icon

Ako získať prax na pozíciu obchodného zástupcu?

5. mar 2025

Ahojte chcela by som sa tu len informovať ohľadom tejto práce nakoľko každý inzerát ktorý otvorím majú 2 až 5 ročnú prax na danej pozícii a teda sa pýtam kde zobrať túto prax? Keď bez praxe je nereálne vykonávať takúto prácu, ako teda začali ti ktorí teraz vykonávajú obchodného zástupcu. Ďakujem za NIE primitívne odpovede od ľudí ktorí sa týmto živia.

sissy27
5. mar 2025

Tak raz sa najde firma, ktora ti da sancu aj bez praxe. A niekedy tu prax ziskas popri inej pozicii vo firme, kde pracujes. Ale teda nech to znie akokolvek dobre, je to podla mna jedna z najotrasnejsich pracovnych pozicii, tak ak si to nikdy nerobila, tak si to este 100x premysli. A teda velmi zalezi, co budes ponukat.

tinka_1807
5. mar 2025

Pracovné inzeráty ber s rezervou. Myslím to tak, že firma tam napíše akoby ich ideálnu predstavu kandidáta. Ale to neznamená, že to tka vždy musí byť, alebo že sa nájde taký kandidát. Vždy vyberajú z toho, čo je k dispozícii. Ak sa nikto taký nenájde, môže sa kľudne stať, že vyberú takého, ktorý má rok praxe.
Ja keď som si hľadala prácu ani v jednom inzeráte som všetko nesplnila na 100%. A aj tka som si našla dobrú prácu a mala som dokonca viac ponúk. Dôležité je, že vieš základ toho, čo ta pozícia potrebuje a že sa chces učiť a posúvať. Keď nevieš všetko, nevadí, veď aj od toho je nová práca, aby ťa niekam posunula. 🙂
Takže určite skús šťastie aj na také pozície poslať životopis, kde to nespĺňas úplne. Btw. Firmy si tam tiez píšu chválive ódy typu "skvelý kolektív, plno benefitov a skoro nikdy to nie je úplná pravda :D ... Takže neboj sa skúšať šťastie ;)

denkabemommy
5. mar 2025

@sissy27 tiež mám taký nazor, naproti tomu poznám človeka, kotrý bol pre tú prácu zrodený a doslova sa v tom vyžíva i keď je to osoba, čo by sa dala do reči aj s mŕtvolou 😅, takže možno autorka je taká, preto sa pýta k tej pozícií

betulinka1
5. mar 2025

Kludne si podaj zivotopis aj tam. Šikovných ludi je malo a firmy si zase nemaju moc z coho vyberat. Zdôrazni, ze si komunikatívna, rychlo sa ucis. Ak by si mala hocijakú prax v obchode je vyhoda. Napriklad aj asistentka predaja popri skole.

autor
5. mar 2025

@tinka_1807 ďakujem za odpoveď🙂 inak to je fakt tá predposledná veta.

autor
5. mar 2025

@betulinka1 áno skôr mám pocit že dneska sa ľuďom nechce pracovať ja chcem aj musím samozrejme ale kde no ale skúsim posielať aj na také pozície kde žiadajú prax , skúsim.

ikonica
5. mar 2025

Nikde si ich 'vychovaju'... Prejdu si pracou napr na predajni, v sklade, chodia s inymi manazermi do terenu a postupne sa naucia, co treba. Nedavno som citala o nejakej ponuke na tuto poziciu tusim do lidlu... A tam tiez pisali , ze ten clovek si prejde od predavaca cez veduceho predajne ci cosi take az po manazera...

sissy27
5. mar 2025

@denkabemommy ono nejde o to dat sa s niekym do reci, ja som tiez taka, ze podebatujem s kdekym. Tam skor ide o to predat ten produkt, ziskat noveho zakaznika, vyhrat nad konkurenciou. Ja kazdy tyzden prijmem z lutosti aspon jedneho obchodaka, aj ked viem, ze nema sancu, lebo mame dlhorocny kontrakt s inym dodavatelom a jednoducho nevedia nam dat lepsie podmienky. Aj im to na rovinu poviem, ale su vdacni aspon za to, ze si mozu vykazat aktivitu… a o 3 mesiace mi vola novy obchodak z tej istej firmy, lebo jeho predchodca nesplnil plan 🤷‍♀️ malokde dostanes portfolio existujucich zakaznikov a uz len udrziavas zabehnute.

tramtada31
5. mar 2025

Obchodný zastupca musí byt argumentačne zdatný, už ten zivotopis by si si mala napisat tak, aby si ich zaujala zavolať tá na pohovor. Hlas sa na obchodných zástupcov v odbore, ktorý máš vyštudovaný, je to tvoje hobby, to je dalsi predpoklad. Mozes dobre zarobiť, ale väčšinou je neskôr nízky fix, takze takýto typ prace ti nedava veľkú istotu do buducna, to si veľmi dobre zváž, či nestratis čas.

melanta
6. mar 2025

Je to bežná prax, že firmy uvádzajú v inzercii, že chcú človeka s praxou. Dokonca to uvádzajú aj na vyslovene juniorných pozíciách. Pri každej konkrétnej ponuke je potrebné zvážiť, či ide skutočne o pozíciu, kde nováčik nemá šancu. Navyše, aj v takom prípade, ak tam pošleš CV, čo horšie sa môže stať, ako to, že ťa nezavolajú na pohovor?

Obchodný zástupca patrí určite medzi pozície, kde je najvyššia fluktuácia, takže nech ťa toto neodradí od posielania CV. Súhlasím s tramtada, ideálne, ak ide o oblasť, ktorú máš vyštudovanú alebo ktorá je tvojim hobby. Pretože jedno či druhé vieš predať v dobre napísanom motivačnom liste.