icon

Ako zvládať únavu a vyčerpanosť z práce?

10. feb 2024

Pracujem od svojich 23 rokov,(ked som skoncila VS) teraz mam 29. Pracujem v korporatnom prostredi, sef je celkom zhovievavy. Prace mam stale dost, ale väčšinou nikdy viac ako 40 hodin tyzdenne, nadcasy ostavam tak 2x do roka, inak je to tych 40 hodin. Mozem pracovat 2 dni do tyzdna aj z domu. Mame open office a to ma dost vycerpava, neustaly ruch a hluk. Som introvert. mam partnera ale deti zatial nie. Dovolenku mam 5 tyzdnov. Tento moj zivot by niekto vnimal ako nenarocny, nemam deti, zdravotne problemy nemam ziadne vazne, aj ked mam obcas uzkosti a problem so stresom. Ja som ale stale unavena, ked idem po praci s kamaratkou na veceru, na druhy den som uplne unavena, neproduktivna. Akoby som zvladala len tu pracu a domacnost a okrem toho uz nic ine. venujem sa sportu, rada travim cas v prirode, ale okrem sportu, domacnosti a manzela nemam na nic ine energiu ani chut. Akoby na mna 40 hodinovy pracovny tyzden bol prilis vela. Na dovolenke vzdy obzijem, no po prichode domov som po mesiaci v praci opäť na tom istom. Unava, energia v podstate len na pracu, sport, domacnost ale na nic ine. Tym padom mam malo kamaratov, lebo ich zanedbavam. Otazka je: som jedina, ktora sa takto citi, alebo je toto bezny dospelacky zivot? Beriem rozne vitaminy, takze nemam nedostatok Magnezia alebo zeleza atd. Pred par mesiacmi mi brali krv a vysledky som mala vsetko v norme. Poradte mi co mam robit, lebo ja nechcem zit len pre pracu a domacnost. Som zufala, budte ku mne prosim mile 🙏

Strana
z4
lentilka23
13. feb 2024

Podla mna nemas spatnu vazbu. Pracujes, ale nezazivas odozvu, pochvalu, radoat z prace. Zmen pracu, napriklad za pracu s detmi aj ked este nemas vlastne. Tie ti dodaju radost do zivota. Ocenia tvoju energiu nezistne. Za tie peniaze to “stojI” . 🙂

makrame
13. feb 2024

Zmeň prácu ja som tiež vyhorela v korporáte je to hrozná sedavá práca človek je tam ako robot, teraz som učiteľka zarobím síce menej ale som šťastná.

sunny3
13. feb 2024

.

bubina289
13. feb 2024

Neviem či ti tým pomôžem ale podobný problém raz mala kamoška a mala problém so štítnou zlazou ...vraj s tým je spojená únava ...ani nevedela že to má.. prišla na to nejako náhodou...

nezabudka25
13. feb 2024

Ja mam casto pocit, ze hluk ma az boli.. skus sluchatka na tlmenie zvukov, chvila v tichu naozajstnom ta dobije

lilitela
13. feb 2024

@subartic A to mala este kolegyna podla mna aj stastie, ze jej niekto tu PN dal, lebo psychicke zdravie sa velmi podcenuje. Ked makas v kuchyni a zacne ta boliet chrbat, tak ta poslu na ortpediu a tam podla posudenia nieco dalej, pripadne aj papier, ze nemozes taku robotu viac robit a pod. Ale na psychicke vycerpanie sa pozera stale velmi cezn prsty, v podstate ako aj v tejto diskusii. Kam ta prakticky lekar posle? Max tak k psychologovi, de si musis kazdy tyzden platit 50 eur sedenie.

@barbie2023 To je princip padajuceho hov.a. Robia tot i hore, ktori "nic" nerobia a cakaju peniaze - majitelia firiem a potom sa to smerom dole zintenzivnuje a nikto sa nevie riadne vzit do koze druheho, nedajboze ked je tam v manazmente nejak pdychos, workoholik a pod.

@mikitilik29 Myslim ze mnohe z nas robili rozne druhy prac a vedia posudit. Ako som pisala, fyzicka praca je urcite namahava, ale ako pisu niektore baby, ides domov a pokoj, pokial teda nemas psycho sefa, ze ti volavala sef s kravinami po veceroch, ze si zle hrnce umyla.

mikitilik29
13. feb 2024

@lilitela už ma nebaví čítať tie dristy 🤦‍♀️ choďte dojit kravy, čistiť záchody, kidat hnuj pre mňa za mňa.
Už sa nebudem opakovať... KEĎ NIE SOM SPOKOJNÝ S ROBOTOU TAK JU ZMENÍM.

oblecenie99
13. feb 2024

@belaaaaaaaaa To si aj presne napísala a vystihla, narobili sa ako kone. Tiež boli vyčerpaní a zvyčajne sa to potom aj niekde prejavilo. Napr. nás ako deti strážila prababka, lebo rodičia niečo vždy robili, nikdy nemali čas, resp. ak mali čas, tak už nemali nervy, choď sa hrať so sestrou, dospelých nerušte. Doteraz chodia aj do práce a majú toho po krk aj doma. V päťdesiatke vyzerajú na 65 +. Sú zrobení, majú nervy v riti, len ani za nič na svete by to nahlas nepovedali, že to nedávajú a SÚ prepracovaní, lebo to je prejav slabosti, to sa nemá, nesmie. Najmä môj otec, mama si aspoň v tichosti zmenila prácu. Moji starí rodičia tiež makali. Na dome, v robote, na poli, vinici. Boli aj priamo úmerne k tomu zrobení, celý život frustrovaní, nervózni.. babka umrela v 50 tke na rakovinu. ALE! aspoň sa nesťažovali, nahlas nie.

drahomirrra
13. feb 2024

@oblecenie99 Presne. V ich generácií sa na mentálne zdravie nekládol fokus. Bol to prejav slabosti a úbohosti.

golema
13. feb 2024

@pokemonkaa prosim ta tou pedagogikou myslis DPŠ? zvažujem doplniť si kvalifikáciu VŠ už mám ale láka ma školstvo 1-4 ročník, ale čo viem to je len denné.

pokemonkaa
13. feb 2024

@golema Nie DPS, ale celu VS pedagogicku, 5 rokov,

lacibo
13. feb 2024

@pokemonkaa ak mas inu VŠ tak DPŠ ti staci iba na vyucovanie predmetov tvojej špecializacie a to na strednej a vysokej skole...na 1. - 4. Potrebujes cele studium..potom je este moznost statnice z CJ na štatnej jazykovej škole a tam potom môžeš učiť aj na ZŠ cudzí jazyk.

pokemonkaa
13. feb 2024

@lacibo ja mam uz davno vystudovanu celu VS pedagogicku, mne DPS uz netreba.

nelka93
13. feb 2024

Ja som robila v korporate 4 roky. Chodila domov bez nálady, nič sa mi nechcelo. Zmenila som prácu v septembri aj za cenu o čosi nižšieho platu. Odvtedy chodím domov s energiou, nebývam podráždená a dokonca sa do práce opäť teším. Takže smelo do zmeny, nie všade je to také zlé ako v korporate

lacibo
13. feb 2024

@pokemonkaa som zle pochopila..prepac

lacibo
13. feb 2024

@pokemonkaa myslela som inu diskutujucu

golema
14. feb 2024

@lacibo nasla som si dakujem 🙂, uz som aj pozerala ze na UMB sa da externe to o co mam zaujem... uz len sa rozhodnut ci opat 5 r skola alebo pojdem "lahsou" cestou DPS.

lacibo
14. feb 2024

@golema podla toho co mas aky odbor vlastne a na akych skolach mas uplatnenie v okoli..to si prestuduj..a odporucan si prejst aj vyhlasku o kvalif.predpokladoch PZ aby si vedela ake predmety mozes konkretne ucit..ale staci nad polovicu uvazku a doplnia hocicim...za mna isto radsej stredna ako zakladna...a to viem z vlastnej skusenosti..stredna odborna je top!

ankare
14. feb 2024

Zmeň úplne robotu. Skrátiť si pracovný čas asi nepomôže. Držím palce!

gabriela1692
17. feb 2024

@mikitilik29 no chudáčik..ja uznavam kazdu prácu narozdiel od Vás. Ale podceňovať prácu v administratíve tak to je uz..je vidieť ze mate napozerane filmy .. Napecies 3 rozky na viac to je zodpovednosť.. trošku rozdiel ked vykonávs prepravu čo stojí v priemere 200 000 .🙂

gabriela1692
17. feb 2024

@mikitilik29 ano lebo v spedicke zamestnanci môžu že?🙂 keď riešia vykladky nakladky a vyvolavaju im soferi kde je tovar.dobre..

martinami274
18. feb 2024

@ankare ďakujem. Nedá sa mi zmeniť práca kvôli peniazom, musím zarobiť na terapie pre syna..takže dávam sa dokopy a idem ďalej .

zobaka
30. mar 2024

@hankab áno, presne, my sme boli okolo 90 ľudí na jednej ploche, hluk, nátlak, jedného dňa som nevstala, pol roka som bola pn

zuzana76
30. mar 2024

Tak ja som podstatne staršia, ale cítim to iste, pracujem v školstve ako učiteľka a momentálne sa este vzdelávam, aby som mohla odísť, síce študujem, ale tiež som poriadne vyčerpaná a mám pocit, že na nič iné mi nezostáva čas, nechcem sa stretávať s nikým, žiadne výlety, lebo cez víkend sa vlastne regenerujem zo stresu v škole

zuzana76
30. mar 2024

@lentilka23 s detmi určite nie, tie ta vycucaju z energie úplne, možno skôr nieco kreatívne pre zakladateľku

Strana
z4