Ako vymôcť stravné lístky od zamestnávateľa?

alenk
8. apr 2010

Hladala som podobnu temu asi hodinu, tak hadam tu taka nie je.
Zamestnavatel nam strhava zrazky zo mzdy za stravne , ale listky nedostavame uz niekolko mesiacov. Pred mojim nastupom na MD to bude uz slusna suma (cca 9 mesiacov gastracov). Ako donutim zamestnavatela aby mi pred nastupom na MD dal vsetky dlzne listky? Cim argumentovat, ak by napriklad chcel iba vratit strhnute zrazky (co je blbost, lebo potom by vlastne za tie mesiace neprispieval na stravu co je povinny)?
Dakujem

libka1
8. apr 2010

a to sa proti tomu nikto 9 mesiacov neohradil? 😕 zavisi od toho ake mas plany do buducnosti u tohto zamestnavatela...
argumentovat mozes zakonnikom prace (§ 152) a vyhrazat sa mozes inspektoratom prace 😅 ako ze by ti neprispieval na stravu, aj to nie je ok ale to by som este horko tazko pochopila, ale aby ti este strhaval alikvotnu cast za nieco co nedostavas, tak to uz nechapem vobec 😕

alenk
autor
8. apr 2010

no, ja uz neviem ake mam plany ☹ chcela by som sa sem vratit, lebo ked je dobre, tak je tu super, len ked je zle a kriza, tak je to tu uuuuplne zle.
inspektorat beriem ako poslednu moznost a v § 152 nie je nic o terminoch vydavania stravnych listkov, tak by som potrebovala nieco rukolapne (napriklad ako je v zakonniku urceny termin vyplaty mzdy)

andzi
8. apr 2010

alenk, akože nie? Veď to jasne vyplýva z § 152 Zákonníka práce. Pokiaľ zamestnávateľ nemá vlastné stravovacie zariadenie, je povinný poskytnúť zamestnancom finančný príspevok vo výške 55% z ceny jedla prostredníctvom tzv. stravovacích poukážok. Stravovacie poukážky poskytuje zamestnávateľ zamestnancom vopred podľa počtu pracovných dní a v nasledujúcom mesiaci sa ich počet upraví o dni dovolenky, prekážok v práci a PN, teda o dni, kedy zamestnanec nevykonával prácu a nemá nárok na príspevok na stravovanie.

alenk
autor
8. apr 2010

no ja som to prebehla tak zbezne, mozno som si to len nevsimla ☹
takze na zaciatku mesiaca.
no, asi si dam tu namahu a este aj kazdu pasku skontrolujem kolko mi to vlastne strhavaju

andzi
8. apr 2010

spočítaj si, koľko ti zrazili a spočítaj si hodnotu stravných poukážok a zašli zamestnávateľovi predsúdnu výzvu so žiadosťou aby ti vydal stravné lístky v počte, ktorý si sama zistíš (pozor, za dni, kedy si na dovolenke, u lekára alebo na PN nárok na stravenku nemáš). A ak by mi nevyhovel, tak to žalujem na súde. Pretože keď budeš na rodičovskej dovolenke, môže sa stať že sa tvoje právo premlčí a stravenky už nikdy neuvidíš. Ešte nezabudni, že stravenky platia len do konca roka 2010, takže ak by si teraz napríklad dostala stravenky za 500 €, môžeš mať problém ich aj minúť, lebo za ne môžeš kupovať len potraviny.

alenk
autor
8. apr 2010

dakujem andzi

jaduska
8. apr 2010

alenk - a máte so zamestnávateľom podpísanú nejakú dohodu, že vám to budú strhávať zo mzdy? Lebo bez súhlasu zamestnanca nemôže zamestnávateľ okrem zákonných zrážok (sociálne, zdravotné poistenie a daň) zrážať nič iné. Prevzatie gastrolístkov ste podpisovali? Vieš dokázať, že sú tie peniaze strhnuté neoprávnene, že si tie lístky nedostala?
V prvom rade sa treba skúsiť dohodnúť - ale písomne, posielať to treba doporučene - s doručenkou. Ústne dohody sú v takomto prípade už asi bezpredmetné.

andrea297
19. feb 2017

Mne a isto aj veľa daľším vadí,že zamestnancom nedávajú na výber vo firmách s podnikovou jedálňou,čo je dosť blbé v dnešnej dobe,kedˇ sa veľa ľudí stravuje inak.Takí čo sa stravujú zdravo jednoducho nedostanú nič na stravu od zamestnávateľa.Už aj s tým by sa mohlo dačo robiť.

esterka1234
12. feb 2024

Dobrí deň prajem pracujem v nemeckú na slovesnku zmluvy zamestnávateľ píše do pracovnej zmluvi žé nam plati dieti vôbec nič nám nedáva co mam robiť kde sa naňho obrátiť dakujem