Ako vydať knihu?
Ahojte, je tu niekto kto vydal knihu? Myslim tym, zaslal pracu do vydavatelstva a oni to odklepli, alebo vydal knihu svojpomocne. Ak ano, prosim napis mi 🙂 dakujem
@premyslena ahoj ano mam napisany romanticky pribeh, kt by som sa rada pokusila vydat. Moja otazka je ci do vydavatelstva posielam cely pribeh, alebo napriklad len ukazky z kapitol. A ked ai pracovala vo vydavatelatve mohla by si mi prosim dat nejake typu co napisat ku knihe, aby zaujala a vydali mi ju? 😄
@premyslena uplne nanavidim otazku typu - preco by sme mali… - v tomto pripade vydat knihu… nikdy neviem co na to odpovedat aby to naozaj zaujalo
Na stránke vydavateľstva (Ikar, Slovart, Tatran, hocijaké) si nájdi adresy redaktorov, redaktoriek zodpovedných sa súčasnú literatúru, alebo všeobecnú adresu na redakciu, ak nemajú konkrétne, a im pošli krátku anotáciu (súhrn, o čom tvoja kniha je) a buď ukážku, alebo celý román. Ideálne je, ak ti predtým niekto skontroluje aspoň tú prvú kapitolu, aby tam neboli veľké gramatické chyby, to jednoducho nevyzerá dobre.
Je možné, že odpoveď nedostaneš hneď, niekedy sa im podarí po pol roku... Odmietajú aj dobré rukopisy, lebo knihy sú drahé, situácia na knižnom trhu všelijaká. Ale nevzdávaj sa! 🙂
@juliacenc Hm, a to sa ťa niekto pýtal? Niekto vo vydavateľstve? Ja by som vôbec pokladala za úspech, ak ti niekto odpovie na e-mail.
@premyslena vydavatelstvo venupress ma uvedene, ze to chcu, okrem ineho vediet
@premyslena pri zaslani rukopisu
@juliacenc moja bývalá nadriadená nspísala, knižku pre deti, potom ďalšiu, ak chcela si z toho niečo bolo, musela si všetko zacvakať sama, vrátane ilustrácie a korekcie. Pred rokom mala doma v ktabiciach ešte stovky kusov oboch kníh. Nebolo to práve lacná záležitosť.Do ďalšej už nešla.
Na webe viacerych (nedovolim si tvrdit vsetkych ale minimalne vacsiny) vydavateltiev mas poziadavky co ako poslat.
@juliacenc Nuž, je to možno hlúpa otázka, ale možno chcú vidieť, ako si s ňou tvorivý človek poradí...
@katica06 To je určite náročné, keď si chce človek niečo vydať sám. Potrebuje podľa mňa minimálne niekoho, kto sa postará o distribúciu - ten si ale vezme podiel z predaja, a taký, že zarobiť na tom autor už asi nezarobí, no...
@juliacenc vytipovala som si vydavatelstvo,poslala mail ze mam zamer na publikaciu,popisala blizsie.dali mi cca 2 tyzdne na poslanie detailneho obsahu s rozvrhnutim kapitol.po odobreni vydavatelstvom som sa do toho pustila, odporucili vydanie o niekolko mesiacov kedze im este bezala nejaka edicia kde sa to dalo vtesnat..poslala som rukopis,schvalili,poslali licencnu zmluvu,korektorka opravila,ja autorizovala.vydalo sa to,dostala som odmenu uvedenu v zmluve.bolo to vcelku lahke preto,ze prve vydavatelstvo zareagovalo a nemusela som oslovovat dalsie. Neinvestovala som do toho ani cent.
A teda distribuciu som vobec neriesila, to si vsetko vydavatel organizoval.sem-tam pozriem a vidim,ze sa to predava klasicky vratane Martinusu, Pantha Rei a dalsie.
@zuzinabila super 👏👏👏
@zuzinabila nevies mi nahodou poradit, ako vypocitam pocet normostran ? Viem, kolko ma rukopis slov, ale bez medzier. Myslis, ze to mozem ponat tak, ze slovo + 1 medzera. cize napr 3000 slov + 3000 medzier delene tych 1800
@juliacenc tak v tomto neporadim asi🙂ale pocet normostran riesim v takej kalkulacke na google kde hodim cely text..
@zuzinabila ano to som nasla ale ma to vyse 115tisic slov to tam kopirovat nebudem 😄 tak dakujem za info 🙂
@zuzinabila ak ti to neprekaza napis mi kludnr aj do sukromnej spravy aku knihu si vydala 😉
@juliacenc radsej chcem ostat v anonymite,prepac.🙂ved to ani nie je podstatne.skus ist tym postupom ako vysiel mne,ine neviem poradit
Ale islo o psychologicku literaturu,som psychologicka🙂
@zuzinabila vau super👍. Aj som chcela byt ked som bola mlada, ale nevyslo mi to 🤷🏻♀️
@juliacenc ved word ti ukazuje nielen pocet slov, ale aj pocet znakov. Pocet znakov delene 1 800 je pocet normostran.
@eleanor2510 uz to mam dakujem 🙂
@tundra to co si napisal bolo totalne - ale ze totalne za hranicami dobrych mravov.
Ja som vydala knihy svojpomocne. Ak to posles do vydavatelstva, v zavislosti od ceny knihy, obsahu atd., mas na jednej knihe mozno 50 centov. Vydavatelstvo sa stara o vsetko, korektury, grafiku pred tlacou, tlac, distribuciu. Ak na to ides sama, potrebujes grafika, potrebujes distributora, ktory si ale vezme polovicu z predajnej ceny. Distributor ti velmi pomoze, ale su ludia ktori si distribuciu riesia po vlastnej osi, lebo im to pride prilis drahe.
Tlac knih je extremne draha, pomaly dvojnasobne a viac oproti casu, kedy som ja vydala prvu knihu - 7-8 rokov dozadu a ceny knih nesli zdaleka umerne hore. Aspon teda v mojej oblasti. Netreba mat velke oci, naozaj len velmi male mnozstvo autorov sa presadi. Ale netreba sa ani vzdavat.

Čo by si rada vedela? Máš hotový text? 🙂 Pracovala som v redakciách, často sa ozývali ľudia, čo ani len nemali nič napísané... Ale to je určite základ. Nápad má kadekto 🙂