Ako začať kariéru vysokoškolského učiteľa po prestávke?
Chcela by som Vás požiadať o rady, ako získať možnosť pracovať na vysokej škole na pozícii odborný asistent. Mám PhD. titul, aj som učila na VŠ, ale to už bolo dosť dávno. Veľa rokov momentálne pôsobím v súkromnej sfére., kde som sa vypracovala na expertnú pozíciu. No už dlho pociťujem túžbu vrátiť sa na univerzitnú pôdu. Chcela by som učiť, byť vo výskume, publikovať, jednoducho využiť svoje praktické skúsenosti a aplikovať ich na svojej výučbe v spojení s teóriou, ktorá sa vyučuje. Reagujem na ponuky škôl na miesta vysokoškolských učiteľov/odborných asistentov ALE... samozrejme ak sa aj dostanem na výberové konanie, porote sa páči myšlienka aplikácie/spájania praxe s teóriou, ale chýba mi dostatočná publikačná činnosť, aj prax vo vyučovaní mám krátku.
Viete mi nejako poradiť, čo robiť, či vôbec je ešte šanca preraziť v tejto oblasti. Brala by som kľudne na začiatok aj malý úväzok, len kam sa obrátiť, kde hľadať, kde získať prax? Viem, že mnohé tu učíte na VŠ, preto prosím o radu, čo a ako robiť, prípadne mi dať vedieť, či vôbec má pre mňa zmysel robiť si nádej na prácu asistenta/učiteľa na VŠ. Ďakujem za rady.
Inak kamos ma akademicku karieru a teda teraz riesi mozne 3 pozicie na dalsich cca 3-5 rokov. No musis mat za sebou niekoho, kto Ti napise dobre posudky pre tie projekty. On to mal tak, ze mal z 3 roznych unis a statov posudky, plus dvoch garantov. Je to hrozna natahovacka sem tam. Ale skusit sa to oplati. U nas to bolo take, ze vylozene tam isli ludia, co si tri roky robili cesticku. To bolo este horsie.
Neviem v akej oblasti posobis, ale mozno by som zacala tak, ze by som externe skusila spolupracovat napr. s niekym z byvalych kolegov. Ak mas skusenosti v aplikovanom vyskume, tak by o Teba mohol byt zaujem-ako spoluatorku nejakych publikacii a ak by si sa osvedcila, tak by mozno mali zaujem aj o internu spolupracu.
Inak kamos ma akademicku karieru a teda teraz riesi mozne 3 pozicie na dalsich cca 3-5 rokov. No musis mat za sebou niekoho, kto Ti napise dobre posudky pre tie projekty. On to mal tak, ze mal z 3 roznych unis a statov posudky, plus dvoch garantov. Je to hrozna natahovacka sem tam. Ale skusit sa to oplati. U nas to bolo take, ze vylozene tam isli ludia, co si tri roky robili cesticku. To bolo este horsie.
@kiki68 ďakujem, pozerala som si narýchlo postdoktorandské programy vysokých škôl v mojom okolí a žiaľ, sú len pre mladých, teda max. 5 rokov po skončení doktorandského štúdia, čo ja už nespĺňa.
Neviem v akej oblasti posobis, ale mozno by som zacala tak, ze by som externe skusila spolupracovat napr. s niekym z byvalych kolegov. Ak mas skusenosti v aplikovanom vyskume, tak by o Teba mohol byt zaujem-ako spoluatorku nejakych publikacii a ak by si sa osvedcila, tak by mozno mali zaujem aj o internu spolupracu.
@dskjhfdlkdjhl ďakujem, žiaľ, skúsenosti v aplikovanom výskume nemám, publikácie mám staré. Kontakty s bývalými kolegami sú dávno prerušené. V podstate nemám nikoho, kto by vedel takpovediac pretlačiť. Aj na doktorát som sa dostala vlastnými schopnosťami a študijným výsledkami, brali len 2 z celého ročníka (bolo nás asi 200 v ročníku). Súkromné okolnosti ma donútili odísť a v podstate moja materská univerzita je veľmi vzdialená od terajšieho bydliska (keby som sa neodsťahovala, nikdy by som z VŠ neodišla). Celkovo už asi neviem naskočiť na ten vlak a pravdepodobne len zbytočne skúšam šťastie.
Ale ja som nepisala nic o nejakej protekcii, pretlaceni. Pises, ze chces aplikovat teoriu s praxou, na to som reagovala-tym smerom sa musis pohnut. Citala si poriadne to, co som Ti pisala? Nemusis sa nutne obracat na matersku univerzitu, ak mas v blizkosti inu a tam chces ist ucit, tak sa orientuj na nu.
A mam taky dojem, ze si sem uz pred par rokmi pisala. Ci sa mylim?
Ale ja som nepisala nic o nejakej protekcii, pretlaceni. Pises, ze chces aplikovat teoriu s praxou, na to som reagovala-tym smerom sa musis pohnut. Citala si poriadne to, co som Ti pisala? Nemusis sa nutne obracat na matersku univerzitu, ak mas v blizkosti inu a tam chces ist ucit, tak sa orientuj na nu.
@dskjhfdlkdjhl možno sme sa nepochopili. Bola som na výberku na najbližšej univerzite, to výberko bolo pre určeného človeka, ale tak vyskúšala som, tak isto ako ďalší uchádzač, čo bol vo výberu so mnou. No a na ďalšej univerzite síce ocenili, že by aplikácia praktických skúseností bola prínosom vo výučbe, ale zároveň uviedli, že prax v školstve a publikčnú činnosť mám dosť malú. Čo je, samozrejme, pravda a aj si to uvedomujem, preto som založila tému, či vôbec niečo riešiť v tomto sfére, alebo je to len taký môj sen, čo asi nebude možné zrealizovať.
Protekcia nie je to správne pomenovanie, skôr odporučenie niekoho, tak ako sa to robí napr.aj vo veľkých korporátoch (teda neviem, či niečo takéto existuje aj na VŠ)
Možno si ma s niekym mýliš, neviem, tému som ešte takúto nezakladá, len teraz to intenzívne riešim, ale myslím, že som to už v inej téme niekým iným založenou spomenula.
Ale ja Ti znovu napisem, ze si vobec nepochopila moj prvy prispevok. Nejde o doporucenie, proste Tvojim jedinym doporucenim mozu byt Tvoje vysledky. Jednoducho, ak chces ist na VS, tak musis zacat nieco v tom smere robit.
Ale ja Ti znovu napisem, ze si vobec nepochopila moj prvy prispevok. Nejde o doporucenie, proste Tvojim jedinym doporucenim mozu byt Tvoje vysledky. Jednoducho, ak chces ist na VS, tak musis zacat nieco v tom smere robit.
@dskjhfdlkdjhl ak myslíš výsledky z pohľadu publikačnej činnosti, alebo pedagogickej činnosti, tak tie mám skutočne malé. To čo by som vedela z praxe naučiť študentov, naopak, to viem z dlhoročných skúseností skutočne veľa. Ale to mi asi nebude stačiť pri krátkych publikačno pedagogických skúsenostiach.
Ale vobec nejde o tych par rokov z minulosti. Ty ak naozaj chces ist pracovat na VS, tak by si teraz mala nieco v to smere robit, je uplne normalne, ze clovek s praxe sa spoji s ludmi z VS a spolu robia vyskum. A ak sa ukaze, ze si v tom dobra, tak potom mas vacsie sance uspiet na vyberovom konani. Neviem, ako Ti to uz mam napisat, fakt si pozri moj prvy prispevok a poriadne si ho precitaj.
A napisem Ti to este inak-ak by si prisla na vyberove konanie k nam, tak budes nezaujimava, lebo v podstate jedina iniciativa, ktoru si vyvinula k tomu, aby sme Ta vzali, je to, ze si sa prihlasila. Tam potrebuju vidiet, ze mas naozaj zaujem pracovat, cize tam by mal byt kontakt s VS, ci uz ako externy ucitel, alebo na baze vedeckej spoluprace.
A napisem Ti to este inak-ak by si prisla na vyberove konanie k nam, tak budes nezaujimava, lebo v podstate jedina iniciativa, ktoru si vyvinula k tomu, aby sme Ta vzali, je to, ze si sa prihlasila. Tam potrebuju vidiet, ze mas naozaj zaujem pracovat, cize tam by mal byt kontakt s VS, ci uz ako externy ucitel, alebo na baze vedeckej spoluprace.
@dskjhfdlkdjhl hm, zaujímavá informácia ohľadom externej spolupráce. Úplne hlúpo sa spýtam, mám pozerať vyhlásené výberové konania na externé spolupráce, či nejako sa priamo nakontaktovať, či by prípadne na VŠ nemali záujem o takúto spoluprácu? Ďakujem.
Mám kolegu, ktorý sa vrátil zo súkromného sektora do akadémie, takže určite sa dá, ale tam sa za neho postavil bývalý školiteľ, inak výberová komisia spochybňovala jeho motiváciu a tiež xy rokov bez publikovania... chcela som teda písať, že určite by som sa obrátila na bývalých kolegov, ak sú tam dobré vzťahy, ale keď píšeš, že to nie je cesta, tak to bude určite náročnejšie... a nemyslím tým tlačenku, ale to že nám neustále zdôrazňujú dôležitosť nejakého toho networkingu... minimálne v mojom odbore je relatívne malá komunita ľudí, navzájom sa všetci poznajú a na spoluprácu ako prvého vyberáš človeka, ktorého poznáš a máš s ním skúsenosti, takáto externá spolupráca je aspoň u nás naozaj veľmi výnimočná a keď už, tak je to o tom, že niekto potrebuje našu pomoc, nie naopak... ale určite by som si poriadne naštudovala publikácie jednotlivých katedier/skupín, ktoré u teba pripadajú do úvahy, poriadne sa zamyslela čo im viem ponúknuť a skúsila osloviť...
Ja osobne by som skusila oslovit niekoho, koho publ. cinnost ma blizko k tej mojej. Pripadne, ak by som vedela, ze napr. na vyuku potrebuju nejakeho externistu a bolo by to v mojom odbore, tak by som sa zaujimala o taku pracu.
Ešte som videla výberové konania na lektorov - je to niečo v podstate jednoduchšie ako odborný asistent? Viem, možno hlúpa otázka, ale ja fakt nemám kde získať informácie, tak sa pýtam tu.
Ano, ti len ucia. Ale aj tak sa da zacat.
Ano, ti len ucia. Ale aj tak sa da zacat.
@dskjhfdlkdjhl škoda, že tieto pozície som videla len na veľkých univerzitách, kam je dochádzanie pre mňa časovo náročné, nakoľko sú ďaleko od nás. Možno sa skúsim obrátiť predsa len na materskú univerzitu, so školiteľom som mala super vzťah, ale už nepôsobí na škole, keďže už počas môjho doktorátu bol v dôchodkovom veku. Ďakujem za informáciu.
Inak, velmi zalezi aj na tom, o aky odbor sa jedna. Su take, kde otitulovanych ludi mozech vidlami prehadzovat a potom take, kde je ich nedostatok, resp. ich inde zaplatia ovela lepsie ako na VS. Ak to nie je tajne, tak napis, z coho to phd mas.
Inak, velmi zalezi aj na tom, o aky odbor sa jedna. Su take, kde otitulovanych ludi mozech vidlami prehadzovat a potom take, kde je ich nedostatok, resp. ich inde zaplatia ovela lepsie ako na VS. Ak to nie je tajne, tak napis, z coho to phd mas.
@dskjhfdlkdjhl prepáč, nechcem písať takto verejne, z čoho mám PhD, ale v podstate na mnohých univerzitách sa tento odbor vyučuje. Je pravda, že v súkromnej sfére som dobre zaplatená, na VS by som ani zďaleka toľko nemala. Ale to mi nevadí, je to môj sen, v súkromnej sfére som dosiahla dosť aj som sa finančne zabezpečila. Pokiaľ boli deti úplne malé, nemala som čas a kapacitu meniť pracovné smerovanie, teraz cítim, že je čas robiť to,čo chcem, ale trochu tuším, že je už neskoro, resp. nedokážem sa presadiť kvôli malej praxi.
No, sice netusim, preco nechces napisat z coho mas phd, pochybujem, ze si tak znama, aby Ta niekto spoznal, naopak, mohol Ti niekto dat nejaky tip, ale tak to je Tvoja vec. Ak je to Tvoj sen, tak potom treba pre uspech aj nieco urobit, proste to, ze sa prihlasis na vyberove konanie, to nestaci, nestaci ani hovorit, ze je to Tvoj sen.
@autorka pokial nebudeš mať niekho na VS, kto sa za teba "postavi", tak sa tam reálne nedostaneš. VK sú vypisovanie pre pesne určených ľudí, tam si len do počtu. Ako odborníka z praxe ta môže zavolať nejaký profak oducit nejaké temy a tým si postupne budeš budovať meno a povedomie a možno ti potom daju nieco učiť externé. Skus skôr súkromné školy, tam by to mohlo byt jednoduchšie ako na verejných.
Mňa by napríklad zaujímalo o či ti ide: chces robit vedu (písať granty a zháňať peniaze, publikovať čo si našla) alebo chces ucit? Ak chces ucit išla by dom na strednú školu. Ak chces robit vedu je tu SAV (robia vedu a neučia) kde beru aj odborných pracovníkov lebo potrebujú ľudí do grantov. Začať ale pohovor s tým že dochádzanie je problém je veľmi zlý zaciatok.
Mňa by napríklad zaujímalo o či ti ide: chces robit vedu (písať granty a zháňať peniaze, publikovať čo si našla) alebo chces ucit? Ak chces ucit išla by dom na strednú školu. Ak chces robit vedu je tu SAV (robia vedu a neučia) kde beru aj odborných pracovníkov lebo potrebujú ľudí do grantov. Začať ale pohovor s tým že dochádzanie je problém je veľmi zlý zaciatok.
@zeldia na strednej učiť nechcem, ten SAV si pozriem, ďakujem za tip. Inak, nikdy nespomínam na pohovore, že dochádzanie je problém, veď to je hádam jasné, neodpíšem sa hneď na začiatku. Mám dosť konkurzov za sebou, v súkromnej sfére si môžem vyberať, sami ma oslovujú. Ale na akademickej pôde mám slabé skúsenosti, preto som založila diskusiu. A celkove, ak by som menila sféru, tak len na VS, stredná škola nie je predmetom môjho záujmu, žiaľ. Ak to nevyjde, zostanem tam, kde som.
@autorka pokial nebudeš mať niekho na VS, kto sa za teba "postavi", tak sa tam reálne nedostaneš. VK sú vypisovanie pre pesne určených ľudí, tam si len do počtu. Ako odborníka z praxe ta môže zavolať nejaký profak oducit nejaké temy a tým si postupne budeš budovať meno a povedomie a možno ti potom daju nieco učiť externé. Skus skôr súkromné školy, tam by to mohlo byt jednoduchšie ako na verejných.
@lienka.7 je mi to dosť jasné, že dostať sa tam, je častokrát len pre vyvolených. A áno, mám nejaké odučené prednášky na súkromnej VS, kde ma zavolali, ale to je málo a celkove, tam nemôžem učiť dlhodobo, je to stovky kilometrov ďaleko od môjho bydliska, vlastne som prednášala cez koronu online, tak to sa dalo zrealizovať.
Nie nie je to len pre vyvolených ale skôr pre vhodných kandidátov. Na všetkých VŠ sa robia konkurzy, povinne, kde sa môže prihlásiť aj človek “z vonku”. Sef ústavu/katedry uprednostní toho zamestnanca, ktorý prinesie peniaze (prekvapenie?) čiže zamestnanca, ktorý vie získať grant a grant získa na základe toho, že ho napíše spravne a ma dostatočný background teda silnú a prestížnu publikačnú činnosť aby mu vôbec grant dali. Prečo nechces odpovedať na jednoduchú otázku: Chces ucit? Chces robit vedu? Dost dôležité aby si vedela odpoved.

Pozri si moznosti v okolitych krajinach pre postdoc studium, alebo priamo miesta na nejakych katedrach. Ale lahke to nie je, nakolko budes vacsinou ako externy pracovnik.