 😉 ) ti nic nehovori. A prosim, odpovedz co je "alibisticke" na tomto tvrdeni? asi mi unikol vyznam slova alibizmus.

mima4
12. sep 2016

@misinka26

uprimne, keby si mala plat 3 litre a odrobit si mesacne mimo domu 14 hodin, za CELY mesiac 14 hodin, s tym, ze tie hodiny by bol s dietatom otec dietata... dala by si od toho ruky prec?

lebo vies, niektora tych 14 hodin bude fotit albumceky oblecenia, ina hackovat neviem co, dalsia vypozera si serial, ... a ina sa rozhodne tych 14 hodin pracovat.

andrea1010
12. sep 2016

@misinka26 ale ja také ženy neodsudzujem, to koľko matka bola doma nevypovedá o jej kvalitách, moja sestra bola doma 6 rokov a preto nie je zlý zamestnanec, každý má právo na šancu sa zamestnať aj po materskej, je na žene, ako sa v novej práci zapíše, ale je mnoho prípadov, kedy to také ženy pokašľali a to vytvorilo ten odmietavý postoj zamestnávateľov. tiež netvrdím, že zdementnie, to som nikdy nenapísala a keby som šla aj 6 dní po pôrode do práce, tak je to výlučne moja vec, nie vždy je to len o peniazoch a ja viem, koľko práce je s takým drobcom, jedného mám momentálne doma.

trdelnik234
12. sep 2016

@martina_l_l

Lepsie by som to nenapisala. Inak, pobavila som sa.
P.S. Tiez som robila skusky zo statistiky a nie z "ankety"nahodne vybranych respondentov.

trdelnik234
12. sep 2016

@mima4

Ak to je tvoj pripad, tak klobuk dole. Naozaj za 14 hodin mesacne dostanes 3000 eur?

mima4
12. sep 2016

@trdelnik234 ja nie 😀 😀 😀 myslela som nickolsonovu, ktoru tu spomina misinka26. Jasne, ze doma musi si viest agendu, komunikovat, citat navrhy zakonov... atd...ale realne do prace mimo domu ma povinnost za mesiac 14 hodin odpracovat si. No som len zvedava, kto by taky job odmietol.

martina_l_l
12. sep 2016

@trdelnik234 a toto ma tak trosku stve 😀 Ze sa tu dovalia "studovane osoby", ktore idu davat rozumy ako treba pocas MD makat, a ze je cudne byt s dietatom doma, a materska demencia...a alibisticke tvrdienie...a potom sa zacne rozhovor a zistime ze ..no aha, ucit sa veru treba.

natalienka12
12. sep 2016

Ženy, kľud. Nehádajte sa tu ako sliepky na smetisku. Čo sa týka Lucie Nicholsonovej, ona išla do práce z iných dôvodov, nie pre peniaze. Pokiaľ ide o zmysel diskusie, ja som len chcela povedať, že počas tých 3 rokov doma sa žena môže venovať nielen dieťaťu plnohodnotne, ale napr. sa aj trošku vzdelávať, napr. keď príde večer z práce manžel, partner, nech mi žiadna nehovorí, že nemá čas vybehnúť 2x týždenne do jazykovej školy, prípadne si prehlbovať vedomosti v tom, čo vyštudovala. Všetko je dobré. Len som chcela povedať, že čas strávený pečením tort a háčkovaním čiapočiek je stratený čas, ktorý sa už nevráti.

trdelnik234
12. sep 2016

@mima4

A ja prave pisem manzelovi, ze sa vraciam na SK. Jujj, to by sa mi pacilo.

trdelnik234
12. sep 2016

@martina_l_l

Jojj, to na koniku tak byva. Kazdy pise iba to, co mu v danej chvili vyhovuje no a ked si potom das jednotlive tvrdenia do suvislosti, tak nechapes.
Ale to by by bolo na dlho.

senka111
12. sep 2016

@natalienka12 ja som nastúpila do práce po 10 rokoch MD a vôbec som neprišla o pracovné návyky ako tu niektoré uchádzajú.Prácu som si našla hneď.Skôr som už mala depresie z týchto rečí na koniku.Kto chce pracovať tak bude a kto nie bude hľadať dôvod prečo nie.Robím na zmeny a mala bola chorá,mali sme kiahne.Vtedy taham len nočné a po nočnej taham doma.Vsetko sa da takže netreba veriť všetkým rečiam.

estrapo
12. sep 2016

@nnanii ja som sa na jednom z prvých snažila ako blázon a aj som mala dobrý pocit zo seba a bola som pyšná ako blcha aká som dobrá aj napriek obávanej demencii. ale šlo to fajn aj som si myslela, že som ta pravá... postúpila som do ďalšieho kola ale potom už nič. vybrali iného uchádzača. prečo neviem. no nevadí. ďalší pohovor som tak neprežívala, pýtali sa ma na deti povedala som ako to budem mať zabezpečené, opýtali sa ma čo viem v oblasti robiť, tak som odpovedala, čo viem... a vzali ma. neviem čo zaimponovalo viac, či to, že viem robiť čo požadovali alebo že deti mám vybavené alebo že som zapýtala relatívne málo. lebo keď mi volala personalistka oznámila mi, že mi dali zmluvu na vyšší nástup plat.... ja trúúúúúúba blbá!. ale to je môj prípad, prácu som hľadala v ba. držím palce a nestrácaj nádej. skús sa na pohovoroch usmievať lebo prvý dojem neopraví už nič.

martina_l_l
12. sep 2016

@natalienka12 my chapeme, co si chcela povedat. Ale niektore ten podla teba "strateny cas" (torty, ciapocky) nevidia ako strateny cas, ale ako cas ked si uzivali MD a toto k tomu patrilo. Ved nebudu hackovat ciapky pre kojencov cely zivot, chapes. Pre teba je ten cas, ktory ony stravia hackovanim strateny a radsej si urobis MBA. Ale bolo by vhodne nechat rozhodnut sa zeny, ako ten cas vyuziju (ci MBA alebo hackovanie) a netvrdit - ja som to urobila spravne a vy nie.
dam dost bizardny priklad, ale predstav si, ze nieco sa stane s babatkom. Mna by viac hral pocit pri srdci, ze sme ten cas nieco spolu robili, alebo ja som robila z lasky k nemu, ako pocit ze som sa samovzdelavala aby som o par rokov mohla zamestnavatelovi ponuknut dalsi cudzi jazyk.
Ziadna varianta nie je zla, ale netreba posudzovat ak sa mamicka rozhodla pre tu druhu.

andrea1010
12. sep 2016

@trdelnik234
@martina_l_l no by ma zaujimalo,ked ste take premudrele,akoze len sa daju robit statistiky o ludoch bez ludi? To som teda veeeeelmi zvedava

trdelnik234
12. sep 2016

@andrea1010

O nas bez nas.

martina_l_l
12. sep 2016

@andrea1010 och Andrejka, nechaj radsej tak.

lucik194
12. sep 2016

no myslim si ze tato debata sa tu zvrtla na uplne nieco ineho nez mala.... treba si v prvom rade uvedomit par zakladnych veci, pracovny trh na SR je strasne maly, najviac pracovnych prilezitosti je vo velkych mestach (miest ako takych s vela pracovnymi prilezitostami je malo) a ludia nemaju zvykom za svoj zivot sa prestahovat za pracou....

Velkym problemom tiez je, ze vacsina zamestnavatelov nechce zamestnat zeny kt. su 3 roky doma, vo vacsine statov neexistuje taka dlha materska, vsetci sa len na Slovensku odvolavaju na to ake su prve tri roky dolezite pre dieta, nehovorte mi ze sa im cely den na 100% vsetky venujete.... nie v mnohych pripadoch je to naozaj dovolenka a starostlivost o dieta sa v pohode zvlada za pol dna preto aj zeny nechcu ist naspat do prace.... je im dobre doma, pokial ma dieta ale naozaj zdravotne problemy, klobuk dole, treba sa venovat na 150%...

dalsim problemom je ze kolko zien pocas 3 rokoch si zvysuje kvalifikaciu? absolvuje kurz, vzdelava sa?..... mizive percento, pretoze im nema kto postrazit dieta, je to financne narocne, nemaju cas..... nikoho neodsudzujem, len konstatujem.... vyhovorky sa najdu vzdy

mala som prve naozaj narocne dieta, kt. preplakalo cele dni (az jej vybehol pupok von, mala na nom 2cm brmbolec), zaspala len v hybajucom sa kociku vonku, ..... a mnoho ineho) ale aj popritom som urobila dva kurzy online cez courseru a jeden PC.... proste za zachovanie aspon nejakych navykov z prace je dobre sa vzdelavat a potom neplakat ze ma nikto nechce....

@nnanii neboj sa, praca sa najde, ale osobne davaj aj do buducnosti prednost komunikacii telefonom, nie mailom, do CV nemusis spomenut ze mas dieta, nie je to podmienka, potom na pohovore treba povedat ze mas oparovatelku, starych rodicov, proste ma sa ti kto o dieta postarat....
vo velkych mestach ked sa hlasis do novej prace si ta castokrat preveria aj cez profil na Linkedin (vela ludi aj z mojho okolia tam ma vytvoreny profil).....

andrea1010
12. sep 2016

@martina_l_l preco by som to mala nechat tak,zaujima ma to,kedze mate tie skusky zo statistiky
@trdelnik234