icon

Ako zvládať stres a obavy z chýb v práci?

12. sep 2024

Tie, ktoré máte takú prácu, v ktorej keď urobíte chybu, bude to mať za následok vysokú finančnú pokutu u klienta, vašu reputáciu alebo niečo podobné, ako to psychicky zvládate? Moju prácu mám veľmi rada, ale ten pocit, že ak urobím chybu, bude to mať za následok vyššie spomenuté, je strašný. Popritom som za celé roky neurobila žiadnu takúto chybu, ale človek nikdy nevie... Som v štádiu, kedy mám pred sebou ďalší väčší projekt, bude to musieť byť tip-top, pretože zase by to malo tie následky... Zároveň ma to pracovne dosť posunie, teším sa na to. Niekedy by som najradšej išla robiť nejakú menej ohodnotenú a jednoduchšiu prácu (vtedy, keď na mňa prídu tieto myšlienky o neúspechu, zlyhaní, čo sa stane, ak...).

marusia674
12. sep 2024

Ked mas stres urob si poistku na skody voci zamestnavatelovi. Pri praci kde robis s drahymi vecami alebo ti hrozi za nieco pokuta je to fajn mat.

mamutka
12. sep 2024

Presne mi napadlo, že na toto by mal byt zamestnávateľ poistený a mohol by byt aj klient aj zamestnanec v klude.
Vieš si predstaviť, že chybu urobí mozgový chirurg? Ty môžeš byt v klude. Kým nejde o život….

lucyluska
12. sep 2024

Keď tak urob si rezervu na trojitu kontrolu, proste to musíš ejako ešte naplánovať a odkontrolovať.
Nerob si starosti už teraz co asi spackaš v budúcnosti. Proste keď si myslíš že sa to môže stať tak navrhni potom risk assesment, či nejakú kontrolu. Alwbo proste pár hodín venuj tej kontrole.

autor
12. sep 2024

@marusia674
@mamutka poistky toto nekryjú, už sme sa s kolegami informovali, ako to je reálne v praxi... Najvyššie pokuty bývajú v rozmedzí 3-5 tisíc za jedno pochybenie, čo nie je málo. Ešte sa mi nič také nestalo, ale tá suma je vysoká.

autor
12. sep 2024

@lucyluska všetko kontrolujem niekoľkokrát, ale človek nikdy nevie...

mmooly
12. sep 2024

aj ja mám presne takúto istú hrôzu z chyby ktorú by som prípadne urobila... veľa krát chcem rozšíriť svoje podnikanie ale potom sa zľaknem, že čo ak urobím niekomu chybu a bude ostuda... a ešte aj finančný postih.. aj keď sa mi nechce veriť, že všetky ostatné sú dokonale a pracujú bez chýb

autor
12. sep 2024

@mmooly no však? presne ja to mám tak isto... veď nie som jediná, kto má takúto alebo podobnú prácu a určite to ani nie je bez chýb. Dokonca sú to stále len myšlienky, že čo ak... Za vyše 10 rokov sa mi nič také nestalo, ale posledné roky tá práca tak naberá na vážnosti, že som sa toho asi zľakla.

lucyluska
12. sep 2024

@autorka tak fajn že veľa krát skontroluješ, prácu si robíš svedomito, keď si veriaca tak už aj do rúk Božích vložiť. A teda nie si vice prezident nie? Firma musí podporiť v riešení problemov, kebyže sa niečo stalo.
Čo tvoj šéf nato? Máš tam nejakú podporu?

marca12
12. sep 2024

Nasa firma je poistena,cize sa utesujem tym,ze by mi nejako pomohli. Mavam velky stres,ked su narocnejsie projekty. Obcas robime na velkych stavbach,takze chyba by nas stala tisice az miliony €. Vtedy mavam problem so spankom v noci. Nejako podvedome som v strese. Mne pomaha aj to,ze sme dobry kolektiv a navzajom sa vieme skontrolovat,poradit sa,pomoct si. Hlavne,ak mas vacsi projekt,musis pracu vyvazit zabavou. Doma sa nejako odreagovat,robit,co ta tesi. Potom je aj ten vykon v praci lepsi a nie si taka napata a v strese. Aspon mne to pomaha.

autor
12. sep 2024

@lucyluska nemám šéfa, robím sama na seba, rovnako ako spomenutí ,,kolegovia" . Podporujeme sa navzájom 🙈 Pracujeme všetci z domu, všetko sa rieši online, maximálne 1-2 osobné stretnutia ročne. Asi to beriem príliš vážne a stresujem sa vecami, ktoré nenastali, ale čo ak...

autor
12. sep 2024

@marca12 pri práci z domu je to ťažšie - odosobniť sa, najmä, keď sa práca kryje s chorými deťmi, prázdninami,... ale snažím sa veľa cvičiť a pozerať seriály, pri tom sa viem odreagovať aspoň. Lebo aj na ihrisku a v detskom kútiku neustále riešim prácu, keď len na mobile... A to mám tú prácu rada.

dancingqueen321
15. sep 2024

Ale ved pokutu by v tom pripade znasal zamestnavatel. Ci mas v zmluve, ze v takych pripadoch mas vycoltovat prasule?

dancingqueen321
15. sep 2024

@dancingqueen321 aha uz vidim, ze robis vlastne sama na seba. Nemas dobre vyjednany kontrakt. Tam zacni. Nech nenesies take bremeno.

autor
16. sep 2024

@dancingqueen321 aj keby mám zamestnávateľa, pokutu znáša zamestnanec (robila som v tom, v čom podnikám, dlhé roky v jednej väčšej firme a bolo to vždy v pracovnej zmluve ošetrené - postupné zrážky zo mzdy do nejakého % pokuty).
Kontrakt je vyjednaný až moc dobre, ale tomuto nezabránim, sčasti to neviem ovplyvniť. Ja osobne tú pokutu platiť určite nebudem, ale pokazilo by mi to veľmi renomé a zrušilo niektoré spolupráce. Skôr je to psychický tlak.