Ako ste dopadli na prvých pohovoroch po materskej?
Ahoj mamičky, ako ste dopadli na prvých pohovoroch po materskej? Ja som zatiaľ napisala asi milión žiadosti... a ozvali sa mi z jednej firmy ( taká vysnena praca) formou e-mailu. Uz si píšeme asi tri dni a ja stále neviem či ma vôbec pozvú 😉 na pohovor. Nemali skoro žiadne konkrétne požiadavky, tak som tam volala a informovala som sa či je tá ponuka platná a koho hľadajú. Či potrebujem vodicak, a iné zručnosti. A teraz im začalo vadiť, že budem musieť cestovať do práce, že mám dieťa,....
Prosím podeľte sa o skúsenosti.... Ďakujem 🙂
@andrea1010 Vyssie som uz vysvetlila - to o com ty hovoris (opytanie sa ludi na nazor je anketa. Nie statistika. Statistika je uplne o niecom inom). Cize preto.
@martina_l_l ak sa clovek nieco opyta,to nie je strapnovanie,ale fajn a keby si mala o tom take vedomosti,ako tvrdis,tal by si mne nevedomej a akoze studovanej vysvetlila,ale ved internet je velky pan,zistim si to sama,som zvedava,ako to funguje
@nnanii samozrejme.kazdy zamestnavatel tonriesi.lebo je tam riziko choroby a automaticky oserke..preto povedz.ze dieta nie je problem.nakolko sa ti ma kto o dieta starat.
Ja som bola na 3 pohovoroch,na dve práce má vzali,no naskočili drav.problemy a tak ma našťastie čakajú;)a teraz som este bola,postupila do 2.kola a zade ma školili horúčky,ockam či má ste zavolajú či nie...s prácou snou son sa rozlúčila kym maly nepojde do školy nakoľko by som musela cestovať o okolia a manzel nastupuje do novej práce(50min tam a späť/takze ja som tá čo musí ostať v meste...zatiaľ mi to vyhovuje uvidime v novembri po nástupe ;)
ja musím povedať, že som mala šťastie, teda ja ešte vlastne na materskej som, ale po 4 rokoch som už mala potrebu ísť do práce. Najskôr sa mi naskytla práca len na zástup, cca 6 týždňov, čo bolo celkom dobré, ako skúška, ako to zvládame. No a bola som na troch pohovoroch, a na dvoch si ma vybrali, no za divných okolností som na prvý vyhraný nastúpiť nemohla, tak až na ten druhý... treba len skúšať, a možno brať všetko, kde splňaš podmienky, kvalifikáciu....
@natalienka12 troska pises odveci.ja naopak budem stastna na MD a cele 3 roky pohackujem k tomu komentaru.ze zamestnavatelia nemaju radi zamestnavat zeny s detmi kvoli oserkam.ale na to je zakon a je normalne a pochopitelne ze zena kt ma deti budu aj choremcibtake zeny kvoki detom maju radsej sedjet doma a poberat soc davky.len preto.lebo ich nik nezamestna kvoli dietatom? v zahranici to funguje normalnem ze autom idu deti na oserku ak subdeti cbore a zamestnavatel ma viacej zamestnancov. S tym musi aj zamestnavatel ratat a troska priplatit...to je potom iskriminacia a aja ked sa vratim do prace po materakjej bez akychkolvek vycitiek pojdem na oserku akbude dieta chore.
@lucinka511 no nie zakon nie je na to ze ZENA musi chodit na OCRku nie oserku ( sorry nemozem z toho 🙂 ) ale ze pri chorobe dietata ma na to narok rodinny prislusnik a to je aj otec. Ale kedze napr aj ty, este si sa ani nezamestnala a uz sa buchnatujes do prs ako pojdes na ocrku bez vycitiek, tak proste pochop, ze zamestnavatel vezme najmenej rizikoveho zamestnanaca a to je zhodou okolnosti muz a nie zena s malymi detmi ( ak si moze vyberat)
@eeffka ja to chapem.len na sk je to bohuzial tak.ze zena na ukor deti robi a nie je vibec v praci nepritomna.radsej to nejako pozliepa aby nahodou zamestnavatel nemal pindy.v zahranici to tak nefunguje.No ja uz pracujem dostatocne dlho a api materskej.ked mi bude treba a dieta bude chore ostanem s nim bez vycitieknsvedomia doma.to by potom neoracovala dost znacna cast populavie.reso dost znacna cast populacie sa kvoli tomu nemoze zamestnat.mat dieta je ako keby mala zena hendikep..
@lucinka511 prepáč, ale si úplne mimo..
este som sa po MD do prace nevratila, takze k tomu odpovedat nebudem. Kedze sa vsak tema zvrhla na nieco ine, tak k tomu napisem.
Velakrat som sedela "na druhej strane"a robila pohovory. Aj s mamickami vracajucimi sa po MD/RD do prace. Zakazdym sme sa s kolegami zhodli, ze deti problemom nie su. Myslim, ze ziaden seriozny zamestavatel neocakava, ze sa zena po rodicovskej vrati na to iste miesto s tym, ze pocas MD ukoncila dalsie 4 VS 🙂
Co vie skutocne odradit na interview je take to prilisne sebavedomie, kedy sa zena cerstvo po MD/RD prezentuje, ze :
- akoze nadobudla uzasne soft skills, pretoze sa rozpravala s predavackami a inymi mamickami,
- ze ju MD naucila takemu time managementu, ze z nej cela firma sadne na rit
- ze nepojde na OCR, lebo babky su na dochodku (myslim, ze kazdemu je jasne, ako to v skutocnosti bude)
- ked vie odrecitovat zakonnik prace - to nie su len prava, ale aj povinnosti, a na to mnohe maminky zabudaju, vyjadruju sa len o tom, na co vsetko maju narok. Ak vsak chcu ist len cestou zakonnika, tak ani zamestnavatel nemusi ustupovat a "povolit"veci nad jeho ramec
- a posledne spomeniem to, na com sa tu najviac prekaralo. Vzdelavat sa alebo nie? Vo vseobecnosti, kurzy (ktore suvisia s fachom) a jazykovky su plusom. S VS je to ma diskusiu. Na SK je velmi malo VS, ktore sa tak naozaj pravom nazyvaju. Na otazku, co robila poslednych x-rokov je vzdy sympatickejsie, ak zena odpovie, ze sa starala o deti, ako ked predhadzuje nejaku radoby VS, ktoru by uspesne ukoncilo aj 7-rocne dieta 🙂. Personalisti nie su z ineho sveta 😎
Ak maminka doma hackovala ciapocky, je to OK. Ak spomina uspesne studium socialnej prace u sv. Alzbety, tak to je nulova pridana hodnota a najpremrhanejsi cas, aky si mohla pocas RD dovolit
@ibrunova mozno to u vas v praci tak funguje, ale moja posledna praca bola stavana na tom.ze ak zena mala dieta ochorela tak ostala doma s dietatom.bolo to viackrat do roka.neviem preco by som mala byt mimo.pisem z vlastnych skusenosti.okrem toho ked zamestnavatel robi pohovor a ma matku s malymi detmi tak musi predpokladat.ze bude aj s detmi doma.ved na to mamenastastie zakon.Je mi jasne.ze radsej uorednosti taku bez zavazkov .naj bez deti s praxou min 5 rokov kt neplanuje mat deti ale takych tiuez vela nie je.
hej... uz tie soft skills s predavackami jasne hovoria, ze dotycna zije mimo reality a treba sa jej podakovat za "ucast" 😀 😀 😀
@mima4 😀 😀 😀
Ja som si zacala hladat pracu po 5 rokoch na materskej a bola som na 3 pohovoroch....vsede vedeli ze mam 2 male deti nakolko prazdno v zivotopise od roku 2010 nepusti....a pracu som si nasla sama cez profesiu bez znamosti a som na to i hrda...
@kvetulienka253 toto je úprimne dobrý a poučný komentár. častokrát sa nevieme pozrieť na vec z druhej strany (nemyslím len ženy po materskej ale všeobecne) a také zážitky personalistov z pohovorov pomôžu veľa objasniť, prečo človek dopadol ako dopadol.
@majkat1 ja mam podobnu skusenost, este som aj povedala ze dieta je casto chore a stretko som si pocas telefonatu kde sa ozyvalo "maminka, maminka, s kym telefonujes?" isla dohodnut na sobotu netusiac ze je piatok 😀 ale tak bratislava a trosku specializovanejsia pozicia na ktoru asi maju problem zohnat ludi a ja som ten skill zhodou okolnosti mala. inde a na menej kvalifikovanch poziciach verim ze je problem
btw. zistila som ze som konecne znovu tehotna, takze som nakoniec nenastupila 😉
uvidime co bude po 8-10 rokoch 😕
@estrapo dakujem. Nie som personalistka, pisala som len zo skusenosti
@lucinka511 ty v Tom zahranici žiješ, ked vieš ako su tam OČR normalne?Ja žijem, uz 13 rokov tam pracujem, OČR platenú tu nemáme, mam nárok na neplatené voľno, ked je dieta choré. Za 13 rokov som nezažila , žeby co i len jedna žena bola doma s dieťaťom tyzden maximum som zažila 3 dni. O tom ako na Slovensku su ženy doma s dieťaťom 2 týždne, ci 2x do mesiaca a to pravidelne a dlhodobo tu na MK ženy dosť často píšu (lebo však nádchu treba doma odležať kým posledná kvapka sopla nezmizne, toto by netoleroval žiaden zamestnávatel v zahranici, ja sa slovenským nečudujem, ze sa nehrnú do zamestnávania žien s malými deťmi, ak tam väčšinu roka aj tak bude musiet niekto zastupovať.
Ci je niekto doma 10 rokov, ci 10 dni je každého osobná vec, ale su povolania, kde sa tažko ak vôbec da vrátiť po takej dlhej pauze. To si treba uvedomiť predtým nez tu začne niekto hystercit o rovnakých právach ....
@sisaka a to tam chodia do skolok chore deti, alebo rodicia nechavaju chore deti v horuckach na vychodoeuropske teenage opratrovatelky? este som nezazila chorobu ktora by travala 3 dni. v lepsom pripade je to ten tyzden kym je dieta ako-tak pojazdne, neciti sa zle a nekasle ako stary hrniec
@meluela po 1. Celkovo tu deti su menej choré, nie su tak babusene, s nádchou, kašľom sa chodí normalne do škôlky/ školy takze je kopec príležitosti budovať imunitu
2. Do škôlky nezoberú len s horúčkou a nejakou nákazlivou chorobou
3. Kto si koho nájde k dieťaťu je jeho osobná vec, každý rieši ako vie
4. Moje dieta bolo naposledy choré pred 5 rokmi ( teraz ma 8) ked musel ostať doma. Ja robím na rozne smeny, takze 2 dni doma ja na neplatenom, nejaký voľný den, víkend muž, v pondelok normalne do škôlky aj s ATB, normalne prežil aj všetky deti, imunitu ma perfektnú
@sisaka do skolky s atb, to neznie moc dobre 😖
ale gratulujem k dobrej imunite, to je dost vyhra .. kebyze tvoje dieta ma geneticky horsiu imunitu, tak si ho tymto pristupom velmi skoro zhumplujes. moj mal po neuspesnom pokuse s jaslami zle pecenove testy ... ale s takymi vecami si rodicia co potrebuju robit karieru alebo aspon prezit asi starosti nerobia ... za cnost tychto krajin by som to zrovna nevydavala. skor taky nie velmi pekny vedlajsi produkt vyvoja kapitalizmu
ono je pravda na obidvoch stranach. To, ze zamestanavatelia diskriminuju mamicky s malymi detmi, nie je uplne neodvodnene. Ako sa hovori, bez vetra sa ani listok na strome nepohne. Vidim to aj u nas v kancelarii, ked mamicka dvoch malych deti takmer kazdy mesiac zostava doma raz s jednym, raz s druhym dietatom, a druha kolegyna, ktora ma uz odrastene, to musi za nu tahat. Nikto nehladi na to, ci ma sancu stihat robotu za dve, ci vladze. a ona chuda je natolko empaticka, ze sa chybajucej kolegyne este zastane. Z opacneho hladiska, mi je proti srsti, ked si pomyslim, ze by mi niekto pracu nedal len kvoli tomu, ze mam deti. Nevie, ake mam pracovne navyky a disciplinu, pokial mi neda sancu dokazat, ze som plnohodnotny zamestnanec. pracujem uz 16 rokov, a kvoli chorobe (vlastnej) som vynechala jeden jediny pracovny den. Dufam, ze moje deti (zatial len prve na ceste) budu v tomto rovnake 🙂
@meluela ja som reagovala ake je to na západe super a OČR nie je problem, takze nie som ta, co tu vychvaluje ako to tu funguje, len sa snažím vyvrátiť dezinformacie.
Ci je to tragédia, ked ide dieta do škôlky z ATB? No pre mnohých ľudí asi ano, moje dieta bolo po 3 dňoch užívania ok, na 6. Den išiel do škôlky. Asi bol ok, ked sa mu choroby nevracaju. Veď nech si ľudia su doma aj 3 týždne, ale potom sa netreba čudovať zamestnávateľom, ze sa im to nepáči.
@sisaka no tak to mi je luto.ze si mala taku zlu skusenost.
Nik nepise ze bude zena s detmi doma kazdy mesiac.ale zamestnavatel musi s tym ratat.ze ak zena deti ma tak osane doma. ja som v byvalej robote na sk mala taky eztrdm.ze kolegyna bola v oraci so zapalom pankreasa a nesla na PN a to jebextrem.nie co pises ty...bohuzial na sk jebto zmyslanie take.Apisete tu.ze zeny su casto doma s detmi a na PN ale prepac za 6 rokov.co sommpravovala na sk vsetky moje kolegyne radsej vhorobu pretrpeli v praci ako by slu na PN...alebo ocer. a to je uz hroza... Ja som robila vo Viednimtam kazdu chvilu bol nejaky kolega chory. dokonca kolega bol chory pred a po divolenke.stale pracuje.kolegyna po 3 m hned sla na ocer.lebo mala dieta chore a tychbdeti mala 4.ale preto ze ma deti nemala problem sa zamestnat....a ked si mam najstopatrovatelku kvoli detom tak nech aj zamestnavatel prida na plate....len problem je v tom.ze vatsina mladych uteka za hranice a tu povatsine ostavaju zeny s detmimcize ten zamestnavatel aj tak moc na vyber nema.cize mal bybratat s tym su deti .bude doma.
@sisaka a po tych troch dnoch brania atb s tym ze siel tak skoro do skolky.namiesti toho aby mal lezat doma pri mamke.nakazil polovicu skolky.ze? trebabsa na to pozriet aj z tej sranky.nie len mam dieta chore.nevadi v skolke sa postaraju a potom ostne mamicky moz len nadavat na nezodpovedne matkymreso matky kt nejdu na oce.aj taka je realita
@sisaka Neviem, kde v zahranici zijes, my sme v Nemecku a mozem do bodky potvrdit, co pises. Obidve deti mam v jasliach od cca. 9 mesiacov a dlhsie ako dva dni som doma nebola, a aj tie dva dni som vecer isla na par hodin do prace, ked bol muz doma. Minuly rok dostala dcera sarlach a bolo nam povedane, ze 48 hodin po nasadeni antibiotik nie je infekcna a moze ist do skolky. Sopliky ani nestoja za komentar. A aj ja mam odpozorovane, ze deti su tu ovela zdravsie a odolnejsie ako na Slovensku (osobne to pripisujem aj rozsirenemu ockovaniu- ziadne rotaviry, ziadne kiahne, plus aj skorsiemu nastupu do kolektivu).
@lucinka511 išiel na 6. den, nákazlivý uz urcite nebol a citil a správal sa normalne, moje deti nešli nikdy do škôlky/ školy ked sa cítili zle, nevidím ale dôvod byt doma, ked mu nič nie je, neleží v posteli nema teploty a dobre sa cíti a treba len dobrat ATB

@lucik194
no keby ze mam tri ludove, zijem niekde vo vranove na toplou a mojimi realnymi moznostami je praca vo fabrike pri pase na tri smeny.... tiez matersku natahujem donekonecna 😉
ja by som ta vsak doplnila.... vela zavisi aj od toho, akeho ma zena muza a ci v nom ma podporu, ci on ju taha dopredu alebo skor brzdi, ... Nie je nic horsie, ked sikovna, mudra a vzdelana zena si vezme chlapa, ktory na nu "nesiaha" a taha ju len dole...