icon

Ako urobiť dojem na pohovore za 5 minút?

17. okt 2025

Ahojte,
dnes mi prišlo pozvanie na výberové konanie na obsadenie pracovnej pozície "referent podatelne" na úrade. Ale zároveň tam bolo uvedené, že vzhľadom na vysoký počet uchádzačov mi bude poskytnutý 5-minútový priestor na osobnú prezentáciu, počas ktorej budem mať možnosť predstaviť svoje profesijné skúsenosti.
A tak mi odvtedy v hlave vŕta otázka ako urobiť dojem a zaujať za 5 minút? Ešte som na takomto "rýchlo-pohovore" nebola.
Ďakujem pekne za každý tip/za každú radu.

anonym_f267a4
17. okt 2025

na taketo pozicie je uz niekto dopredu vybraty, ak chces zaujat tak najskor praxou, tym ze mas skusenosti so softverom contam pouzivaju, vies robit s UPVS kedze urad musi komunikovat cez schranky atd vyznas sa v procesoch registratury atd

zabka79
17. okt 2025

@anonym_autor odporucam nacvic si to pred zrkadlom alebo sa nahraj, rec tela ich zaujme viac ako to co hovoris, prichod podanie ruky sedenie vyraz tvare...

binarypete
Autor odpoveď zmazal
guiseppinka
17. okt 2025
@binarypete
Odpoveď bola zmazaná

@binarypete referebt podatelne bude nejake miesto v statnej sprave... takze je velmi velka pravdepodobnost, ze to miesto je dopredu obsadene a ludia na hr musia nieco vykazat.

Natrenuj si to pred zrkladlom, s kamoskou... nieco kratko o sebe a potom najdolezitejsie vysledky, ake si dosiahla, lebo zvysok maju v zivotopise.

anonym_ef3047
17. okt 2025
@binarypete
Odpoveď bola zmazaná

@binarypete jaj, tak to kludne... je to "urad", takze to moze byt "naplnenie litery zakona" alebo "transparentnost"... ale bratranec to uz ma iste...

anonym_2f2608
17. okt 2025
@binarypete
Odpoveď bola zmazaná

Je to bezna prax,mat znamosti,co ti zarucia prijatie.

anonym_3069b9
17. okt 2025
@binarypete
Odpoveď bola zmazaná

@binarypete no si predstav, že sa to žiaľ robí. V bývalej robote dokonca dali inzerát a už bol človek dopredu dohodnutý. Ani nerobili pohovory. Žiaľ taká je realita.

tykat
17. okt 2025

@anonym_autor priprav sa na to ze tam budes asi len do poctu aj keby si "premenila vodu na vino".

mane01
17. okt 2025
@binarypete
Odpoveď bola zmazaná

@binarypete lenze statna sprava nie je firma, aj ja si myslim, ze uz maju niekoho po znamosti vybrateho a teraz potrebuju urobit akoze vyberko, kde ho oficialne vyberu..

zuzinka888
17. okt 2025
@binarypete
Odpoveď bola zmazaná

@binarypete prosim ta- kazda druha. Moja svagrina sa chvalila ze je prijata do roboty este tyzden pred oficialnym pohovorom. Kedze ide o zdravotnicke statne zariadenie( nie sukromnika), na povovor prislo dalsich 30 ludi. Svagrina sa ani neunuvala- bola na dovolenke v zahranici. Tak asi tak funfuju vyberove konania. Keby si chcel patrat tak mamzel jej mamky kolegyne tam robi sefa.

anonym_54afeb
17. okt 2025

Nesla by som... zbytocne premrhany cas. Uz maju vybrate. Len musia spravit pohovor, aby to bolo na papieri

anonym_207bcb
17. okt 2025
@binarypete
Odpoveď bola zmazaná

@binarypete tak potom nerobis v statnej spravem Tam je to uplne bezne. Mam nedavnu osobnu skusenost.

binarypete
Autor odpoveď zmazal
anonym_5ffede
17. okt 2025

Že 5 minút na sebaprezentáciu, tam by som ani nešla. Žiadna úcta k človeku.

anonym_e58eee
17. okt 2025
@binarypete
Odpoveď bola zmazaná

@binarypete lebo musia..

midka
17. okt 2025
@binarypete
Odpoveď bola zmazaná

@binarypete ja som po skole bola u hasicov na miesto asistentky tusim nacelnikovi,,, ,, este sme aj fyzicke testy robili a uz pocas toho vyberoveho konania vsetci sme vedeli, ktoru zoberu,, samozrejme aj ju vybrali, bola to frajerka jedneho z kancelarskych hasicov,,,, vsetci ju tam poznali ,, ked chodili okolo,, zartiky, foriky,,,.. 🙂 takze ano,, stava sa to

moonlight1210
17. okt 2025

Tieto miesta v statnej sprave sa v mensich mestach aj “dedia” v ramci rodiny.
Niekto ledva skolu konci a uz presne vie, kde mu rodina drzi miesto.

autor
17. okt 2025

Ďakujem všetkým za názory. Aj keď ma veru nepotešili. Už predtým ako som sem písala som mala obavy, že to bude asi len také "pro forma" výberové konanie lebo veď neviem si predstaviť ako sa dá vyhodnotiť vhodnosť človeka na danú pozíciu za tak krátky čas ešte k tomu ak teda tam majú pozvaných ozaj vysoký počet uchádzačov ako uviedli.

anonym_319a3f
17. okt 2025
@binarypete
Odpoveď bola zmazaná

@binarypete robí sa to kvôli transparentnosti
Nemôžu prijať niekoho bez riadnych procesov, ako je zverejnenie prac.ponuk, výber vhodných kandidátov k pohovoru.
Medzi nimi je však už pozvaný aj vopred vybraný uchádzač
Je to reálna prax

guiseppinka
18. okt 2025
@anonym_autor

Ďakujem všetkým za názory. Aj keď ma veru nepotešili. Už predtým ako som sem písala som mala obavy, že to bude asi len také "pro forma" výberové konanie lebo veď neviem si predstaviť ako sa dá vyhodnotiť vhodnosť človeka na danú pozíciu za tak krátky čas ešte k tomu ak teda tam majú pozvaných ozaj vysoký počet uchádzačov ako uviedli.

@anonym_autor samozrejme, ze sa da. Pohovor je nieco ako prve rande. Neviem ako sa to presne vola to rychle rande. Tam mas tusim 2 minuty na predstavenie sa a ides dalej. 5 min je uplne dostatocny cas. Na prvy dojem potrebujes par sekund.

nelca84
Autor odpoveď zmazal
viera012345
18. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ... lenže, občas aj motyka vystrelí.Ja by som na pohovor/výberové konanie išla aj v prípade,ze šance sú malé.Viem o prípade,kde protekcne prijatý uchádzač cúvol v poslednej chvíli a keďže miesto potrebovali obsadiť súrne, prijali prac.silu, ktorá bola na pohovore najlepšia...

autor
18. okt 2025

Pôjdem tam určite, veď nemám čo stratiť. Keď už nič iné aspoň budem o skúsenosť bohatšia lebo ako som písala s takýmto typom pohovoru ešte zatiaľ skúsenosť nemám. A v kútiku duše budem stále dúfať, že by to pri troche šťastia mohlo dopadnúť v môj prospech.

guiseppinka
18. okt 2025
@anonym_autor

Pôjdem tam určite, veď nemám čo stratiť. Keď už nič iné aspoň budem o skúsenosť bohatšia lebo ako som písala s takýmto typom pohovoru ešte zatiaľ skúsenosť nemám. A v kútiku duše budem stále dúfať, že by to pri troche šťastia mohlo dopadnúť v môj prospech.

@anonym_autor poriadne sa priprav, sprav dobry dojem. Drzim prsty🍀

autor
18. okt 2025
@guiseppinka

@anonym_autor poriadne sa priprav, sprav dobry dojem. Drzim prsty🍀

@guiseppinka ďakujem veľmi pekne 🙏

1sally12
19. okt 2025
@binarypete
Odpoveď bola zmazaná

@binarypete bežná vec v štátnej správe. Keď niekedy vidím tých ľudí čo už čakajú pred zasadačkou normálne mi ich je ľúto, keďže viem že sedia zbytočne. Moja kolegyňa čo s ňou sedím v kancli bola prijatá tiež takto, o dva mesiace mala akože "výberko" - išla o poschodie vyššie len podpísať papiere 😏