Ako zistili, že hľadám novú prácu?
Ahojte , potrebujem sa poradit bude to trosku mozno komplikovanejsie a neviem ci sa spravne vyjadrim ale..pracujem pre jednu spolocnost, ktoru si najimaju ine spolocnosti aby pre nich realizovala uctovnicke a ekonomicke prace..do jednej z tichto spolocnosti s ktorou moj zamestnavatel spolupracuje ( nie su jedna firma, len partneri), som poslala zivotopis kedze viem ze hladaju na jednu poziciu ktoru som v minulosti vykonavala novych ludi, a teraz mi volala moja nadriadena od aktualneho zamestnavatela ze preco chcem od nich odist? ze vie o tom ze sa uchadzam o pracu v inej spolocnosti..ja som nikdy u mojho zamestnavatela aktualneho nikomu nespominala ze chcem odist a zivotopis som posielala len do tejto jednej konkretnej firmy.. odkial sa to mohli dozvediet?..to ma pravo ten u koho ziadam o zamestnanie informovat mojho aktualneho zamestnavatela ze sa u nich uchadzam o pracu?
@lakebabe, na to existuje v pricetnych firmách skúšobná doba a nie dedinské klebety. I tak sa figu dozvies, keď Zuza povie, že Jana bola lenivá rozhodnozka a jej jediná činnosť spočívala vo varení kávy a lichoteni šéfovi, keď v skutočnosti sa tie dve akurát neznasali, ale obe odvádzali dobrú robotu.... Ani tie písomne referencie nie sú slovo božie, na ktoré sa môžeš 100% spolahnut. Ale sú formulácie, z ktorých ti HR dokáže vyčítat, aký si pracant, hoci ty ako bežný smrteľník to hrdo prezentujes ako dobrú referenciu.
@vroni ja hovorím ako to je v praxi, nie ako je to podla zákona. A to sa bavíme aj o nadnárodnom korporate, aj o malých firmach. Všade sa dalo na doporučenie od overených ľudí.
Zaskolit človeka stojí veľa peňazí, vidím to sama keď už máme teraz vlastnú firmu a nerobím pre druhých. Vždy dám najskôr na doporučenie od známych , aj keby som mala takto obvolat každého koho poznám, ako niekomu platiť plat tri mesiace, investovať doň čas a energiu a potom zistím ze to bola chyba. Ktorej sa dalo vyhnúť jedným telefonátom. Takéto chyby si môžu dovoliť veľké firmy, nie také o pár zamestnancoch.
@lakebabe, to je veľmi individuálne. Máme firmu o pár zamestnancoch, už 20 rokov a v živote som pre referencie nikomu nevolala. Občas som referencie dostala "samé od seba", občas prišlo odporúčanie zvonku (od inej firmy, ktorej končila zákazka napríklad), ale po čase - a hlavne keď pracuješ v špecifickej brandži - sa proste pozná každý s každým a úplne mi stačí, ak viem, kde, koľko sa kým ten človek pracoval. A to ma miestna dedina dva a pol milióna obyvateľov. A i tak sa každý pozná s každým (teda, v rámci pracovného zaradenia). Na bežnú administratívu to funguje menej, ale zase firma o pár zamestnancoch nepotrebuje spravidla administratívnu silu. A korporaty majú zase iné postupy. Ale takéto "zverejňovanie" (aj ďalším osobám v rámci firmy) referencií môže pri zrážke s iniciatívnym blbcom firmu stat celkom dosť peňazí, lebo zo zákona to na žalobu je. Či by sa pri stave slovenského súdnictva s tým niekto namahal, to je iná vec. Ale ak by sa namahal, tak prúser....
je, a hrube
@vroni jasne ja ti len hovorím aká je prax bežná všade, ešte som nestretla firmu ci malú ci veľkú kde by to tak nefungovalo. Ja si zavolám , ked mam možnosť. Keď mi to zachráni peniaze a čas zaucanim nejakého zamestnanca. Už každý nech robí ako uzná za vhodné, ale na Slovensku je to bežná prax.
Toto minule hovorila kamoška, že HRkari sa poznajú. Keď odchádzala z práce jej to jedna z HR povedala, že oni si bežne volajú....dokonca jeden druhého iniciatívne informuje....hnus.
Ja som to tiež na vlastnej koži zažila. Dokonca sa ma pýtal nový zamestnávateľ či sa môže opýtať môjho terajšieho zamestnávateľa. Povedala som mu, že nie aby neboli nepríjemnosti. On mi povedal, že v poriadku a pri treťom pohovore sa priznal, že predsa sa opýta či mu nebude vadiť, keď ma vezme do firmy? ...ale, že sa dohodli, že priama šéfka sa to nedozvie. Bola som "potešená".
Aj intrigy som zažila vo firme ...komplet sa pozmenili ľudia ...prišla jedna profi intriganka a všetky baby postupne "odpálila" z firmy.
Kebyže jej zavolajú, je po referenciach...
@melanta nie každý nadriadený je príčetný ak.mu povieš, že dôvodom je on, ja som to povedala svojmu šéfovi, aj s konkrétnymi príkladmi, kedy som z jeho strany pociťovala niektoré formy šikany. Nakoniec som teda dala výpoveď a za odmenu mi posledný mesiac v práci nechal zablokovať všetky prístupy k pracovným nástrojom (nb, mobil, auto) takže som do práce chodila iba vypiť kávu, lúštiť krížovky a hrať sa na mobile ... Ak má autorka obdobný typ nadriadenej, nečudujem sa, že to s ňou nechcela riešiť napriamo.
Také "právo" im nikto nezakáže a robia to tak, zrejme si chcú overiť, či si dobrý zamestnanec a či nedávaš výpoveď preto, že tam máš nejaké problémy. Aj mne sa to tak stalo... Jednoducho vysvetli svojej šéfke, že nech to neberie v zlom, že si skrátka pocítila, že potrebuješ zmenu.
Niekedy maju firmy medzi sebou dohody, nemali by ale maju. Je to z toho dovodu, aby zamestnanci nebehali medzi nimi kvoli vyssim platom napr. Vacsinou v mensich mestach a vacsinou ked maju viac zamestnancov na obdobnej pozicii.

@vroni tak vo väčšine firiem sa aj zamestnancov dopytovali z vedenia, či nepoznajú toho alebo toho, ak tam je náznak, že kedysi bolí kolegovia . A veľmi zavazilo, keby príklad poviem robila som s nou , určite ju neber, lebo to alebo to. Je to bežné, nejaké súkromie vo väčšine firiem neexistuje.
A v jej prípade to bolí firmy, ktoré pre seba robili, takže konatelia bolí v kontakte a zavolali si.
Žiaľ aj firmy sa chcú vyhnúť tomu, že zamestnaju niekoho kto by bol problém.