Ako zvládať falošné kolegyne na pracovisku?
ahojte potrebujem radu ako dalej pretože je to pre mňa veľmi náročné. Za posledné dva roky sa nám úplne zmenil kolektív v práci a vymenili sa na každom oddelení ľudia. Pobrali k nám nové ženy vo vekovej kategorií 50+ . Myslela som si že to bude fajn ved v tomto veku už by mali mať ľudia rozum ale opak je pravdou. Tieto staršie kolegyne robia také peklo že to ani nieje možné. Ohovárajú za chrbtom, intrigujú a robia zle. Ja som žena 30+ som vo firme už 10 rokov , práca nám platí hypotéku,živí dieťa proste je pre mňa dôležité si ju udržať ťažko sa mi bude hľadať iná . S kolektívom predtým som si rozumela výborne ,boli sme ako rodina všetko čo bolo treba sme riešili spoločne ale toto čo sa deje teraz nemá obdobu. Dokonca si ma pár krát volala aj moja vedúca za nejakú vymyslenú vec ktorú si vymysleli a ktorá sa ukázalo nebola vôbec pravda. Popritom nemajú čo závidieť platy majú vyššie a aj lepšie pozície. Samozrejme ak sa ich človek opýta priamo nikto nič nehovoril všetko je v poriadku. Tu ktorá práve nieje v práci ohovárajú a ked pride ohovárajú zase iné ženy . Aj na mňa sú do očí strašne milé ale za chrbtom čisté peklo. Najhoršie je že si ma volá vedúca a stále rieši tie intrigy dosť sa nám tým aj pokazili vzťahy je to strašne vidieť . Niekedy sme sa bavili teraz ako keby sa pridala na ich stranu naše vzťahy úplne ochladli. Prácu veľmi potrebujem ale niekedy som psychicky tak v koncoch hroza..Čo robiť? Ako to tam aspoň trocha zmierniť aby sa tam dalo prežiť? Ešte musím napísať že s mojej strany absolútne nikdy nedošlo k nejakým intrigám a vymysleným rečiam nemajú sa začo takto chovať... Ďakujem za všetky rady
Kolektív v práci je veľmi dôležitý,teda aspoň pre mňa,pretože tam trávime väčšinu času. Nepotrebujem byť v práci s každým kamarátka, to ani nemám v povahe,ale snažím sa byť voči každému neutrálna a rešpektujúca. Ak by som mala taký kolektív, ako popisuješ, buď by som to riešila s nadriadeným alebo by som si hľadala inú prácu. Takéto intrigy a ohováranie by ma psychicky vyčerpávalo. Pracovať v ženskom kolektíve je niekedy fakt náročné 😀 a preto som si v práci vždy viac rozumela s mužmi. 🙂
Pekne to na nich nepôjde. Ak počuješ, že ohovárajú inú ženu, tak to tej žene povedz. Tak sa domotajú vo svojich intrigách. Tebe to môže byť jedno, lebo už to dobre nebude, kolektív je naštbený.
A ako sa tam dostali? Ak po známosti tak s tým nič neurobíš. Toto isté je aj na našom pracovisku, prišla jedna madam okolo 50tky a za ten istý plat robí 5% z toho čo aj my ostatný na oddelení. A ešte ju zvýhodňuje vedenie. Až mi je na grc chodiť do práce keď toto vidím. Už ajtak robím za minimálku a potom príde nejaká čupka čo nevie ani najľahšiu prácu dobre urobiť po skoro roku čo tam je, ale musí byť miláčik, lebo politika nepustí a treba takéto neschopáčky natlačiť na dobré miesta. A potom sa držia tam ako kliešť.
Ma podobne strigy pod sebou. Riešili sme to šéfom. Tím dostal externú podporu a musíme na tom pracovať.
Hlavne je nezapajat sa. Keď niekoho počuješ, tak stopnúť na mieste ale niektoré vedia byť také manipulatorky že ťa presvedčia aj o tom že stena je zelená aj keď je biela.
Ja som im vedela ako vedúca aj poriadne vynadať lebo rozbili celý kolektív. Ale keďže sa o tom otvorené rozpráva tak je to uz na lepšej ceste.
Kolko vás je v tíme a kde pracuješ?
Ja som presne pre tieto intrigy dala vypoved. A aj ked este nemam novu pracu, tak sa mi nesmierne ulavilo. Aj ked som mala super plat. Nelutujem. Kolektiv v praci je pre mna velmi dolezity. Ja som mala sefku, ktora hladala konflikty. Aj ked vsetko bolo super, vyslovene hladala co by komu mohla vytknut. Mala som pocit, ze je to pre nu ako kyslik. Do toho kolegyna, ktora sefke vsetko zalovala a rovnako hladala na kazdom chyby. Isla som sa tam uz zblaznit, velmi negativne, toxicke prostredie… Inak by to bola super praca, keby tam tieto strigy neboli.
@nikuska233 zažila som podobné peklo... Skončila som na PN s kvapkami na žalúdočné ťažkosti. Po cca 2 mesiacoch som aj tak skončila.
@nikuska233 treba ich ignorovať, viem že je to ťažké
Radšej pracovať so 100 mužmi ako s 3 babami. Závisť, žiarlivost, ohováranie....
Hlavne, keď si mladá, pekná, chlapi s tebou flirtujú (a ich si ani nevšimnú), vtedy ti hádžu polená pod nohy a čakajú, kedy to vzdáš. Nedaj sa, skús byť "kamoška" napriek všetkému (pozvi najhnusnejšiu kolegyňu na kávu), možno sa to obráti v tvoj prospech.
@nikuska233 mám to rovnako. Staré strigy. Zakomplexované, zatrpknuté,neprajné bosorky. Ja už mám tiež z toho žalúdok na vode. Sú moje podriadené preto je pre mňa veľmi ťažké zachovať chladnú hlavu a diplomaciu. Potom môžu vyplakávať že si pred dôchodkom nevedia nájsť prácu. Bodaj by vedeli. Už nikdy nezamestnám ženské ktoré si prešli výchovu 60/70/80te roky.
@nikuska233 neviem, ci toto bude nejaká najlepsia rada, no ja takéto správanie nevydržím. Potrebujem otvorenú, jasnú komunikáciu.
Prišla by som určite za kolegyňou a v pokoji avšak priamo by som sa opýtala, čo sa stalo, ako to bolo, proste chápem, že i ja robím chyby, nech mi to pokojne povie, aby som to vedela napraviť atď. Ak by to popierala, tak konfrontácia... poprosila by som šéfku, či si to môžeme všetci vyjasniť. Pokial by sa to zopakovalo, tak zase dokola. Neviem byt ticho a tváriť sa, že nic.
Ja to potrebujem dostať von, nejako riešiť, o čo tam ide. Inak je lepšie odísť alebo požiadať o preradenie.
@nikuska233 nepoteším ťa, ale ja som z takej práce odišla....po 16 rokoch..... Prácu som mala rada...
Ale prišli medzičasom dve bosorky do kancelárie, čo mi išli denne po krku. Jedna nacistická manipulátorka....takže prekrútila všetko a druhá jej kryla chrbát...bola som za šéfkou....dokonca 2x, ale nepochodila som.
Teraz mám novú prácu, učím sa nové veci. Mrzí ma, že som musela nechať prácu, ktorú som ovládala. Teraz plavem v otvorenom mori. Čo sa týka kolegýň...je to vlažné. Ale možno to chce čas. Na druhej strane po tom všetkom už ani nemám záujem budovať nejaké kamarátstva na pracovisku....iba v rámci kolegiality a hotovo...
Keby take boli len staršie ženy, mladé to isté. Tiež mám dosť a to som v práci krátko a dnes mi je normálne do revu.
Je to hrozné, sama som to zažívala 9 rokov, nechápala som prečo sa niečk také deje,stále som bola vynervovaná,doma som kričala na syna.. kolegyňa ma ohovárala, riešila moje súkromné veci, nechávala mi odkazy typu, že sa mám už konečne spamätať a pod..čo viem robila to aj ostatným..proste psychopatická osobnosť, musela som sa jej stále prispôsobovať ...slobodná bezdetná po 50tke...celých 9 rokov sa snažila ma vystvat z roboty.keď som sa ozvala bolo to ešte horšie, nadriadená sa jej zastávala, vraj ja som komplikovaná a problémová...akúkoľvek komunikáciu som prerušila medzi nami...chcem tým len povedať že radšej zmeň prácu, nestojí to za to

ja som sa (aj) kvoli tomuto rozhodla opustit stare miesto po 15 rokoch a radsej hladat a skusit miesto inde, lebo som v takom kolektive, kde sa necitim dobre a "bezpecne", pracovat nechcela
neber to ako radu, urcite pridu aj rozumnejsie napady, ale pre mna bolo jednoduchsie radsej odist/ utiect