icon

Ako zvládať extrémnu únavu z práce na zmeny?

valentina225
18. jún 2025

Aký režim máte nastavený pri práci na zmeny? Robím denné a nočné 12ky, rozpis máme nepravidelný, napríklad mám nočnú-deň voľna-na to hneď dennú zmenu. Po nočných som neskutočne k.o., nervózna, celý deň mám rozbitý. Prejavuje sa to už aj na oslabenej imunite a strašne mi bije srdce. Keď mám voľné dni, tá únava na mňa tak doľahne, že dokážem prespať celý deň, cítim sa, akoby ma prešiel traktor, nevládzem vykonávať bežné činnosti. Odráža sa to na mojom sociálnom živote, kamarátkam ruším stretnutia, lebo proste nevládzem. Viem, že jediné riešenie je dať výpoveď a hľadať si inú prácu. Ale veľmi som tam inak spokojná, páči sa mi tam, máme dobré vzťahy na pracovisku, nikto ma nebuzeruje, mám tam už zabehnutú svoju rutinu na zmene. Ale uvedomujem si, že moje zdravie a vzťahy idú dole vodou, kvôli tej únave. A to nemám ani deti. Ako to fungujete vy ostatné, ako si nastavujete režim pri takomto striedaní zmien, aké vitamíny užívate? Dá sa tak vônec dlhodobo fungovať? Nechcem sa ľutovať, ale pomôžu mi Vaše reakcie. Ďakujem

mondolina
18. jún 2025

@valentina225
robím na zmeny 11 rokov, aj s dieťaťom. zvyk. po nočných spím max. 5 hodín.

mdse
18. jún 2025

@valentina225 ja Ťa chápem, po nočných som dokázala spať max 2-3h. Po par rokoch som mala zničenú imunitu, krvný obraz nanič. Odišla som kvôli tomu a zmenila pracovisko, kde nočné nerobím.

zobaka
18. jún 2025

ja som nocne zvladala dobre, ale ked nemal kto robit a tahala som 6 nocnu za sebou, bez prestavky raz mi prislo zle, nad ranom som zaspala a nahle ma zobudil zakaznik (recepcna) a som myslela, ze infarkt dostanem ako mi islo srdce, mala by si si zobrat nejake volno, lebo jasne ti dava telo signaly, ze nieco je v poriadku, ja som toto prezivala by klasickej praci od 7:00 cez tyzden mrtva po praci a cez vikend som len spala, to nebol zivot

estellas
18. jún 2025

@valentina225 Ahoj, ja to mám podobne ako ty. Niektoré moje kolegyne hovoria že super to zvládajú vôbec nie sú unavené. Ešte po práci aj celý dom upratujú, po nočnej v záhrade robia
Ja pracujem ako opatrovateľka.
Ja nočné zvládam dobre, po nočnej spím 5 hodín to my stačí. Ja som dosť unavená počas dennej zmeny, ja vstávam ráno o 5:20 a pracujem do 18:30.
Mne robí problém to ranné vstávanie, pre mňa je to skoro vstávať o 5:20.

nicoletta98
18. jún 2025

Ja mám nočné osmičky (väčšinou dva dni po sebe), dnes som prvýkrát vyskúšala nespať po nočnej a cítim sa oveľa lepšie, ako keď spím 4-6 hod. a až do ďalšieho prebudenia som ako maslo - hrdlo ma bolí, slzia mi oči, neviem sa prebrať.. koniec mi je

denkabemommy
18. jún 2025

Nie každý je stavaný na nočné, s tým sa musíš zmieriť. Takže na tvojom mieste by som si hladala novú prácu, kde nebudú nočné, ale rátaj s tým, že bude ešte dlho trvať, kým sa tvoje telo z nočných spamätá

hsjdudhdbd
24. jún 2025

@valentina225 ja som takto pracovala na nepravidelne smeny ˇˇˇ prve 3roky ok a potom ma to zabijalo nicilo byvavalo mi po nocnych na vracanie bola som znicnea na druhy den nic sa mi nechcelo ked som mala v noci spat bola som do druhej rano hore a ked som mala denku o10utlm nizky tlak na odpadnutie a to som mala 26takze nie pre kazdeho su nocne smeny niekomu to nevadi funguje aj 20rokov ale ked ti to takto robi zle tvoj organizmus nezvlsda novne a nepomozu ti vitaminy ani nic a verim tomu ak tam ostanes po materksej sa na nocne nevratis nezvladnes ich ja uz nocne nechcem ani vidiet a tiez mi tam bolo super mala som to tma rada