Ako získať späť stratenú motiváciu?
Ahojte. Pred rokom som bol extrémne motivovaný, taký ten typ, ktorý na LinkedIn zdiela vzdelávacie blogy z odboru. Posledných pár mesiacov som ale vyhorený, aspoň podľa mňa keďže som to v takejto miere ešte nezažil. V práci mám úplnú voľnosť (robím z domu, voľná prac. doba), čo je super, no zároveň je to asi aj kameň úrazu. Nedokážem si udržat striktný denný režim. Chodím neskoro spať (o jednej v noci), ráno som potom unavený. Cítim sa ako keby som mal "uvarený mozog" z nedostatku spánku, čo mi nepomáha, keďže pri práci potrebujem veľa rozmýšlať. Vstanem o 8:00 a idem hneď pracovať, no musím sa veľmi premáhať aby som v práci vôbec začal niečo robiť. Keď už sa k tomu dokopem, tak to celkom ide, no dostať sa do toho bodu mi trvá doslova 4 hodiny. Zo začiatku mi pomáhalo začínať prácu najmenšou úlohou, no už ani to nefunguje. Máte nejaké rady?
@ariannazara Som nočná sova, najproduktívnejší som večer. Neviem sa donútiť ísť spať pred polnocou, nie som o takom čase unavený a cítim akoby to bolo pre mňa ešte príliš skoro. Už som aj pár krát skúšal ísť spať o 10 večer, no nedalo sa mi zaspať a aj tak som bol ešte na mobile do polnoci. Ja viem, nemám sebadisciplínu.
@lanlan vezmi si dovolenku a vyspí sa 🙃. Nastaviť si režim trvá dlhšie a treba postupne posúvať o 15-20 minút večierku. Prešla som si tým, teraz chodievam spať medzi 10-11 večer
xy rokov pracujem z domu,, ano tiez to poznam,,, vacsinou s tym nemam problem, ale obcas sa take dni vyskytnu,, tak si proste dam den off a nasledujuci den frcim,, pre mna je motivacia aj mnozstvo povinnosti, ktore chcem mat za sebou, toto je vec osobneho nastavenia, na kazdeho funguje nieco ine, niekto si ide zasportovat,, ja si pustim dobry film prenesiem notebook do inej miestnosti a to mi staci...
@lanlan Tak ked mas volnu pracovnu dobu, tak predsa nemusis zacinat o 8 rano, ale mozes spat tolko, aby si bol vyspaty. Nemusis ani hned rano zacat robit. Rob vtedy, ked si najproduktivnejsi, inak fakt budes travit cas rozbiehanim sa.
Ahoj nemáš režim . Keďže nepíšeš nič o povinnostiach k rodine dedukujem ,že si sám.
Daj si pravidelný čas presne od kedy do kedy budeš pracovať a poobede si daj povinnú pauzu 2hodinky ľahni si a skús sa upokojiť ,žiadna elektronika ,telka ani mobil na rozptýlenie ,skús knihu.Mam inak super olej na ukludnenie 👍Ešte poobede by som robila 4hodinky potom jednoznačne akýkoľvek šport čo ťa unaví,aby si večer zaspal. Po 21.00 žiadna práca . Skús si kúpiť melatonín
@marianarem Ďakujem za radu. Dnes som vstal o pol desiatej, mám viac energie lebo som dobre vyspatý, no to mi nepomôže s tým aby som si dal doporiadku denný režim. To bol ten dôvod prečo sa snažím sa vstávať skôr. No už som zistil, že tak to nefunguje, lebo som potom celý deň unavený. Je to nekonečný kolobeh z ktorého sa neviem dostať. Musím sa prinútiť začať chodiť skôr spávať, inak to nepojde.
@tinkybinky Šport som robil, no od prechodu na zimný čas ako je už o štvrtej tma to ani nestíham.
@lanlan som sova a poznám to...a musíš pracovať hneď od 8?veď sa vyspi a začni kedy ti to vyhovuje, alebo pracuj večer, ak si to môžeš takto posúvať.
Zbytočne budeš ráno vstávať a nútiť sa do práce o 08, keď máš vypnuty mozog a len sa motas.
Ja si myslim, že keď takto fungujes dlho je veľmi ťažké predstaviť si biorytmus, alebo len nasilu si nastavovať budík a skúsiť vstávať skor a večer snáď skôr zaspís, ale je to nasilu nasilu vstávanie, nasilu zaspavanie
Ja som uz rezignovala večer idem spať medzi 23-24 neviem skôr zaspat
@lanlan a plávanie ? Máš super šport na chrbticu aj na únavu.
Keď máš voľnú prac.dobu, je problém fungovať podľa svojho biorytmu?
@lanlan uplne mna opisujes, ja som jednu dobu nastavovala budik na skor ze snad skor potom zaspim. A hovno to pomohlo. Bud som vstala skor a kvoli este vacsiemu nedostatku spanku mi vsetko pracovne trvalo 3x dlhsie, lebo mi proste nepalilo a aj tak za boha nezaspin skor ako o 2-3-4 rano… alebo som na budik nevstala vobec, proste nastavim 3 rozne casy na budiku, potom zazvoni, neviem ci v polospanku len vypnem alebo nepocujem (fakt netusim, neviem si vybavit), proste sa zobudim o 9 rano aj tak. A ci by som vstala o 7 ci o 9, aj tak min. do 11tej nefungujem, fyzicky sedim pri notebooku, ale hlava este spi, proste som neprebrata. Najlepsi vykon mam cca medzi 12-15:30, potom uz zas unava ze mam pocit, ze cumim do jedneho mailu pol hodinu, 3x citam a vobec neabsorbujem obsah. A vecer lahnem do postele, tak retrospektivne ma napadaju myslienky, co som este mohla spravit inak, a cim zajtra zacnem. No proste to mam asi na tabletku :D
@dancingqueen321 Presne si to popísala, mám to rovnako. Ale pomaly sa už z toho dostávam. Ráno si dám kávu a fungujem.
@lanlan mne kava nepomaha, skor ju mam pre chut a na pozit. naladu. Zaspavas uz skor?
@dancingqueen321 Pred tým som zaspával o 1:00, teraz o polnoci. Snažím sa to postupne zlepšiť. Skús melatonín na zlepšenie spánku ako mi tu radili, mne pomáha aj magnézium.
@lanlan to som uz tiez skusala, zquil ci co to bolo, take fialove makke cukriky, vzorky mi muz dal neviem odkial mal ale nic, nepomohlo… uz asi len psychiater ked mi volaco napise, ale co mi pomaha (a nemalo by sa to) tak je to dithiaden… po nom chrapem ako babatko, a prisla som k tomu nahodou v nemocnici po operacii ked sa sestricka pytala ci chceme daco na spanie tak som sa dalsi den pytala co mi dala, fakt som si dobre schrupla

A co skôr nemôžeš zaspať? Ci kde je problém? Neviem si predstaviť byt hore do 1 rána.