icon

Ako vysvetliť medzeru v životopise?

alexandra55661
16. apr 2025

Ahojte, mám otázku pre tých, čo sa vyznajú do HR alebo si tým prešli. Už niekoľko rokov som oficiálne nezamestnaná, ale nie preto, že by som sa nesnažila. Absolvovala som viaceré pohovory, ale vždy to skončilo pri „ozveme sa vám“ – a neozvali sa. Časom ma to prestalo motivovať ďalej a prestala som hľadať.

Ten čas som však využila naplno – venovala som sa rôznym činnostiam, kurzom, hľadaniu toho, čo mi ide a čo ma baví. Vďaka tomu dnes viem, ktorým smerom sa chcem pohnúť.

Riešim teraz, ako to celé podať v životopise. A či je vôbec šanca si niečo ešte nájsť. Neviem, či túto pauzu opísať ako obdobie rozvoja a hľadania samej seba, alebo ju radšej nechať bez vysvetlenia a riešiť to až na osobnom stretnutí. Nechcem, aby to vyznelo ako výhovorka, ale ani aby si hneď niekto urobil názor bez kontextu. Máte s tým skúsenosti? Ako by ste to riešili?

melanta
16. apr 2025

1. Koľko rokov je tá medzera?
2. Koľko rokov praxe máš predtým?
3. Vzdelanie a prax máš akú?
4. V akej oblasti si chceš nájsť prácu?
5. Akým činnostiam si sa konkrétne venovala počas "voľna"?
6. Aké kurzy si absolvovala?

Toto sú informácie, bez ktorých ťažko napísať konkrétnu radu. Pretože ak si robila 2 roky a potom si bola doma 10, tak to ozaj ťažko predať. Ale ak si robila 10 rokov a si teraz 3 roky doma, tak v tom nevidím až tak veľký problém. Nemusíš mať v CV medzeru. Môžeš uviesť, že od do si sa venovala rozvojovým aktivitám. Samozrejme, ak máš aké aktivity uviesť. Ak si za 3 roky urobila jeden kurz, ktorý trval 3 mesiace, tak to príliš neuhráš. Ak si sa za tie roky nenaučila jazyk, tiež to môže byť veľké mínus. Takže naozaj, ak chceš relevantnú radu (tých laických a odveci tu dostaneš veľa), tak skús odpovedať na uvedené otázky.

petracandle
16. apr 2025

@alexandra55661 "časom ma to prestalo motivovať a prestala som hľadať" 😃 toto ma pobavilo. Bežný človek si totiž nemôže dovoliť takýto prístup, že už má to nebaví, lebo niečoho žiť musia. Nie každý má úspory na napr 5 rokov doma (alebo aj teoreticky môže ale nechce plytvať) alebo sa nechá živiť niekým iným.

Komentár vyššie ti dal výbornú odpoveď. Ak si odpracovala dosť rokov, máš super prax, jazyky, tak vidím nevidím až taky problém. Ale ak si ešte nič neodpracovala, tak to je dosť problém

done
16. apr 2025

@alexandra55661 čo znamená oficiálne nezamestnaná? Evidovaná na úrade práce, alebo dobrovoľne nezamestnaná a teda samoplatiteľ do ZP?

lauruska_sumienka
16. apr 2025

ja osobne by som konkretne cinnosti dala normalne do zivotopisu, aby bolo vidno, ze aj ked sa nedarilo zamestnat, tak stale tam bola aktivita o nazbieranie dalsich vedomosti. urcite by som nepisala do cv ani nehovorila na pohovore o hladani samej seba-nevyzera to dobre pred zamestnavatelom. ovela viac ocenia vzdelavacie kurzy

zuzanka.zuzu
16. apr 2025

vymysli si 🤷

dancingqueen321
16. apr 2025

@alexandra55661 ja by som tam dala za tie roky pracu v inom fachu, nez to, kam sa hlasim…. Vacsinou tak nesparaju v detajloch a aspon im bude jasne ze na to, na to sa hlasis, nemas profi skusenosti a budu ta musiet zaucat.

judar
16. apr 2025

Zalezi o kolko rokov ide...ale uprimne v takychto pripadoch kde je velka medzera je mat radsej dva zivotopisy - jeden kde mas vsetko tak ako mas mat a druhy kde si medzery vies vyplnit tak ze si natiahnes datumy a zakamuflujes tym umelo aj 2-3 rocne vypadky a nemusis potom vymyslat rozpravky ohladom velkych medzier priamo na pohovore

guiseppinka
16. apr 2025

@dancingqueen321 toto ti v at napr. neprejde. Lebo zamestnavatel si moze od teba vypytat vypis z poistovne a tam mas presne od kedy do kedy si u koho robila. Dokonca pri uplne plnom mas aj uvazok a kolko penazi si dostala... ver tomu, ze niektori to maju ako bibliu🙈

victoriab
16. apr 2025

@melanta myslim, ze uz neodpovie

bluka2
16. apr 2025

Treba napisat konzultantka. To je opis mojej materskej v zivotopise, aj ked teda zaklada sa to na pravde: 5% konzultantka, 95% plienky a pod 😉 v zivote si ziadny zamestnavatel ani v AT, ani v DE o tom nezistoval viac

dancingqueen321
17. apr 2025

@guiseppinka zamestnavatel pytat moze, ale buduci zamestnanec nie je povinny behat na SP a nosit im nejaky takyto zdrap papiera 🙂 o dvere dalej je iny zamestnavatel, ktory s tym nebude otravovat a autorka pracu dostane 🙂

guiseppinka
18. apr 2025

@dancingqueen321 v sucasnej situacii, kedy firmy krachuju a kazdy den je ohlaseny konkurz v nejakej firme, tak ver tomu, ze po ten papier si pojdes. Je to otazka minuty... okrem toho mam sama klientov, od ktorych ten doklad vyzadujem aj ja, aby som im vedela napisat zivotopis... len ludia v at s tym nemaju ziadny problem a neberu to ako sikanu...

dancingqueen321
4. máj 2025
@guiseppinka

@dancingqueen321 v sucasnej situacii, kedy firmy krachuju a kazdy den je ohlaseny konkurz v nejakej firme, tak ver tomu, ze po ten papier si pojdes. Je to otazka minuty... okrem toho mam sama klientov, od ktorych ten doklad vyzadujem aj ja, aby som im vedela napisat zivotopis... len ludia v at s tym nemaju ziadny problem a neberu to ako sikanu...

@guiseppinka my ale nie sme v AT, ale na Slovensku. A ja osobne po ten papier nepojdem. Nie som zo zakona povinna, takze nemaju co pytat nieco, co buduci zamestnanec nie je povinny dokladovat. Ani sa nehlasim do krachujucich firiem, ale do medzinarodnych, stabilnych.