icon

Ako zvládať kolegyňu s bipolárnou poruchou?

15. feb 2025

Mate v okoli cloveka,s ktorym ste denne v kontakte s diagnostikovanou bipolarnou poruchou/maniodepresiou? Kolegyni bola diagnostikovana tato porucha po roku sa vratila do prace. Momentalne je vo faze manie vsetko robi,rozprava,kona na 1000% a uprimne poviem sme z nej vyverpani ako kolektiv,vysava nas z energie. Nikdy som sa s takymto niecim nestretla a chcela by som si precitat pribehy inych ludi,ktori sa s tymito ludmi stretavaju denne. Neviem,co nas caka. Ak bude brat lieky bude stabilizovana alebo moze aj napriek liekom prejst zase do depresie? Lieky ma momentalne vraj dobre nastavene.

Strana
z2
tokio22
21. máj 2025

Začínaš ju neznášať?Je mi z toho smutnoani si nevieš predstaviť aké je to pre ňu trápenie.Je to ako kolotoč z ktorého nemôžeš vyskočiť.Akoby si bola zamknutá v nejakej hnusnej cele a stále do teba bodali.Pomozme tým ktorý to potrebujú.Ty si asi nikdy nezažila žiadny kolabs vo svojom živote pretože ak by áno tak by si to vedela pochopiť.Nejdem súdiť ani Teba ani nikoho kto má podobné keci,každý sme iný.Jednoducho sme tak chladní že iba odsudzujeme a neznášame.Hovorme si ľudia.To sme mi.

mandarinka555
21. máj 2025
@tokio22

@lukbe tak si to chod vyskúšať žiť s takouto chorobou.Ked celé noci nespíš a musíš ísť do práce.Alebo keď ťa niekto v tvojom v nutri stále naháňa že musíš zrýchliť lebo si pomalá.Ta hlava tak vyčerpá to telo že samozrejme že príde po Tom riadna depresia pretože ten človek je tak vyčerpaný so všetkého že mu nič iné neostáva.Stale niekto iný!Ani si nevieš predstaviť ako je šťastný ten človek keď je na chvíľu v pohode a potom to zas príde.Je to hrozný život a nikomu by som to nepriala ale vyskúšať by som to dala každému.Kto to nezažil tak to nikdy nepochopí a bude súdiť pardon teda konštatovať.

@tokio22 Nikto predsa nesúdi...Ale čo ostatní ľudia okolo takého človeka? Majú sa z neho zblázniť, alebo majú dostať depresie oni?

tiika
22. máj 2025
@tokio22

Začínaš ju neznášať?Je mi z toho smutnoani si nevieš predstaviť aké je to pre ňu trápenie.Je to ako kolotoč z ktorého nemôžeš vyskočiť.Akoby si bola zamknutá v nejakej hnusnej cele a stále do teba bodali.Pomozme tým ktorý to potrebujú.Ty si asi nikdy nezažila žiadny kolabs vo svojom živote pretože ak by áno tak by si to vedela pochopiť.Nejdem súdiť ani Teba ani nikoho kto má podobné keci,každý sme iný.Jednoducho sme tak chladní že iba odsudzujeme a neznášame.Hovorme si ľudia.To sme mi.

@tokio22 a ako jej maju pomôcť? Staci sa s nou porozprávať, pochopiť ju a vyrieši sa to, keď je v mánii?

tokio22
24. máj 2025
@mandarinka555

@tokio22 Nikto predsa nesúdi...Ale čo ostatní ľudia okolo takého človeka? Majú sa z neho zblázniť, alebo majú dostať depresie oni?

@mandarinka555 majú byť oporou.

tokio22
24. máj 2025
@tiika

@tokio22 a ako jej maju pomôcť? Staci sa s nou porozprávať, pochopiť ju a vyrieši sa to, keď je v mánii?

@tiika keď je v mánii tak veľmi ťažko avšak existuje zopár trikov.Treba ju niečím zaujať a hlavne ju ráno v práci riadne unaviť hneď na zaciatku.Mne to veľmi pomohlo.Maniu nezastavíš a čím viac to budeš chcieť spomaliť tým to bude horšie.Ja som nevedela vydržať na mieste ani sekundu.Pomohli mi veľmi knihy o tejto diagnóze aj keď čítanie na začiatku bolo tak že som vydržala prečítať jednu vetu a dosť už som išla zas behať.Me neklidnu myseľ a ťa totálne zasahuje do nášho fyzického života.Skus sa jej štát kamarátkou ktorej môže na sto percent veriť a ona sa sama začne otvárať a nakoniec bude chcieť pomôcť.Je to beh na dlhé trate a nie každý to vydrží Je to naozaj hrozný život.

Strana
z2