icon

Ako zvládať nízky plat v obľúbenej práci?

27. nov 2025

Chvem sa poradiť. Dlhšiu dobu rozmýšľam čo urobiť. Netuším…. Kde začať…. Pred 15rokmi som začala pracovať na pracovisku ktoré som si nejak pritiahla , veľmi som tam chcela pracovať. A mne sa to podarilo. Moj svet. A mladá majiteľka s ktorou som si sadla. Začali sme byt kamarátky . Pracovala som pre ňu spokojná. Plat na tu dobu ok. A ja som mala pomimo zárobok … takže mi peniaze nejak mechybali. Podotknem , že sa jedna o drahší butik. Veľa som si u nej kupovala. Na tu dobu tam rifle stali 70€. / pred 15 rokmi / chodili len fakt ľudia čo mali peniaze. Mesačne som jej nechávala aj 500€. Na oblečení. Na tu dobu. Skôr to čo som u nej zarobia som tam nechala a to čo som mala mimo z toho žila. Lenze pomaly po rokoch sa začali meniť situácie. Tie nebudem detajlovat. Idem na situáciu dnes. Moj bočný prídem je už minimálny. A plat u nej 700€. Nonstop nemám peniaze. Teraz kameň úrazu ….my sa striedame v práci. Ona ma svoje klientky. Ja idem keď chce voľno …. Takže veľa krat sa stane že ma dá 10 dni v mesiaci a mám len 600€. V lete ma dáva viac. Lebo samozrejme je leto a chce si užívať. Vtedy mám aj 900€. To je ale len 2 mesuace z celého roka. Kameň úrazu.vela krat som sa jej zdoverila , že mi chýbajú peniaze. Že potrebujem robiť viac…aby to malo hlavu aj pätu. Aby som mala aspoň 800€. V dnešnej dobe kde už málokto zarobí 600-800€. Všetkých v okoli čo poznám ich platy sú okolo 1200€. Plus rôzne bonusy. Ona sa tvári že ma počúva. Ale robí si po svojom. A ešte sa ma opýta , že prečo si u nej už nic nekúpim ….. a milión krat dom jej povedala že už nemám na to peniaze. Že je obrovska drazoba. Ona ma stále vníma ako za čias že som peniaze mala. A ako keby si myslela , že sa len hrám že nemám peniaze. Ona ako keby nevedela pochopiť , že tie časy sú už preč. A ďalšia vec je. Že som sa dozvedela , že majú nehnuteľnosti ktore davaju do nájmu. 3 nové autá A peniaze im nechýbajú nonstop ma plnú peňaženku so 100 eurovkami. Obchod zarobí iba ma nájom keď to zrátam. Vôbec netuším odkiaľ berú peniaze. Majú len obchod z ktorého ich nemajú. To je len to čo viem. Nie závisť. Nech majú. Ale nech dá zarobiť aj mne a nie že ona na mne šetri. Teraz idú Vianoce. A zasa ma dáva len po pár dňoch. Aj keď som jej milión krat povedala že potrebujem robiť a zarobiť na Vianoce. Mňa napáda nájsť si inú prácu. Lenze ja tu svoju milujem. A mám hendikep kde môžem robiť len ľahko .. nesmiem nic ťažké dvíhať a namáhať sa. Už som bola v dvoch obchodoch sa pýtať. Lenze mne sa tam nepáčilo. Od 9 do 9 skoro na nohách./ v svojej sedím kým nepríde zákazník / Práca s figurinami . Tie nemôžem dvíhať. Ani krabice. Plat 900-1000€. Aj bonusy. Tu kde pracujem. Nemám ani stravné lístky. Ani nedele ako sviatok platené. Proste. Plat 600-700€. Chcem sa opýtať ,, tie ktoré robíte takto v butikoch koľko zarábate. A ako by ste toto riešili.

Strana
z6
beata_k
27. nov 2025

@anonym_autor Ani som nedocitala. Dievca, co ta v tej praci drzi 15!!! rokov? Ved si najdi inu. No co ti poradit ineho?

autor
27. nov 2025
@beata_k

@anonym_autor Ani som nedocitala. Dievca, co ta v tej praci drzi 15!!! rokov? Ved si najdi inu. No co ti poradit ineho?

@beata_k treba ten koniec dočítať. Hendikep.

beata_k
27. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Ale no taaak. To si si ozaj za 15 rokov nehladala nic ine?

anonym_252d01
27. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tak za prve, to ze mas hendikep si mala spomenut na zaciatku... to je asi najpodstatnejsie a nie tie omacky okolo..
Za dalsie - mas aj invalidny dochodok? Ak nie, preco - vybav si... A najdi si normalnu pracu... toto je prilezitostna... to ani netusim, co moze byt "ta vedlajsia" a toto ma byt ta hlavna... ved toto je len take privyrobenie si.

autor
27. nov 2025
@anonym_252d01

@anonym_autor tak za prve, to ze mas hendikep si mala spomenut na zaciatku... to je asi najpodstatnejsie a nie tie omacky okolo..
Za dalsie - mas aj invalidny dochodok? Ak nie, preco - vybav si... A najdi si normalnu pracu... toto je prilezitostna... to ani netusim, co moze byt "ta vedlajsia" a toto ma byt ta hlavna... ved toto je len take privyrobenie si.

@anonym_252d01 ten vybavujem. Rok to už trvá. Stále čakám

anonym_98af05
27. nov 2025

Tak pozri, ona je majitelka, tak si diktuje podmienky a robi tak, ako to vyhovuje primarne jej. Na teba serie a ignoruje tvoje poziadavky, lebo nie su v sulade s tymi jej, ktore su jej prioritou. Holt, toto nezmenis nijako, toto jednoducho chce len sa poobzerat po niecom inom, kde budes mat podobne podmienky a zarobis lepsie. Inspiruj sa nou v tom, aka je pre seba ona priorita a ako jej ide o svoje blaho, lebo ty si to tvoje stratila pred tymi 15-rokmi…

autor
27. nov 2025
@beata_k

@anonym_autor Ale no taaak. To si si ozaj za 15 rokov nehladala nic ine?

@beata_k nie som tam štástna. Skôr ma hnevá prístup “ kamarátky “ stačilo by mi zdvihnúť plat.

anonym_265958
27. nov 2025

Ja len možno pre info, tiež mám ID, tiež nemôžem pracovať ťažko a dvíhať veci. Mám prácu v office a robím aj z domu. Môj príjem je v čistom 1,500 eur. A k tomu ID, ktorý je tiež celkom fajn. Takto sa nastav prosím a hľadaj si niečo lepšie, z domu, v kľude.

beata_k
27. nov 2025
@anonym_autor

@beata_k nie som tam štástna. Skôr ma hnevá prístup “ kamarátky “ stačilo by mi zdvihnúť plat.

@anonym_autor Nikdy ti ho nedvihne. Ozaj ti to treba takto napisat cierne na biele? Nuz, obzeraj sa po kancelarskej praci.

anonym_252d01
27. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor preco by ti zdvihala plat, ked tam ostavas aj za menej. ID si si mala vybavit pred 15timi rokmi (alebo teda ked ti vznikol narok)... Proste cele zle.

autor
27. nov 2025
@beata_k

@anonym_autor Nikdy ti ho nedvihne. Ozaj ti to treba takto napisat cierne na biele? Nuz, obzeraj sa po kancelarskej praci.

@beata_k mám ucnovkou 🫣 krajčírka.

petronelag
27. nov 2025

Ale keď tam píšete, že robíte niekedy 10 dní v mesiaci, tak to je ako polovičný úväzok, nato nemôže byť plat nad 1000€.

anonym_252d01
27. nov 2025
@anonym_autor

@beata_k mám ucnovkou 🫣 krajčírka.

@anonym_autor a este otazka - plati ti na ruku alebo normalne si zamestnana na zmluvu?

autor
27. nov 2025
@anonym_252d01

@anonym_autor a este otazka - plati ti na ruku alebo normalne si zamestnana na zmluvu?

@anonym_252d01 keď som bola vybavovať dovhodok v sociálke mi povedali že som normálne zamestnaná

autor
27. nov 2025
@anonym_252d01

@anonym_autor preco by ti zdvihala plat, ked tam ostavas aj za menej. ID si si mala vybavit pred 15timi rokmi (alebo teda ked ti vznikol narok)... Proste cele zle.

@anonym_252d01 pretože som jej to veľa krat povedala.

autor
27. nov 2025
@petronelag

Ale keď tam píšete, že robíte niekedy 10 dní v mesiaci, tak to je ako polovičný úväzok, nato nemôže byť plat nad 1000€.

@petronelag ja som sa chvela dohodnúť na 14 dňoch každý mesuac. Robí si po svojom

zuzana76
27. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_252d01 pretože som jej to veľa krat povedala.

@anonym_autor ale naozaj ak robis 10 dni v mesiaci, tak 600 eur je polovica z 1200, co je uz bezny plat na SK, ona ti asi neda viac dni, pretoze tym padom by mala menej ona, teba potrebuje len vypocitavo, na vykrytie dni volna pre nu. V podstate je to skor praca pre studentku.

autor
27. nov 2025
@anonym_265958

Ja len možno pre info, tiež mám ID, tiež nemôžem pracovať ťažko a dvíhať veci. Mám prácu v office a robím aj z domu. Môj príjem je v čistom 1,500 eur. A k tomu ID, ktorý je tiež celkom fajn. Takto sa nastav prosím a hľadaj si niečo lepšie, z domu, v kľude.

@anonym_265958 môžem
Opýtať koľko dostávate id ? A čo máte za hendikep. Keďže ste anonym. Nebude problém odpovedať. Či ? Ďakujem

autor
27. nov 2025
@zuzana76

@anonym_autor ale naozaj ak robis 10 dni v mesiaci, tak 600 eur je polovica z 1200, co je uz bezny plat na SK, ona ti asi neda viac dni, pretoze tym padom by mala menej ona, teba potrebuje len vypocitavo, na vykrytie dni volna pre nu. V podstate je to skor praca pre studentku.

@zuzana76 takže 600€ je ok ? Tak zarábajú predavačky ? Lebo ja netuším ako to majú inde

anjelicek26
27. nov 2025

Ked robis len pol mesiaca, tak to je polovica platu samozrejme... Nie je to dost, ale ty robis malicko (argument, ze v lete sa ti nechce a chces si uzivat je riadne blby)... to nemozes takto porovnavat. Hladaj stalu pracu, plny uväzok, kde nemusis dvihat. Je ich viac ako dost, len to proste nebude obchod. Vlastne si tam ako vypomoc roky rokuce...

anonym_85cff7
27. nov 2025

Maly plat ma vyhodu, nedotrha sa ti tak skoro penazenka. Treba vsetko brat aj z lepsej stranky.

zuzana76
27. nov 2025
@anonym_autor

@zuzana76 takže 600€ je ok ? Tak zarábajú predavačky ? Lebo ja netuším ako to majú inde

@anonym_autor bezna ucitelka ma v cistom okolo 1200 eur a pracuje 20 dni, napr. cize tvojich 600, vzhladom na nizsie vzdelanie a pracu, ktora nevyzaduje nejake specialne vzdelanie a odrobenych 10 dni v mesiaci je ok.

petronelag
27. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_265958 môžem
Opýtať koľko dostávate id ? A čo máte za hendikep. Keďže ste anonym. Nebude problém odpovedať. Či ? Ďakujem

@anonym_autor ID záleží aj od výšky platu a z takého platu ako ste mala doteraz to asi nebude veľa, k tomu by bolo dobre ešte niekde robiť ako krajčírka (tam sa nerobí s ťažkými predmetmi) alebo úprava odevov. U súkromníčky si kladie podmienky ona, a toto je ešte dosť obstojný plat na taký nižší úväzok, niekde robia aj soboty a majú odpracovaných veľa hodín.

autor
27. nov 2025
@anjelicek26

Ked robis len pol mesiaca, tak to je polovica platu samozrejme... Nie je to dost, ale ty robis malicko (argument, ze v lete sa ti nechce a chces si uzivat je riadne blby)... to nemozes takto porovnavat. Hladaj stalu pracu, plny uväzok, kde nemusis dvihat. Je ich viac ako dost, len to proste nebude obchod. Vlastne si tam ako vypomoc roky rokuce...

@anjelicek26 mne nie. V lete robím ja viac. Lebo ona si chve užívať. To je zrovna tých 14-15 dni a to je super. To už je dobrý plat. Ale ona ma nepočúva. Že chcem tých 14-15

maranco
27. nov 2025

Čo máš napísané na pracovnej zmluve, koľko hodín mesačne máš pracovať a za aký plat?
Čo máš uvedené na výplatnej páske, koľko hodín odpracované?

autor
27. nov 2025
@zuzana76

@anonym_autor bezna ucitelka ma v cistom okolo 1200 eur a pracuje 20 dni, napr. cize tvojich 600, vzhladom na nizsie vzdelanie a pracu, ktora nevyzaduje nejake specialne vzdelanie a odrobenych 10 dni v mesiaci je ok.

@zuzana76 ja vôbec neviem s čím porovnať. Ja len mám okolo seba ľudí čo zarobía 1200€. A ja poviem 600€ tak nechápu. Že z toho dokážem žiť.

anonym_252d01
27. nov 2025
@anonym_autor

@anjelicek26 mne nie. V lete robím ja viac. Lebo ona si chve užívať. To je zrovna tých 14-15 dni a to je super. To už je dobrý plat. Ale ona ma nepočúva. Že chcem tých 14-15

@anonym_autor ale ona ta pocuva, ale kasle na to. Lebo potom by ona nemala "dost odrobene" a chybalo by jej... A urcite chapes, ze priorita pre nu je ona sama...? Teba ma na vypomoc.

anjelicek26
27. nov 2025

Ale ty pracujes len par dni v mesiaci, si vypomoc, ked ta ona potrebuje. Toto robia studentky a nie dospele zeny. Hladaj si normalnu pracu. Lebo takto aj dochodok bude absolutne ubohy. Tolko rokov takto mizerne zarabat. Si poplaces na stare kolena.

anonym_252d01
27. nov 2025
@anonym_autor

@zuzana76 ja vôbec neviem s čím porovnať. Ja len mám okolo seba ľudí čo zarobía 1200€. A ja poviem 600€ tak nechápu. Že z toho dokážem žiť.

@anonym_autor a ti co zarobia 1200 robia tiez pol mesiaca? Alebo makaju 20-22 dni v mesiaci? Musis si najst inu pracu. Chapeme, ze tato ta asi bavi, ale zial. Viaceri musime spravit kompromis medzi tym, co nas bavi a co nas uzivi...

autor
27. nov 2025
@anonym_252d01

@anonym_autor ale ona ta pocuva, ale kasle na to. Lebo potom by ona nemala "dost odrobene" a chybalo by jej... A urcite chapes, ze priorita pre nu je ona sama...? Teba ma na vypomoc.

@anonym_252d01 len neviem čo jej ma chybat keď mi dá 200€ navyše. Keď podľa toho čo viem. Nemajú problém s peniazmi

Strana
z6