Ako ste dopadli na prvých pohovoroch po materskej?
Ahoj mamičky, ako ste dopadli na prvých pohovoroch po materskej? Ja som zatiaľ napisala asi milión žiadosti... a ozvali sa mi z jednej firmy ( taká vysnena praca) formou e-mailu. Uz si píšeme asi tri dni a ja stále neviem či ma vôbec pozvú 😉 na pohovor. Nemali skoro žiadne konkrétne požiadavky, tak som tam volala a informovala som sa či je tá ponuka platná a koho hľadajú. Či potrebujem vodicak, a iné zručnosti. A teraz im začalo vadiť, že budem musieť cestovať do práce, že mám dieťa,....
Prosím podeľte sa o skúsenosti.... Ďakujem 🙂
@uzanka16 detto... Nam sa hned podarilo na 1x a ked som povedala, ze som tehotna, ale ze mi nic neni a mozem robit tak konec... :-/ dlho som to predychavala, mala depky, som spolocensky clovek a zrazu som len doma bola... No teraz sa mi ozvali na zastup na vyse mesiac, tak som stastna ako blcha. Aby som nebola sama a mohla sa venovat uceniu 🙂
@dominika6 nemusíš, ja som to tam nedávala. Matersku som vynechala.
@silvia2013 Nepochopila si co ti napisala. Pozru sa do tvojho zivotopisu, ok, matersku si vynechala, ale tam ten cas predsa chyba, takze ak maju aspon trosku rozumu to im docvakne, chapes?
@silvia2013 to je jedno či to uvedieš alebo nie,proste časovo to musí mať následnosť
napr:
2000-2005 tam a tam
2005-2010 tam a tam
2010-2016 nič...
a oni sa hned opýtajú kde ste boli od 2010 do teraz?? čo povieš že v amerike na brigáde,ale nemáš od toho doklad?
čiže chápeš?
@dominika6 diky sa zhodnotenie že píšem od veci :D
tak ešte raz skúsim položiť hypotetickú otázku - v prípade že na MD odišla z prac. pomeru uzavretého na neurčito - tj. STÁLE TRVÁ než dostane výpoveď, nemusí uviesť že od 2010 je hlucho - ona stále zmluvu má.
samozjreme hovorím o CV pre nové prac. pohovory pretože očakáva že po návrate z RD jej dajú hneď výpoveď preto si hľadá prácu...
@dominika6 ja chápem, ale ja som pocas materskej robila promo v lekárnach, takže som tam, mala co dat, bola som na jazykovom pobyte v zahranici, //// rozumej u sestry v anglicky hovoriacej krajine na dlhej dovolenke a niktp to neriešil, certifikat som si urobila..../////
@nnanii ci si mozu pozriet FB profil?? vam už tu drbe načisto... apropo, normálny človek si na FB nedá svoje meno priezvisko, adresu, ked to vidím, ako niektoré tam máte o sebe aj to, kedy idete na wc, tak sa necudujem, ze vas po MD beru ako vymleté.
@nnanii jasne, u vela zamestnavatelov ide zivotopis s udajom "materska dovolenka" rovno do kosa, o hladani podnajmu ani nehovorim, to ta ubytuju skor s 10-timi psami ako s dietatom. V banke ti urcite nedaju taku vyhodnu a velku hypoteku ako tvojim bezdetnym kamaratom....
Ja som pochopila diskriminaciu zien az ked som sa stala matkou
Osobne by som dieta nespominala, ani v zivotopise, ani na pohovore. Iba v pripade ze som na neho sama, inac nie
@silvia2013 A ty si myslis, ze je v poriadku uvadzat ze tie 3 roky si pracovala aj ked si realne nepracovala? 3 roky skusenosti je predsa dost. Predstav si, ze sa zena zamestna, odpracuje jeden rok, a dalsie 3 roky je na materskej. A do zivotopisu i napise, ze pracovala na tej pozicii 4 roky. Je to odrb, a byt zamestnavatelom a dojdem na to, ze zamestnankyna takto klamala, tak myslim si ze ju mam pravo aj vyhodit kvoli tomu. Seriozne firmy preto robia background check. Ked som prechadzala na poziciu na ktorej som dnes, zamestnavatel kontaktoval kazdu firmu v ktorej som pracovala za poslednych 8 rokov a zistoval ci sa udaje z mojho zivotopisu zhoduju s tym co povedal byvaly zamestnavatel.
@dkethe
ja ťa rozumiem 😀 😀 ale ked pomer stále trvá,neuvedieš že si doma s dieťaťom,tak aj tak padne otázka typu,,uvádzate že ste v prac. pomere tam a tam a prečo začo načo 😀..
a chceš povedať že zatajiť dieťa je výhra? nemyslím si že by to bolo fer,skôr sa polatí povedať pravdu a nech sa rozhodnú podľa skúseností a kvalít ako počtu detí🙂
@lujza123 Nechapem ako si to predstavujes, v zivotopise je cast v ktorej sa pisu pracovne skusenosti, vzdelanie, a separatne je cast v ktorej pises ake mas zrucnosti. Ak si isla na kurz, dajme tomu, nemciny, tak taku vec pises do casti Vzdelanie alebo do casti jazykove zrucnosti. Kazdopadne, zamestnavatelia a HR ludia nie su az taki hlupi, ze by nevedeli ako mozu zistit ze niekto 3 roky nepracoval.
@guinevre kto tvrdi ze som pracovala????? Pisem ze som bola ako promo a urobila si jazykový kurz, normalne mam certifikat....Nikde som nenapisala, ze som pracovala!!!! mam hluche obdobie dva krat po 2 roky a tam mam uvedene, ze som v tom období bola na jazykovom kurze a robila promo....tak netrep
@dkethe
dava na vyber? ja si to nemyslim. Stale politika tohto statu je zamerana na "davky", vsak zavrieme niekomu hubu rozkom... ale politika 21 storocia by mala byt zamerana na vytvaranie moznosti, prilezitosti, viest ludi k aktivite, k zodpovednosti sameho za seba... Ale je jednoduchsie dat tie davky, ako vytvarat priestor, a priestor aj pre zeny, co chcu pracovat, vzdelavat sa, profesne rast..
vela ludi tu ospevuje 3 rocne prazdniny a siahodlhe ocr, a neviem aky vplyv tohto vsetkeho na deti na spolocnosti, na neviem co... Ja neviem, mozno sa mylim, ja vobec nemam pocit z tejto spolocnosti, ze by ju to niekam posuvalo, hlavne po ludskej stranke. Tiez nemam pocit, ze by deti na slovensku boli ine, boli lepsie a neviem ake... a to som dost dlho robila s detmi prave v zahranici... kde sa nikto nepozastavuje nad tym, ze matka 6 mesacneho dietata robi, nikto to nerozpytvava, prave naopak, hladaju sa riesenia, neraz mamicky robia na kratsie uvazky... ale vsetko je to o tom, ako veci vnimame, ci chceme ist krok dozadu alebo dopredu. A pri nasich supis vyhodach (tri roky doma, platene ocr a podobne) nemam pocit, ze by sa zeny hrnuli tu do materstva...
@silvia2013 Neni dovod aby si sa urazala, ja som normalne napisala pravdu - podla toho co pises. Ak si myslis, ze zamestnavatel zozere to, ze 2x2 roky si iba robila jazykovy kurz, tak sorry, ale to musi byt nejaky zamestnavatel co nidky v zivote nevidel zivotopis. Kotry jazykovy kurz v zahranici trva 2 roky? Ludia si robia jazykove kurzy aj ked pracuju, takze to nie je jadrova fyzika aby si potrebovala 2 roky na to.
@mima4 len problem je ten ze v zahranici je lepsi system ako na sk.tam si mozes vybrat.ci chces ist do prace na 20h tyzdenne.25.30 alebo 40. pri takom systeme sa da zladit aj oraca aj male dieta aje viacej ponuk na trhu.nakolko na sk taky system je este len v plienkach. mozno BA a vavtsie mesta na sk su malilinko pokrokivejsie ale bohuzial.su zeny kt byvaju v dedinach na severe.vychode a juhu krajiny a tam take moznosti nie su. Takze ja sa necudujem ze zena po materskej ostane aj rok nezamestnana. vela zien.ludii sa chce zamestnat ale castojrat nie je kde alebo su uplne nevyhovujuce podmienky.nezlucitelne s rodinou.hl s malymi detmi...
Myslím si že ak mám seriózny záujem o prácu tak je hlúpe vymýšľať si čokoľvek v životopise a neuviesť že som bola na materskej je to isté. Prečo to tajiť? Ak sa na to príde je to oveľa horšie ako keď to dáš do toho životopisu.
@lucinka511 lenze aj ked tu moznost zena ma,ze jej zamestnavatel vyjde v ustrety so skratenym uvazkom,tak tu je aj tak automaticky povazovana za karieristku a dieta ma ako modny doplnok,lebo sa to ocakava a neplni si materske povinnosti. Tu proste este nie je kultura neposudzovania. Hned je reakcia,ze naco to dieta mala,ze sak este sa dlho narobi do dochodku,ze to bude mat katastrofalne nasledky na psychicky vyvoj dietata a tym padom z neho vyrastie asocial atd... Boli sme tak nauceni a vychovani,ze byt doma je spravne a vsetk ine je zle. 😕🙃
@mom311 tak ale predsudky su aj voci zenam kt su zase dlho doma. ale v podstate to moze byt jedno.kto chce pracovat nech pracuje.kto chce nyt doma nech je doma.Ale system na sk v tom by mohol byt lepsi.aby dal moznost aj matkam kt pracovat chcu.
@lucinka511 ani v BA to nie je lepsie co sa tyka skratenych uvazkov. treba vsak povedat, ze tam kde to funguje (nemecko, francuzsko), to je preto tak lebo zeny sa vracaju do prace velmi skoro, zamestnavatel ma kratke lehoty na to, aby im bud drzal poziciu alebo vobec miesto vo firme. takze to je ustupok, ale ma svoj dovod. my tu nemame ustupky, ale rodicovsku 3 roky
@guinevre robiť promo možem aj 10rokov, zamestnávatel s a ma nemoze opýtat ci mám deti a kolko ich mám, ci som bola na rodicovskej, takže ak si neviete poradit na pohovore, je to vaš problem, ja som nikde nepisala, že som v zivotopise klamala, skuste si to prečitat este raz.Opakujem sa, mám 2x po dva roky napísané promo a jazykový pobyt v zahranici, mám od neho aj skusku 🙂) takže radsej namiesto písania blbostí na MK sa vzdelávajte . nikdy som nemala na pohovore problem, vlastne som bola na 3 pohovoroch v zivote a vsade ma vzali 🙂)
@mircalla píše z teba závist 🙂)
@dominika6 nie každá tvrdne na materskej 3roky....
Materská/rodičovská dovolenka nie je pracovná skúsenosť a nema co v životopise robiť, ak nejakého zamestnávateľa zaujíma, co som robila tie roky poviem, ale aj jemu musí byt jasne, ze som robila niečo, co so súčasnou prácou nesúvisí

Skúsim malý tip: myslím si, že zamestnávateľa nezaujíma "ako". Treba vystupovať tak, že na otázku Či? bude stačiť len Áno!
Lebo napr. ho nebude zajímať prečo ste ráno meškali (kde všade boli detské upatlané ručky, stratené gaťky a topánky naopak, omeškaná svokra kvoli omeškanému trolejbusu, bitka pred školkou atď atď), ale ako často sa to stáva.
A musím ešte @mima4 - naša spoločnosť nám stále pekne dáva na výber. Bojím sa doby, kedy naša spoločnosť sa bude podobať na tú západniarsku a bude nám určovať život - tj. tlačiť nás do istých spôsobov života - ako že ísť do práce 3mes. po pôrode a mať opatrovateľku na 10h denne je normálne, ba nutné ... chápeš ma? :/