icon

Ako získať úpravu pracovného času po rodičovskej?

20. jan 2025

Ahojte, chcem sa po rodičovskej dovolenke vrátiť do pôvodnej práce nakoľko robota má veľmi baví a zarobím dobre avšak je tu problém s pracovným časom. Mám dve malé deti a v práci som končila buď 19:00 alebo 21:00, pri dvoch deťoch sa tak nedá fungovať, aspoň nie dlhodobo. Celkovo je prevádzka otvorená od 8:00 no ja som skôr ako na 10tu nechodila. Moja otázka znie, je nejaká možnosť vydobiť si úpravu pracovného času? Viem že môžem o to písomne požiadať no viem že zamestnávateľ to neschváli (nechce zvyhodnovat tých čo majú deti na úkor tých čo deti nemajú, skôr sa snaží zbavovať ľudí s malými deťmi). Mám nejakú šancu?

denisa_deniska
20. jan 2025

To naozaj záleží od zamestnávateľa a typ zamestnania, príp. požiadať o skrátený pracovný úväzok. Treba len vyskúšať 🙂

huxy
20. jan 2025

Vydobiť si nič nemôžeš. Požiadať môžeš, ale ak ti nevyhovejú, nič s tým nespravíš 🤷🏼‍♀️

mamina7070
20. jan 2025

a si si ista ze ta chce po materskej s dvomi detmi chce vobec vziat spat?
lebo samozrejme omupravu prac casu mozes poziadat a je len na nom ci ti vyhovie (ale ak tam pracuje viacero rodicov s malymi detmi a im neupravil tak neni dovod aby ta zvyhodnoval)

autor
20. jan 2025

@mamina7070 áno chcú aby som sa vrátila, no bez nejakých zmien čo aj keby som chcela nebudeme to vedieť zvládať. Nikto s malými deťmi tam nepracuje presne z tohto dôvodu, všetky ženy dali výpoveď po RD

melanta
20. jan 2025

Ak je otvorená prevádzka od 8 do 21, tak sa pracuje na smeny a teda nerobí sa každý deň do 21.
Čo sa týka "vydobitia" - existuje možnosť požiadať o úpravu pracovného času ako matka starajúca sa o dieťa. V rámci zákona je zamestnávateľ povinný vyhovieť (§164 ods 2 Zákonníka práce), ak mu v tom nebránia prevádzkové dôvody. Prevádzková prekážka môže byť aj to, že ak niekomu povolí iba ranné, niekto bude musieť robiť iba poobedné. Oslov zamestnávateľa písomne - je povinný v zmysle uvedeného § a odstavca písomne nielen odpovedať, ale aj zdôvodniť zamietavé stanovisko. Takže v žiadosti uveď že žiadaš v zmysle §164 ods 2 Zákonníka práce a keď v odpovedi neuvedie dôvod, požiadaj, aby tak v zmysle uvedeného § urobil.

autor
20. jan 2025

No ok, ďakujem vám za odpovede. Aj som si to myslela že to tak bude ale nedalo mi neopýtať sa 😊

melanta
20. jan 2025

Nikto s malými deťmi tam nepracuje presne z tohto dôvodu, všetky ženy dali výpoveď po RD - možno preto, že nikto sa nechce dohadovať a každý radšej cúvne. Skúsiť to treba. Nedať sa odbiť, trvať na písomnej odpovedi a písomnom zdôvodnení.

autor
20. jan 2025

@melanta veď práve čo sa rozumie pod tým prevádzkové dôvody a čo znamená je povinný vyhovieť, zákon je nejednoznačný a každý si to vysvetľuje ako mu to vyhovuje... Ja to samozrejme skúsim ale potrebujem sa tiež dopredu pripraviť 😊

autor
20. jan 2025

@melanta áno samozrejme, každá čo sa chcela vrátiť bola odbita že jej nebude upravený pracovný čas a nech si to nejako zariadi a žiadna to ďalej neriešila dala rovno výpoveď
Tiež som názoru že chcem to skúsiť a využiť všetky možnosti predtým ako dám výpoveď

domka222
20. jan 2025

Ja som si dávala v práci žiadosť o úpravu pracovného času. Musel to schváliť manažér a určil aj čas na akú dobu po nástupe je to schválené.

melanta
20. jan 2025

Ak bude potrebné, kľudne mi napíš správu. Použi pri žiadosti to, čo som spomenula. Ak budeš chcieť, kľudne si to môžeme v správe pozrieť a kľudne ti poradím ako reagovať, keď odpíšu.

Áno, zákon hovorí v tomto prípade nie úplne jasne, resp. on jasný je, ale ako preukázať prevádzkové dôvody. V každom prípade, zákon ukladá povinnosť písomne zdôvodniť zamietavé stanovisko a s tým sa dá pracovať.

autor
20. jan 2025

@melanta ďakujem ti krásne ❤️

purple_wolf
23. jan 2025

ako sorry ale ak robim niekde kde musim koncit o 21-vej lebo su uprednostnovani rodicia malych deti nielenze sa ti nepodakujem ale aj veducemu od srdca si poviem svoje... ty si si spravila deti je to tvoja zodpovednost preco maju ostatni trpiet kvoli tomu???

autor
23. jan 2025

@purple_wolf ostatní by netrpeli, chcú robiť cez víkendy kvôli príplatkom ja chcem voľno kvôli deťom takže to by iba privítali no aj napriek dohode medzi nami s tým vedenie nesúhlasí, a neuveríš sú tam pozície ktoré bežne robia do 17tej dokonca zamestnanci ktorí robia iba do 15tej kvôli deťom, no ja som na vedúcej pozícii kde to vedenie nechce umožniť. Tu nie je problém s kolegami skôr s tým ako si to šéfovia v zahraničí predstavujú

lienka.7
23. jan 2025

@autorka dali same vypoved= nemusi platit odstupne