Ako vysvetliť nenastúpenie do novej práce kvôli zdraviu?
Ahojte, chcela by som sa poradiť. V októbri by som mala nastúpiť do novej práce. Ale... objavili sa mi zdravotné problémy, ktorých liečba sa zatiaľ nastavuje a nikto mi nevie povedať, čo a ako. Už dlhšie som sa necítila dobre, ale nemala som čas to riešiť v starej práci. Našla som si novú prácu a konečne som sa odhodlala ísť k lekárovi počas výpovednej lehoty v starej práci. A výsledok ma zaskočil, liečba bude dlhšia. V strese som stiahla výpoveď v pôvodnom zamestnaní. Jednoducho s takýmto zdravotným stavom nemôžem nastúpiť do novej práce.
Moja otázka je - ako to vysvetliť v novej práci,že nenastúpim kvôli zdravotným problémom? Normálne im to takto povedať a to stačí? Nechcem aby vedeli viac o tomto mojom probléme. Asi mi neuveria a možno si budú myslieť, že nechcem nastúpiť, že mi možno dali lepší plat v pôvodnom zamestnaní, možno... Alebo im nepovedat nič o zdravotných dôvodoch, ale radšej sa ospravedlniť, že som sa rozhodla nenastúpiť. Predsa len, riešiť zdravotné problémy pred cudzími ľuďmi je dosť nepríjemné. Prosím o rady skúsenejších, ako toto odkomunikovať. Ďakujem.
@anonym_autor tak ako píšeš...musím odmietnuť pracovnu ponuku zo zdr.dovodov ty nie si povinná niekomu hovoriť tvoje diagnózy, vysvetlenia iba to či nastúpis, nenastúpis.Co si oni budú myslieť je ich problém.V starej prác ti budú tolerovať liečbu atď?Vedia, že máš zdr.problemy či si si akože rozmyslela výpoveď?
Napis/povedz im, ze pre zdravotne problemy k nim nenastupujes. Ziadne vysvetlenia im nemusis davat. Proste tvoj zdravotny stav to neumoznuje. Hotovo.
@anonym_autor Narovinu povedzte novému zamestnávateľovi,ze nepredvídané zdr.problemy.Vam bránia nastúpiť.Konkretizovat nie je potrebné, Vaša dg je len Vaša vec
Hlavne to povedz čím skôr aby stíhali nájsť náhradu.
Ak nepovieš dôvod, zatvoríš si dvere do budúcnosti. Ak povieš, že sa vyskytli zdravotné problémy, ktoré nevieš ako dlho budú trvať a koľko by si reálne vynechala z práce a preto si sa rozhodla ponuku odmietnuť, tak ak sú normálni, dvere ti ostanú otvorené. Možno nikoho nenájdu a za pár mesiacov ťa prijmú opäť. Mne sa tak stalo, že nastúpil nový kolega, ochorel v skúšobnej dobe, tak sme pomer ukončili, za pol roka sa ozval a prijala som ho znova. Takže držím palce s prácou a ešte viac so zdravím.
Ak nepovieš dôvod, zatvoríš si dvere do budúcnosti. Ak povieš, že sa vyskytli zdravotné problémy, ktoré nevieš ako dlho budú trvať a koľko by si reálne vynechala z práce a preto si sa rozhodla ponuku odmietnuť, tak ak sú normálni, dvere ti ostanú otvorené. Možno nikoho nenájdu a za pár mesiacov ťa prijmú opäť. Mne sa tak stalo, že nastúpil nový kolega, ochorel v skúšobnej dobe, tak sme pomer ukončili, za pol roka sa ozval a prijala som ho znova. Takže držím palce s prácou a ešte viac so zdravím.
@melanta ďakujem za povzbudenie, potešilo ma to
Dievčatá, všetkým vám ďakujem za rady.

Normálne povedz že sa ti objavili zdravotné problémy a jednoducho nenastúpiš. Aj tak v skúšobnej dobe by si mohla zo dňa na deň skončiť prac.pomer a to bez akéhokoľvek vysvetlenia tak nie si ničím viazaná a určite si nebola jediná uchádzačka o pracovné miesto, dajú ho náhradníkovi.