icon

Ako ste dopadli na prvých pohovoroch po materskej?

nnanii
12. sep 2016

Ahoj mamičky, ako ste dopadli na prvých pohovoroch po materskej? Ja som zatiaľ napisala asi milión žiadosti... a ozvali sa mi z jednej firmy ( taká vysnena praca) formou e-mailu. Uz si píšeme asi tri dni a ja stále neviem či ma vôbec pozvú 😉 na pohovor. Nemali skoro žiadne konkrétne požiadavky, tak som tam volala a informovala som sa či je tá ponuka platná a koho hľadajú. Či potrebujem vodicak, a iné zručnosti. A teraz im začalo vadiť, že budem musieť cestovať do práce, že mám dieťa,....
Prosím podeľte sa o skúsenosti.... Ďakujem 🙂

alaguema
13. sep 2016

@robin_claire zaujímavé, akú máš potrebu riešiť moje reakcie...ok. Ak ti to robí dobre, mne to nevadí 😎 Pozri, mne je jedno, kto si ako život zariadi. Ak sa niekto rozhodne považovať za normálne, že jedna matka nemá nárok sa postarať o vlastné dieťa, keď je choré, tak ok, ako jeho osobný prístup a rozhodnutie to beriem, veď nech robí, čo chce. Ale ak to začne servírovať ako jedinú a všeobecnú pravdu a pravidlo, tak sa ozvem. Tým by som náš plodný rozhovor uzavrela 🙂

kamienka
13. sep 2016

A ja som si naivne myslela, ze sa tu docitam o realnych skusenostiach matiek na pohovoroch...

trdelnik234
13. sep 2016

@kamienka

Ja tiez. Ale to by nebol MK...

martina_l_l
13. sep 2016

@nnanii Ak ti este mözem poradit, dölezity je zivotopis. Daj sa profesionalne odfotit na CV, napis si aj motivacny list. ak chces, pokojne mi posli CV a motivacny ("tajne udaje" zmaz), ak chces.

veverickav
13. sep 2016

@uzanka16 presne ako ja ☹ ale uuuplne... Este aj ja mam vystudovane ucitelstvo.. A ked chcem inu robotu, lebo vsetky pozicie ucitelske boli obsadene, tak ze preco... Ved mate titul :-/ no bludny kruh

robin_claire
13. sep 2016

@alaguema musis sa asi dost nudit aj v praci aj v sukromi,kedze si tu visela cely cas z domu a visis tu aj v praci, musia mat z teba radost

nnanii
autor
13. sep 2016

Dámy za všetky rady a skúsenosti úprimne ďakujem....

stastnablcha
13. sep 2016

baby prosim vas, v ziadom pripade, pokial to nieje vyslovena poziadavka zamestnavatela si nedavajte foto na zivotopis. fakt ...

terezka1947
13. sep 2016

@mima4 hm...nie je to nas pripad...ale vies,ak mas dom,mas starost...a ak mam byt doma,manzel musi zarobit...pokial riesime PNky,manzel nema problem ostat doma aj s nami vsetkymi a strat sa...aj sa starat o deti sam,ked ja musim rieist nemocnicu,ci nieco svoje....myslim,ze robi viac ako mnoho inych muzov-otcov....a mozno mam to stastie,ze pre neho som manzelka,nie iba matka jeho deti
ale sme obaja uzrozumeni,ze teraz je bohuzial viac zodpovednosti na mne...co ale neznamena,ze on doma neurobi nic...tiez vie aj domace prace,aj navarit,aj pozehlit atd
pokial ja chcem ist niekde si zacvicit...ostane on s detmi,ked potrebujem vyvetrat hlavu...idem
a o par rokov,podriadi sa viac mne,tomu,co si budem chciet profesne poriesit ja
takze je to o partneroch

mima4
13. sep 2016

@terezka1947 to je super, ze mas takeho skveleho manzela. Dolezita je vzajomna podpora a myslim si, ze je uplne OK, aj ked sa manzelia dohodnu, ze zena bude uz zenou v domacnosti a iba muz bude zarabat. Dolezite je, aby to obom vyhovovalo a aby to prijali dobrovolne.

terezka1947
13. sep 2016

@mima4 nie...nepochopila si to....vobec
jednak ja sa manzelom nechvalim,co by som z toho mala...a jednak,ja nie som,nebola som a ani nikdy nebudem typickou zenou v domacnosti...mam rada vsetko okolo,ale pre naplnenie potrebujema aj inu sebarealizaciu
je rozdiel deti nemat a pracovat,je velky rozdiel mat jedno dieta a pracovat a je este vacsi mat deti dve a pracovat=do urciteho veku dietata...kedy vyzaduje starostlivost
pokial nemas podporu sirsej rodiny-aspon ja mam taku skusenost z mojho okolia-tak mamy ostavaju pri detoch alebo zmenia pracu a prisposobia ju detom=opat na cas
skratka,zena musi urcite obdobie svojho zivota prisposobit -zamerne nepisem podriadit-detom,fungovaniu rodiny....ale sama by to bez pomoci manzela nezvladla,resp.zvladla,ale bola by mozno viac frustrovana,atd
dohodu oboch partnerov som myslela-ja potiahnem viac teraz,ty neskor...podporujem ta,ale aj vazim si,co si pre rodinu obetovala,obetoval.....
samozrejme,pisem o nasom pripade
kde pomoc z okolia chyba...opat iny pripad a inak to riesia rodicia,kt.aspon na hodinu do mesiaca maju kde male rocne dieta umiestnit...
nic nie je ciernobiele....ale vzdy sa da na vsetkom dohodnut....

adka2011
13. sep 2016

Mna tato situacia este len caka (resp. uvidime, pretoze priebezne, pocas celej matersko-rodicovskej dovolenky - som "doma" od novembra 2013 a pocas toho som stihla 3 deti - pracujem part-time na manzelovych projektoch ako PR a marketing podpora. Dostavala som medzicasom aj ponuky (na niektore pohovory som aj sla), ale nikde som neuvadzala, ze som na MD, to by som oznamila az tomu zamestnavatelovi, ku ktoremu by som nakoniec realne chcela nastupit. Pre manzela robim zadarmo - prave preto, ze som rada, ze mozem robit to, co viem, rozumie, ze nie kazdy den je to mozne na 100%, a sucasne som takto v kontakte s realnym pracovnym svetom.
Mam ale skusenost z druhej strany - manzel hladat asistentku/ office manazerku, a zamestnal svoju davnu znamu, ktora ma 3 deti kratko po sebe (to najmladsie 2,5 roka a nastupovalo do skolky vtedy, ked sa dohodli, ze ju zamestna). Je absolutne namakana. Rychla, asertivna, sikovna, super spica. Manzel jej ponukol uz aj vyssie pozicie, pretoze na to ma. Cize - je to o tom, ako na zamestnavatela posobis, o tom, na co sa pytas, a nakolko ho presvedcis o tom, ze chces pre neho pracovat. Su aj baby, co nemaju deti, a zdaleka neposobia tak presvedcivo ako aj viacnasobne matky.

terezka1947
13. sep 2016

@terezka1947 deti vzdy male nebudu a nebudu stale potrebovat rodicov rovnako...preto urcite obdobie treba jednoducho prekonat...ak teda deti clovek chce
ja som mala uplne inu predstavu o zivote a o tom,co vsetko na materskej stihnem....nestihnem,no a co?stihnem,mozno dobehnem neskor....ked deti odrastu
je zmyslom zivota budovat karieru?
ano,urcitym mojim zmyslom je aj toto....ale rozhodne nie jedinym,...skor vychovat dobre cloveka,raz tiez rodica
v praci ma zastupi vzdy niekto a mozno ovela lepsi ako som ja...ale ako rodica ma zastupi kto?a ako partnera?nikto....praca sa da nanovo najst...ale da sa len tak lahko "opravit: rodina?vztahy v nej?
pracu dobehneme....aj ked to lahke nebude,lebo za ten cas,co sa venuje zena detom vela vlakov odide,ci sa rozbehne...ale vlaky pojdu stale...aj nove,aj tie na tych pravdidelnych linkach....

tana85
13. sep 2016

@nnanii na rovinu ti povedali, ze im vadi, ze mas male dieta? lebo mysliet si to mozu a aj podla toho rozhodnut, ale nesmie to byt dovod, je to diskriminacne. neviem v akej pozicii si, ci si mozes vyberat alebo ani nie, ale uz teraz ked maju problem, tak skusaj inde. az by si potrebovala ostat s dietatom doma lebo je chore, tak myslim, ze by ti to dali pocitit...
sama mam skusenost z opacnej strany - ako personalista. nikdy som mamicky po MD nevnimala ako bez navykov. vzdy ma zaujimalo co vedia, ake maju skusenosti, ci zapadnu do kolektivu. samozrejme, je velke plus ak sa zena venovala napr. jazyku, bola na kurze, alebo sa nejak vzdelavala. ale mala som stretnutie s mamickou, ktora sa velmi angazovala v materskom centre, organizovala rozne podujatia, kurzy, besiedky, vylety, takze si zlepsila rozne sof skills a to bolo na nej vidiet. vybrali sme ju a sef z nej bol nadseny. a to bola na MD 5 rokov

mom311
13. sep 2016

@terezka1947 sú zamestnania,kde náhradu nemáš. Náhrada by bola jedine novy človek,ktorého výcvik trvá minimálne 2roky. Nenahradis ho človekom z ulice. Takýchto zamestnaní asi veľa nie je,ale aj take sú.

alaguema
13. sep 2016

@robin_claire no, od teba to naozaj sedí 😀 Nie, nenudím sa. Mám tvorivú prácu a som sama sebe šéfkou. A do môjho súkromia ťa vôbec nič nie je. Kľudne si ho predstavuj ako nudné, ak ťa to poteší 🙂

sisaka
13. sep 2016

@lucinka511 este raz špeciálne pre teba. Uz som písala, kde žijem, písala som, ze PN mam 100% platu na pár dni dokonca bez potvrdenia od lekára (presne ako pises ty) Jediný rozdiel je, ze vo Viedni je normalne, ako pises, chodiť aj na 2 týždňové OCR, tu to nie je, ako som písala a zdvyhlo to hladinu nevôle. Ale presne tu ja vidím ten súvis s OCR a otázkami zamestnávateľa. U nas sa diskriminačne otázky na pohovoroch nekladú a zamestnávateľa do toho nič Ci a kolko mas deti a co s nimi mieniš robiť počas choroby, je to preto, ako som uz napísala, lebo ženy neberú niekoľko týždňové OCR a uz vôbec nie kazdy mesiac . Na Slovensku musí zamestnávatel rátať, ze mu žena s malými deťmi bude mesačne chýbať aj 2 týždne, lebo ako tu niekto napísal, ľudia si vážia rodinu a su viac empaticki, takze radšej sa opýta aby vedel s čím ma rátať a ja osobne ho chápem, tiež by som nechcela zamestnanca , co je viac doma ako v práci. Super, ze vo Viedni to nikomu nevadí.
Urážať ženy, ktore idu po roku do práce je naozaj trápne, často krát to vyžaduje zlá finančná situácia v rodine nie žiaden karierizmus ( ak si tým myslela mna, rak si sa mohla dočítať, ze ha som bola doma 3 roky, tie 2 navyše bez podpory zamestnávateľa, ci štátu. O moj dôchodok sa naozaj nemusíš báť fungujeme s manželom tak, aby sme do tej 65 robiť nemuseli ....

uzanka16
13. sep 2016

@veverickav mne skoncila zmluva v januari no a najdi si pracu vtedy, vsetko obsadene ako ucitelka a inde ma nechceli kvoli titulu tak sme s manzelom rozhodli ze babo vyskusame a ked sa nam podarilo a som bola v 5. mesiaci ozvala sa mi 1 skola 😀 ovsem tehu tak papa

sardinka32
13. sep 2016

@trdelnik234 Ty si tiez k tomu prispela svojou troškou...ze sa to tu zakladatelke zvrtlo. 😉
@terezka1947 Mame to podobne. Vies, ono niektore zeny si trosku potrebuju aspon na MK same pohladkat svoje ego. 😀 Ja to mam tak, ze na svoju poziciu som az prevzdelana, polovicu veci uz ani do zivotopisu nepisem...boja sa, ze budem mat prehnane platove naroky. Nehackujem, nepeciem...len tak som...s detmi...a co?! kazdy mi moze vyliezt na hrb. Buduci rok si oprasim anglictinu, hoci som sa snazila si ju udrziavat a to je asi tak vsetko. Pre niekoho lemra lemrava, pre moje deti najlepsia maminka. 😀

nnanii
autor
13. sep 2016

@tana85 doslovne mi napísali že moze byť pre nich limitujece materstvo a cestovanie do práce...
Je to práca v kamennej predajni kde sa robí od 11- 17-tej hod. tak som im napisala že ráno stíham ísť do škôlky potom na bus a po dcéru mi chodia rodičia alebo svokrovci ktorý sú na dôchodku a že v prípade menej vážnej choroby ju mám kde nechať... potrbuju aby som vedela šiť, mala skúsenosti a predajom čo mám keďže som pracovala aj ako predavačka... len som ešte nezažila pohovor cez e-mail preto som napísala túto tému.... 🙂

trdelnik234
13. sep 2016

@sardinka32

ja viem, preto som sa chcela vratit k povodnej teme. natahovat sa o tom, kto co robi doma a kto ma akeho sefa, ma uz nebavi.

lucinka511
13. sep 2016

@sardinka32 ja by som radsej hackovala.co ale neviem ako ucila sa novy.cudzy jazyk☺knihu anglictiny mam kupenu uz pol roka ale namiesto toho som radsej na MK.i ked toto tu jebtiez poriadna strata casu.verim.ze pre mna len docasne ako vyvhodisko z nudy☺

lucinka511
13. sep 2016

@nnanii prepac ale mne pride divne pohovor cez mail.ste sa este nedohodli na osobnim pohovore?

sardinka32
13. sep 2016

@lucinka511 Mi hovor, vecer, ked deti zaspia si vzdy vravim, ze by som mala tu anglinu kuknut uz, ale hadaj co...figu borovu...nic sa mi uz nechce. 🙂 MK je fajn, pokial si ho clovek nepripusti k telu...baby vedia poradit, ale obcas sa to zvrtne ako tuna a chudak zakladatelka temy z toho nic nema. 😅

trdelnik234
13. sep 2016

@nnanii
A to ta nepotrebovali vidiet? Predsa len budes v styku so zakaznikmi. Zadaj viac info, lebo z toho, co som si tu poskladala to velmi na pohovor nevyzera. Asi si sa nedostala do uzsieho vyberu.

sardinka32
13. sep 2016

@nnanii Oni si asi len robia taky uzsi vyber. Ak si ich uistila, ze PN s detmi nebude problem, potrebne zrucnosti a skusenosti s pracou mas, tak viac zatial urobit nemozes...len pockat co z toho bude.

silvia2013
13. sep 2016

@dominika6 načo to tam uvádzaš? Pýtat sa na deti uz nesmu pokial viem.

nnanii
autor
13. sep 2016

@trdelnik234 pýtala sa či si môžu pozrieť profil na fb

dominika6
13. sep 2016

@silvia2013 no do životipisu uvádzaš predsa postupne roky od školy do posledného zamestnania,až terajšieho statusu.....ked uvidia asi dieru 3 roky a viac..tak niesú blbí a dojde im že asi 3roky si nebola ma marse..

silvia2013
13. sep 2016

@estrapo Fuuha, ty mušíš byt riadne zakomplexovaná osoba. 😀 😀 😀 😀