Ako získať lepšiu prácu po podradných pozíciách?
Vopred upozorňujem že nechceme nikoho uraziť. Môj problém spočíva v tom, že som hneď po nedokončenej výške (mám 3 roky ekonomickej fakulty ale neukončilansom a nemám titul) začala brať hocijaké práce. Najskôr predavačku v supermarkete, potom v obchode s oblečením, potom v kaviarni, v hoteli na recepcii atď. Ale už sa to nedá, tie platy sa pohybujú všade rovnaké a viac proste nedostanem. Tak by som chcela skúsiť niečo iné čo by malo perspektívu ale neviem ako začať. Kamoška dala výpoveď v práci a do 2 týždňov mala novú s ešte lepším platom a benefitmi, ale ona má titul a také práce že ma čo dať do životopisu. Ja neviem ako mám tie prace čo som robila odpísať tak aby zneli nejako odbornejšie alebo čo. Lebo keď chcem nejakú kancelársku prácu alebo tak, tak asi treba niečo vedieť. Ako sa dostať z toho kruhu?
Mila autorka, vsetko sa da, ked sa chce. Ty aj chces, len nevies ako na to... ja by som urcite zacala kurzom anglictiny alebo osobne doucovania (cez net, cez kamosky, kurzy), aby si si zvysila jazyk. Rozne firmy ponúkaju call centrum, ale pre zahranicne firmy, ktore riesia customer service. A tam sa uz potom da postupovat vyssie, uz by si mala aj niečo, co mozes dat do zivotopisu. Nie je to len ten klasicky callcentrum s ponozkami a pozickami. Vies excel? Mohla by si robiť pre firmy, kde treba nahadzovat, kontrolovat databazy. Tiez je takych ponuk kopec, minule som kamoske jednu posielala. Ak nevies excel, da sa spravit kurz, pozri napr túto stranku : https://videokurzy.ajtyvit.sk/collections , taktiez sa da robit aj z domu Virtualna asistentka. Vygugli si, co to je... k tomu su uz tiez kurzy a venuje sa tomu viacero webstranok. Proste je dolezite nejak zacat... ja by som zacala jazykovym alebo inym kurzom, potom viacerymi, ktore ta dostanu do administrativy. Skus pozriet vselijake web stranky, youtube videa, vecerne skoly, douc ma stranky.... prajem vela stastia a pozitivny mindset. 💪
Ak sa nedari najst inu lepsiu (po zjavne opakovanych pokusoch) tak potom vydrz v jednej a vypracuj sa. napr z predavacky na veducu smeny -> asistentku veducej predajne-> na veducu predajne.
Musis byt rychla, spolahliva, dochvilna. Aktivne sa zaujimat o chod prevadzky, ponuknut cosi navyse.
Nevyskúšaš, nezískaš. Treba skúšať aj tam, kde si myslíš, že by ťa nevzali. Možno sa im hlási málo ľudí a akurát teba zoberú, aj keď nespĺňaš všetko. Mne sa tak stalo a bola to dobrá skúsenosť. Počas práce som si ešte zvýšila vzdelanie na externom štúdiu aj rôznymi kurzami. Môžeš využiť benefity a zlepšiť sa v jazyku, sú aj rôzne IT kurzy cez úrad práce, aj to mám absolvované. Treba len hľadať a skúšať, nič nie je bez snahy. Len tak sa vieš pohnúť.
Ja by som obetovala par stovak a dohodla si stretnutie s kariernym poradcom. Posleduj ci nerobia v okoli bezplatne stretnutia. Na jednom takom som bola. Najprv som rozmyslala ze si take poradenstvo zaplatim ale ja uz som aj vedela ktorym smerom chcem ist a to ma tak trosku nakoplo. Momentalne absolvujem online kurzy.
Skus popozerat ponuku takych kurzov mozno sa niecim inspirujes. Nemusis hned absolvovat, si mozes pozistovat co dana praca obnasa.
Ja som si nedavno celkom dobre "pokecala" s chatgpt. Podrobne a krok za krokom mi dal navod ako zacat v mojom zamare.
Este tie kurzy pozri na skvot.cz
Naozaj by som zacala kariernym poradenstvom. Zistis tam svoje silne stranky a aspon budes vediet ktorym smerom sa vydat.
Len stastie treba mat. Vela ludi je takto bez skoly, sepleta roboty v CVcku, ani jazyk nic a predsa maju paradne fleky. A to vsetko len vdaka znamostiam. Ono zalezi aj od lokality, kde hladas, mozno este v ba skor nieco lepsie zozenies, ale inak podla mna bez sance. Ja som na vychode a teda mala som kamaratky aj sikovne, chytre s dobrou anglictinou, vsetky poodchadzali, nevedeli tu roky najst pracu, s VS posielali na kdeco zivotopis a nikam ich nevzali, casnicky robili nejaku dobu, potom na to rezignovali a odisli do zahranicia. Ja mam vysku a aj dobru anglictinu, plat mam nizsi nez mizerna casnicka… a tiez neviem na vychode nic najst, ani niet kam poslat zivotopis vramci mojej profesie, proste zdochol pes. Protekciu nemam.
Mne z tebou napisaneho vyplyva: praca v kancelarii, pondelok-piatok, max 7-15, volne vikendy a sviatky. Repetitivna praca, nieco jednoduche, nenarocne, fyzicky a psychicky nezatazujuce, plat tak od 1300 v cistom nahor.
Tak chod pre zaciatok do pobociek elektrarni, plynarni, vodarni, …
Plat neviem, ale repetitivne a v podstate nezatazujuce to bude. Pracovna doba pon-pia, 7-15 + volne sviatky tiez.
Chod do zahraničia......sú agentúry, kde máš možnosť si krásne vybrať......je to vela o pevnej vôli....
@pieksamaki bez jazyka tam bude robit aku "lepsiu" pracu, ked ona nechce "podradnu"?
mna by zaujimalo ci si zostala v rodnom meste, lebo podla mna tam je kamen urazu… tam je tych moznosti malo, vrat sa do Bratislavy a skusaj korporaty, co taka recepcna v korporate? tam pracujes len 5xdni v tyzdni, ziadne nocne, spoznas internych zamestnancov a postupom casu sa mozes vypracovat na trebars facility managera, odporucam zacat makat na anglictine, dnes nemusis ist ani fyzicky na kurz a z pohodlia domova mozes absolvovat online kurz, najst si sukromneho ucitela, treba vyjst z ulity a premoct sa, napis si na papier co vies ponuknut potencialnemu zamestnavatelovi teraz a co by si my vedela v kratkom case ponuknut trebars do polroka (jazyk, excel, atd…), a na tom pracuj….hlavne fakt zacni uvazovat co ta bavi, lebo z tvojich slov vyplyva ze nic a to musi byt smutny zivot….vies su ludia ktori sa k praci stavaju pragmaticky, nemaju job snov, pracuju kvoli prijmu a popri nom sa venuju konickom, rozvijaju svoje talenty, no a niekedy sa ten konicek moze potencialne zmenit na pracu a preliat sa do podnikania, trebars milujes pohyb a cvicenie a zacnes robit online kurzy, vytvoris si instagramovy profil kde postujes videa o cviceni a robis si tak reklamu, mam znamu co rada strikovala a otvorila si obchod s vlnou kde ucila ine zeny strikovat…takito ludia maju pre nieco vasen a riskuju, neboja sa prekazok….
@sisa_s da sa krásne vypracovať....ak je človek šikovný a vie ze to nie je o vzdelaní, ale častokrát o húževnatosti.....a cieľoch...
ako si predstavujes odborne napisat ze si bola recepcna alebo predavacka?? nemas ziadne skusenosti v nicom a to ze si "zabila roky studiom" sa ti teraz vracia ako bumerang ... zamestnavatelom uz pomaly ani nejde o to z coho mas titul ale ze ho mas inak gratulujem budes robit cely zivot "podradne" prace lebo ako niekomu s maturitou ti nikdy nedaju ani priblizne taky plat ako niekomu s titulom ... mozes ist tak maximalne do vyroby kde sa zoderies ak chces zarobiť
@purple_wolf ale houbes, kolegyňa s titulom na rovnakej pozícii mala o dosť nižší plat ako ja..
V korporátoch v Bratislave väčšina prác štartuje na 1500brutto pre absolventov. Nájdi si dáku co ta ani nebude zaujímať výdrž tam rok otukaj sa. Po roku ss rozhodneš. Počas toho obdobia si sprav linkedin ak nemáš. Skopči si na linkedin do popisu práce pekne vetičky z náplne práce čo máš v zmluve. Je jedno ze máš pocit ze si to nerobila daj si to tam. Medzi tým prezdielavaj nudné príspevky svojho zamestnávateľa a posielaj connection random ľudom čo nepoznáš. Je ti to trápne? Tak to proste v týchto kancelárskych robotach funguje ak chceš ísť hore a budovať si "svoju" značku v týchto odvetviach. V priebehu toho roka máš 5 nových ponúk na inú kancelársku prácu co ti niekto na linkedin pošle a hneď máš lepšiu štartovaciu pozíciu na hľadanie si lepšej práce.
@purple_wolf toto absolútne neplatí
Call centrum mas dalsi bludny kruh, nic ti to dokopy neda. Skusten korporat. Aj na vychode su viacere a v BA je ich dost
Tak mate 2 moznosti:
Stare dobre remeslo zenske alebo studovat.
@misanthropicdann do korporatu v bratislave ma problem sa dostat aj clovek s VS, ani len na pohovor nezavolaju, maju tam do bludu ludi, vratane ukrosov, mna nikam nevzali, mam roky praxe, VS, kolegyne to iste (pracovali sme v inom korporate), kolegyne to riesili materskou, lebo im islo uz na nervy, ze z prace, kde sa deru a nevedia sa odtial dostat a uz tam nechceli robit. Plus teraz stovky ludi v Ba korporatoch vyhadzuju, stahuju timy do inych krajin- vsetko toto prepustene si tam aktualne hlada robotu, a tej tam zas tak vela nie je. Na specificke pozicie mozno, kde skoro nikto nesplna poziadavky nie je velka tlacenka.
@dancingqueen321 to v BA ci KE?
@janababana nerozumiem otazke, co si myslela ze BA/KE?
Ako písali dievčatá aj v podradnej práci ako píšeš sa dá vypracovať.
Ja som skoro osem rokov robila tú istú pozíciu a tento rok od januára som už na inej pozícii síce rovnaká firma ale už robím inde a pred mesiacom cca mi ponúkli lídrovať 😀 neviem ako ty ale keď som prišla ku kolegom robiť nedala som im pokoj stále som sa niečo pýtala že prečo robí to tak a tak a myslím že to robí veľa že človek má záujem. 😉
Och a náš manažér je vyučený kuchár tuším 😀
@beronsche ja pracujem v korporáte a nemám VS, mojim benefitom bola znalosť angličtiny, ako samozrejmosť v korporáte, ďalší jazyk a ovládanie ERP systému. O rok neskôr som bola povýšena na Seniora a ak by sa otvárali ďalšie pozície na mojom oddelení, mám veľkú šancu posunúť sa ešte vyššie. Samozrejme je mi jasné, že mng pozíciu kvôli absencii VS nedostanem, ale ani po nej netúžim. Takze niekedy je pre zamestnávateľa väčší benefit jazyk a skúsenosti. Ale ja som sa snažila, pilovala AJ, ale tuto prácu mám hlavne kvôli druhému jazyku 🙂
Ja Ti to napisem na rovinu.
Zial, musis si priznat, ze nemas na inu pracu, aku si doteraz robila, ucit sa Ti nechcelo, v roznej praci si uz bola, ale ani tam si nepostupila, tak velmi sikovna asi nebudes. To neber v zlom, ale si skratka taky typ, ja tomu hovorim "pohodlna-leniva". Ja som zacala ako pomocna uctovnicka a k tomu som ochotne zaskocila aj na predajni, dnes som na veducej pozicii firmy - uz nie v obchode, ale priamo na vedeni. Ale, na to som musela vyvinut to usilie, aby som sa tam vypracovala, bez VS. Tiez sa mi na VS chodit nechcelo, ale ani mi to v kariernom postupe nechybalo. Dovzdelavam sa priebezne v tom, co mi akurat treba. No a Ty skratka na to nemas, kvoli tej Tvojej lenivejsej povahe. Kazdy by chcel teple miestocko s dobrou pracovnou dobou, aby sa nenarobil a nemusel popri praci dovzdelavat, len si tam tak posedkavat a cakat na dochodok. Aj to sa da, ale na to sa musis narodit v "dobrej" rodine, aby Ta na take miesto dosadili, pripadne Ti take miesto vytvorili a to sa Ti nepostastilo. Tak teraz bud zaberies, alebo budes stale na poziciach, ako doteraz.
@dancingqueen321 Bratislava/Kosice, tusim v tychto mestach je najviac korporatov
@janababana rozumiem, ze BA/KE, ale aka konkretne je tvoja otazka v suvislosti s tymi mestami? Tomu nerozumiem.
Ja som po skole zacinala na poste za priehradkou,potom som odisla za lepsim platom do automobilky ako montazny pracovnik,otehotnela som isla na matersku a ked mal drobec 10 mesiacov otvarali v nasom meste bankove CC -zacinala som ako operator na linke-po pol roku som sa vypracovala na mentora.a o par mesiacov na supervizora..casom som mala pod sebou 20ludi plus celu prevadzku (dokopy nas boli asi 35) pred tym som skusenosti nemala ale vsetko sa da naucit ;) VS nemam len maturitu..minuly rok som poziadala o prelozenie (praca super ale privela stresu a tlaku ktory sa na mojom zdravi zaval podpisovat)+drobcove caste choroby,pracujem prevazne z HO…teraz mam maly team ,stres len obcas,najlepsia volba bolo pozoadat o preradenie,ale poviem ti ze kazda pozicia a predchadzajuca praca mi dala do zivota nieco aj ked tie prace so sebou absolutne nesuvisia ;)
@dancingqueen321 prepac mozno som omylom tagla Teba, uz neviem presne ☺️
Že podradné? Ja by som bol len rád keby som mohol mať spomentuté práce. Nerobíš s lopatou vo vetre na daždi, nenáhaňajú ťa na linke v automobilke atď.
Ja by som bol rád keby som sa dostal na tú pozíciu čo chodí partia cigánov po halách a zbierajú kartóny či fólie. A ženy na linke že aké to je podradné a za aký plat. Ale keď nič iné nezvládam ja by som recepciu, smetiara, a podobné bral za luxus.

@petracandle presne toto si veľa ľudí neuvedomuje. Každý si myslí, že ak človek pracuje v kancli, tak automaticky dobre zarába. Tiež mám OA a asi rok po škole som robila účtovníčku za smiešnu mzdu, lebo veď nemám prax. Potom som išla do Anglicka a keď som sa vrátila, chcela som sa opäť vrátiť do kanclu, čo nebol problém, všade, kde som bola na pohovore ma vzali, ale opäť všade minimalka, a keď tak niečo k tomu na ruku. Vykašľala som sa a išla som do výroby za lepšie peniaze. Tam som doteraz.
Autorka, nemaj o kancelárskych pozíciách veľké ilúzie, tam sa treba fakt postupne vypracovať, makať na sebe a celoživotne sa vzdelávať, ak chces dobre zarábať a ty mi teda neprídeš ten typ.