icon

Ako začať podnikať so second hand obchodom?

4. jún 2025

Pred pól rokom mi skončila materská a do prace sa nemôžem vrátiť keďže bola na smeny a dieta mi nemá kto strážiť
Rozmýšľala som že by som si otvorila second hand v našom meste
Nanič tu take nemáme a najbližší je asi 35km od nás
Len nič o tom neviem a len tak informatívne sa chcem spýtať či niekto nezapínal s podnikám čo všetko musím vybavovať a podobne

ana_s
4. jún 2025

V prvom rade si zodpovedz otázku či by sa ti to vyplatilo. Je vo vašom meste o niečo také záujem? Oplatilo by sa ti do toho vraziť nemal peniaze, čas, energiu? Tak isto musíš rátať s tým, že behanie po úradoch, papierovanie a už prípadné zariaďovanie, zaisťovanie tovaru atď ťa bude stáť veľa času, mal by ti vtedy kto postrážiť dieťa/ vedela by si ho umiestniť do jaslí, škôlky?

sisa_s
4. jún 2025

Tovar budes mat odkial?

7miriam77
4. jún 2025

Ja osobne som sa na podnikanie pripravovala celý jeden rok, predtým ako dcérka nastúpila do škôlky. Študovala som si všetko, čo sa týka podnikania, všetko som si zapisovala, riešila som dodávateľov, obvolavala som, písala...hľadala som miestnosť na podnikanie,potom som riešila hygienu, zariadenie predajne, následne vybovavacky na daň.urade, kúpa pokladne....mesiac pred otvorením som zacala objednávať tovar....no musím ale povedať, že ma to nakoniec stalo viac financií ako som rátala, ...v septembri bude 7 rokov,no je to také...raz si hore,raz si dole. Bola korona, teraz sú zasa iné sťažené podmienky...proste treba s tým rátať. Ale určite to treba skúsiť, veď do toho nejdeš dať milióny....lebo keď neskúsis tak nevieš.

zorienka28
4. jún 2025

Ahoj, ja mam firmu. Ako prve by som ti poradila si urobit prieskum trhu, kludne aj tak, ze si spises, v com presne chces podnikat - second hand, a dalej? Napriklad to moze byt znackovy second hand, alebo taky, kde sa daju prenajat kabelky na par dni, pripadne sa mozes specializovat na nejaku specificku modu, plus size velkosti, atd. Kludne si sprav aj Google sheets tabulku, kde si zadas nejake otazky typu ci respondentky vyuzivaju second handy, co by privitali v second handoch, s cim nie su spokojne, s cim su spokojne, atd. Monitoruj si vek, lokalitu, zivotny styl, kludne aj prijmovy rozsah a podobne charakteristiky. Rozdistribuuj anketu na nete, kludne aj tu, ja som pouzivala svojho casu MK a Reddit, a podobne fora aj v zahranici.

Po tom, co si zaozis s.r.o. si vyrataj naklady a projektovane prijmy. Co sa tyka fyzickych produktov, kludne by som na tvojom mieste skusila najprv online - domena stranky ta vyjde od 10€ na rok, nasa stoji nejakych 70€, a nemusis riesit najom, hygienu, energie, atd. Plus budes mat so spravnym nastavenim SEO daleko vacsi dosah, nez vo svojom meste. Zamestnanec budes najprv ty sama, kludne by som si tam dala najprv svoje obnosene veci a od rodiny a kamosiek. Super fotograf/ka sa da prenajat na den uz od 50€, teda tie veci pekne nafot v studiu, alebo pri prirodzenom svetle niekde vonku.

Reklamy by som riesila vzhladom na tvoju cielovku (predpokladam zeny od 18-50) na soc. sietach, naklady na marketing mojej firmy su okolo 600€/mesiac, ale da sa samozrejme aj menej.

A hlavne ucit sa, ucit sa, ucit sa. Zijeme v uzasnej dobe, kedy vsetky dostupne informacie na akukolvek temu su volne (alebo velmi lacno) dostupne online, vsade, kde mas pristup k internetu.

Za seba ti poviem, ze podnikanie je to najlepsie, do coho som sa pustila. Takze vela stastia a daj vediet, vyplnim ti dotaznik 🙂

alickapusinka
4. jún 2025
@sisa_s

Tovar budes mat odkial?

@sisa_s žeby s centralneho veľkoskladu s certifikatom a fakturou.

alickapusinka
4. jún 2025

Teraz som otvarala 2 sekáč podmienky úplne ine ako pri prvom.2 krát toľko papierov. Teraz mám vyhodu tu že mám doma v mobilnom dome na pozemku nájom som neriešla žiaden. Nakoľko obe prevadzky su moje takže platím len energie.Mám len vydavky elektriku,ZP ale obrovske množstvo papierov.Od živnosti po hygienikov.Mňe odpadla starosť mať wc a teplu vodu nakoľko sa môj secondhand nachadza na adrese kde bývam. Ak nemáš na prevadzke wc a teplu vodu teraz musiš mať do 100 metrov. Nariadenie hygieny. Ak nie musiš niekoho zohnať kto TI vystavi papier že môžeš chodiť do sociálneho zariadenia.Veľmi veľa papierov a len úrady striehnu že kde urobiš chybu ktoru budeš musieť potom zaplatiť. Takže musiš mať aj sklady vetrateľne na tovar. Ventilator na odsavanie páry z oblečenia. Teraz nikdy nenatrafiš na takeho čo budeš mať príkald tonu tovaru a to iste bude predateľne.Pokiaľ som si našla dodavateľov trvalo mi to pri prvom sekáči 3 roky takže nie nie je to vôbec ľahke.A čo s tovarom s ktoreho budeš mať odpad a peniaze v ňom musiš vedieť prerobiť recyklovať batikovať.Obrovský čas a peniaze. Zariadenie pokladňa stojany vešiaky.Tovar takže investici poriadna pokiaľ sa ti všetko vrati môže trvať roky.Dalej musiš rozmyšľať či sa TI to oplati z finančných dôvodov nájom miesta elektrika ZP neskôr sociálna poisťovňa.Takže toto su všetko položky zariadenie drahe vešiaky štendre.A dalej ak by TI to nešlo zatvoriš tak už TI centralny sklad tovar nazad nezoberie budeš ho musieť popredať za lacnejšie takže ani to sa TI nevrati.Je to na cele dni ja som na to sama neviem kde mi hlava stoji.Od zakaznikov až po žehlenie bola som na kurze šitia dalšie peniaze.Zákaznici otravuju aj po konci pracovnej doby nemôžeš ich jednoducho vyhodiť že chodte preč lebo ja zatvaram.Ak by si to urobial tak už TI neprídu.Pokiaľ sa vypracuješ to trva dosť veľky čas.Pokiaľ najdeš tých správných dodavateľov veľa krát sa popališ.A ja deti nemám dcérka zomrela a neviem si to predstaviť pri jednom dieťati nie pri dvoch staršne naročne.Cele dni.Vždy musiš upratovať za zákaznikmi ocenovať tovar obmienať každý boži deň aby si mala vždy atraktivny tovar.Na vešiakoch to musi byť ožehlene.Takže je to na cele dni.Už ten prvý som poriadne rozbehla ale stalo má to všetky zaľubi nemám na nič čas. Z roboty do roboty. Len tie sekače ma zamestnavaju. A ozaj zisk nečakaj hned žiaden.Musiš si vybudovať aj zákaznikov a klientelu.Ak bude drahý nájom a budeš nútena dať na tričko 5 eur tak pôjdu si kúpiť do obchodu čisto nove.Takže aj ceny budu musieť byť dobre.Ja popritom chodim aj na 4 hodiny do roboty. Chodial som na 8 ale odkedy mám sekáče teraz už 2 tak do práce už po novom chodim len doobedu a od 12 do večera sekače.Ráno do roboty a poobede to iste takže aby si sa aj rodine mohla venovať ta to nie je pre taku čo všetko musi robiť sama. Neraz ma pre migrénu a preťaženie vzala záchranka.Takže si všetko pekne porozmyšľaj či sa TI oplati do toho investovať čas a peniaze. Aby potom neboli len dlhý a kopec tovaru ktory TI bude na nič.Tak ako píšem 7miriam77 najprv všetko sadnuť prepočitať prípraviť sa nečakaj žiadne zázraky hned. Reklama je základ ta stoji dosť.Takže najprv len same vydavky a po 3 rokoch možno zisk ale nečakaj fakt zazraky.A šikana papierov milion po novom.Nesmieš davať ani igelitky pokuta.Aj rôzne ine nariadenie.Až za hlavu by si sa chytala najprv si všetko pekne premysli nie hura akcia a potom kopec problémov a starosti.Na začiatku nič nezarobiš ale už ako máš živnostenský list musiš platiť do ZP ako podniakteľka 107,25 a to nemáš ešte žiaden zarobok.Pokladna zo 500 eur.Teraz všetko zariadenie kopec penazi.Je to na zvaženie.Držim palce ale bude to veľmi ťažke popri rodine.

muchotrafka298
6. jún 2025

Pokial sa tu musis pytat na podnikanie, tak do toho nechod. Mas dost financii na nakup tovaru a prevadzku???? To ze je najblizsi sekac desiatky km nic neznamena. Pri dnesnych cenach v lacnych obchodoch na tom nezarobis.

alickapusinka
6. jún 2025
@zorienka28

Ahoj, ja mam firmu. Ako prve by som ti poradila si urobit prieskum trhu, kludne aj tak, ze si spises, v com presne chces podnikat - second hand, a dalej? Napriklad to moze byt znackovy second hand, alebo taky, kde sa daju prenajat kabelky na par dni, pripadne sa mozes specializovat na nejaku specificku modu, plus size velkosti, atd. Kludne si sprav aj Google sheets tabulku, kde si zadas nejake otazky typu ci respondentky vyuzivaju second handy, co by privitali v second handoch, s cim nie su spokojne, s cim su spokojne, atd. Monitoruj si vek, lokalitu, zivotny styl, kludne aj prijmovy rozsah a podobne charakteristiky. Rozdistribuuj anketu na nete, kludne aj tu, ja som pouzivala svojho casu MK a Reddit, a podobne fora aj v zahranici.

Po tom, co si zaozis s.r.o. si vyrataj naklady a projektovane prijmy. Co sa tyka fyzickych produktov, kludne by som na tvojom mieste skusila najprv online - domena stranky ta vyjde od 10€ na rok, nasa stoji nejakych 70€, a nemusis riesit najom, hygienu, energie, atd. Plus budes mat so spravnym nastavenim SEO daleko vacsi dosah, nez vo svojom meste. Zamestnanec budes najprv ty sama, kludne by som si tam dala najprv svoje obnosene veci a od rodiny a kamosiek. Super fotograf/ka sa da prenajat na den uz od 50€, teda tie veci pekne nafot v studiu, alebo pri prirodzenom svetle niekde vonku.

Reklamy by som riesila vzhladom na tvoju cielovku (predpokladam zeny od 18-50) na soc. sietach, naklady na marketing mojej firmy su okolo 600€/mesiac, ale da sa samozrejme aj menej.

A hlavne ucit sa, ucit sa, ucit sa. Zijeme v uzasnej dobe, kedy vsetky dostupne informacie na akukolvek temu su volne (alebo velmi lacno) dostupne online, vsade, kde mas pristup k internetu.

Za seba ti poviem, ze podnikanie je to najlepsie, do coho som sa pustila. Takze vela stastia a daj vediet, vyplnim ti dotaznik 🙂

@zorienka28 nemôže predavať oblečenie od kamaratiek a pribuzných.Musi mať s centralneho skladu tovar s certifikatom o čistení tovaru.

alickapusinka
6. jún 2025
@muchotrafka298

Pokial sa tu musis pytat na podnikanie, tak do toho nechod. Mas dost financii na nakup tovaru a prevadzku???? To ze je najblizsi sekac desiatky km nic neznamena. Pri dnesnych cenach v lacnych obchodoch na tom nezarobis.

@muchotrafka298 zarobiť zarobí len musi vedieť ako an to aby sa jej to oplatilo.Mne to ide už druhy som si otvarala teraz.

muchotrafka298
6. jún 2025
@alickapusinka

@muchotrafka298 zarobiť zarobí len musi vedieť ako an to aby sa jej to oplatilo.Mne to ide už druhy som si otvarala teraz.

@alickapusinka len ked chces zarobit, tak musis do toho vrazit vlastne peniaze. Teda ja to tak aspon vidim, lebo treba tovar nakupit, ak su priestory, tak platit za prenajom, energie (u teba priestor netreba, lebo to mas tak povediac doma) a hlavne zohnat schopneho dodavatela alebo firmu, odkial to bude brat. Lebo to nie je len tak, ze nakupim v obchode niekde. Za mna ked vidim ponuku, co je v sekacoch, tak by som to zo siroka daleka obisla. Ale nehovorim, ze ty nemozes mat dobry biznis. Len pri tom kvante oblecenia, co je dostupne za lacne peniaze si vela ludi radsej kupi nove. Ja sledujem jednu pani na Youtube, co chodi po sekacoch a ukazuje tam veci, aj co kupi, aj co maju a velakrat su to take handry, ze co by som nechcela ani zadarmo, totalne zodrate nemoderne topanky, tricka, storocne bundy jak z 90-tych rokov.

alickapusinka
6. jún 2025
@muchotrafka298

@alickapusinka len ked chces zarobit, tak musis do toho vrazit vlastne peniaze. Teda ja to tak aspon vidim, lebo treba tovar nakupit, ak su priestory, tak platit za prenajom, energie (u teba priestor netreba, lebo to mas tak povediac doma) a hlavne zohnat schopneho dodavatela alebo firmu, odkial to bude brat. Lebo to nie je len tak, ze nakupim v obchode niekde. Za mna ked vidim ponuku, co je v sekacoch, tak by som to zo siroka daleka obisla. Ale nehovorim, ze ty nemozes mat dobry biznis. Len pri tom kvante oblecenia, co je dostupne za lacne peniaze si vela ludi radsej kupi nove. Ja sledujem jednu pani na Youtube, co chodi po sekacoch a ukazuje tam veci, aj co kupi, aj co maju a velakrat su to take handry, ze co by som nechcela ani zadarmo, totalne zodrate nemoderne topanky, tricka, storocne bundy jak z 90-tych rokov.

@muchotrafka298 ved o tom to je že musiš poznať dodavateľov ktorý ti daju vybrať tovar.To ja už viem ktorý aký je podniakteľ a čo ponúka.Samozrejme že musi mať vstupne penaiaze ved ja čo som si kupila mobilný dom na pozemok tak poriadna pálka zariadenie pokladnica papiere tovar takže áno.Samozrejme nájom ak nema svoje priestor dalej ZP elektrika a neskôr aj SP takže áno vyšplha sa to dosť mesačne.Musiš vedieť a poznať dodavateľov.

muchotrafka298
6. jún 2025
@alickapusinka

@muchotrafka298 ved o tom to je že musiš poznať dodavateľov ktorý ti daju vybrať tovar.To ja už viem ktorý aký je podniakteľ a čo ponúka.Samozrejme že musi mať vstupne penaiaze ved ja čo som si kupila mobilný dom na pozemok tak poriadna pálka zariadenie pokladnica papiere tovar takže áno.Samozrejme nájom ak nema svoje priestor dalej ZP elektrika a neskôr aj SP takže áno vyšplha sa to dosť mesačne.Musiš vedieť a poznať dodavateľov.

@alickapusinka ja si pamatam, ze si tu o tom uz pisala viackrat, ze mas tie obchody a za mna si velmi vela prace spravila, casu do toho vlozila, okrem financii. A to je presne o tom,ze ked chces byt dobra a predavat, tak to bude stat ohromne mnozstvo tvojho casu a na uvod aj penazi. A toto si malokto uvedomi, kto chce ist do podnikania s tovarom, ze za tym je brutalne vela casu. Lebo ako pises, kym najdes dodavatela, schopneho, co bude mat dobry tovar a nie stare handry, tak to trva. A je dobre, ze si napisala, lebo autorka otazky si to moze predstavovat jak Hurvinek valku. Lebo ty mas uz know how,co ona mat nebude.

alickapusinka
7. jún 2025
@muchotrafka298

@alickapusinka ja si pamatam, ze si tu o tom uz pisala viackrat, ze mas tie obchody a za mna si velmi vela prace spravila, casu do toho vlozila, okrem financii. A to je presne o tom,ze ked chces byt dobra a predavat, tak to bude stat ohromne mnozstvo tvojho casu a na uvod aj penazi. A toto si malokto uvedomi, kto chce ist do podnikania s tovarom, ze za tym je brutalne vela casu. Lebo ako pises, kym najdes dodavatela, schopneho, co bude mat dobry tovar a nie stare handry, tak to trva. A je dobre, ze si napisala, lebo autorka otazky si to moze predstavovat jak Hurvinek valku. Lebo ty mas uz know how,co ona mat nebude.

@muchotrafka298 veru máš pravdu že stalo ma to veľa síl a financi a hlavne aj teraz.Odišla som z 8 hodinovky na 4 hodiny ale ostatok už mám vybudovane kamarátky klientky takže ten druhý secondhand už len prešli všetký zakazničky z prveho do druheho a chodia do oboch.Staršne je zasobovať dve sekáče.Potriediť to vyprať vyžehliť uložiť.A stale obmienať tovar aby i mala vždy niečo nove a atraktivne aby sa boli schopný vratiť aj za pár dni.A je to sakra ťažke.V každom oblečení je odpad ale ak to človek vie prešiť prerecyklovať batikovať tak využiješ všetko ak nie a musiš to vyhodiť tak si vyhodila peniaze.Najlepšie su netriedene tovary tam najdeš veci od vymyslu svete a ešte s vysačkami nove. A samozrejme peniaze na preinvestovanie veľke.Tak pri prvom to bolo niečo cez 25 tisic a pri druhom teraz menej nakoľko ho mám doma na pozemku kde bývam ale 15 tisic som prekročila.Takže bez vstupnej investicie 30 tisic by som sa do toho nepušťala.Samozrejme je to menej za predpokladu že budova nebude jej platí len nájomne peniaze do ľuftu.Tak vtedy menej ale ked by sa chcela vyhnuť nájmu tak 30 tisic za priestor mať musi plus dalšie výdavky.Nie je to len med lízať ako píšeš.

muchotrafka298
7. jún 2025
@alickapusinka

@muchotrafka298 veru máš pravdu že stalo ma to veľa síl a financi a hlavne aj teraz.Odišla som z 8 hodinovky na 4 hodiny ale ostatok už mám vybudovane kamarátky klientky takže ten druhý secondhand už len prešli všetký zakazničky z prveho do druheho a chodia do oboch.Staršne je zasobovať dve sekáče.Potriediť to vyprať vyžehliť uložiť.A stale obmienať tovar aby i mala vždy niečo nove a atraktivne aby sa boli schopný vratiť aj za pár dni.A je to sakra ťažke.V každom oblečení je odpad ale ak to človek vie prešiť prerecyklovať batikovať tak využiješ všetko ak nie a musiš to vyhodiť tak si vyhodila peniaze.Najlepšie su netriedene tovary tam najdeš veci od vymyslu svete a ešte s vysačkami nove. A samozrejme peniaze na preinvestovanie veľke.Tak pri prvom to bolo niečo cez 25 tisic a pri druhom teraz menej nakoľko ho mám doma na pozemku kde bývam ale 15 tisic som prekročila.Takže bez vstupnej investicie 30 tisic by som sa do toho nepušťala.Samozrejme je to menej za predpokladu že budova nebude jej platí len nájomne peniaze do ľuftu.Tak vtedy menej ale ked by sa chcela vyhnuť nájmu tak 30 tisic za priestor mať musi plus dalšie výdavky.Nie je to len med lízať ako píšeš.

@alickapusinka za toto ako sa tomu venujes, klobuk dole. A dobre, ze si to sem napisala. Lebo vela ludi asi mysli, ze podnikat je strasne lahka vec, ved niekde nejake oblecenie poberiem po kamaratkach, zadarmo to budem predavat niekde a bude to zlata bana. Bez financii sa proste dnes podnikat s akymkolvek tovarom proste neda. U teba vidiet, ze si sikovna, ze to vies robit a preto Ti to ide.

alickapusinka
7. jún 2025
@muchotrafka298

@alickapusinka za toto ako sa tomu venujes, klobuk dole. A dobre, ze si to sem napisala. Lebo vela ludi asi mysli, ze podnikat je strasne lahka vec, ved niekde nejake oblecenie poberiem po kamaratkach, zadarmo to budem predavat niekde a bude to zlata bana. Bez financii sa proste dnes podnikat s akymkolvek tovarom proste neda. U teba vidiet, ze si sikovna, ze to vies robit a preto Ti to ide.

@muchotrafka298 veľa krát som mala v noci nočnu moru že či to všetko zvladnem ale dala som to.Mám aj prácu na 4 hodiny tak tiež dostanem plát a robim viac aktívit takže mám peniaze vždy.Doma predavam cez internet tiež veci.V sekáči mám aj komisionalny predaj.Aj do komisu nosia.Ale stalo ma to veľmi veľa energie.

yoginka231
Odpoveď bola odstránená