Ako zvládať nízky plat v obľúbenej práci?
Chvem sa poradiť. Dlhšiu dobu rozmýšľam čo urobiť. Netuším…. Kde začať…. Pred 15rokmi som začala pracovať na pracovisku ktoré som si nejak pritiahla , veľmi som tam chcela pracovať. A mne sa to podarilo. Moj svet. A mladá majiteľka s ktorou som si sadla. Začali sme byt kamarátky . Pracovala som pre ňu spokojná. Plat na tu dobu ok. A ja som mala pomimo zárobok … takže mi peniaze nejak mechybali. Podotknem , že sa jedna o drahší butik. Veľa som si u nej kupovala. Na tu dobu tam rifle stali 70€. / pred 15 rokmi / chodili len fakt ľudia čo mali peniaze. Mesačne som jej nechávala aj 500€. Na oblečení. Na tu dobu. Skôr to čo som u nej zarobia som tam nechala a to čo som mala mimo z toho žila. Lenze pomaly po rokoch sa začali meniť situácie. Tie nebudem detajlovat. Idem na situáciu dnes. Moj bočný prídem je už minimálny. A plat u nej 700€. Nonstop nemám peniaze. Teraz kameň úrazu ….my sa striedame v práci. Ona ma svoje klientky. Ja idem keď chce voľno …. Takže veľa krat sa stane že ma dá 10 dni v mesiaci a mám len 600€. V lete ma dáva viac. Lebo samozrejme je leto a chce si užívať. Vtedy mám aj 900€. To je ale len 2 mesuace z celého roka. Kameň úrazu.vela krat som sa jej zdoverila , že mi chýbajú peniaze. Že potrebujem robiť viac…aby to malo hlavu aj pätu. Aby som mala aspoň 800€. V dnešnej dobe kde už málokto zarobí 600-800€. Všetkých v okoli čo poznám ich platy sú okolo 1200€. Plus rôzne bonusy. Ona sa tvári že ma počúva. Ale robí si po svojom. A ešte sa ma opýta , že prečo si u nej už nic nekúpim ….. a milión krat dom jej povedala že už nemám na to peniaze. Že je obrovska drazoba. Ona ma stále vníma ako za čias že som peniaze mala. A ako keby si myslela , že sa len hrám že nemám peniaze. Ona ako keby nevedela pochopiť , že tie časy sú už preč. A ďalšia vec je. Že som sa dozvedela , že majú nehnuteľnosti ktore davaju do nájmu. 3 nové autá A peniaze im nechýbajú nonstop ma plnú peňaženku so 100 eurovkami. Obchod zarobí iba ma nájom keď to zrátam. Vôbec netuším odkiaľ berú peniaze. Majú len obchod z ktorého ich nemajú. To je len to čo viem. Nie závisť. Nech majú. Ale nech dá zarobiť aj mne a nie že ona na mne šetri. Teraz idú Vianoce. A zasa ma dáva len po pár dňoch. Aj keď som jej milión krat povedala že potrebujem robiť a zarobiť na Vianoce. Mňa napáda nájsť si inú prácu. Lenze ja tu svoju milujem. A mám hendikep kde môžem robiť len ľahko .. nesmiem nic ťažké dvíhať a namáhať sa. Už som bola v dvoch obchodoch sa pýtať. Lenze mne sa tam nepáčilo. Od 9 do 9 skoro na nohách./ v svojej sedím kým nepríde zákazník / Práca s figurinami . Tie nemôžem dvíhať. Ani krabice. Plat 900-1000€. Aj bonusy. Tu kde pracujem. Nemám ani stravné lístky. Ani nedele ako sviatok platené. Proste. Plat 600-700€. Chcem sa opýtať ,, tie ktoré robíte takto v butikoch koľko zarábate. A ako by ste toto riešili.
@majamat
@martinkatinka no podla toho, co pise, neodrobi plny uvazok (cca 160h), ale len cca 120h. v podstate je jedno, kedy to odrobi, dolezity je ten pocet hodin. a pri pocte hodin 120 a minimalke, ktoru zjavne ma, sa neda ocakavat viac ako tych 600e
@deedol ved to som tiez pisala. nie je to yslovene 1/2, ako sa tu vyjadruju. ale teda je to menej, nei plny uvazok.
co ale teda by malo byt, tie priplatky za vikendy. je jedno, kolko odorbi, priplatok jej podla zakonnika prace patri.
@majamat keď mám 10 dni 600€. 11 -660€ 12 dni 720€ 13 dni 780€ 14 dni 840€. 15 dni 900€. / to som bola raz za jeden rok /
@anonym_autor to mas take presne sumy? A co ta zmluva? Meni sa ti, ked sa zvysuje minimalka? Za tych 15 rokov si dostala nejaky papier o zmene mzdy?
@anonym_autor to mas take presne sumy? A co ta zmluva? Meni sa ti, ked sa zvysuje minimalka? Za tych 15 rokov si dostala nejaky papier o zmene mzdy?
@martinkatinka o stravnom ani nehovoriac... ked robi 12tky...
@majamat prepáčte ja píšem ako môžem. Veľa sprav. A teraz nie som doma. Zmluvu mám. Ale dávno. Musím ju podladat ab som vedela odpovedať. Na sociálke pri vybavovaní ID. Mi pani povedala že sim normálne zamestnaná
@anonym_autor ok, pozri ju a zisti si info.
mozes skusit zamestnavatelovi predlozit nejake arguumenty, mozes skusit inspektorat prace, ale to neviem ci sa oplati, lebo keby je vas tam viac, tak je to ine, ale takto si to ty proti nej a teda ak oslovis inspektorat, ona sa nastve a da ti ti nejako pocitit. hoci stale sa mozes branit, ten neustaly boj je neprijemny. a keby si dosiahla uspech, ale ona bude k tebe odmerana a bude ti aj tak vramci zakonnika prace hadzat polena pod nohy, potom sa ti buducnost v tejto praci zasadne skomplikuje.
@deedol ved to som tiez pisala. nie je to yslovene 1/2, ako sa tu vyjadruju. ale teda je to menej, nei plny uvazok.
co ale teda by malo byt, tie priplatky za vikendy. je jedno, kolko odorbi, priplatok jej podla zakonnika prace patri.
@majamat ja ta chapem. No mam pocit, ze pani ma uplne nejaku "divnu" zmluvu a je zamestnana pro forma a dostava proste peniaze na ruku. Bude prekvapena, ked jej na ID schvalia nejaku smuesnu sumu, ak vobec teda podla diagnozy.
@martinkatinka o stravnom ani nehovoriac... ked robi 12tky...
@anonym_252d01 ano aj to, na stravne ma narok, ak jejteda stravu nezabezpecuje.
@majamat keď mám 10 dni 600€. 11 -660€ 12 dni 720€ 13 dni 780€ 14 dni 840€. 15 dni 900€. / to som bola raz za jeden rok /
@anonym_autor Ved toto co si napisala je presne 60eur/den x pocet dni. Daj si to do excellu ci kalkulacky. Cize tych cca 700 konkretne 720eur zarobis ak odrobis 12dni. To su pocty zo zakladnej skoly. A tych 900 v lete zarobenych bolo len na zaklade odpracovaneho vyssieho poctu dni=15 ale plat/den si mala stale ten isty.
@anonym_autor Ale ty uz konecne pochop, ze mesacne odpracujes len polovicu dni co ostatni. Cize ak tie predavacky zarobia za 20 dni 1200eur, a ty za 10 dni 600, ved to je presne polovica a to je ok. Ak by si chcela za 10 dni 600+200=800eur, tak na den by si to mala 80eur a za 20 dni by to bolo 80x20=1600eur. Cize mala by si nastaveny alikvotne plat ku platu 1600eur mesacne. Tolko zarobia tie predavacky v tvojom okoli? Uz rozumies? Ved minimalna mzda je 816eur ale za cely mesiac, nie za 10dni. Cize tvojich 600eur za 10 dni je ok. Pokial ti peniaze nestacia, tak musis hladat dalej. Toto je praca na privyrobenie si pre studentku a veduca pokial nechce, plat ti zdvihnut nemusi a este aby sa nestalo, ze si naozaj najde miesto teba nejaku studentku, ktorej to bude stacit.
@anonym_df0a1c a vy comu nerozumiete ? Že chcem robiť tých 13-14 dni !!!
@anonym_252d01 ano aj to, na stravne ma narok, ak jejteda stravu nezabezpecuje.
@majamat nie nezabezpečuje
@anonym_autor plat je priamo umerny tvojmu výkonu. Ty si viac menej pre nu ako výpomoc, brigádnicka. Za to mas plat OK.
ja mam taky pocit, ze kamoska ta trocha vyuziva. pozri si zmluvu, pripadne zakry udaje a posli ju sem. osobne by som sa po 15 rokoch netrhala robit viac hodin, aby som zarobila, ale argumentovala by som inflaciou a znizenim mojej realnej mzdy a ziadala by som zvysenie mzdy - napr. na 6-7e v cistom. to by ti za den vychadzalo namiesto 60e (5x12) viac, konkretne 72e alebo 84e, a teda za 10 odpracovanych 12-tok by si mala 720 alebo dokonca 840e v cistom. nemyslim, ze zvysenie o 1-2e v cistom po 15r prace je nejaka hrozna vec, ze by ti to nemohla dat. ano, zvysuju sa podnikatelom aj ine polozky (sama som sczo, takze chapem), ale davat niekomu 15r rovnaku mzdu tiez nie je ok.
@anonym_autor ok, pozri ju a zisti si info.
mozes skusit zamestnavatelovi predlozit nejake arguumenty, mozes skusit inspektorat prace, ale to neviem ci sa oplati, lebo keby je vas tam viac, tak je to ine, ale takto si to ty proti nej a teda ak oslovis inspektorat, ona sa nastve a da ti ti nejako pocitit. hoci stale sa mozes branit, ten neustaly boj je neprijemny. a keby si dosiahla uspech, ale ona bude k tebe odmerana a bude ti aj tak vramci zakonnika prace hadzat polena pod nohy, potom sa ti buducnost v tejto praci zasadne skomplikuje.
@majamat to by ma rovno prepustila. Takto to riešiť.
@majamat prepáčte ja píšem ako môžem. Veľa sprav. A teraz nie som doma. Zmluvu mám. Ale dávno. Musím ju podladat ab som vedela odpovedať. Na sociálke pri vybavovaní ID. Mi pani povedala že sim normálne zamestnaná
@anonym_autor výplatnú pásku dostávaš každý mesiac, tak ju odfoť a začierni svoje meno, napíš koľko dní si v ten mesiac odrobila a od koľkej do koľkej pracuješ podľa toho sa dá lepšie vypočítať čo s tebou
@anonym_autor ty si mozno oficialne zamestnana na hodinu denne. Vyplaca ta v podstate na cierno.
@anonym_autor my rozumieme, ze chces robit vacsi pocet dni, ale majitelka to ma nastavene tak, ze ta potrebuje len na 10 dni. Ona ta ma na vypomoc, ako brigadnicku. Porusuje ale zakon tym, ze ti nedava stravne listky a v nedele by si mala dostat tiez viac.
@anonym_autor Moja odpoved je presne na tvoje vyjadrenie, ze ludia v tvojom okoli zarobia 1200 a ty ked povies ze len 600, tak nechapu. Tak zaroven musis tym ludom aj povedat, ze to zarobis za polovicny pocet dni v mesiaci ako oni. Potom uz budu chapat a nebudu sa cudovat. Ja rozumiem, ze chces robit vacsi pocet dni ale ked veduca nechce, tak mas smolu.
ja mam taky pocit, ze kamoska ta trocha vyuziva. pozri si zmluvu, pripadne zakry udaje a posli ju sem. osobne by som sa po 15 rokoch netrhala robit viac hodin, aby som zarobila, ale argumentovala by som inflaciou a znizenim mojej realnej mzdy a ziadala by som zvysenie mzdy - napr. na 6-7e v cistom. to by ti za den vychadzalo namiesto 60e (5x12) viac, konkretne 72e alebo 84e, a teda za 10 odpracovanych 12-tok by si mala 720 alebo dokonca 840e v cistom. nemyslim, ze zvysenie o 1-2e v cistom po 15r prace je nejaka hrozna vec, ze by ti to nemohla dat. ano, zvysuju sa podnikatelom aj ine polozky (sama som sczo, takze chapem), ale davat niekomu 15r rovnaku mzdu tiez nie je ok.
@deedol ja sa jej to stále snažím kamarátsky povedať , konečne ma tu niekto pochopil. S odpoveďou. Ale ona to akože vypočuje. A potom robí po svojom. Ja ešte rátam že keď príde januar či mi zvýši mzdu. To by mali zo zákona ? Či ?
@anonym_autor a naozaj si dobre pozri zmluvu, lebo kludne moze byt, ze je to len praca na dohodu, alebo ak tomu nerozumies, daj si ju niekomu pozriet.
@anonym_autor my rozumieme, ze chces robit vacsi pocet dni, ale majitelka to ma nastavene tak, ze ta potrebuje len na 10 dni. Ona ta ma na vypomoc, ako brigadnicku. Porusuje ale zakon tym, ze ti nedava stravne listky a v nedele by si mala dostat tiez viac.
@zuzana76 no a to je kameň úrazu. Že nie je tým pádom férová. Tak čo od jej čakať so zvýšením mzdy. Keď sa len pretvaruje že ma počúva. A povedať jej o stravných lístkov a nedeľuach. Urobí to že ma vyhodí a zoberie brigádnicku. Nepáči sa mi jej prístup. Že jedna z tých podnikateľov čo odrbava systém. A mysli si že keď ske kamošky. Budem ticho. A ja som ticho. Žiaľ
@anonym_autor a naozaj si dobre pozri zmluvu, lebo kludne moze byt, ze je to len praca na dohodu, alebo ak tomu nerozumies, daj si ju niekomu pozriet.
@zuzana76 tak prečo mi na sociálke povedali že som normálne zamestnaná
@deedol ja sa jej to stále snažím kamarátsky povedať , konečne ma tu niekto pochopil. S odpoveďou. Ale ona to akože vypočuje. A potom robí po svojom. Ja ešte rátam že keď príde januar či mi zvýši mzdu. To by mali zo zákona ? Či ?
@anonym_autor autorka, my vsetci to chapeme, to kamaratsky beries len ty, pre nu zrejme nie si kamaratka, si jej zamestnanec. V podstate tvoje poziadavku neberie na vedomie. Ty nemas paky na to, aby si ju k tomu donutila. Ona ma proste na tuto pracovnu poziciu vyhradeny tento rozpocet a hotovo. Najdi si nieco ine. Tu viac nedostanes, keby si naozaj bola kamaratka, tak sa to prejavi na jej zaujme a cinoch.
@anonym_autor Ty robíš 10 dní v mesiaci a fňukáš, že máš len 700€?
@zuzana76 tak prečo mi na sociálke povedali že som normálne zamestnaná
@anonym_autor na socialke ti mohli povedat, ze si zamestnana, no mozes mat zmluvu len napriklad na hodinu denne, aby ona usetrila na odvodoch.
@anonym_autor Ty robíš 10 dní v mesiaci a fňukáš, že máš len 700€?
@vulka 12 hodín. 10 dni. -600€. Hodina 5€
Cez obed zatváraš butik, alebo si tam v kuse 12 hodín a ješ popri práci?
Cez obed zatváraš butik, alebo si tam v kuse 12 hodín a ješ popri práci?
@maranco jem popri práci. Zatvorim si na 10 minút any som v klude zjedla čo si kúpim. Málokedy si zatvorim na hodinu. Aj keď viem že mám nárok
@anonym_autor ty si mozno oficialne zamestnana na hodinu denne. Vyplaca ta v podstate na cierno.
@martinkatinka a nebolo už toto zahrnuté ?
@anonym_autor A invalidný dôchodok máš priznaný? Ak áno, ten plus daná mzda by mohli byť fajn spolu, nie?
Alebo teda hľadaj inú prácu. Čo iné ti tu môžeme poradiť. Je to jej butik, ak nebudeš spokojná, ukončí a tebou zmluvu. Je už na tebe, či si po hľadáš niečo iné. Jej ide o jej biznis, nie o vaše kamarátstvo.
Pre mna je absolutne nepochopitelne, ako dospela svojpravna osoba nemoze 15!!! rokov vediet, na zaklade coho vlastne pracuje, az jej to musia povedat v Socialnej poistovni. Autorka, teraz budem zla, ale ten hendikep je mentalne postihnutie? Lebo ak nie, je načase, aby si sa bud zacala spravat ako dospela, dozadovat sa toho, na co mas nárok, bez ohladu na tvoju "kamaratku", ktora ta len dobre ojebabrava, alebo tu potom nepis a nevyplakavaj. Jediny, kto s tvojou situaciou moze nieco urobit, si ty sama!!!

@martinkatinka zial,a kosi sme sa este stale nedozvedeli,a ky ma uvazok. co ma v pracovnej zmluve.